Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 26/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Érd Megyei Jogú Város 2021. évi költségvetéséről szóló 8/2021. (III. 10.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 30 19:00

az Érd Megyei Jogú Város 2021. évi költségvetéséről szóló 8/2021. (III. 10.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Végső előterjesztői indokolás

A jogalkotásról szóló 2010. CXXX. törvény (Jat.) 18. §-ára figyelemmel az Érd Megyei Jogú Város 2021. évi költségvetéséről szóló 8/2021. (III. 10.) számú önkormányzati rendelet módosításának szükségességét részletesen az alábbi okokkal és célokkal indokolom:

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht.) 34. § előírásai szerint elkészítettük a 2021. évi költségvetési rendelet előirányzatainak 2. számú módosítására vonatkozó javaslatunkat, továbbá a rendeletben foglaltaknak megfelelően tájékoztatjuk a Közgyűlést a polgármester és a jegyző költségvetést érintő, saját hatáskörben hozott döntéseiről, melyeket az előterjesztés melléklete tartalmaz. A költségvetési előirányzatok polgármesteri hatáskörben három alkalommal, jegyzői hatáskörben pedig négy alkalommal módosultak.

A költségvetés saját hatáskörben végrehajtott módosításaként került előirányzatosításra az önkormányzatunk részére az 1369/2021. (VI.10.) kormányhatározat alapján biztosított 777 millió forint összegű működési támogatás, továbbá a Belügyminisztérium által június 22. napján kibocsátott támogatói okirat alapján rendelkezésünkre bocsátott 85.656.418 forint rendkívüli támogatás. Az említett támogatások a költségvetés egyensúlyát biztosító Működési támogatási jogcímre betervezett, összesen 4,2 milliárd forint összegű bevétel pénzforgalmilag teljesült tételei, ami annyit jelent, hogy az előirányzatosítás során a működési támogatási bevétel nem emelkedett, csupán a Magyar Államkincstár által előírt, B115-ös rovatra került átvezetésre a bevétel. A támogatások felhasználási jogcímei a kiadási előirányzatok között az eredeti költségvetésben is szerepeltek, ezért kiadási jogcím tekintetében ezzel összefüggésben módosítás nem történt.

Ugyancsak a működési támogatások előirányzatait érintette a május hónapban végrehajtott és a Magyar Államkincstár által augusztus hónapban jóváhagyott normatíva pótigénylés hatása, amelynek eredményeképpen 134.030.322 forinttal emelkedett az önkormányzat normatív támogatása. A többletbevételnek megfelelő kiadási előirányzati összeg egyelőre a Céltartalék soron szerepel, a háromnegyed éves teljesítési adatok alapján kerül az intézmények részére átadásra a megfelelő kiadási előirányzati jogcímekre.

Az intézmények költségvetési előirányzatait érintően a teljesítési adatoknak megfelelő előirányzat módosítások, továbbá a pótelőirányzatként biztosított ágazati pótlékok előirányzatosítása történt.

A Szepes Gyula Művelődési Központ számára átadásra került az Idősügyi Tanács programjainak finanszírozására biztosított 5 millió forint, továbbá a Nyugdíjas Klubok tevékenységének támogatására elkülönített 5 millió forint, amely kiadásokhoz szükséges fedezetet az eredeti költségvetésben a céltartalék soron biztosítottuk.

Az 1879/2020. (XII. 4.) számú kormányhatározat alapján az Önkormányzat 14 millió forint támogatásban részesült, amelynek célja a koronavírus világjárvány által okozott, a kulturális ágazatot érintő károk enyhítése. A támogatás a Szepes Gyula Művelődési Központ szervezésében rendezendő programok kiadásainak finanszírozását szolgálja, ezért a pénzösszeg és a kapcsolódó előirányzat átadásra került az intézmény részére.

A koronavírus járvány által okozott szigorú zárlati előírások miatt a Szepes Gyula Művelődési Központ által az év első öt hónapjára tervezett rendezvények, programok elmaradására vagy szűkített körű megrendezésére tekintettel az intézmény költségvetéséből viszont 5 millió forint elvonásra került.

Az önkormányzat és a polgármesteri hivatal költségvetési előirányzatait érintően belső átcsoportosítások történtek, amelyeket a pályázati projektek kötelezettségvállalásai valamint az egyéb előirányzatok tekintetében történt pénzügyi teljesítések indokoltak. Az átcsoportosítások kiemelt előirányzatokon belül történtek.

A költségvetési rendelet módosítási előterjesztésben foglaltak alapján az általános tartalék 106.757.877 forintra változik, a költségvetési főösszeg 50.141.390.846-ra módosul.

A Jat. 17. §-a alapján előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmértük a szabályozás várható következményeit, és megállapítottuk, hogy a fentiekben részletezetteken túlmenően a rendelet-módosításnak jelentősnek ítélt társadalmi, gazdasági, költségvetési illetve környezetre gyakorolt hatása, egészségügyi hatása, valamint a rendelkezések végrehajtásának adminisztratív terheket befolyásoló hatásai nincsenek.