Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 29/2022. (X. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az ingatlanok és közterületek tisztán tartásáról

Hatályos: 2022. 11. 15

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 29/2022. (X. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.15.
az ingatlanok és közterületek tisztán tartásáról
Általános indokolás
Az ingatlanok és közterületek tisztán tartásáról, és a szervezett hulladékkezelési közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 23/2005. (VII.01.) önkormányzati rendelet 2005. július 1. napján történő hatálybalépését követően számos alkalommal került módosításra az önkormányzati rendelet.
Érd Megyei Jogú Város városképe a fenti rendelet megalkotása óta jelentősen átalakult, és megnövekedett a lakosságszám is, így szükségessé vált olyan újra rendelet megalkotása, amely részletesen meghatározza a lakosság és az önkormányzat feladatait alkalmazkodva az eltelt évek során felmerült új körülményekhez.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A 2010. évi CXXX. törvény alapján szükséges a rendelet hatályát megállapítani.
A 2. §-hoz
A rendeletben használt fogalmak meghatározását tartalmazza. Újdonságként szerepel a kertszerű használat fogalom meghatározása tekintettel arra, hogy ily módon a fás szárú növények elburjánzása esetén is lehetőség nyílik eljárás lefolytatására.
A 3. §-hoz
Az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény (továbbiakban: ÉKFI) – mint az önkormányzati tulajdonban álló közterület tisztántartásával megbízott intézmény – feladatainak tételes felsorolása. Az általánosan ellátandó feladatokon túl speciális feladatokat is tartalmaz az ÉKFI vonatkozásában. Újdonságként szerepel, hogy hatósági eljárás keretében határozat alapján az ÉKFI a gondozatlan járdaszakaszok, átereszek vagy nyílt árkok tisztítását elvégezheti az ingatlanhasználó költségére. Az ÉKFI az árkok, átereszek tisztán tartásából származó földet és egyéb hulladékot a bejelentéstől számított 10 napon belül szállítja el az eddigi 5 nap helyett. Új bekezdésként kerül szabályozásra az, hogy az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény a közúti közlekedés biztonsága érdekében útkereszteződés beláthatóságát akadályozó fát, illetve növényzetet az Önkormányzat megrendelésére eltávolíthat.
A 4. §-hoz
Az ingatlanhasználó közterülettel és magáningatlannal kapcsolatos köztisztasági feladatait tartalmazza, amely a korábbi rendelethez képest részletesebben határozza meg az ingatlanhasználó feladatait. Új szabályozás, hogy az ingatlanhasználó az ingatlanhatártól az úttestig terjedő teljes területet köteles tisztán tartani és gyommentesíteni, továbbá a beláthatóság biztosításáról és a közterületi növényzet szakszerű gondozásáról és nyeséséről is köteles gondoskodni. A szórakoztató-, vendéglátó- és elárusító helyek, üzletek, kereskedelmi és szolgáltató egységek, intézmények tekintetében is előírásokat tartalmaz a jövőre nézve a rendelet a rendezett városkép kialakítása érdekében.
Az 5. §-hoz
Újítás a korábbi rendelethez képest, hogy a közterületi faültetés szabályai helyi rendeletben kerülnek szabályozásra oly módon, hogy az ingatlanhatártól az úttestig terjedő teljes területen engedélyköteles a faültetés. A jövőben jelen rendelet tartalmazza a közterületi faültetés tekintetében az ültethető fatípusokat.
A 6. §-hoz
A közterületi hulladékgyűjtés vonatkozásában a korábbi rendelkezésekhez képest változás nem történt.
A 7. §-hoz
A közterület használatából eredő köztisztasági feladatokkal kapcsolatosan új rendelkezés nem került megalkotásra, a korábbi szabályozás került átemelésre.
A 8. §-hoz
Az ingatlanok és közterületek tisztán tartásáról, és a szervezett hulladékkezelési közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 23/2005. (VII.01.) önkormányzati rendeletben a járdaszakasz melletti nyílt árok feltöltését vagy lefedését a helyi építésügyi hatóság engedélyéhez kötötte, azonban a jegyzőnek már nincs építésügyi hatósági jogköre. A nyílt árkok feltöltéséhez vagy lefedéséhez közútkezelői hozzájárulás szükséges. Egyebekben a csapadékvíz elvezetésével kapcsolatos köztisztasági szabályok nem változtak.
A 9. §-hoz
Az egyéb rendelkezések között szerepel a piacok és vásárterek köztisztasági feladata.
A 10. §-hoz
A köztisztasági kötelezettség teljesítését a korábbi gyakorlathoz hasonlóan a közterület-felügyelők ellenőrzik, az eljárás lefolytatása pedig a jegyző hatáskörébe tartozik.
A 11. §-hoz
A köztisztasági kötelezettség megsértése esetén alkalmazható jogkövetkezmények jelen rendeletben kerülnek szabályozásra és nem a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló 34/2013. (XI.7.) számú önkormányzati rendeletben.
A 12. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezések.
A 13. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.