Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 8/2024. (IV. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

a „Virágzó érdi porta” elismerő cím alapításáról szóló 16/2023. (V.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 03

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 8/2024. (IV. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.03.
a „Virágzó érdi porta” elismerő cím alapításáról szóló 16/2023. (V.30.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázati formában működteti városszépítő és egyben kertészeti kultúrát elismerő kitüntetése adományozásának rendszerét. Az elmúlt év tapasztalatai alapján módosítások váltak szükségessé az eljárás folyamatában.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Olyan új rendelkezés bevezetését tartalmazza, melynek értelmében nem indulhat pályázóként a pályázati eljárásban döntéselőkészítőként résztvevő személy, a pályázat elbírálására hatáskörrel rendelkező testület tagja, a pályázat elbírálásának hatáskörét gyakorló testület tagja, valamint e személyek közeli hozzátartozója. A szabályozás azt a célt szolgálja, hogy a díjak külső befolyástól mentesen kerülhessenek kiosztásra, és esetleges magánérdekek ne veszélyeztethessék a pályázati eljárás tisztaságát.
A 2. §-hoz
A pályázatok beadására hosszabb idő – 60 nap - áll majd a jelentkezők rendelkezésére, így bőven nyári időszakban lehet megörökíteni a kerteket, erkélyeket, utcafrontokat, amikor is legszebb állapotukat mutatják.
A 3. §-hoz
A meghosszabbított pályázati elbírálási idő - 45 nap - ad majd lehetőséget a szakmailag kiérlelt, felelősségteljes döntésre.
A pályázatok elbírálásának előkészítésébe fontosnak tartunk bevonni kertészeti, növénytani és tájépítész szakembereket, amennyiben a pályaművek megítélésnél ennek szükségessége felmerül. A szakmailag kiváló döntést a minőségi szakvélemények megalapozhatják.
Ugyancsak fontos, hogy a Fenntarthatósági Bizottság világos, egyszerű döntéshozatalt folytasson, ezért nagyobb autonómiát kapnának a döntési mechanizmusban. Hangsúlyosan jelenik meg az értékelési folyamatban a pályázók személyes felkeresésének lehetősége, hogy ne pusztán fényképek alapján kelljen véleményt alkotni.
A 4. §-hoz
A benyújtási és elbírálási határidők kitolása miatt az elismerések átadási időpontjára vonatkozó rendelkezést is módosítani szükséges.
Az 5. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.