Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 19/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

Érd Megyei Jogú Város 2021. évi költségvetéséről szóló 8/2021. (III. 10.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 06. 30

Érd Megyei Jogú Város 2021. évi költségvetéséről szóló 8/2021. (III. 10.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht.) 34. § előírásai szerint elkészítettük a 2021. évi költségvetési rendelet előirányzatainak 1. számú módosítására vonatkozó javaslatunkat, továbbá a rendeletben foglaltaknak megfelelően tájékoztatjuk a Közgyűlést a polgármester és a jegyző költségvetést érintő, saját hatáskörben hozott döntéseiről, melyeket az előterjesztés melléklete tartalmaz. A költségvetési előirányzatok polgármesteri hatáskörben kettő alkalommal, jegyzői hatáskörben pedig egy alkalommal módosultak.

1. Saját hatáskörben végrehajtott előirányzatmódosítások

A Kormány a 40/2020. (III. 11.) számú kormányrendeletével az élet- és vagyon-biztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében veszélyhelyzetet rendelt el. A vészhelyzet időtartama alatt a polgármester a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvényben foglalt felhatalmazása alapján gyakorolta a közgyűlés feladat- és hatáskörét. A döntések az Önkormányzat hivatalos honlapján elérhetőek. Az említett döntések költségvetési hatásait a költségvetési rendelet számú saját hatáskörű módosítása tartalmazza, amelynek keretében végrehajtott átcsoportosításokat az előterjesztés mellékletként csatoljuk.

2. Pénzmaradvánnyal összefüggő előirányzat-módosítások

A 2021. évi eredeti költségvetésbe 26.626.327.597 forint épült be 2020. évi maradványként, amely a Modern Városok Programmal és egyéb támogatási szerződésekkel kapcsolatosan az önkormányzat rendelkezésére bocsátott, 2020. december 31-ig fel nem használt támogatási összegek egy részét tartalmazta. A jelenlegi módosítás keretében a 2020. évi maradvány előirányzat összege az önkormányzat vonatkozásában 30.139.286.674 forintra módosult a 2020. évi zárszámadási rendelettel összhangban. A kiadási oldalon beépültek a költségvetésbe a zárszámadási rendeletben foglaltak szerinti kötelezettségvállalással terhelt maradványtételek, továbbá az elkülönített bankszámlák egyenlegei, amelyek felhasználása helyi rendelet vagy egyéb szerződés, megállapodás szerint szabályozott.

A Polgármesteri Hivatal, valamint az Önkormányzat fenntartásában álló intézmények 2020. évi szabad maradványa a 96/2021. (V. 31.) számú közgyűlési döntés alapján elvonásra kerül. Kivételt képez ez alól az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény alap és vállalkozási tevékenységéből származó, a fenntartó részére jogszabály által előírt, kötelező befizetési kötelezettséggel csökkentett maradvány összege, amelyet – tekintettel arra, hogy az intézmény feladatkörébe tartozó útkarbantartási célokra kerül felhasználásra – nem von el a fenntartó.

Az intézményektől és a Polgármesteri Hivataltól elvont maradvány összege a 96/2021. (V. 31.) számú közgyűlési döntés alapján 13.143.796 forint, az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény 2011. évi CXCV. törvény 46. § (3) bekezdése szerinti befizetési kötelezettségének megfelelő összeg 10.747.266 forint, összesen 23.891.062 forint, amely források általános tartalékba kerülnek.

Az Önkormányzatot érintően az eredeti költségvetéshez képest a jelenlegi előirányzat módosítással 3.195.455.216 forinttal emelkedik a maradvány összeg. Az összeg az eredeti költségvetésben szereplő maradvány összeghez képest a pályázati előirányzatok korrekcióját, valamit az egyéb, elkülönített számlák maradványösszegét tartalmazza.

A kiadási oldalon beépültek a költségvetésbe a zárszámadási rendeletben foglaltak szerinti kötelezettségvállalással terhelt maradványtételek, továbbá az elkülönített bankszámlák egyenlegei, amelyek felhasználása helyi rendelet vagy egyéb szerződés, megállapodás szerint szabályozott.

3. Egyéb módosító tételek

A vízelvezetési rendszer fejlesztésének részeként, az Érd és Térsége Közműfejlesztési és Beruházási Társulás építette meg az Érdligeti Záportározó szabadidős célú hasznosítása című projekt keretében a Papi Földek területén a szabadidőparkot. A park gondozásával kapcsolatos zöldterület kezelési feladatokra az Önkormányzat, mint tulajdonos szolgáltatási szerződést kötött a fenntartásában álló Érdi Közterület-Fenntartó Intézménnyel. A kiadások fedezete a 2021. évi eredeti költségvetés céltartalék során került biztosításra, ezért a szükséges fedezet, 60 millió forint + áfa összeg átvezetésre került a szolgáltatási előirányzatok közé.

Az Önkormányzat költségvetésében 15.748.000 forint + áfa került elkülönítésre gépjárművásárlásra. A gépjárművásárlás annak okán szükséges, mivel a korábban használt tehergépjármű (2007. évjáratú) műszaki állapota miatt biztonságos használatra már nem alkalmas. Jelenleg sem az Önkormányzat, sem a Hivatal tulajdonában nem áll rendelkezésre olyan gépjármű, amely nagyobb méretű tárgyak vagy több személy szállítására alkalmas volna. Erre a célra kerül beszerzésre az említett gépjármű.

Az Intézményi Gondnokság költségvetésébe átvezetésre került a napközis tábor megrendezéséhez szükséges költségvetési fedezet 7.500.000 forint összegben, amelyhez szükséges előirányzat az eredeti költségvetésben a céltartalékok között szerepelt. A táborral kapcsolatos bevételként 3.360.000 forint került tervezésre és előirányzatosításra.

Az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény költségvetésébe beépült az említett szabadidőpark zöldterület kezelési szerződésének ellenértékeként tervezendő 60 millió forint + áfa, amelynek terhére a feladat ellátásával kapcsolatos szolgáltatási kiadások és gépvásárlás került előirányzatosításra.

A Szociális Gondozóközpont költségvetésének jelentős összegű módosításaként jelenik meg a szociális ágazati pótlék első 5 havi összege, amely 54.100.601 forint bevételi és kiadási előirányzat módosítást eredményez az intézmény költségvetésében.

4. Egyéb információk

1. A kormány 1369/2021. (VI. 10.) számú határozatában döntött Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata részére biztosítandó 777 millió forint összegű támogatás biztosításáról, amelyet az önkormányzat működési célokra kíván felhasználni a korábbi években biztosított támogatások felhasználásához hasonló jogcímeken. A támogatáshoz költségvetési előirányzat módosítási lépés nem kapcsolódik, mivel az eredeti költségvetésben szerepel 4.291.465.068 forint működési támogatás.

1. Az Érd és Térsége Közműfejlesztési és Beruházási Társulás 2021. évi költségvetésében tervezésre kerülnek a Társulás munkaszervezetével kapcsolatos kiadások, amelyet a Társulási megállapodás alapján tagdíj formájában bocsátanak a tagok a Társulás rendelkezésére. A munkaszervezet működésével kapcsolatos kiadások 2021. évre tervezett összege 19 millió forint. Tekintettel arra, hogy a Társulás 2021. évi tevékenysége csaknem kizárólag Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata által megbízott feladatok végrehajtására korlátozódik, a Társulás másik két tagjától (Diósd, Tárnok) nem indokolt tagdíj beszedése erre az évre. Az ilyen módon 2021. évre Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata által fizetendő 19 millió forint tagdíj összege Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata 2021. évi költségvetésében a céltartalékok között rendelkezésre áll.