Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 24/2021. (VI.30.) önkormányzati rendelete

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának fenntartásában működő egészségügyi intézménnyel egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyek juttatásainak szabályairól

Hatályos: 2021. 07. 01- 2024. 03. 08

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 24/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának fenntartásában működő egészségügyi intézménnyel egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyek juttatásainak szabályairól

2021.07.01.

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A Rendelet hatálya az önkormányzati fenntartású egészségügyi intézménnyel egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyekre terjed ki.

(2) A Rendelet hatálya a részmunkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyekre is kiterjed, azzal a kikötéssel, hogy a jogosultságok munkaidő-arányosan illetik meg őket.

2. § Az önkormányzati fenntartású önálló gazdasági szervezettel rendelkező intézmény vezetője csak e rendeletben foglaltak szerint, a NEAK finanszírozás által biztosított források terhére jogosult vezetői intézkedésben az intézmény alkalmazottai felé pénzügyi kötelezettséget vállalni. Az Önkormányzat a NEAK finanszírozáson felül költségvetési támogatást az egészségügyi szolgálati jogviszonyhoz kapcsolódó juttatásokhoz nem biztosít.

3. § Az intézményvezetőt, valamint az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény (továbbiakban: Eszjtv.) 8. § (3) bekezdése szerinti egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló magasabb vezetőt egyszázezer forint, a vezetőt ötvenezer forint összegű vezetői juttatás illeti meg.

4. § Az egészségügyi szakdolgozók esetén a fenntartó az egészségügyi szakdolgozói pótlékalap 50 %-át biztosítja valamennyi asszisztensi és szakasszisztensi képesítéssel rendelkező (szak)asszisztensi munkakörben dolgozó részére asszisztensi pótlékként.

5. § (1) Az Eszjtv. 8. § (3) bekezdése szerinti egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyeket, valamint az egészségügyi szakdolgozókat illetményükön felül a végzett munkával arányos helyettesítési díj illeti meg, amennyiben a munkáltató rendelkezése alapján átmenetileg más munkakörébe tartozó feladatokat is ellátnak, és ezáltal jelentős többletmunkát végeznek. A helyettesítési díj a helyettesítés első napjától jár, melyet a munkáltatói jogkör gyakorlója a helyettesített személy illetményének legfeljebb 50%-áig terjedő mértékben jogosult megállapítani.

(2) Nem jár az (1) bekezdés szerinti helyettesítési díj, ha a helyettesítés a helyettesítő személy munkaköri kötelezettsége, vagy a helyettesítés rendes szabadság miatt szükséges.

(3) Nem kell alkalmazni a (2) bekezdésben foglaltakat abban az esetben, ha a helyettesítésre 30 napot meghaladó időtartamban kerül sor.

6. § (1) Az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyt béren kívüli juttatás illeti meg, figyelemmel a mindenkori költségvetési törvény, valamint a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény rendelkezéseire.

(2) A juttatás részletes szabályait az intézmény vonatkozó szabályzata tartalmazza.

7. § (1) Ha a munka a ruházat nagymértékű szennyeződésével vagy elhasználódásával jár, a munkáltató az egészségügyi szolgálati jogviszonyban alkalmazottnak munkaruhát adhat.

(2) A munkaruha juttatásra jogosító munkaköröket, az egyes ruhafajtákat, a kihordási időt, valamint a juttatás egyéb feltételeit a munkáltató szabályzata állapítja meg.

(3) A munkaruha juttatást olyan összegben kell meghatározni, amelyre az NEAK finanszírozás keretei és az intézmény költségvetése lehetőséget ad.

8. § Hatályát veszti az Érd Megyei Jogú Város fenntartásában működő egészségügyi intézményében dolgozó közalkalmazottak juttatásainak szabályairól szóló 24/2008. (V.30.) önkormányzati rendelet.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.