Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 34/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, a közétkeztetésről, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjak megállapításáról szóló 83/2011. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 01
a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, a közétkeztetésről, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjak megállapításáról szóló 83/2011. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. CXXX. törvény (Jat.) 18. §-ára figyelemmel a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, a közétkeztetésről, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjak megállapításáról szóló 83/2011. (XII. 22.) számú önkormányzati rendelet módosításának szükségességét részletesen az alábbi okokkal és célokkal indokolom.
Önkormányzatunk által fenntartott intézményekben, továbbá a Tankerület által fenntartott oktatási intézményekben a közétkeztetési szolgáltatási feladatokat jelenleg a Klassz Menza Kft. látja el. A Közgyűlés 184/2021. (VIII. 30.) számú határozatában foglaltak alapján a közétkeztetési feladatok ellátására közbeszerzési eljárás került kiírásra, amelynek nyertes ajánlattevője a megkötendő szolgáltatási szerződés alapján 2022. szeptember 1-jétől kezdődően fogja ellátni a feladatokat.
Jelenleg a szolgáltatást ellátó Klassz Menza Kft. részére a szolgáltatás ellenértékeként fizetendő díj két elemből tevődik össze:
élelmezési nyersanyagköltség;
a nyersanyagköltség 116%-ában kifejezett vállalkozói díj, amely index a nyersanyag norma %-ában kifejezve a szerződés hatálya alatt nem változtatható.
A közétkeztetési szolgáltatást igénybevevők – amennyiben a térítési díj fizetése alóli mentesség vagy kedvezmény körülményei nem állnak fenn – a nyersanyag normának megfelelő összegű étkezési térítési díj fizetésére kötelezettek.
A vállalkozóval fennálló, hatályos szerződés 4.6 pontja szerint „A vállalkozó a díj alapjául szolgáló étel adagárak maximum KSH által közzétett, a tárgyévet megelőző éves szakági inflációs ráta mértékének, továbbá a Megrendelő rendeletében az adott évre meghatározott nyersanyagnormák alapulvételével módosítható”.
A vállalkozó az elmúlt években több alkalommal terjesztett elő nyersanyag norma emelésére vonatkozó javaslatot, de az étel adagárak meghatározásának alapjául szolgáló nyersanyagköltség emelésére 2018. év óta nem került sor.
A vállalkozó a szerződésben foglaltak szerint az idei évben is javaslatot tett a nyersanyag norma emelésére, amely azonban az egyrészt a koronavírus járvány miatti körülmények, másrészt a díjemelés 2021. december 31-ig történő emelési tilalmára vonatkozó, 603/2020. (XII.18.) számú kormányrendeletben foglaltakra tekintettel nem került a Közgyűlés részére előterjesztésre.
Az elmúlt években a szakágazati inflációs ráta az alábbiak szerint alakult:

Szakági infláció

Év

Korcsoport

Infláció (%)

2018. évi infláció 2019-ben

Bölcsőde és óvoda

3,60%

Iskola, idős és szociális ellátás

3,50%

2019. évi infláció 2020-ban

Bölcsőde és óvoda

3,10%

Iskola, idős és szociális ellátás

3,10%

2020. évi infláció 2021-ben

Bölcsőde és óvoda

3,80%

Iskola, idős és szociális ellátás

3,70%

2021. évi infláció 2022-ben

Bölcsőde és óvoda

3,50%

Iskola, idős és szociális ellátás

4,30%

A táblázat adataiból is látszik, hogy az élelmezési nyersanyagok beszerzési árának változását jelző inflációs ráta 2018. év óta jelentős, 10%-ot meghaladó mértékben emelkedett, amely körülmény szükségessé teszi a nyersanyag norma azonnali felülvizsgálatát.
A vállalkozó a nyersanyag norma átlagosan 9%-os mértékű emelésére tett javaslatot. A nyersanyag norma emelésének hatására a szolgáltatást igénybevevők által fizetendő étkezési térítési díjak is emelkednek, ezért a hatályos szabályozásoknak megfelelően a normaemelésre vonatkozó rendeletmódosítás 2022. január 1-jén léphet hatályba, amennyiben a koronavírus járványra tekintettel hatályban levő, díjemelés tiltására vonatkozó rendelkezések hatálya nem hosszabbodik meg.
A normaemelés étkezési térítési díjakra vonatkozó számszerűsített hatását az 1. melléklet mutatja.
Tekintettel arra, hogy a nyersanyagnorma változása az intézményi térítési díjak változását vonzza maga után, szükségessé válik a nyersanyagnorma összegét megállapító, a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, a közétkeztetésről, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjak megállapításáról szóló 83/2011. (XII. 22.) önkormányzati rendelet 1. és 2. mellékleteinek módosítása.
A térítési díj összegének emelésével egyidejűleg növekszik a vállalkozó szolgáltatási díja, mivel a szolgáltatása ára a nyersanyagnorma %-ában kifejezve +116%.
A Jat. 17. §-a alapján előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmértük a szabályozás várható következményeit és megállapítottuk, hogy a rendelet-módosításban foglaltaknak jelentősnek ítélt társadalmi hatása, gazdasági hatása, környezetre gyakorolt hatása, egészségügyi hatása, valamint azok végrehajtásának adminisztratív terheket befolyásoló hatásai nincsenek.