Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 17/2024. (VI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a csatorna közműcsatlakozási támogatásról szóló 9/2024. (V. 8.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 06. 29

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 17/2024. (VI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.06.29.
a csatorna közműcsatlakozási támogatásról szóló 9/2024. (V. 8.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata 2024 májusában megalkotta a csatorna közműcsatlakozási támogatásról szóló 9/2024. (V. 8.) önkormányzati rendeletet. A rendelet a csatornatámogatás bevezetésével egy új, szociális támogatási formát vezetett be azon érdi ingatlantulajdonosok számára, akik az „Érd és Térsége Szennyvízelvezetési Program” KEOP-1.2.0/2F-2009-0001 azonosítószámú pályázati támogatással szennyvíztisztító víziközművek létrehozására irányuló beruházással összefüggésben, a központi költségvetésből rendelkezésre bocsátott önerő-támogatásra figyelemmel végül szükségtelenül fizették be a Társulat számára az érdekeltségi hozzájárulást, és ez a szükségtelenül befizetett, számukra mind a mai napig nem térült összeg jelenleg is hiányzik.
A rendelet megalkotása és hatályba lépése óta eltelt időszak gyakorlati tapasztalatai alapján szükségessé vált rendelet egyes rendelkezéseinek pontosítása annak érdekében, hogy a rendelet megalkotásakor megfogalmazott eredeti jogalkotói cél minél nagyobb mértékben teljesüljön, csökkentse az adminisztratív terheket, és gyorsítsa az ügyintézést. E célt szolgálja, hogy a rendelet módosítását a hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell majd.
A rendelet módosításai három területet érintenek: a csatornatámogatási összegből igényelhető és évente kifizethető összeg mértékére vonatkozó rendelkezéseket, a csatornatámogatásra jogosultak körének meghatározására vonatkozó szabályokat, valamint a támogatási döntés előkészítéséhez kapcsolódó ellenőrzési jogosítványokat.
A csatornatámogatási összegből igényelhető és évente kifizethető összeg mértékére vonatkozó rendelkezések úgy változnak, hogy – a jogosultsági feltételek fennállása esetén – a jogosult már az első évben is 50.000 forintos támogatást kap, és csak a csatornatámogatási összeg visszafizetésére rendelkezésre álló utolsó évben kaphat ennél kisebb összeget, ha a jogosult számára az egyenlege alapján megállapítható csatornatámogatási összeg az 50.000 forintot nem éri el. A rendelet hatályos szövegéhez képest ez tehát jelentős változás, tekintettel arra, hogy a rendelet hatályos szövege alapján a támogatásra jogosult az első kérelmezési évében csak a csatornatámogatási összeg bizonyos összeget meghaladó részét (pl.: 230 ezer forintos csatornatámogatási összeg esetén első évben tehát csak 30.000 forintot) igényelhette, a jelen előterjesztés alapján azonban ez az esetlegesen kisebb összeget jelentő támogatás az adott jogosult csatorna közműcsatlakozási támogatásának utolsó évére kerül.
A csatornatámogatási összeget – az Önkormányzat teherviselő képességére is figyelemmel – továbbra is több részletben utalja a jogosultak részére, így
a) a 2024. évben, ha a csatornatámogatási összeg 200.000 Ft-ot eléri vagy meghaladja, 50.000 Ft összeget,
b) a 2025. évben, ha a csatornatámogatási összeg 150.000 Ft-ot eléri vagy meghaladja, 50.000 Ft összeget,
c) a 2026. évben, ha a csatornatámogatási összeg 100.000 Ft-ot eléri vagy meghaladja, 50.000 Ft összeget,
d) a 2027. évben, ha a csatornatámogatási összeg az 50.000 Ft-ot eléri vagy meghaladja, 50.000 Ft összeget,
e) a 2028. évben és az azt követő években a csatornatámogatási összeg 0 Ft-ot meghaladó részét, de legfeljebb 50.000 Ft összeget
igényelhet.
A csatornatámogatásra jogosultak körének pontosításával lehetővé válik, hogy a szennyvízelvezető hálózatra történő közműcsatlakozással érintett érdekeltségi egység tulajdonosa helyett a tulajdonosnak a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 1. pontja szerinti közeli hozzátartozója (a házastársa, az egyeneságbeli rokona, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermeke, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülője és a testvére), élettársa is jogosulttá váljon, illetve az érdekeltségi hozzájárulást megfizető korábbi tulajdonos halála esetén vele a halál időpontjában életközösségben élő házastársa vagy élettársa (a továbbiakban együtt: jogosult) is jogosult legyen, feltéve, hogy a jogosult lakóhelye vagy tartózkodási helye az érdekeltségi egységben van, és a további feltételeknek is megfelel. A rendelet azon rendelkezése nem változik, amely szerint a csatornatámogatás ugyanazon érdekeltségi egységre csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a tulajdonosok, illetve az ingatlanban élő személyek és háztartások számától, így a többes, jogosulatlan támogatás elkerülhető. A módosításokkal összefüggésben a kérelmezőnek – amennyiben nem ő a Társulat tagja – nyilatkoznia kell arról, hogy a kérelemmel összefüggésben meghatározott érdekeltségi egység tekintetében ismeretei szerint ki a Társulat tagja, a Társulat pedig a kérelem alapján az így megjelölt társulati tag tekintetében állít ki igazolást az adategyezésről.
A csatornatámogatással kapcsolatos támogatási döntés előkészítéséhez kapcsolódó ellenőrzési jogosítványok bővítése a rendelet azon előírásához kapcsolódik, amely szerint a csatornatámogatás kizárólag megvalósított házi szennyvízhálózatra tekintettel igényelhető. Az előterjesztés alapján ezen feltételek teljesülésének ellenőrzését segíti elő, ha Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala jogosult megismerni és kezelni az illetékes csatornaszolgáltató által kezelt ügyféladatokat, az ellenőrzés céljából, az ahhoz szükséges mértékben és ideig.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet szerinti támogatásra jogosulti kör meghatározását bővíti, pontosítja.
A 2. §-hoz
A csatornatámogatási összeg mértékének és kifizethetőségének pontosítására irányuló rendelkezés.
A 3. §-hoz
A csatornatámogatás jogosultsági feltételeinek ellenőrzését segítő, pontosító rendelkezések.
A 4. §-hoz
Hatálybaléptető rendelkezést tartalmaz.
Az 5. §-hoz
Annak rögzítése, hogy a módosított rendelkezéseket a folyamatban lévő ügyekben alkalmazni kell.