Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 28/2022. (X. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló 36/2017. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 29

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 28/2022. (X. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.29.
az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló 36/2017. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló 36/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet módosítása a lakosságszám növekedésére tekintettel – mivel egy iskolavédőnő 1000 főnél több gyermeket nem láthat el –, új körzet kialakításával szükségessé vált.
Az iskolaorvosi ellátás tekintetében új intézmény ellátása vált szükségessé, mely érintette az iskolaorvosi, az iskolafogorvosi, valamint az iskolavédőnői ellátást egyaránt. A létszámarányos felosztás indokolt mindegyik ellátási terület vonatkozásában.
Az alaprendelet 8. számú technikai melléklete elhagyható, nem kötelező rendeletalkotási elem.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és az 1–3. melléklethez
Tekintettel arra, hogy az iskola védőnői szolgáltató legfeljebb 1000 pontot érhet el körzetenként, emiatt néhány körzet esetében a korlátozásnak az iskolavédőnői szolgálat – a létszám bővülése okán – már nem felel meg, szükséges a körzetek számának megnövelése.
Új intézmény belépésével nőtt az iskolaorvosi ellátottak száma, mellyel egyidejűleg az iskolaorvosok kérésére a munkamegosztás is változtatásra került. Az arányos létszámelosztás indokolja a melléklet módosítását.
A két új intézmény került belépésre, mely szükségessé tette az iskolafogorvosok közötti felosztást.
A 2. §-hoz
A rendeletalkotásra vonatkozó – az alapellátási törvény 5. §-ának (1) bekezdése szerinti – felhatalmazás az egészségügyi alapellátások körzeteinek kialakítására vonatkozik, a rendelet 8., technikai jellegű mellékletének hatályon kívül helyezése javasolt. Az egyes körzetek működésére vonatkozóan az önkormányzat a feladat-ellátási szerződések megkötésekor minden esetben határozattal dönt, így a 8. melléklet elhagyható. Az egyes orvosok neve és elérhetőségei, a rendelők címe és a rendelési idő a város honlapján folyamatosan frissítve elérhető, a lakosság tájékoztatása teljes körűen biztosított. Mindezek alapján célszerű a melléklet hatályon kívül helyezése.