Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 28/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló 36/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 01

az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló 36/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Végső előterjesztői indokolás

Az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló 36/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosításának szükségességét a jogalkotásról szóló 2010. CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 18. §-ára figyelemmel, részletesen az alábbi okokkal és célokkal indokolom:

I. A települési önkormányzat az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 5. § (1) bekezdés d) pontja szerint (továbbiakban: Alapellátási Törvény) az egészségügyi alapellátás körében gondoskodik a védőnői ellátásról. A védőnői szolgálat a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény szervezeti egységeként jelenleg huszonegy fő területi védőnővel és hat fő iskolavédőnővel működik.

A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya a Rendelet legutóbbi, 18/2021. (VI. 02.) önkormányzati rendelettel történt módosítását követően észrevételezte, hogy a 8-as és a 23-as körzetek tekintetében a földrajzi egység nem valósul meg, a 23-as körzet esetén a két rész távol esik egymástól. A Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatása szerint a következő szempontokat kell figyelembe venni: megközelíthetőség, területi egység, az ellátható létszám meghatározása, finanszírozhatóság. A körzetet úgy kell kialakítani, hogy a legtávolabb eső pontja is –a fenntartó által biztosított közlekedési eszközzel – 30 percen belül megközelíthető legyen, képezzen földrajzi egységet, ne legyen széttagolt.

A fent említett korrekciót a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény vezető védőnője az iránymutatások szerint előkészítette és a főigazgató elfogadásra javasolta.

A körzetek átalakítására a védőnőkkel egyeztetve került sor, de az Alapellátási Törvény 6. § (2) bekezdése szerint az egészségügyi alapellátások körzeteinek megállapítása és kialakítása során ki kell kérni az alapellátásért felelős országos módszertani intézet - védőnői ellátás esetén az országos tisztifőorvos -, valamint a működési engedély kiadására hatáskörrel rendelkező egészségügyi államigazgatási szerv véleményét is.

A jogszabályi előírásnak megfelelve, a rendelet-tervezetet véleményezés céljából megküldtük a fenti hatóságoknak, akik a körzetek módosítását indokoltnak tartják, a változtatásokkal kapcsolatban ellentétes véleményt nem fogalmaztak meg.

II. A Közgyűlés elmúlt időszakban hozott alábbi döntése is indokolttá teszi a háziorvosi körzet-adatok aktualizálását az alábbi vonatkozásban:

Dr. Balla Rozália Teréz háziorvos egyéni vállalkozóként működtette az 5. háziorvosi praxist, aki gazdasági okok miatt 2021. augusztus 1-jétől a Skorpió Egészségügyi Szolgáltató Kft. ügyvezetőjeként végzi tovább a tevékenységét Érd megyei Jogú Város Közgyűlésének 111/2021.(VI.02.) számú határozata alapján. A változást a rendelet 8. mellékletében átvezetni szükséges.