Tab Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2001. (IV.2.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2004. 06. 01- 2005. 03. 30

TAB VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK

6/2001. (IV. 2.) számú


RENDELETE


A köztemetőről és a temetkezés rendjéről


Módosította a:

12/2004. (V. 24.) *

számú rendelet


Tab Város Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII törvény 40.§.(1) bekezdésének és 41.§.(3) bekezdésének a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


  1. §


  1. A rendelet hatálya kiterjed Tab város közigazgatási területén az 1452. hrsz. alatt fekvő, az önkormányzat tulajdonában álló működő köztemetőre. 


  1. Az (1) bekezdésben szerinti temető fenntartásáról, üzemeltetéséről Tab város Önkormányzata kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik.


Köztemető létesítése, lezárása, megszüntetése,

újra használatba vétele


  1. §


A köztemető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újra használatba vételére a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény rendelkezései az irányadóak.


A köztemető infrastrukturális létesítményei


  1. §


Tab Város Önkormányzata a köztemető rendeltetésszerű használatához a törvényben előírt építményekkel, közművekkel, egyéb tárgyi és infrastrukturális feltételekkel rendelkezik, melyek a rendelet 2. számú melléklete szerinti díj ellenében vehetők igénybe.


Temetkezési helyek és szabályok


  1. §


A köztemetőben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik.  


  1. §


  1. A köztemetőt sírhely-táblákra, díszsírhely táblára, urnafülke- és urnasírbolt-táblákra, gyermeksírhely-táblákra kell felosztani, a sírhely táblákon belül kell kijelölni a sírbolthelyeket.
  2. A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhelytáblákban a foghíjhelyek feltöltése után folytatólagos sorrendben kell felhasználni.


  1. §


  1. A temetkezési helyek feletti rendelkezési jogért – a díszsírhelyek kivételével - díjat kell fizetni. A díj mértékét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


  1. Az egyszeri megváltás időtartama:
    a) sírbolt esetén:                                       60 év
    b) urnasírbolt esetén                                60 év
    c) sírhely esetén                                       25 év
    d) urnafülke  estén:                                  10 év

  2. A használati idő eltelte után a temetkezési helyek – külön tiltó rendelkezés hiányában – újabb ciklusra megválthatók.


  1. A köztemető üzemeltetője temetkezési hely elővételét kettős sírhely esetén engedélyezheti.

  2. A temettetőnek a nyugvóhelyek értékesítésekor, újraváltáskor egyszeri hulladékszállítási díjat kell fizetni a rendelet 2. számú mellékletében meghatározottak szerint.


  1. §



  1. A köztemetőben lévő sírhelyek méretei:

a) Felnőtt egyes sírhely:                2.10 m hosszú, 2,00 m. mély, 0.90 m széles
b) Gyermek sírhely:                       1.30 m hosszú, 1,60 m. mély, 0.60 m széles

c) Urna földbe temetésnél:            0.80 m hosszú, 1,00 m. mély, 0.60 m széles

d) Sírboltok:

     Két személyes:                              3.00 m hosszú, 2,10 m. mély, 2.00 m széles

     Négy személyes:                           4.00 m hosszú, 2.10 m. mély, 3.00 m széles


  1. A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermeksíroknál pedig 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.
  2. Felnőtt sírba az elhelyezett koporsón kívül még két urna is temethető. Ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg. A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl két férőhelyes sírboltban további 6 urna, négy személyes sírboltban további 12 urna helyezhető el.
  3. Felnőtt sírhely díj befizetése mellett a felnőtt sírhely táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.


  1. A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező.  



  1. §



  1. A polgármester a köztemetőben díszsírhelyet adományozhat azon meghalt személyeknek, akik a város fejlődése érdekében kimagasló gazdasági, tudományos, művészeti vagy társadalmi tevékenységet fejtettek ki.


  1. A díszsírhely adományozásáról az elhalt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban kell értesíteni.


  1. A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.


  1. A díszsírhelybe – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói is eltemethetők.


  1. A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában – a Polgármesteri Hivatal megbízására és költségére – az üzemeltető köteles gondoskodni.


6) *Díszsírhely a temetői térképen „C” szeg. jellel jelölt sorban adományozható. Ebben a sorban sírhely nem váltható.

Az adományozott sírhely az elhunyt hozzátartozói kérése alapján lehet egyes vagy kettes sírhely.



Temetkezési szolgáltatások


  1. §


  1. A köztemetőkben temetkezési szolgáltatásokról az üzemeltető köteles gondoskodni. Kizárólagos hatáskörébe tartozik a temetőn belüli rész-szolgáltatások közül a ravatalozás,  hűtés, exhumálás, sírhely ügyintézés, közköltségen történő temetés és a hatósági halottszállítás ellátása. Az engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozók a rendelet 2. számú mellékletében meghatározott díjat kötelesek fizetni az elhaltak és a kellékek temetőn belüli átadásáért, valamint a temetőn belüli szolgáltatások igénybevételéért.


  1. A temetkezési szolgáltatást végzőknek – temetésenként – a rendelet 2. számú mellékletében meghatározott temető-fenntartási hozzájárulási díjat kell fizetni.


Temetői munkák


  1. §.



  1. A sírokra és a sírboltokhoz olyan növények ültethetők, amelyek a sír körüli utakon a közlekedést nem akadályozzák és beletartoznak az üzemeltető által engedélyezett faj és fajtacsoportba. Tilos a sírokra 2 m-nél magasabbra növő díszfák és díszcserjék ültetése. Az engedélyezett fajták jegyzékét a hirdetőtáblán ki kell függeszteni.


  1. Ülőhelyet elhelyezni csak a temető üzemeltetőjének előzetes engedélyével lehet úgy, hogy az a sírok és a sírboltok közötti közlekedést ne akadályozza.


  1. A temetőben a temetkezési helyek bekerítése tilos.


  1. Sírbolt, síremlék állítását, bontását, egyéb munkálatok végzését, valamint a szükséges építőanyagok temetőbe való beszállításának időpontját és várható időtartamát az üzemeltetőnek előzetesen be kell jelenteni. Az építési hulladékot a munka befejezését követő napon el kell szállítani.
  2. A köztemető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjével történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.


11. §



A köztemetőben munkáját végző vállalkozó (kőfaragó, temetkezési szolgáltató, kertész stb.) tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani.


  1. §



Temetői munkák során (így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről (ékszer, nemesfémből készült protézis) és a megtalálás körülményeiről jegyzőkönyvet kell felvenni. A talált érték biztonságos megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik a jogosultnak történő átadásáig.



A temetők rendje


13. §.



  1. Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerinti időben végezhetik. Tevékenységük gyakorlása során más temető-látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.


  1. A temetkezési helyek díszítése, növénnyel való beültetése, ápolása és rendszeres gyomtalanítása a temetési hely feletti rendelkezési jog tulajdonosának, illetve a hozzátartozóknak a kötelessége, de megbízás alapján – térítés ellenében – a temető üzemeltetője is elvégezheti.


  1. A köztemetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.


  1. A köztemetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.


  1. A köztemetőbe járművel behajtani és azzal közlekedni csak az üzemeltető írásos engedélyével szabad. A mozgássérülteket parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra. 


  1. A temetkezési helyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható, azt csak az arra kijelölt helyre lehet lerakni. A temető tisztántartása az üzemeltető feladata. 


  1. A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.
  2. A temetőben avart, elszáradt virágot és koszorút elégetni nem szabad.


  1. A temető területére állatokat bevinni – a vakvezető kutyák és őrkutyák kivételével – tilos.


  1. A temető bejáratához, a ravatalozó épületének falára vagy a temető egész területén egyéb helyre reklámtáblák és hirdetmények elhelyezése tilos.



14. §.A panaszügyintézés az üzemeltetési szerződésében meghatározott helyen történik



Záró rendelkezések


15. §.



Szabálysértést követ el és 30.000.- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki e rendelet 7. §. /3/, 9. §. /1/, 10. §., 13.§-aiban foglalt rendelkezéseket megszegi.


16. §.



Ez a rendelet 2001. április  1-jén lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a Tab Városi Jogú Nagyközségi Közös Tanács 6/1987.(XII.17.) számú és az azt módosító Tab Város Önkormányzatának 12/1996.(IV.29.) számú rendelete hatályát veszti.


Tab, 200l. március 30.







         Farkas István                                                     Dr. Garabon Károly

         polgármester                                                            városi jegyző




*1. számú melléklet a  12/2004. (V. 24.) sz. rendelettel módosított  6/2001. (IV. 2.) sz. rendelethez




1.    Sírbolthelyek díja (60 évre)


            - 2 személyes sírbolthely                                             9.000,- Ft

            - 4 személyes sírbolthely                                           17.000,- Ft


  1. Sírhelyek díja (25 évre)


 - 1 személyes sírhely                                                   2.200 Ft

- 2 személyes sírhely                                                    3.300 Ft

- gyermek sírhely                                                         1.100 Ft


  1. Urnafülke használati díja (10 évre)                                   1.500 Ft


  1. A befizetett sírhelydíjon felül: 50 % pótdíjat köteles fizetni az, aki


  1. mélyített felnőtt sírhelybe tisztiorvosi engedély alapján még egy koporsót kíván temetni
  2. mélyített felnőtt sírhelybe tisztiorvosi engedély alapján urnát kíván elhelyezni


A díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák!






                                    *2. számú melléklet a 12/2004. (V. 24.) sz. rendelettel módosított  6/2001. (IV. 2.) sz. rendelethez



  1. Síremlék állítási munkák során igénybevett szolgáltatások díjai (víz, villany, területhasználat)


- új síremlék állítása esetén                                                               5.500 Ft

- régi síremlék felújítása esetén                                                         2.200 Ft


  1. Halott és kellékátvételi díjak


- Halott és kellékátvétel koporsós temetésnél                                   3.300 Ft

- Halott átvétel kellék nélkül                                                            2.200 Ft

- Kellék átvétel                                                                                 1.700 Ft

- Hamvakat tartalmazó urna és kellék átvétel                                   2.200 Ft

- Halott átadás                                                                                  3.300 Ft

  • Egyszeri hulladékszállítási díj

1 személyes sírhely esetén                                                     3.300 Ft

2 személyes sírhely esetén                                                     4.400 Ft

urnafülke esetén                                                                       600 Ft


- Halott hűtési díj                                                                              1.700 Ft/elhalt/nap

- Temetőfenntartási hozzájárulás                                                    11.000 Ft/elhalt


A díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák!


Értelmező rendelkezés:


Halott átvétel: Idegen temetkezési vállalkozótól temetési  szolgáltatásra Tab Város

Temetkezési  Szolgáltatója veszi át a halottat, kellékeket, urnát.

Halott átadás: Tab Város Temetkezési Szolgáltatója idegen temetkezési vállalkozónak

temetési szolgáltatás  elvégzésére  átadja  a halottat, kellékeket, urnát.







ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

*

A köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló

6/2001. (IV. 2.) sz. rendelet módosításáról szóló12/2004. (V. 24.) sz.

rendelethez


Tab Város Önkormányzata „A köztemetőről és a temetkezés rendjéről” szóló 6/2001.(VI. 2.) számú rendeletét 2001. első félévében alkotta. E rendelet mellékletei szabályozzák a temetőben igénybevetető szolgáltatások díjait.


A R. 8. §-a szabályozza a díszsírhelyek adományozási rendjét, ugyanakkor a díszsírhelyek a temetőben nem kerültek kijelölésre.


Az önkormányzat a tulajdonában lévő működő köztemető fenntartására és üzemeltetésére Dencsi László temetkezési vállalkozóval 2001. október 1. napján öt évre szóló kegyeleti közszolgáltatási szerződést kötött. A módosított szerződés szerint az önkormányzat a közszolgáltató által beszedett – helyi rendeletben megállapított – díjakat, az üzemeltetés költségeinek fedezésére, az üzemeltető rendelkezésére bocsátja.

Az temető üzemeltetés – üzemeltető beszámolója szerint – 2002 és 2003 évben egyaránt veszteséges volt.

Évente átlag 50-60 temetés történik a tabi temetőben, ugyanakkor az elmúlt évben ez „csak” 49-volt.

A fentiek figyelembevételével az üzemeltetési költségek fedezetének biztosítása érdekében indokolt lehet a 2001. évben megállapított díjak felülvizsgálata, mintegy 10%-os emelése.



Tab, 2004. május 20.



                                                                               Dr. Mezőfi Ágnes

jegyző