Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 9/2021. (III.11.) önkormányzati rendelete

Érd Megyei Jogú Város fenntartásában működő közművelődési és közgyűjteményi intézményekben dolgozó munkavállalók juttatásainak szabályairól

Hatályos: 2023. 03. 31- 2024. 03. 08

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 9/2021. (III.11.) önkormányzati rendelete

Érd Megyei Jogú Város fenntartásában működő közművelődési és közgyűjteményi intézményekben dolgozó munkavállalók juttatásainak szabályairól1

2023.03.31.

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat polgármestere a Közgyűlés hatáskörében eljárva, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A Rendelet hatálya az önkormányzati fenntartású közművelődési és közgyűjteményi intézmények munkavállalóira terjed ki.

(2) A Rendelet hatálya a részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalókra is kiterjed, azzal a kikötéssel, hogy a jogosultságok munkaidő-arányosan illetik meg őket.

2. § Az önkormányzati fenntartású közművelődési és közgyűjteményi intézmények vezetői csak e rendelet által biztosított keretek között jogosultak kollektív szerződésben vagy vezetői intézkedésben az intézmény munkavállalói felé pénzügyi kötelezettséget vállalni.

3. §2 A fenntartó az intézménnyel jogviszonyban álló foglalkoztatottak részére biztosítandó, a személyi jövedelemadóról szóló törvényben megállapított cafetéria juttatások összegét a pénzügyi lehetőségek figyelembe vételével a tárgyévi költségvetési rendeletben állapítja meg.

4. § (1) Ha a munka a ruházat nagymértékű szennyeződésével vagy elhasználódásával jár, a munkáltató a munkavállalónak munkaruhát adhat.

(2) A munkaruha juttatásra jogosító munkaköröket, az egyes ruhafajtákat, a juttatási időt, valamint a juttatás egyéb feltételeit kollektív szerződés, ennek hiányában a munkáltató ez irányú szabályzata állapítja meg.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott célra az önkormányzat munkavállalónként legfeljebb 20 ezer forint + ÁFA összeget különít el. Az intézmények minden évben az adott évre vonatkozó költségvetésben jóváhagyott létszám alapján nyújtják be igényüket a tárgyév költségvetési időszakában.

5. § (1) Annak a munkavállalónak, aki napi munkaidejéből legalább 4 órán keresztül rendszeresen képernyős eszközt használ, a munkáltató a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüvegéhez kétévente 10 ezer forint + ÁFA hozzájárulást biztosít.

(2) A hozzájárulás részletes szabályait az intézmények kollektív szerződései, szabályzatai tartalmazzák.

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)3

1

Az önkormányzati rendeletet az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 5/2024. (III. 8.) önkormányzati rendelete 32. §-a hatályon kívül helyezte 2024. március 9. napjával.

2

A 3. § az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

3

Hatályát vesztette a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján.