Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 17/2024. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

a csatorna közműcsatlakozási támogatásról szóló 9/2024. (V. 8.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 06. 29- 2024. 06. 30

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 17/2024. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

a csatorna közműcsatlakozási támogatásról szóló 9/2024. (V. 8.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.06.29.

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, valamint 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A csatorna közműcsatlakozási támogatásról szóló 9/2024. (V. 8.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Csatornatámogatásra jogosult a szennyvízelvezető hálózatra történő közműcsatlakozással érintett, Érd Megyei Jogú Város közigazgatási területén fekvő érdekeltségi egységnek a tulajdonosa vagy a tulajdonosnak a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 1. pontja szerinti közeli hozzátartozója, élettársa, illetve az érdekeltségi hozzájárulást megfizető korábbi tulajdonos halála esetén vele a halál időpontjában életközösségben élő házastársa vagy élettársa (a továbbiakban együtt: jogosult), feltéve, hogy a jogosult lakóhelye vagy tartózkodási helye az érdekeltségi egységben van, és

a) nyugdíjban, ellátásban, járadékban vagy egyéb járandóságban részesül, vagy

b) a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 7. § (1) bekezdésében meghatározott szociális vetítési alap húszszorosát.”

2. § A csatorna közműcsatlakozási támogatásról szóló 9/2024. (V. 8.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A csatornatámogatási összegből a jogosult

a) a 2024. évben, ha a csatornatámogatási összeg 200.000 Ft-ot eléri vagy meghaladja, 50.000 Ft összeget,

b) a 2025. évben, ha a csatornatámogatási összeg 150.000 Ft-ot eléri vagy meghaladja, 50.000 Ft összeget,

c) a 2026. évben, ha a csatornatámogatási összeg 100.000 Ft-ot eléri vagy meghaladja, 50.000 Ft összeget,

d) a 2027. évben, ha a csatornatámogatási összeg az 50.000 Ft-ot eléri vagy meghaladja, 50.000 Ft összeget,

e) a 2028. évben és az azt követő években a csatornatámogatási összeg 0 Ft-ot meghaladó részét, de legfeljebb 50.000 Ft összeget

igényelhet.”

3. § (1) A csatorna közműcsatlakozási támogatásról szóló 9/2024. (V. 8.) önkormányzati rendelet 7. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala a csatornatámogatás iránti kérelem elbírálása érdekében a Társulattól igazolást szerez be arról, hogy a kérelmező vagy a kérelmező által megjelölt természetes személy tagja-e a Társulatnak, rendelkezik-e a Társulatnál támogatási összeg meghatározása során figyelembe vehető elszámolási egyenleggel, és ezen egyenlegnek mennyi az aktuális összege. Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala a támogatási kérelem elbírálása, mint közérdekű feladat ellátása körében, az ahhoz szükséges mértékben a Társulat részére továbbítja az ügyfél, illetve a Társulat tagjának személyes adatait. Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala az 5. § (2) bekezdés szerinti feltételek ellenőrzése céljából, az ahhoz szükséges mértékben és ideig jogosult megismerni és kezelni az illetékes csatornaszolgáltató által kezelt ügyféladatokat

(5) A Társulat az ügyfél és a Társulat tagjának személyes adatai kezelésére a jelen rendeletben foglalt kötelezettségei teljesítéséhez szükséges mértékben és ideig jogosult.”

(2) A csatorna közműcsatlakozási támogatásról szóló 9/2024. (V. 8.) önkormányzati rendelet 7. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A Társulat a (6) bekezdés szerint részére megküldött adatok és a Társulat által vezetett, a tagjairól, az érdekeltségi egységekről, a tagjai által befizetett érdekeltségi hozzájárulások összegéről, valamint az egyes tagjai részére az elszámolás során történt kifizetésekről szóló adatokat tartalmazó nyilvántartása alapján a nyilatkozattételi felhívás átvételétől számított kettő munkanapon belül teljesíti a nyilatkozattételi felhívásban foglaltakat. A Társulat nyilatkozata (igazolása) tartalmazza az ügyfél által a Társulat tagjaként megjelölt személy társulati tagságára, az érdekeltségi egység azonosítására, az ügyfél által vagy az ügyfél által a Társulat tagjaként megjelölt személy által az érintett érdekeltségi egység vonatkozásában befizetett érdekeltségi hozzájárulás összegére, valamint az ügyfél vagy az ügyfél által a Társulat tagjaként megjelölt személy részére az elszámolás során történt kifizetés összegére vonatkozó adatokat. A Társulat az igazolást az E-ügyintézési tv. szerinti elektronikus ügyintézést biztosító információs rendszer útján, az Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által e célra rendszeresített elektronikus űrlap felhasználásával köteles kiállítani és megküldeni.”

(3) A csatorna közműcsatlakozási támogatásról szóló 9/2024. (V. 8.) önkormányzati rendelet 7. § (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(11) Ha a csatornatámogatás keretében nyújtott települési támogatás iránti kérelem elutasításának oka az, hogy a Társulat nyilatkozata alapján a jogosultsági feltételek nem állnak fenn, e tényről a kérelmezőt a határozat indokolásában külön tájékoztatni kell. Ebben az esetben az ügyfél – a Társulattal lefolytatott adategyeztetést követően – a kérelmét ismételten jogosult előterjeszteni azzal, hogy a (10) bekezdés szerinti mellékleteken túl a kérelemhez mellékelnie kell a Társulat igazolását az adategyeztetés lefolytatásáról, amely tartalmazza az ügyfél által a Társulat tagjaként megjelölt személy társulati tagságára, az érdekeltségi egység azonosítására, az ügyfél által vagy az ügyfél által a Társulat tagjaként megjelölt személy által az érintett érdekeltségi egység vonatkozásában befizetett érdekeltségi hozzájárulás összegére, valamint az ügyfél vagy ügyfél által a Társulat tagjaként megjelölt személy részére az elszámolás során történt kifizetés összegére vonatkozó adatokat is.”

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

5. § E rendelet rendelkezéseit a rendelet hatálybalépését megelőzően benyújtott, de még el nem bírált támogatási kérelmek esetében is alkalmazni kell.