Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 6/2024. (III. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

a vállalkozásoknak nyújtandó támogatások feltételrendszeréről

Hatályos: 2024. 03. 09

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 6/2024. (III. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.09.
a vállalkozásoknak nyújtandó támogatások feltételrendszeréről
Általános indokolás
A rendelet célja a vállalkozásoknak nyújtandó támogatások feltételrendszerének az Európai Uniós szabályokkal összhangban történő megállapítása
A 1407/2013/EU bizottsági rendelet hatálya 2023. december 31. napján lejárt. A 1407/2013/EU bizottsági rendelet az átmeneti rendelkezések között, a 7. cikk (4) bekezdésben rögzíti, hogy a rendelet időbeli hatályának lejártát követően az 1407/2013/EU bizottsági rendelet feltételeit teljesítő valamennyi csekély összegű támogatási rendszer további hat hónapig – vagyis 2024. június 30-ig – ezen rendelet hatálya alá tartozik. E rendelkezés alapján tehát a már kialakított és működő támogatási rendszerek – feltéve, hogy azok megfelelnek a 1407/2013/EU bizottsági rendeletnek – 2024. június 30-ig a 1407/2013/EU bizottság rendelet alapján kell értékelni.
A 2024. január 1-jétől hatályos és alkalmazandó de minimis támogatási szabályokat az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló 2023/2831/EU bizottsági rendelet tartalmazza, a rendeletet 2030. december 31. napjáig kell alkalmazni.
A 2023/2831/EU bizottsági rendelet – a korábbi 200.000 EUR összegről – 300 000 EUR-ra emelte a felső határt a csekély összegű támogatás azon összege tekintetében, amelyben egy és ugyanazon vállalkozás tagállamonként bármely, 3 évből álló időszakban részesülhet. Ez a felső határ – az Európai Bizottság indokolása szerint – tükrözi az 1407/2013/EU rendelet hatálybalépése óta bekövetkezett inflációt és a 2023/2831/EU bizottsági rendelet időbeli hatálya alatt várható fejleményeket. Ez tehát az a felső határ, amely alatt a 2023/2831/EU bizottsági rendelet hatálya alá tartozó bármely támogatási intézkedésre úgy lehet tekinteni, hogy nincs hatással a tagállamok közötti kereskedelemre és nem torzítja a versenyt, illetve azzal nem fenyeget. További jelentős változás, hogy a 2023/2831/EU bizottsági rendelet már nem tartalmaz eltérő, speciális szabályokat a közúti kereskedelmi árufuvarozást ellenszolgáltatás fejében végző egy és ugyanazon vállalkozás részére odaítélt csekély összegű támogatások tekintetében.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Jelen szakasz a rendelet hatályát állapítja meg, mely szerint a jogszabály az önkormányzat mindenkori költségvetésében szereplő célelőirányzatok terhére – nem szociális ellátásként – nyújtott, az EUMSZ 107. cikkének (1) bekezdése értelmében állami támogatásnak minősülő, nem normatív, fejlesztési, vagy működési célra az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel rendelkező nagyvállalkozások, és kis- és középvállalkozások részére biztosított támogatásra terjed ki.
A 2. §-hoz
E szakasz értelmező rendelkezéseket tartalmaz, melyben a 2023/2831/EU bizottság rendelet rendelkezéseivel, és a megváltozott uniós jogforrások pontos hivatkozásával biztosítja az összhangot az uniós szabályok és a Rendelet szerinti állami támogatás fogalmi meghatározása között.
A 3. §-hoz és a 4. §-hoz
A rendelet alapján nyújtható támogatást és a támogatások forrásait állapítja meg. Ennek értelmében önkormányzat által nyújtandó támogatások pénzügyi fedezetét az önkormányzat mindenkori költségvetési rendelete tartalmazza.
Az 5. §-hoz és a 6. §-hoz
Rögzíti a támogatás nyújtásának alapelveit, a pályázati kiírás feltételeit. Emellett tartalmazza a támogatási kérelem tartalmi elemeit, valamint a csatolandó dokumentumok körét.
Önkormányzati támogatás nyújtása egyrészt pályázat kiírása útján, másrészt kérelemre történik. A kérelemre történő támogatás nyújtás esetén elsősorban a város érdekében végzett tevékenység támogatására kell törekedni. Önkormányzati támogatásban csak az a pályázó részesülhet, aki a pályázati kiírásnak maradéktalanul megfelelő pályázatot, illetve egyedi kérelem esetén írásos kérelmet nyújt be és valamennyi szükséges mellékletet csatolja ahhoz.
A 7. §-hoz, a 8. §-hoz, a 2. melléklethez és a 3. melléklethez
A támogatás odaítélésével kapcsolatos normatív előírásokat rögzíti, köztük a támogatási döntésre vonatkozó hatáskör gyakorlásával kapcsolatos szabályokat.
A 9. §-hoz, a 10. §-hoz és az 1. melléklethez
A támogatási szerződés tartalmi elemei és a támogatási összeg folyósításával kapcsolatos szabályok kerülnek megállapításra, emellett a jogosulatlan igénybevétel esetén követendő eljárás is itt kerül bemutatásra.
A 11. §-hoz, a 12. §-hoz és a 4. melléklethez
E két szakasz tartalmazza a támogatási szerződés módosítására és a támogatások elszámoltatására vonatkozó szabályokat, valamint ezzel összefüggésben a támogatási szerződés kötelező tartalmi elemeit, illetve az ellenőrzés szabályait is rögzíti.
A 13. §-hoz és az 5. melléklethez
A közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvénnyel történő összhang biztosítása érdekében az ezzel összefüggő nyilatkozat megtételéről, illetve annak elmulasztása esetén az alkalmazandó jogkövetkezményekről rendelkezik.
A 14. §-hoz
A szubszidiárius rendelkezéseket tartalmazza, melyben rögzítésre kerül, hogy a jelen rendeletben nem szabályozott kérdések tekintetében az EUMSz 107. és 108. cikkének a de minimis támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2023. december 13-i 2023/2831/EU bizottsági rendelet, valamint az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet szabályait kell alkalmazni.
E szakasz rögzíti továbbá a rendelet mellékleteinek körét is.
A 15. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.
A 16. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
A 17. §-hoz
Ez a szakasz tartalmazza az átmeneti rendelkezéseket, mely szerint a rendeletet a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.
A 18. §-hoz
Az állami támogatásokra vonatkozó európai uniós jogi rendelkezésekre történő utalást tartalmaz.