Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 29/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete

az ingatlanok és közterületek tisztán tartásáról

Hatályos: 2022. 11. 15- 2022. 11. 15

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 29/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete

az ingatlanok és közterületek tisztán tartásáról

2022.11.15.

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Érd Megyei Jogú Város közigazgatási területén a 2. § d) pontja szerinti ingatlanhasználók ingatlanok és közterületek tisztán tartásával, köztisztasággal összefüggő tevékenységére.

2. Fogalom-meghatározások

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) köztisztasággal összefüggő feladatok: az egyes ingatlanok – ezen belül különösen a lakóingatlanok és az emberi tartózkodásra (üdülés, pihenés, szállás stb. céljára) szolgáló más ingatlanok, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségek és a hozzájuk tartozó területek – , valamint a közterületek tisztán tartása;

b) kertszerű használat: bozótmentesítés, kúszó-futó növények karbantartása, ingatlanhatáron belül tartása, gondozása, sarjról, magról kelt fás szárú újulatok eltávolítása;

c) közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom számára, a tulajdonos által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat, továbbá a közutat, járdát szegélyező, és a közúti forgalmat irányító vagy elválasztó, részben vagy egészben növényzettel borított közterület, azok állapotától függetlenül;

d) ingatlanhasználó: az ingatlan tulajdonosa, birtokosa, vagyonkezelője, valamint a társasház és a lakásszövetkezet.

3. A köztisztasággal összefüggő és egyes közterület-fenntartási feladatok ellátására vonatkozó szabályok

3. § (1) Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése (a továbbiakban: Közgyűlés) - a 4. § (1) bekezdésében foglaltak kivételével - az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény (a továbbiakban: ÉKFI) útján gondoskodik a tulajdonában vagy használatában lévő közterületek tisztán tartásáról.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt feladatok ellátása érdekében a Közgyűlés az ÉKFI útján gondoskodik különösen:

a) a közterületek (utak, utcák, terek, parkok, kerékpárutak, buszvárók, parkolók) szervezett, rendszeres tisztán tartásáról, általános jellegű takarításáról,

b) a közutak hó- és síkosság-mentesítéséről,

c) a zöldterületek tisztán tartásáról, a fakivágással és növénytelepítéssel, parkosítással kapcsolatos feladatok ellátásáról.

(3) Az ÉKFI a gondozatlan járdaszakaszok, átereszek vagy nyílt árkok tisztítását Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) megrendelése vagy hatósági eljárásban hozott határozat alapján az ingatlanhasználó költségére elvégezteti. Az ÉKFI az árkok, átereszek tisztán tartásából származó földet és egyéb hulladékot a bejelentéstől számított 10 munkanapon belül elszállítja.

(4) Vis maior helyzet esetén az ingatlanhasználó gondatlanságából, a szabálytalan, szakszerűtlen műszaki kivitelezésből eredő vízelvezető áteresz-dugulásokat, továbbá a szükséges ároknyitásokat az ÉKFI köteles azonnali munkavégzés útján, az ingatlanhasználó költségére elhárítani, elvégezni.

(5) Az ÉKFI az ingatlanhasználó kérésére és költségére elvégezheti az ingatlan előtti csapadékvíz-elvezető árok, továbbá gyalogos- és járműbehajtók átereszeinek használhatósága, működőképességének fenntartása érdekében azok felújítását, karbantartását és a rendelet 4. § (1) bekezdés c) pontja szerinti kötelezettség teljesítéséhez szükséges munkákat.

(6) A közúti közlekedés biztonsága érdekében az Önkormányzat megrendelésére az ÉKFI elvégzi az útkereszteződések, egyéb közlekedési helyek beláthatóságát akadályozó fa, illetve növényzet eltávolítását.

(7) A közterületen elhelyezett hirdetmény, plakát eltávolítása annak a feladata, aki azt elhelyezte. Amennyiben az azt elhelyező személye ismeretlen, az eltávolítás annak a kötelezettsége, akinek érdekében a kihelyezés történt. Amennyiben a kötelezett e kötelezettségének nem tesz eleget, a költségére az ÉKFI végzi el a feladatot.

4. Az ingatlanok és közterületek tisztán tartása

4. § (1) Az ingatlanhasználó köteles gondoskodni:

a) az ingatlana előtti, melletti közterület (járda, zöldsáv) úttestig terjedő teljes területének gondozásáról, tisztán tartásáról, az ott lévő növényzet ápolásáról, a fű nyírásáról, gyommentes állapotának folyamatos fenntartásáról,

b) az ingatlanáról a gyalogjárda és az úttest fölé nyúló vagy oda benövő ágak, bokrok és sövények megfelelő nyeséséről oly módon, hogy biztosított legyen a gyalogos, illetve a közúti forgalom zavartalansága, a közúti jelzések és az úttartozékok láthatósága,

c) az ingatlana előtti, melletti közterületre ültetett növényzet szakszerű gondozásáról, megfelelő nyeséséről és – amennyiben az járda- vagy útkereszteződést is érint – a járda- vagy útkereszteződések esetén a beláthatóság biztosításáról 0,8 és 2,5 méter magasság között,

d) az ingatlana előtti, melletti járdaszakasz hó- és síkosság-mentesítéséről,

e) az ingatlana előtti, melletti közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek – kivéve élővízfolyások – tisztán tartásáról, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosításáról az úttestig terjedő teljes területen.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt feladatokat úgy kell elvégezni, hogy a járda vagy útburkolat ne rongálódjon, továbbá a terepszint ne változzon.

(3) A felhalmozott havat az út tulajdonosa (kezelője, fenntartója), illetve az ingatlanhasználó úgy köteles eltávolítani vagy elhelyezni, hogy a közlekedés zavartalansága biztosított legyen.

(4) A szórakoztató-, vendéglátó- és elárusító helyek, üzletek, kereskedelmi és szolgáltató egységek, intézmények körüli területet az (1) bekezdésben foglaltak szerint a használó (üzemeltető) köteles naponta nyitásig, de legkésőbb 7:00 óráig feltakarítani és a nyitvatartás ideje alatt folyamatosan tisztán tartani, a hulladékot eltávolítani, a hó- és síkosság-mentesítést elvégezni, valamint eltávolítani a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagokat. A használó (üzemeltető) köteles a létesítmény bejárata előtt csikkbedobót és hulladékgyűjtőt kihelyezni és azokat rendszeresen üríteni, a portálok ablakait, a cégtáblákat folyamatosan tisztán tartani. Egyebekben az használó (üzemeltető) kötelezettségeire az (1) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.

(5) Az ingatlanhasználó – amennyiben a járdaszakaszt maga létesítette és jogszabály vagy megállapodás másként nem rendelkezik – köteles az ingatlana előtti járdaszakasz karbantartásáról és állagmegóvásáról gondoskodni.

(6) Az ingatlanhasználó köteles az ingatlanát folyamatosan tisztán tartani, gyommentesítéséről és kertszerű használatáról gondoskodni.

5. Közterületi faültetés

5. § (1) Közterületen az ingatlanhatártól az úttestig terjedő teljes területen történő faültetés kizárólag közútkezelői hozzájárulás birtokában végezhető, amely Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál kérelmezhető az erre rendszeresített formanyomtatványon.

(2) Közterületi légvezeték alá kizárólag alacsonyra növő, gömb lombkoronájú fafajta ültethető. A közterület azon részére, ahol légvezeték nem található, oszlopos lombkoronájú fafajta ültethető.

(3) Közterületen az útkereszteződésektől számított 5 méteren belül sövény, cserje és bokor nem telepíthető.

6. Közterületi hulladékgyűjtés

6. § (1) Érd Megyei Jogú Város közterületein hulladékot eldobni, vagy a közterületet más módon beszennyezni, oda engedély nélkül hulladékot (építési és más törmeléket, kerti nyesedéket, egyéb hulladékot) lerakni, a közterületen lévő berendezési tárgyat, fát vagy egyéb növényt beszennyezni, rongálni tilos. Az árkokba, csatornákba, folyókákba, átereszekbe zöldhulladékot, zöldnyesedéket, falevelet, egyéb hulladékot elhelyezni tilos.

(2) Közterületen hulladékot csak az arra a célra rendszeresített hulladékgyűjtő edényzetbe szabad elhelyezni.

7. A közterület használatából eredő köztisztasági feladatok

7. § (1) A közterület rendeltetésétől eltérő célra (különösen építési, szerelési, árusítási munkákra) történő használata esetén a használattal érintett terület közvetlen környezetét legalább 2 méteres körzetben az engedélyes köteles tisztán tartani. Ha az építési munkálatok végzése során olyan építési törmelék, egyéb hulladék keletkezik, amelyet a közterületen tárolnak, úgy azt 72 órán belül el kell szállítani. A hulladékot az elszállítás időpontjáig konténerben vagy egyéb zárt tárolótérben, közterület-használati engedély birtokában kell tárolni.

(2) Építkezésnél, vagy a közterület egyéb módon történő igénybevételénél a fákat, növényeket és létesítményeket védőburkolattal kell körülvenni. A rongálásból keletkezett kárt annak okozója köteles megtéríteni, illetve az eredeti állapotot helyreállítani.

(3) Közterületen a gépjárművek mosása tilos.

(4) Ha bármely szállítmány fel- vagy lerakásával, valamint szállításával a közterület beszennyeződik, a szennyeződés előidézője köteles azt a fel- vagy lerakás elvégzése után azonnal eltakarítani. Az anyagok lerakásánál, mozgatásánál ügyelni kell arra, hogy a zöldterületen lévő felszerelési tárgyak, fák, cserjék, egyéb növények szabadon maradjanak, meg ne rongálódjanak.

8. Csapadékvíz elvezetésével kapcsolatos köztisztasági szabályok

8. § (1) A közterület tisztán tartása érdekében a járdaszakasz melletti nyílt árok feltöltése vagy lefedése kizárólag a közút kezelőjének hozzájárulásával lehetséges.

(2) Amennyiben az ingatlanhasználó a járdaszakasz melletti nyílt árok feltöltését vagy lefedését a közút kezelőjének hozzájárulása nélkül végezte el, és az eredeti állapotot felszólításra nem állítja helyre, az ingatlanhasználó költségére az ÉKFI az eredeti állapotot helyreállítja.

(3) Járműbehajtók átereszeinek építése és annak tisztán tartása minden esetben az ingatlanhasználó kötelezettsége. A csapadékvíz-elvezető árkokat betömni, a víz elfolyását korlátozni és megakadályozni tilos. A közterületre, csapadékvíz-elvezető árokba, csapadékvíz-elvezető csatornába szennyvizet ereszteni szigorúan tilos.

(4) A csapadékvizet az ingatlanokról a szennyvíz-elvezető csatornába belevezetni tilos.

(5) A csapadékvíz szennyvíz-elvezető csatornába történő bevezetésének kivizsgálása céljából az ingatlanhasználó köteles az illetékes hatóság ügyintézőjét vagy a szolgáltató munkatársát az ingatlanára beengedni és az ellenőrzés lefolytatását tűrni. Az ingatlanhasználó az eljárás során a hatóság kérésére az ingatlan csapadékvíz-elvezetésével és szennyvíz-csatornára való rákötésével kapcsolatosan a rendelkezésére álló dokumentumokat köteles bemutatni.

9. Egyéb rendelkezések

9. § A piacok és vásárterek köztisztasági feladatainak ellátása az üzemeltető feladata. A tisztán tartási kötelezettség a piac által elfoglalt összes közterületre is érvényes.

10. A köztisztaság rendjének megsértése esetén alkalmazható jogkövetkezmények és eljárási szabályok

10. § (1) A köztisztasági kötelezettségek teljesítését Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala közterület-felügyelője ellenőrzi.

(2) Az ingatlanok és közterületek tisztán tartásával kapcsolatos hatósági eljárás lefolytatása a jegyző hatáskörébe tartozik.

11. § (1) Aki e rendeletben foglaltakat megszegi, természetes személy esetén 200.000,-Ft-ig, jogi személy vagy egyéb szervezet esetén 2.000.000,-Ft-ig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(2) Ha a közterület-felügyelő a 4. § (1) bekezdés a)–c) és e) pontja, a 6. § (1) bekezdése, vagy a 8. § (1) bekezdése megsértését észleli, 72 órás határidővel, amennyiben a 4. § (1) bekezdés d) pontjának megsértését észleli, 24 órás határidővel felhívja az ingatlanhasználó figyelmét a rendeletben foglaltak betartására.

(3) A 4. § (1) bekezdésének, a 8. § (1) bekezdésének, valamint a 6. § (1) bekezdésének közterületen történő megszegése esetén helyszíni bírság kiszabásának van helye.

(4) A helyszíni bírság kiszabására a közterület-felügyelő jogosult.

(5) A közigazgatási, illetve helyszíni bírság megfizetésének határideje az arról szóló döntés közlésétől számított harminc nap.

11. Záró rendelkezések

12. § (1) Hatályát veszti az ingatlanok és közterületek tisztán tartásáról, és a szervezett hulladékkezelési közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 23/2005. (VII.1.) önkormányzati rendelet.

(2) Hatályát veszti a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló 34/2013. (XI.7.) önkormányzati rendelet 3. alcíme.

13. § Ez a rendelet 2022. november 15-én lép hatályba.