Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 9/2024. (V. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

a csatorna közműcsatlakozási támogatásról

Hatályos: 2024. 05. 15

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 9/2024. (V. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.15.
a csatorna közműcsatlakozási támogatásról
Általános indokolás
Érd Megyei Jogú Város közigazgatási területén az „Érd és Térsége Szennyvízelvezetési Program” KEOP-1.2.0/2F-2009-0001 azonosítószámú pályázati támogatással szennyvíztisztító víziközművek létrehozására irányuló beruházás valósult meg (a továbbiakban: Beruházás). A beruházás az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg, amelyhez – az eredeti tervek szerint – az önkormányzati önerőt az érdi ingatlantulajdonosoktól beszedett érdekeltségi hozzájárulással kívánta biztosítani a korábbi önkormányzati vezetés. Ennek érdekében jött létre 2008-ban az Érdi Csatornamű Vízgazdálkodási-társulat (a továbbiakban: Társulat).
A Társulat és az Önkormányzat 2011. májusában együttműködési megállapodást kötött a Beruházás tárgyában (a továbbiakban: Együttműködési Megállapodás). Az Együttműködési Megállapodás alapján az Önkormányzat – egyebek mellett – vállalta, hogy a Társulat tagjai külön díj megfizetése nélkül rácsatlakozhassanak a beruházás keretében megvalósuló közműre, vállalta az Érd és Térsége Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás (Érd, Tárnok és Diósd) által átadott, a beruházás keretében megvalósuló víziközmű eszközök önkormányzati törzsvagyonba sorolását és annak elidegenítési tilalmát, vállalta, hogy a csatornadíjakat a KEOP pályázat keretében kidolgozott részletes megvalósíthatósági tanulmány alapján határozza meg, vállalta, hogy a hálózatra a Társulat megszűnése után csatlakozó nem Társulati tag csatlakozóktól befizetett hozzájárulásokat elkülönítetten kezeli és azt a hálózat karbantartására és rekonstrukciójára fordítja, vállalta, hogy kifizeti az Önkormányzat ellenőrzési jogának biztosítása érdekében a Társulat megbízásából eljáró társaság megbízási díját, vállalta, hogy az elmaradt érdekeltségi befizetéseket adók módjára behajtja. Az Együttműködési Megállapodás alapján a Társulat végzi az érdekeltségi hozzájárulások kivetését és beszedését, nyilvántartását, beleértve a késedelmesen fizetők felszólítását is, a beszedett érdekeltségi hozzájárulásból a beruházás költségeinek fedezete céljára átutalást teljesít az Önkormányzat Befizetésgyűjtő számlájára, együttműködik az önkormányzattal a pályázat előkészítés és megvalósítása során, a projekt pénzügyi elemzése az EU-s forrásból megvalósuló beruházások ellenőrzése során. Az Együttműködési Megállapodásban rögzítették a beruházás tervezett ütemezését, és ahhoz kapcsolódóan a tervezett források és utalások mértékét és ütemezését is. Az Együttműködési Megállapodás alapján a szerződő felek kötelezettséget vállaltak arra, hogy a szerződés tárgyához kapcsolódó irat- és tervanyagot betekintésre korlátozás nélkül egymás rendelkezésére bocsátják, egymást a beruházás megvalósításával kapcsolatos kérdésekről folyamatosan tájékoztatják. Az Együttműködési Megállapodás időbeli hatályát a Társulat megszűnéséig határozták meg. Az Együttműködési Megállapodás több alkalommal módosításra került, jellemzően a gyakorlatban felmerült kérdések pontosítása, illetve az átadandó érdekeltségi hozzájárulások mértéke és időpontja tekintetében.
A Beruházás megvalósítása során ugyanakkor az érintett önkormányzatok jelentős mértékű önerő-támogatásban részesültek a központi költségvetésből, amely támogatásból a társulási megállapodás alapján Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatára 3.772.797.634,- Forint önerő-támogatás jutott. Mindez azt is jelentette, hogy a központi költségvetési támogatásra tekintettel, a csatornaberuházás eredeti tervek szerinti megvalósításához szükségtelenné vált a Társulat által az érdi lakosoktól beszedett érdekeltségi hozzájárulás, ezen összeget vissza kellett volna juttatnia a Társulatnak az elszámolási eljárás során az érdi ingatlantulajdonosoknak. A Társulat és az Önkormányzat korábbi vezetése ezzel szemben azonban az érdekeltségi hozzájárulásokból beszedett pénz túlnyomó részét egy úgynevezett „B” program céljára használta fel, jellemzően útépítési, útjavítási munkálatokra fordította.
A Társulat Küldöttgyűlése 2018. május 10-én döntött a Társulat megszüntetésére irányuló elszámolási eljárás megindításáról, mert a Társulat – értékelése szerint – az Alapszabályban meghatározott közcélú feladatait végrehajtotta. A Küldöttgyűlés módosította a Társulat Alapszabályát, létrehozta az Elszámoló Bizottságot, amely az elszámolási eljárás alatt a Társulat operatív irányítási jogait gyakorolja. Az Elszámolási Bizottság feladata különösen, hogy jegyzékeket, kimutatásokat készítsen a Társulat vagyontárgyairól, követeléseiről, hiteleiről, átutalja az Önkormányzat részére a Társulat számláján és házipénztárában lévő pénzkészletet, elkészítse a záróbeszámolót. Az elszámolási eljárás jelenleg is folyamatban van, de még nem történt meg maradéktalanul a Társulat tagjaival az elszámolás. A Társulat az elmúlt években és jelenleg is az érdi ingatlantulajdonosok által befizetett, de fel nem használt érdekeltségi hozzájárulásokat éli fel.
A jelen előterjesztés célja, hogy – függetlenül a Társulat elszámolási eljárásának folyamatban lététől – a csatornatámogatás bevezetésével egy új, szociális támogatási formát vezessen be azon érdi ingatlantulajdonosok számára, akik a Beruházással összefüggésben, a központi költségvetésből rendelkezésre bocsátott önerő-támogatásra figyelemmel végül szükségtelenül fizették be a Társulat számára az érdekeltségi hozzájárulást, és ez a szükségtelenül befizetett, számukra mind a mai napig nem térült összeg jelenleg is hiányzik.
A rendelet új szociális támogatási formát vezet be, a csatorna közműcsatlakozási támogatást (csatornatámogatás). A csatornatámogatás az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósított, Érd és Térsége Szennyvízelvezetési Programhoz az önkormányzati önerő központi költségvetésből történt rendelkezésre bocsátására tekintettel, szociális alapon nyújtott pénzbeli támogatás.
Csatornatámogatásra jogosult az Érden lakóhellyel rendelkező, szennyvízelvezető hálózatra történő közműcsatlakozással érintett érdekeltségi egység tulajdonosa, aki az érdekeltségi egységet életvitelszerűen használja, és nyugdíjban, ellátásban, járadékban vagy egyéb járandóságban részesül, vagy a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a nettó átlagjövedelmet (456.000 forintot). A csatornatámogatás kizárólag megvalósított házi szennyvízhálózatra tekintettel igényelhető. A csatornatámogatás ugyanazon érdekeltségi egységre csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a tulajdonosok, illetve az ingatlanban élő személyek és háztartások számától.
A csatornatámogatás mértéke megegyezik a jogosult által befizetett érdekeltségi hozzájárulás összegével, amelyet csökkenteni kell a Társulat által a tagjával történt elszámolás során kifizetett összeggel, a csatornatámogatás keretében korábban nyújtott települési támogatás összegével, a közműves szennyvízelvezető hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről szóló 27/2016.(IX.30.) önkormányzati rendelet 4. §-a alapján a Szennyvíz-hálózat Fejlesztési Alapból nyújtott támogatás összegével, valamint az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 7/2015. (II. 27.) rendelete 26. §-a alapján az érdekeltségi egység vonatkozásában a házi szennyvízhálózat kiépítéséhez nyújtott települési támogatás összegével (a továbbiakban: csatornatámogatási összeg).
A csatornatámogatási összeget – az Önkormányzat teherviselő képességére is figyelemmel – több részletben utalja a jogosultak részére, így
a) a 2024. évben a csatornatámogatási összeg 200.000 Ft-ot meghaladó részét, de legfeljebb 50.000 Ft összeget,
b) a 2025. évben a csatornatámogatási összeg 150.000 Ft-ot meghaladó részét, de legfeljebb 50.000 Ft összeget,
c) a 2026. évben a csatornatámogatási összeg 100.000 Ft-ot meghaladó részét, de legfeljebb 50.000 Ft összeget,
d) a 2027. évben a csatornatámogatási összeg 50.000 Ft-ot meghaladó részét, de legfeljebb 50.000 Ft összeget,
e) a 2028. évben és az azt követő években a csatornatámogatási összeg 0 Ft-ot meghaladó részét, de legfeljebb 50.000 Ft összeget
igényelhet.
A csatornatámogatás évente egy alkalommal állapítható meg. A csatornatámogatásról – a Képviselő-testülettől átruházott hatáskörben – a polgármester dönt.
A csatornatámogatáshoz szükséges, hogy a Társulat igazolja az egyes jogosultak számára az érintett érdekeltségi egység vonatkozásában megvalósult beruházást, a befizetett érdekeltségi hozzájárulás összegét, valamint a tagjával történt elszámolás során kifizetett összeg mértékét. Az igazolás beszerzésével összefüggő adminisztratív terheket az önkormányzat – az ügyfelek érdekeinek előtérbe helyezésével – főszabály szerint átvállalja, és elektronikus úton szerzi be azt a Társulattól. Az ügyfeleknek csak abban az esetben kell személyesen felkeresniük a Társulatot, amennyiben a kérelmük a Társulat által kiadott nyilatkozat alapján felmerülő jogosultsági hiány miatt elutasításra kerül. Ebben az esetben – az ügyfél és a Társulat között lefolytatandó szükséges adategyeztetést követően – a kérelem ismételten előterjeszthető.
Egyebekben a csatornatámogatás igénylésével és az egy főre jutó jövedelem igazolásával kapcsolatos eljárás tekintetében Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 7/2015. (II. 27.) rendeletét kell megfelelően alkalmazni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet céljának meghatározását tartalmazza.
A 2. §-hoz
A rendelet személyi hatályát rögzítő rendelkezés.
A 3. §-hoz és a 4. §-hoz
Értelmező rendelkezések.
A csatornatámogatás tartalmát határozza meg akként, hogy az egy szociális alapon nyújtott pénzbeli támogatás.
Az 5–7. §-hoz
A csatornatámogatásra való jogosultság feltételeit, a csatornatámogatás mértékét, valamint az igénylés és folyósítás részletes szabályait rögzítő rendelkezés.
A 8. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.
A 9. §-hoz
A fedezet biztosítására vonatkozó rendelkezést tartalmaz.