Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 10/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek helyi közutakra történő behajtásának szabályairól szóló 20/2017. (V.26.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2018. 05. 01

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 10/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2018.05.01.
a megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek helyi közutakra történő behajtásának szabályairól szóló 20/2017. (V.26.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről
Végső előterjesztői indokolás
A megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek helyi közutakra történő behajtásának szabályairól szóló 20/2017. (V.26.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) hatályon kívül helyezésének szükségességét a jogalkotásról szóló 2010. CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 18. §-ára figyelemmel, részletesen az alábbi okokkal és célokkal indokolom:
Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése 2017. május 25-ei ülésén alkotta meg a rendeletet azzal a céllal, hogy a helyi közutak és műtárgyaik állagának megóvása, fenntartása biztosított legyen.
A rendelet hatályon kívül helyezésének egyik leglényegesebb indoka a magasabb szintű jogszabályi környezet megváltozása, ugyanis a korábbi rendelet alapját képező, a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről szóló 13/2010. (X.5.) NFM rendelet hatályát vesztette, és helyébe a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést, tengelycsoport-terhelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről szóló 36/2017. (IX. 18.) NFM rendelet (a továbbiakban: NFM rendelet) lépett, mely lényegesen átalakította a szabályozást.
Az NFM rendelet 8. §-a alapján a túlsúlyos, illetve túlméretes járművek közlekedéséhez a hozzájárulás megadására az országos közutat vagy több önkormányzat közigazgatási területén helyi közutat érintő közlekedés esetén a Magyar Közút Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság jogosult. A helyi közút kezelője kizárólag helyi közutat érintő közlekedés esetén jogosult a hozzájárulás megadására, mely eset a gyakorlatban azonban alig fordul elő.
Az NFM rendelet szabályozási köre a hatálya alá tartozó 20 tonna feletti túlsúlyos, illetve túlméretes járművek közlekedésére vonatkozó hozzájárulás kiadásának feltételeit, az eljárási díjat, illetve a megengedett legnagyobb össztömeget, legnagyobb tengelyterhelést, illetve tengelycsoport-terhelést meghaladó járművek közlekedése után fizetendő túlsúlydíj mértékére terjed ki. Az NFM rendelet hatálya alá nem tartozó gépjárművek behajtását ugyanakkor az önkormányzat nem kötheti díjfizetéshez, mivel a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 29. § (1) bekezdése alapján fizetési kötelezettséget előírni, a fizetésre kötelezettek körét, a fizetési kötelezettség mértékét, a kedvezmények, mentességek körét és mértékét megállapítani kizárólag törvényben, vagy törvény felhatalmazása alapján önkormányzati rendeletben lehet.
A fent leírtak értelmében tehát a túlsúlyos járművek közlekedése után fizetendő díj helyi rendeletben való megállapítására nincs lehetőségünk.
Továbbra is lehetőség van azonban arra, hogy az egyes egyéb súlykategóriák (3,5t; 5t; 7,5 t), valamint az NFM rendelet hatálya alá nem eső össztömegű gépjárművek közlekedésére vonatkozóan változatlanul rendeletben határozzuk meg azon útvonalat, amelyen ezek a járművek közlekedhetnek, azokat a feltételeket, amelyek biztosítják a közút és tartozékainak védelmét, a közlekedés biztonságának megóvását, valamint a hozzájárulás kiadásának eljárásrendjét. Ugyancsak lényeges annak biztosítása is, hogy a közútkezelői hozzájárulás nélkül városba belépő túlsúlyos járművek szankcionálása egyetlen esetben sem maradhasson el a város útjainak védelme érdekében. Az ezt tartalmazó új szabályozás előkészítés alatt van, annak elkészültét követően a Közgyűlés elé fogom terjeszteni.
A fentiekkel összefüggésben a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló 34/2013. (XI.7.) önkormányzati rendeletből is törölni kell a rendeletre utaló hivatkozásokat.