Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 25/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

Érd Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2016. (III.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 01

Érd Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2016. (III.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése a Modern Városok Programhoz, valamint a város gazdaságfejlesztési szándékaihoz kapcsolódva, 291/2017. (XI.14.) számú határozatával kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a tárgyi, ~ 40 ha nagyságú, ipari szolgáltató – Gisz-1 övezetbe sorolt területet. E terület beépítése során szükségessé válik a HÉSZ néhány bekezdésének szöveges korrekciója.

A tervezett módosításokról megállapítható, hogy azok a terület beépítésére, a tágabb környezetre kedvező hatást gyakorolnak, mivel a változtatás nyomán az épületek előkerti mérete a 7. számú főút felé megnövelhető, valamint a csapadékvíz elhelyezése kertészeti célokat is szolgáló záportározókban is lehetővé válik majd.

A kiemelt fejlesztési terület esetében a HÉSZ módosítása a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) 42. § szerinti tárgyalásos eljárásban történt. A partnerségi egyeztetés a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet partnerségi egyeztetésének szabályairól szóló 5/2017. (II.27.) önkormányzati rendelet szerinti körben, azonban a veszélyhelyzetre tekintettel, az 546/2020. (XII.2.) Korm.rendelet előírásainak figyelembe vételével elektronikus úton valósult meg. A véleményezési időszakban a tervezettel kapcsolatban írásos észrevétel nem érkezett.

A Kormányrendelet előírása szerint a Közgyűlés a 2/2021. (I.28.) számú határozatával döntött a partnerségi egyeztetés lezárásáról.

A véleményezési szakasz lezárását követően a HÉSZ tervezet megküldésre került az állami főépítészi hatáskörben eljáró Pest Megyei Kormányhivatal részére. Az Állami Főépítész a 2021. március 10-én tartott egyeztető tárgyalást követően a tervezettel kapcsolatban az előterjesztéshez csatolt záró szakmai véleményt adta.

A Kormányrendelet 43. § (1) bekezdés c) pontja értelmében a településrendezési eszköz legkorábban az elfogadást követő napon léphet hatályba. A rendelet elfogadásával és hatályba lépésével változik meg a HÉSZ jelen módosítással érintett szöveges része.