Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 12/2021. (III.11.) önkormányzati rendelete

a civil szervezetek önkormányzati támogatásáról szóló 4/2007. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosítására

Hatályos: 2021. 03. 12- 2021. 03. 12

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat polgármestere a Közgyűlés hatáskörében eljárva, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A civil szervezetek önkormányzati támogatásáról szóló 4/2007. (II. 26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A pénzügyi támogatás igényelhető különösen az alábbi tevékenységekre:


  • a település lakosait érintő programok szervezését, feladatok ellátását végző szervezetek működéséhez szükséges technikai, tárgyi és műszaki feltételek megteremtésének elősegítése, valamint működési költségeik biztosítása;
  • természeti és épített környezet megóvását, ápolását, gazdagítását, fejlesztését szolgáló programok szervezése;
  • parlagfű mentesítési akciók, környezetvédelmi célú nevelési, oktatási programok szervezése, kiadványok készítése;
  • Érd Megyei jogú Város lakossága egészségi állapotának megőrzését, javítását célzó programok megvalósítása;
  • a szociális ellátás alanyainak életminőség-javítását, szociálisan hátrányos helyzetű személyek társadalomba való integrálódását célzó programok, akciók megvalósítása, sport és szabadidős rendezvények megtartása;
  • Érd Megyei Jogú Városban hagyománnyal bíró, vagy hagyományteremtő céllal megvalósuló fesztiválok, rendezvények szervezése, nemzetiségi, kisebbségi programok, események rendezése, vagy azokhoz való aktív kapcsolódás;
  • Érd Megyei Jogú Városban kulturális, művészeti események, kiállítások rendezése, kiadványok készítése;
  • szorgalmi időszakon kívüli ifjúsági programok megvalósítása (hétvégi, szabadidős, szünidei stb.), gyermek- és ifjúsági táborok, ifjúsági és gyermeksport rendezvények szervezése, azokon való részvétel;
  • Érd Megyei Jogú Város idegenforgalmi szempontból jelentős értékeit, kínálatát bemutató kiadványok, térképek elkészítése, turisztikai honlapok elkészítése;
  • Érd Megyei Jogú Város nemzetközi kapcsolatainak ápolása, a város népszerűsítése, kulturális, ifjúsági, protokolláris külkapcsolatok kiépítése és ápolása;
  • Érd Megyei Jogú Város területén a közrend javítása, közlekedés fegyelme és bűnmegelőzés hatékonyabbá tétele érdekében szervezett rendezvények, akciók megvalósítása.”


2. § A Rendelet 13. § -a helyébe a következő rendelkezés lép:


„13. § (1) A tárgyévi támogatás mértékét az Önkormányzat a költségvetési rendeletében rögzíti.


(2) A pályázatok kiírásáról, valamint a beérkezett pályázatok elbírálásáról és a támogatás odaítéléséről az e rendelet alapján működő munkacsoport javaslata szerint a polgármester dönt.


(3) Alapítványok esetében az e rendelet szerint nyújtott támogatás alapítványi forrás átadásának minősül, melyről a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 4. pontja alapján – a polgármesternek a támogatás odaítéléséről szóló döntése figyelembevételével – a Közgyűlés határoz.


(4) A pályázatok elbírálását, odaítélését megelőző eljárás lefolytatását munkacsoport végzi, melynek tagjai


  • Érd Megyei Jogú Város alpolgármesterei;
  • Érd Megyei Jogú Város Közgyűlésének képviselőcsoportjai által delegált egy-egy fő;
  • Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlésének állandó bizottságai által delegált egy-egy fő;
  • Érd Megyei Jogú Város Ifjúsági Önkormányzata által delegált egy fő.


(5) A civil szervezet a pénzügyi támogatást pályázat benyújtásával, a pályázat kiírását követő legkésőbb egy éven belül megvalósítandó programokra igényelheti a (6) bekezdésben foglaltak kivételével. Pályázni az 1. melléklet szerinti pályázati adatlap benyújtásával az abban meghatározott dokumentumok csatolásával lehet.


(6) Amennyiben a pályázó által megvalósítani kívánt program előreláthatólag egy éven túl valósul meg, a támogatás igénylésekor benyújtott kérelem alapján kivételes esetben a munkacsoport javaslata alapján a polgármester, az egy évet legfeljebb 90 nappal meghaladó megvalósulási határidejű pályázatot is támogathat azzal, hogy ebben az esetben a 14. § (6) bekezdését értelemszerűen alkalmazni kell.


(7) A (6) bekezdésben foglalt esetben a pályázónak a jelen rendelet 14. § (5) bekezdése szerinti 30. napos elszámolási határidőt vállalnia kell, mely az új pályázatokon történő indulás feltétele. Az elszámolás részletes szabályait a támogatási szerződésnek kell tartalmaznia.


(8) A pályázatonként elnyerhető legnagyobb támogatás összege legfeljebb 600 ezer forint lehet.


(9) A pályázatok elbírálásánál előnyt élveznek azok a pályázók, amelyek a pályázati cél megvalósításához saját forrással is rendelkeznek.


(10) Az önálló bankszámlával nem rendelkező civil társaság pályázónak pályázatában a támogatási összeg fogadására megbízott szervezetet kell megjelölnie, aki a saját bankszámláját az önálló bankszámlával nem rendelkező kedvezményezett részére biztosítja.


(11) Valamennyi pályázati kiírás nyilvános, melyeket az Érdi Újságban, Érd Megyei Jogú Város honlapján valamint a helyi médiában közzé kell tenni.


(12) A pályázatok benyújtási határnapja a kiírásnak az önkormányzat honlapján történő megjelenését követő 30. nap. A pályázatok elbírálásának határideje a benyújtási határidő leteltétől számított 30 nap.


(13) A benyújtott pályázatokat az elbírálást megelőzően a Polgármesteri Hivatal megvizsgálja, hogy azok a pályázati feltételeknek megfelelnek-e.


(14) A pályázatokat egy példányban kell benyújtani a pályázati felhívásban megjelölt helyre.


(15) Pályázatot benyújtani:


  • személyesen a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán,
  • elektronikuson úton:

ba) az Önkormányzati Hivatali Portálról, ügyfélkapus (KAÜ) azonosítással;

bb) E-papír szolgáltatással – https://epapir.gov.hu/, ügyfélkapun (KAÜ) keresztül valamint

bc) e-mailben, az onkormanyzat@erd.hu e-mail címre, elektronikus aláírással ellátva,

postai úton a Polgármesteri Hivatal címére lehet.


(16) A postai úton benyújtott pályázat esetében a benyújtási határidőn a postára adás idejét kell érteni.


(17) A benyújtási határnapot követően beérkezett/postára adott pályázatokat érvénytelennek kell tekinteni.


(18) A jelen rendeletben előírt kötelező mellékletek hiánya, illetve a hiányosan kitöltött adatlap esetén a pályázat érvénytelen, utólagos hiánypótlásra nincs lehetőség.


(19) Egy pályázó legfeljebb egy pályázatot nyújthat be, mellyel csak egy pályázati célra lehet pályázni.


(20) Amennyiben a pályázó a (19) bekezdésben meghatározottaktól eltérő számban nyújt be pályázatokat, a pályázat kiírójának megkeresésére 5 napon belül nyilatkoznia kell, hogy melyik pályázatát kívánja fenntartani. A nyilatkozattétel késedelmes megtétele vagy elmulasztása esetén valamennyi benyújtott pályázatot érvénytelennek kell tekinteni.”


3. § (1) A Rendelet 14. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) Az Önkormányzat az elnyert támogatás összegét a támogatási szerződés aláírását követő 30 napon belül folyósítja.”


(2) A Rendelet 14. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(5) A civil szervezet a támogatás összegének felhasználásáról köteles elszámolni illetve a megvalósulásról szakmai beszámolót készíteni, melynek benyújtási határideje legkésőbb a pályázati cél megvalósulásától számított 30. nap. Az elszámolás részletes szabályait a támogatási szerződés tartalmazza. Az elszámolás és szakmai beszámoló elfogadásáról a munkacsoport javaslata alapján a polgármester dönt.”


(3) A Rendelet 14. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) Ha a civil szervezet programja pályázata alapján a 13. § (5) bekezdésben meghatározott határidőn belül, de a pályázat odaítélését követő évben valósul meg és ugyanabban az évben ismét sikerrel pályázik, az új támogatási szerződés mindaddig nem írható alá, míg a korábbi támogatással kapcsolatos elszámolás és beszámoló elfogadása meg nem történt. Amennyiben az elszámolás és a beszámoló elutasításra került, a polgármester az újabb támogatás odaítéléséről szóló döntését visszavonja.”


(4) A Rendelet 14. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(7) A támogatási szerződésben rögzített céltól eltérő felhasználása valamint a feladat teljesítésének elmaradása esetén, illetőleg ha a civil szervezet a támogatás igénylésekor lényeges körülményről, tényről valótlan vagy hamis adatot szolgáltatott, vagy az (5) bekezdésben foglaltaknak nem tesz eleget,  a támogatás azonnal megszüntethető, illetve a támogatás összegét vissza kell fizetni. A visszafizetési kötelezettség fennáll akkor is, ha a polgármester a szakmai beszámolót nem fogadja el. A visszafizetési kötelezettség teljesítésére részletfizetési kedvezmény nem nyújtható.”


4. § A Rendelet 1. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.


5. § Hatályát veszti a Rendelet 5.–12. §-ai, 14. § (4), (8) és (9) bekezdése és 2. melléklete.


6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.




Dr. Konkoly Zita

jegyző

Dr. Csőzik László

polgármester


Záradék:

A rendeletet a mai napon kihirdetem!

Érd, 2021. március 11.


     dr. Konkoly Zita

jegyző