Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 32/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Érd Megyei Jogú Város 2021. évi költségvetéséről szóló 8/2021. (III. 10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 27
az Érd Megyei Jogú Város 2021. évi költségvetéséről szóló 8/2021. (III. 10.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. CXXX. törvény (Jat.) 18. §-ára figyelemmel az Érd Megyei Jogú Város 2021. évi költségvetéséről szóló 8/2021. (III. 10.) számú önkormányzati rendelet módosításának szükségességét részletesen az alábbi okokkal és célokkal indokolom:
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht.) 34. § előírásai szerint elkészítettük a 2021. évi költségvetési rendelet előirányzatainak 3. számú módosítására vonatkozó javaslatunkat, továbbá a rendeletben foglaltaknak megfelelően tájékoztatjuk a Közgyűlést a polgármester és a jegyző költségvetést érintő, saját hatáskörben hozott döntéseiről, melyeket az előterjesztés melléklete tartalmaz. A költségvetési előirányzatok polgármesteri hatáskörben négy alkalommal, jegyzői hatáskörben pedig két alkalommal módosultak.
A jelenlegi költségvetési rendeletmódosítás elsősorban azon okból kifolyólag vált szükségessé, hogy az első háromnegyed év adatainak figyelembe vételével a bevételek és kiadások tekintetében egyaránt a valós pénzügyi teljesítésekhez és vállalt kötelezettségekhez igazítsuk a költségvetésben szereplő és bizonyos jogcímeken az eredeti költségvetés elfogadása óta változatlan előirányzatokat.
Ennek keretében a bevételi előirányzatok tekintetében a következő pénzforgalmi eseményekhez történtek az előirányzat módosítások:
Adóbevételeket érintő módosítások
Az első háromnegyed év pénzforgalmi eseményei – a kormányzati döntések hatására bekövetkező bevételkiesések ellenére – az eredeti költségvetésben tervezettnél jóval kedvezőbben alakultak, különösen az iparűzési adó tekintetében, amely adónem az eredetileg tervezetthez 1,5 milliárdhoz képest 2,2 milliárd forint összegben realizálódtak, így 700 millió forinttal emelhettük az előirányzatot. A többletbevétel oka egyfelől az adózók számának jelentős emelkedése (a tavalyi 7.880-ról idén 12.878-ra emelkedett ez az adat), másfelől az Adócsoport hatékony adóbehajtási tevékenysége.
Az egyéb adónemek közül az idegenforgalmi adóbevételi előirányzat emelkedett 800 ezer forinttal – szintén a pénzforgalmilag teljesült többletbevételre tekintettel.
A normatíva-módosítás hatása
Az eredeti költségvetésben szerepeltetett, meghatározott mutatók szerint megállapított feladatfinanszírozási (normatíva) igények a tárgyév folyamán a jogszabályban előírt határidőben és módon felülvizsgálatra kerültek, amelynek eredményeképpen az egyes normatíva összegek módosultak. 139 millió Ft csökkenés történt az étkezési normatívát illetően, amelynek oka a közoktatási intézmények zárva tartása miatti elfogyasztott adagcsökkenés. A szociális, bölcsődei és óvodai feladatellátásra tekintettel ugyanakkor növekedett a biztosított normatíva összeg, amelynek oka az ellátotti létszám (gyermeklétszám), ezáltal az elismert pedagógus létszám növekedése.
Az óvodai nevelési feladatok ellátására biztosított normatíva terhére óvodai tervezési feladatokra beépítésre került a költségvetésbe 27.560.000 forint + áfa a jövőbeli pályázati források igénybevételének biztosítása céljából.
Pályázati bevételek
Az önkormányzat a Tisztítsuk meg az országot!-program keretében 37.203.000 forintot nyert illegális hulladékgyűjtési feladatokra, amelynek keretében a végrehajtási tervben rögzített helyszínekről az előzetesen becsült, 620 köbméter mennyiségű hulladék kerül elszállításra.
A realizált bevételi többlet a tervezett, de várhatóan teljes összegében nem realizálódó működési támogatási bevétel részbeni kompenzálására fordítjuk. Ez a költségvetési előirányzatok tekintetében annyit jelent, hogy a többletbevételnek megfelelő összeggel a tervezett működési támogatási bevételi előirányzatot csökkentettük, az adóbevételi, ingatlan értékesítési bevételi előirányzatokat növeltük. Ennek következményeképpen a működési támogatási bevétel egyenlege az eredeti költségvetésben szereplő 4.291.465.068 forintról 2.673.008.650 forintra csökkent.
A Papi földek üzemeltetése soron az eredeti költségvetési rendelet 100 millió forint céltartalék-összeget tartalmazott, amelyből 89.696.290 forint átvezetésre került az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény által ellátott, zöldterület kezeléssel kapcsolatosan ellátott feladatokra. A létesítmény jelenleg is befejezetlen állapotban van műszaki és pénzügyi értelemben egyaránt. Az eddig létrehozott vagyonnal kapcsolatban azonban szükségessé váltak bizonyos állagmegóvási, karbantartási munkálatok elvégzése, továbbá a beruházás során műszakilag nem megfelelő kivitelezésből eredő problémák megoldása. Az említett feladatokkal az Érdi Közterület-fenntartó Intézményt célszerű megbízni. A költségvetésben bruttó 10.303.710 forint áll rendelkezésre az említett célokra, amely fedezet fentiekre tekintettel átvezetésre kerül a Város és községgazdálkodás szolgáltatási kiadási előirányzataira.
Az intézményi költségvetési előirányzat módosítások elsősorban kiemelt előirányzatokon belüli átcsoportosításokat tartalmaztak, valamint a biztosított ágazati pótlékok intézményi költségvetési finanszírozásként történő átadását.
A költségvetési rendelet módosítási előterjesztésben foglaltak alapján az általános tartalék 81.662.208 forintra változik, a költségvetési főösszeg 50.743.640.079 forintra módosul.
A Jat. 17. §-a alapján előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmértük a szabályozás várható következményeit, és megállapítottuk, hogy a fentiekben részletezetteken túlmenően a rendelet-módosításnak jelentősnek ítélt társadalmi, gazdasági, költségvetési illetve környezetre gyakorolt hatása, egészségügyi hatása, valamint a rendelkezések végrehajtásának adminisztratív terheket befolyásoló hatásai nincsenek.