Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 17/2022. (V. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat 2021. évi gazdálkodásának zárszámadásáról

Hatályos: 2022. 05. 28
Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat 2021. évi gazdálkodásának zárszámadásáról
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban Áht.) 91. §-ában foglaltak szerint a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályának ki kell terjednie Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatára, az önkormányzati hivatalra, az önkormányzat fenntartásában álló költségvetési szervekre, az önkormányzat többségi tulajdonában álló gazdasági társaságokra, az önkormányzati támogatásban részesített magánszemélyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.
Az 1. §-ban az érintett szervezetek kerültek pontos megnevezéssel felsorolásra.
A 2. §-hoz
A zárszámadási rendeletben szükséges meghatározni a költségvetés teljesítésének bevételi és kiadási főösszegét, továbbá az Áht-ban foglalt számszaki adatokat, kimutatásokat. A költségvetés teljesítésének bevételi és kiadási főösszege a rendelet tervezetben szerepel, az egyéb, jogszabályokban foglalt adatok a rendelet tervezet mellékleteiben szerepelnek. A 2. §-ban felsorolásra kerültek a rendelet tervezet mellékletei, amelyek a jogszabályban foglaltak szerinti adatokat, kimutatásokat tartalmazzák.
A 3. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.