Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 4/2022. (I. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 7/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 29
a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 7/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 7/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosításának szükségességét a jogalkotásról szóló 2010. CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 18. §-ára figyelemmel, részletesen az alábbi okokkal és célokkal indokolom:
A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) céljával összhangban Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának is elsődleges célja a szociális biztonság megteremtése és megőrzése. Önkormányzatunk helyi rendeletben (7/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 12. § (1)) pénzbeli támogatást biztosít azon személyek számára, akik a tartósan gondozásra szoruló, 18. életévét betöltött személy otthoni ápolását, gondozását látják el.
A jogosultság vizsgálatakor figyelembe kell venni a család egy főre eső jövedelmét is. Az elmúlt években a minimálbér és garantált bérminimum emelése, valamint a nyugdíjak éves emelkedése folytán előfordult, hogy akár egy 5.000 Ft-os jövedelem emelés esetén is a korábban éppen csak jövedelemhatár alatt levő családok már nem lennének jogosultak az önkormányzat által biztosított ápolási díjra, mert a család jövedelme meghaladja a rendeletünkben meghatározott értéket. Legutóbb négy éve, 2017-ben módosítottuk az értékhatár tekintetében a helyi rendeletünket. Indokoltnak tartom, hogy 2022. január 1. napjával módosítsuk a jövedelemhatárokat. Javaslatom szerint azok, akik eddig is megkapták, de a jövedelmük (pl. nyugdíjemelés okán) növekedett, ne essenek el a támogatástól. Ezért azt javaslom, hogy a határt a mostani 10%-ról emeljük 25%-ra.