Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 2/2024. (II. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Érd Város névhasználatáról szóló 4/1994.(II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 01

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 2/2024. (II. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.01.
az Érd Város névhasználatáról szóló 4/1994.(II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A rendelet módosítását egyrészt az időközben bekövetkezett jogszabályváltozások, másrészt a jogalkalmazási tapasztalatok indokolják.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A bevezető rendelkezés nem felel meg a hatályos jogszabályi előírásoknak, ezért módosítása indokolt.
A 2. §-hoz
A rendelet 2. § (2) bekezdéséből, az engedély nélküli névhasználatra jogosult személyek, szervezetek köréből indokolt törölni az alapítványokat, mivel korábbi jogszabályváltozás folytán önkormányzatok már nem alapíthatnak alapítványt. A nemzetiségi önkormányzatok képviselő-testületeinek, illetve a Közgyűlés képviselő csoportjainak a felsorolása viszont eddig e körből hiányzott, melyet pótolni indokolt, hiszen névhasználatukat engedélyhez kötni szükségtelen.
A 3. §-hoz
Az első fokú eljárás során az illetékfizetési kötelezettség az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 28. § (1) bekezdése alapján már nem áll fenn, így szükséges az illetékfizetésre utalásnak a rendelet 3. §-ából való elhagyása.
Gyakorlati tapasztalatok alapján a névhasználati engedély iránti kérelmek szinte csak a rendelet függelékét képező nyomtatványon érkeznek. Indokolt, hogy ezután a kérelmek csak formanyomtatványon legyenek benyújthatóak, mely a továbbiakban a rendelet 1. mellékleteként szerepel, a jogalkotási előírásoknak is megfelelve.
A jogalkalmazást könnyítendő, illetve az egyes eljárások időtartamát rövidítendő, a továbbiakban a kérelem kötelező melléklete lesz a kérelmező létesítő okirata, amennyiben azt jogszabály a létesítéshez előírja. Mivel eddig a kérelemhez nem volt kötelező ennek csatolása, sok esetben ez el is maradt, így a hatóság részéről rendszeresen szükséges volt ennek utólagos beszerzése a kérelem körültekintő elbírálásához.
A 4. §-hoz
Az engedély megtagadásának egyik oka a rendelet szerint, ha ugyanazon vagy hasonló tevékenység gyakorlásához már más személy engedélyt kapott, vagy valaki a nevet már jogszerűen használja. Az engedély nélküli jogszerű használok személyét a rendelet 2. § (2) bekezdése rögzíti. Ezeknek a szervezeteknek a nevét, vagy azzal hasonló nevet más, névhasználati engedélyhez kötött névhasználó nem vehet fel, hiszen ezeknek az elnevezése a legtöbb esetben jogszabályi rendelkezéseken (pl. Mötv., államháztatásról szóló törvény stb.) alapul. Ez indokolja a rendelet 4. § (2) bekezdésének módosítását.
Az 5. §-hoz és az 1. melléklethez
Hatályos jogszabályszerkesztési előírásoknak való megfelelést biztosító rendelkezés.
A 6. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezés.
A 7. §-hoz és a 8. §-hoz
Hatályba léptető és átmenti rendelkezés.