Tab Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/1998. (VIII.28.) önkormányzati rendelete

A testvérvárosi kapcsolat létesítéséről (Szimő)

Hatályos: 1998. 08. 28

Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének

11/1998. (VIII. 28.)

R E N D E L E T E


testvérvárosi kapcsolat létesítéséről


Tab Város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. paragrafus /6/ bek.c. pontjának és a 16. paragrafus /1/ bekezdésének felhatalmazása alapján testvérvárosi kapcsolat létesítéséről az alábbi rendeletet alkotja:


1. §


Tab város /Magyarország/ és Zemne /Szimő/ község /Szlovák Köztársaság/ szabadon választott városi/községi önkormányzati képviselői elhatározták, hogy településeik között testvérvárosi kapcsolatot létesítenek.


2. §


(1) Tab Város Képviselő-testülete a testvérvárosi kapcsolat szellemének megfelelően kimondja:

A testvérvárosi kapcsolat járuljon hozzá, hogy a két nép közötti megértés szellemében a felek egymástól tanuljanak, a polgárok kerüljenek közelebb egymáshoz, s járuljanak hozzá Európa egyesítéséhez.


(2) A testvérvárosi kapcsolat tartalma párbeszéd legyen települési szinten, amely a településpolitikai és személyi támogatást, tanácsadást, vélemény- és tapasztalatcserét, az egyesületi szinten való együttműködést és a kézműiparral, iparral való kapcsolatokat öleli fel.


(3) A testvérvárosi kapcsolat feladata legyen a községi intézmények és társadalmi szervezetek,

különösen az egyesületek, szövetségek, az iskolák és az egyházak közötti együttműködés előmozdítása.  Az ifjúsági és tanulócsoportok látogatásának ebben nagy fontosságot kell tulajdonítani.


3. §


Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.





                           Dr. Garabon Károly                                                                  Farkas István

                                városi jegyző                                                                       polgármester                                                                                                                                                                                                                                                                                                      




INDOKOLÁS


Tab város és Szimő község között több éves múltja van a kapcsolattartásnak, amely eddig zömében kulturális és sportrendezvényekben realizálódott. Szorosabbá akkor vált a kapcsolat, amikor katasztrófahelyzetben, a tabi Városháza leégésekor, Szimő község polgármestere az elsők között jelentkezett segítő szándékú megkeresésével. Lehetőségeik szerint minden segítséget megadtak ahhoz, hogy a lehető legkevesebb költséggel építhessük újjá a Városházát. A városi rendezvényeinkre szóló meghívásnak nem csak eleget tettek, hanem azt mindig örömmel fogadták és köszönettel vették.  Kezdeményezésükre lehetőség nyílt arra, hogy Tab város képviselő-testülete egy jól szervezett, gondosan előkészített program keretében  látogatást tehetett a Dunán épülő vízlépcsőkhöz.


A Képviselő-testület 109/1998.(VI.25.) számú határozatával úgy döntött, hogy az eddigi spontán cserelátogatások sora, az önzetlen segítségnyújtás alapján tegyük hivatalossá a két település közötti partnerkapcsolatot. Jelen rendelet elfogadásával ezen szándék önkormányzati törvényben előírt jogszabályi követelményeinek is eleget tesz a Képviselő-testület.


Tab, 1998. augusztus 10.







                                                                                            Farkas István

                                                                                            polgármester