Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 9/2024. (V. 8.) önkormányzati rendelete

a csatorna közműcsatlakozási támogatásról

Hatályos: 2024. 05. 15

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 9/2024. (V. 8.) önkormányzati rendelete

a csatorna közműcsatlakozási támogatásról

2024.05.15.

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, valamint 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy helyben szabályozza a házi szennyvízhálózat kiépítésével összefüggésben az Érd és Térsége Szennyvízelvezetési Program megvalósítása során az érdi szennyvízelvezető hálózatra történő közműcsatlakozással érintett érdekeltségi egység tulajdonosa által megfizetett, a vízgazdálkodási társulatokról szóló 160/1995. (XII. 26.) Korm. rendelet 13. §-a szerint meghatározott érdekeltségi hozzájárulások alapján számított csatorna közműcsatlakozási támogatás (a továbbiakban: csatornatámogatás) megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint ellenőrzésének szabályait.

2. § A rendelet hatálya a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc. tv.) 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre, valamint az Érdi Csatornamű Vízgazdálkodási-társulat „elszámolás alatt” (a továbbiakban: Társulat) vízgazdálkodási társulatra terjed ki.

3. § A csatornatámogatás az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósított, az Érd és Térsége Szennyvízelvezetési Programhoz az önkormányzati önerő központi költségvetésből történt rendelkezésre bocsátására tekintettel, szociális alapon nyújtott pénzbeli támogatás.

4. § A rendelet alkalmazásában érdekeltségi egység az Érd és Térsége Szennyvízelvezetési Program megvalósításában érintett, külön jogszabály szerinti egy helyrajzi számmal rendelkező, Érd Megyei Jogú Város közigazgatási területén fekvő ingatlan vagy önálló rendeltetési egység.

5. § (1) Csatornatámogatásra jogosult az Érden lakóhellyel rendelkező, szennyvízelvezető hálózatra történő közműcsatlakozással érintett érdekeltségi egység tulajdonosa, aki az érdekeltségi egységet életvitelszerűen használja, és

a) nyugdíjban, ellátásban, járadékban vagy egyéb járandóságban részesül, vagy

b) a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 7. § (1) bekezdésében meghatározott szociális vetítési alap húszszorosát.

(2) A csatornatámogatás kizárólag megvalósított házi szennyvízhálózatra tekintettel igényelhető.

(3) A csatornatámogatás ugyanazon érdekeltségi egységre csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a tulajdonosok, illetve az ingatlanban élő személyek és háztartások számától.

6. § (1) Egy érdekeltségi egység után a csatornatámogatás keretében adható települési támogatás mértéke a befizetett érdekeltségi hozzájárulás összege, csökkentve a Társulat által a tagjával történt elszámolás során kifizetett összeggel, a csatornatámogatás keretében korábban nyújtott támogatás összegével, a közműves szennyvízelvezető hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről szóló 27/2016.(IX.30.) önkormányzati rendelet 4. §-a alapján a Szennyvíz-hálózat Fejlesztési Alapból nyújtott támogatás összegével, valamint az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 7/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 26. §-a alapján az érdekeltségi egység vonatkozásában a házi szennyvízhálózat kiépítéséhez nyújtott települési támogatás összegével (a továbbiakban: csatornatámogatási összeg).

(2) A csatornatámogatási összegből a jogosult

a) a 2024. évben a csatornatámogatási összeg 200.000 Ft-ot meghaladó részét, de legfeljebb 50.000 Ft összeget,

b) a 2025. évben a csatornatámogatási összeg 150.000 Ft-ot meghaladó részét, de legfeljebb 50.000 Ft összeget,

c) a 2026. évben a csatornatámogatási összeg 100.000 Ft-ot meghaladó részét, de legfeljebb 50.000 Ft összeget,

d) a 2027. évben a csatornatámogatási összeg 50.000 Ft-ot meghaladó részét, de legfeljebb 50.000 Ft összeget,

e) a 2028. évben és az azt követő években a csatornatámogatási összeg 0 Ft-ot meghaladó részét, de legfeljebb 50.000 Ft összeget

igényelhet.

7. § (1) A csatornatámogatás igénylésével és az egy főre jutó jövedelem igazolásával kapcsolatos eljárás tekintetében – a (2)–(11) bekezdésekben meghatározott eltérésekkel – Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 7/2015. (II. 27.) rendeletét kell megfelelően alkalmazni.

(2) A csatornatámogatás évente egy alkalommal állapítható meg.

(3) A csatornatámogatás iránti kérelem tárgyév január 1-jétől december 31-ig nyújtható be. A kérelem benyújtására – az E-önkormányzat portálon, az e-onkormanyzat.erd.hu weboldalon – elektronikus úton is lehetőség van. Papír alapon az ellátásra irányuló, polgármesternek címzett kérelmet Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál az e célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani.

(4) Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala a csatornatámogatás iránti kérelem elbírálása érdekében a Társulattól igazolást szerez be arról, hogy a kérelmező tagja-e a Társulatnak, rendelkezik-e a Társulatnál támogatási összeg meghatározása során figyelembe vehető elszámolási egyenleggel, és ezen egyenlegnek mennyi az aktuális összege. Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala a támogatási kérelem elbírálása, mint közérdekű feladat ellátása körében, az ahhoz szükséges mértékben a Társulat részére továbbítja az ügyfél személyes adatait.

(5) A Társulat az ügyfél személyes adatai kezelésére a jelen rendeletben foglalt kötelezettségei teljesítéséhez szükséges mértékben és ideig jogosult.

(6) Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala a csatornatámogatás iránti kérelem beérkezését követően a (4) bekezdésben meghatározott igazolás kiadása iránt az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (E-ügyintézési tv.) szerinti elektronikus ügyintézést biztosító információs rendszer útján haladéktalanul nyilatkozattételi felhívást intéz a Társulathoz, amelyben feltünteti a kérelmező által megadott személyes adatokat.

(7) A Társulat a (6) bekezdés szerinti felhívást haladéktalanul, legkésőbb annak az elektronikus kézbesítési tárhelyen történő elérhetővé tételét követő munkanapon köteles átvenni.

(8) A Társulat a (6) bekezdés szerint részére megküldött adatok és a Társulat által vezetett, a tagjairól, az érdekeltségi egységekről, a tagjai által befizetett érdekeltségi hozzájárulások összegéről, valamint az egyes tagjai részére az elszámolás során történt kifizetésekről szóló adatokat tartalmazó nyilvántartása alapján a nyilatkozattételi felhívás átvételétől számított kettő munkanapon belül teljesíti a nyilatkozattételi felhívásban foglaltakat. A Társulat nyilatkozata (igazolása) tartalmazza az ügyfél társulati tagságára, az érdekeltségi egység azonosítására, az ügyfél által az érintett érdekeltségi egység vonatkozásában befizetett érdekeltségi hozzájárulás összegére, valamint az ügyfél részére az elszámolás során történt kifizetés összegére vonatkozó adatokat. A Társulat az igazolást az E-ügyintézési tv. szerinti elektronikus ügyintézést biztosító információs rendszer útján, az Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által e célra rendszeresített elektronikus űrlap felhasználásával köteles kiállítani és megküldeni.

(9) A csatornatámogatásról – a Közgyűléstől átruházott hatáskörben – a polgármester dönt.

(10) A csatornatámogatás iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) a házi szennyvízhálózat kiépítéséhez nyújtott települési támogatásban történt részesülésről szóló nyilatkozatot,

b) a közműves szennyvízelvezető hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről szóló 27/2016.(IX.30.) önkormányzati rendelet 4. §-a alapján a Szennyvíz-hálózat Fejlesztési Alapból nyújtott támogatásban történt részesülésről szóló nyilatkozatot,

c) az 5. § (1) bekezdésben meghatározott jogosultsági feltételeket igazoló dokumentumokat.

(11) Ha a csatornatámogatás keretében nyújtott települési támogatás iránti kérelem elutasításának oka az, hogy a Társulat nyilatkozata alapján a jogosultsági feltételek nem állnak fenn, e tényről a kérelmezőt a határozat indokolásában külön tájékoztatni kell. Ebben az esetben az ügyfél – a Társulattal lefolytatott adategyeztetést követően – a kérelmét ismételten jogosult előterjeszteni azzal, hogy a (10) bekezdés szerinti mellékleteken túl a kérelemhez mellékelnie kell a Társulat igazolását az adategyeztetés lefolytatásáról, amely tartalmazza az ügyfél társulati tagságára, az érdekeltségi egység azonosítására, az ügyfél által az érintett érdekeltségi egység vonatkozásában befizetett érdekeltségi hozzájárulás összegére, valamint az ügyfél részére az elszámolás során történt kifizetés összegére vonatkozó adatokat is.

8. § Ez a rendelet 2024. május 15-én lép hatályba.

9. § A csatornatámogatással kapcsolatos kiadásokat az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának éves költségvetésében erre a célra meghatározott előirányzatból kell fedezni.