Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 30/2021. (X. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Érd Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2016. (III. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 05
az Érd Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2016. (III. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése a város gazdaságfejlesztési szándékaihoz kapcsolódva 94/2021. (V.12.) határozatával a tárgyban szereplő helyszínt kiemelt fejlesztési területté nyilvánította.
A beruházó és az önkormányzat a terület fejlesztésének elősegítése érdekében 2021. május 14-én településrendezési szerződést kötött, mely tartalmazza a fenti HÉSZ előírások módosításának szükségességét, valamint a módosítás tervezési költségének fejlesztő társaság általi finanszírozását.
A módosítás a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) számú kormányrendeletben (a továbbiakban: kormányrendelet) meghatározott ún. tárgyalásos eljárás rendje és tartalmi követelményei szerint történt. E módosítási eljárás része a jogszabályokban előírt államigazgatási és partnerségi véleményezési eljárás végrehajtása is.
A tervezett rendeltetésre vonatkozólag az önkormányzat lefolytatta a partnerségi egyeztetést, melyet a 181/2021. (VIII.30.) határozatával zárt le. A közgyűlés e határozatával megállapította, hogy a véleményezési időszakban a tervezetekkel kapcsolatban egy írásos vélemény érkezett, mely viszont nem a HÉSZ módosítás tartalmát érintette, így az elutasításra került.
A partnerségi egyeztetés lezárását követően az állami főépítész a kormányrendelet 42. § (4) bekezdés a) és b) pontja alapján 2021. október 20-án egyeztető tárgyalást hívott össze, ahol a meghívott államigazgatási szervek és az állami főépítész nem emelt kifogást a módosítással kapcsolatban.
A Kormányrendelet 43. § (1) bekezdés c) pontja értelmében a településrendezési eszköz tárgyalásos eljárásban történő módosítás esetén legkorábban az elfogadást követő napon léphet hatályba. A hatálybalépéssel módosul a HÉSZ és SZT tervmellékletének tervezéssel érintett része is.