Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 20/2023. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata által alapított tanulmányi ösztöndíjakról szóló 30/2013. (IX.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 31

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 20/2023. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.31.
az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata által alapított tanulmányi ösztöndíjakról szóló 30/2013. (IX.24.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A 2022. éven minden korábbi évet meghaladóan sok pályázat érkezett a Tehetséggondozó Ösztöndíjra, ami okot adott a rendelet felülvizsgálatára. A módosítás alapvető célja, hogy a sikeresen pályázó tanulók minél magasabb havi ösztöndíjban részesüljenek a tanév 10 hónapja alatt.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Pontosító rendelkezés a köznevelési intézmény területének és típusának, a lakóhely típusának, a tanulmányi átlag kiszámításának és átlagának, valamint az ösztöndíj évfolyamra vonatkozó pályázhatóságának meghatározását illetően.
A 2. §-hoz és a 7. §-hoz
Az elektronikus ügyintézés körülírásának pontosítását tartalmazó rendelkezés.
A 3. §-hoz
A pályázók egyénenként magasabb ösztöndíjban történő részesítése okán az érvényességi küszöb 4,7-es tanulmányi átlagra történő módosítása és a figyelembe vehető versenyeredmények pontosítása. A pályázók az ösztöndíjra az átlag elérésével nem válnak automatikusan jogosulttá. A döntéshozó jogosult további differenciálásra, kiemelkedő versenyeredményt elért pályázó esetén eltekinthet a pályázók tanulmányi eredménye alapján felállított rangsortól.
A 4. §-hoz és a 8. §-hoz
Az ösztöndíj összegére és időtartamára vonatkozó pontosító rendelkezés.
Az ösztöndíj kifizetésének módosítása kizárólagos bankszámlára történő utalásra, valamint az összeg folyósításának módosítása havonkénti kifizetésre, meghatározva, hogy az első kifizetés mindenkor tárgyév decemberében történik.
Az 5. §-hoz és a 9. §-hoz
Pontosító rendelkezés, mely felhívja a pályázó figyelmét, hogy nyolc napos bejelentési kötelezettsége van a Humán-szolgáltatási Főosztály felé, amennyiben a tanuló jogviszonya neki felróható módon megszűnik.
A 6. §-hoz
Pontosító rendelkezés a köznevelési intézmény területének és típusának, a lakóhely típusának, a tanulmányi átlag kiszámításának, valamint az ösztöndíj évfolyamra vonatkozó pályázhatóságának meghatározását illetően.
A 10. §-hoz, az 1. melléklethez és a 2. melléklethez
A pályázati űrlapot tartalmazó mellékletekre vonatkozó rendelkezés.
A 11. §-hoz
E szakasz hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.
A 12. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.