Tab Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2001. (IV.2.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2010. 03. 22- 2011. 04. 03

TAB VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK

12/2004. (V. 24.), 8/2005. (III. 31.), 36/2005. (XI. 2.), 4/2007. (III. 30.), 11/2008. (III. 31.), 12/2009. (III. 30.), 27/2009. (VIII. 31.), 5/2010. (III. 22.)  rendelettel módosított

6/2001. (IV. 2.)

RENDELETE


a köztemetőről és a temetkezés rendjéről


Tab Város Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII törvény 40. § (1) bekezdésének és 41. § (3) bekezdésének a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


1. §


(1)     A rendelet hatálya kiterjed Tab város közigazgatási területén az 1452. hrsz. alatt fekvő, az önkormányzat tulajdonában álló működő köztemetőre. 


(2)     Az (1) bekezdés szerinti temető fenntartásáról, üzemeltetéséről Tab város Önkormányzata kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik.


Köztemető létesítése, lezárása, megszüntetése,

újra használatba vétele


2. §


A köztemető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újra használatba vételére a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény rendelkezései az irányadóak.



A köztemető infrastrukturális létesítményei


3. §


Tab Város Önkormányzata a köztemető rendeltetésszerű használatához a törvényben előírt építményekkel, közművekkel, egyéb tárgyi és infrastrukturális feltételekkel rendelkezik, melyek a rendelet 2. számú melléklete szerinti díj ellenében vehetők igénybe.


 [1]Temetési helyek és szabályok


4. §


A köztemetőben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik.  



5. §


(1)     A köztemetőt sírhely-táblákra, díszsírhely táblára, urnafülke- és urnasírbolt-táblákra, gyermeksírhely-táblákra kell felosztani, a sírhely táblákon belül kell kijelölni a sírbolthelyeket.


(2)     A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhelytáblákban a foghíjhelyek feltöltése után folytatólagos sorrendben kell felhasználni.


6. §



(1) [2]A temetési helyek feletti rendelkezési jogért – a díszsírhelye kivételével – díjat kell fizetni. A díj mértékét az 1. számú melléklet tartalmazza.


(2) [3]Az egyszeri megváltás időtartama:

            a) sírbolt esetén:                                 60 év

            b) urnasírbolt esetén:                          25 év

            c) sírhely esetén:                                25 év

            d) urnafülke esetén:                           10 év

            e) urnasírhely esetén:                         15 év


(3) [4]A használati idő eltelte után a temetési helyek – külön tiltó rendelkezés hiányában – újabb ciklusra megválthatók.


(4)     A köztemető üzemeltetője temetkezési hely elővételét kettős sírhely esetén engedélyezheti.


(5)     [5]


7. §



(1)     A köztemetőben lévő sírhelyek méretei:

a) Felnőtt egyes sírhely:           2.10 m hosszú, 2,00 m. mély, 0.90 m széles

b) Gyermek sírhely:                  1.30 m hosszú, 1,60 m. mély, 0.60 m széles

c) Urna földbe temetésnél:       0.80 m hosszú, 1,00 m. mély, 0.60 m széles

d) Sírboltok:

              Két személyes:                     3.00 m hosszú, 2,10 m. mély, 2.00 m széles

              Négy személyes:                   4.00 m hosszú, 2.10 m. mély, 3.00 m széles


(2)     A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermeksíroknál pedig 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.


(3)     Felnőtt sírba az elhelyezett koporsón kívül még két urna is temethető. Ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg. A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl két férőhelyes sírboltban további 6 urna, négy személyes sírboltban további 12 urna helyezhető el.


(4)     Felnőtt sírhely díj befizetése mellett a felnőtt sírhely táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.


(5)     A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező.  



8. §



(1)     A polgármester a köztemetőben díszsírhelyet adományozhat azon meghalt személyeknek, akik a város fejlődése érdekében kimagasló gazdasági, tudományos, művészeti vagy társadalmi tevékenységet fejtettek ki.


(2)     A díszsírhely adományozásáról az elhalt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban kell értesíteni.


(3)     A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.


(4)     A díszsírhelybe – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói is eltemethetők.


(5)     A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában – a Polgármesteri Hivatal megbízására és költségére – az üzemeltető köteles gondoskodni.


(6)     [6]Díszsírhely a temetői térképen „C” szeg. jellel jelölt sorban adományozható. Ebben a sorban sírhely nem váltható.

Az adományozott sírhely az elhunyt hozzátartozói kérése alapján lehet egyes vagy kettes sírhely.



Temetkezési szolgáltatások


9. §


(1)     [7]A köztemetőkben a temetkezési szolgáltatásokról az üzemeltető köteles gondoskodni. Az engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozók a rendelet 2. számú mellékletében meghatározott díjat kötelesek fizetni az elhaltak és a kellékek temetőn belüli átadásáért, valamint a temetőn belüli szolgáltatások igénybevételéért.


(2)     A temetkezési szolgáltatást végzőknek – temetésenként – a rendelet 2. számú mellékletében meghatározott temető-fenntartási hozzájárulási díjat kell fizetni.


Temetői munkák


10. §


(1)     A sírokra és a sírboltokhoz olyan növények ültethetők, amelyek a sír körüli utakon a közlekedést nem akadályozzák és beletartoznak az üzemeltető által engedélyezett faj és fajtacsoportba. Tilos a sírokra 2 m-nél magasabbra növő díszfák és díszcserjék ültetése. Az engedélyezett fajták jegyzékét a hirdetőtáblán ki kell függeszteni.


(2)     Ülőhelyet elhelyezni csak a temető üzemeltetőjének előzetes engedélyével lehet úgy, hogy az a sírok és a sírboltok közötti közlekedést ne akadályozza.


(3)     A temetőben a temetkezési helyek bekerítése tilos.


(4)     Sírbolt, síremlék állítását, bontását, egyéb munkálatok végzését, valamint a szükséges építőanyagok temetőbe való beszállításának időpontját és várható időtartamát az üzemeltetőnek előzetesen be kell jelenteni. Az építési hulladékot a munka befejezését követő napon el kell szállítani.


(5)     A köztemető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjével történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.


11. §


A köztemetőben munkáját végző vállalkozó (kőfaragó, temetkezési szolgáltató, kertész stb.) tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani.


  1. §


Temetői munkák során (így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről (ékszer, nemesfémből készült protézis) és a megtalálás körülményeiről jegyzőkönyvet kell felvenni. A talált érték biztonságos megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik a jogosultnak történő átadásáig.



A temetők rendje


13. §


(1)     Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerinti időben végezhetik. Tevékenységük gyakorlása során más temető-látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.


(2)     A temetkezési helyek díszítése, növénnyel való beültetése, ápolása és rendszeres gyomtalanítása a temetési hely feletti rendelkezési jog tulajdonosának, illetve a hozzátartozóknak a kötelessége, de megbízás alapján – térítés ellenében – a temető üzemeltetője is elvégezheti.


(3)     A köztemetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.


(4)     A köztemetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.


(5)     A köztemetőbe járművel behajtani, és azzal közlekedni csak az üzemeltető írásos engedélyével szabad. A mozgássérülteket parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra. 


(6)     A temetkezési helyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható, azt csak az arra kijelölt helyre lehet lerakni. A temető tisztántartása az üzemeltető feladata. 


(7)     A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

A temetőben avart, elszáradt virágot és koszorút elégetni nem szabad.


(8)     A temető területére állatokat bevinni – a vakvezető kutyák és őrkutyák kivételével – tilos.


(9)     A temető bejáratához, a ravatalozó épületének falára vagy a temető egész területén egyéb helyre reklámtáblák és hirdetmények elhelyezése tilos.


14. §


A panaszügyintézés az üzemeltetési szerződésében meghatározott helyen történik


Záró rendelkezések


15. §


Szabálysértést követ el és 30.000.- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki e rendelet 7. §. (3), 9. §. (1), 10. §., 13.§-aiban foglalt rendelkezéseket megszegi.


16. §


Ez a rendelet 2001. április 1-jén lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a Tab Városi Jogú Nagyközségi Közös Tanács 6/1987. (XII. 17.) és az azt módosító Tab Város Önkormányzatának 12/1996. (IV. 29.) rendelete hatályát veszti.


[8]17. §


 E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.



Tab, 200l. március 30.






         Farkas István                                                            Dr. Garabon Károly

            polgármester                                                                  városi jegyző



Záradék:


Az egységes szerkezetbe foglalt rendelet a mai napon hatályos jogszabályi szöveget tartalmazza.


Tab, 2010. március 23.



                       


                        Schmidt Jenő                                                                       Dr. Szűts Dóra

                        polgármester                                                                               jegyző




  1. [9] sz. melléklet




1./ Sírbolthely díja (60 évre)


- 2 személyes sírbolthely                                                                   25.600 Ft

- 4 személyes sírbolthely                                                                   38.550 Ft

                       

2./ Sírhelyek díja (25 évre)


- 1 személyes sírhely                                                                         14.500 Ft

- 2 személyes sírhely                                                                         17.850 Ft

- gyermek sírhely                                                                               11.950 Ft

  • - urnasírhely (15 évre)                                                                       12.700 Ft
  • - urnasírbolt (25 évre)                                                                        18.900 Ft
  •                                       

3./ Urnafülke használati díja (10 évre)                                  )             6.500 Ft


4./ A befizetett sírhelydíjon felül: 50 % pótdíjat köteles fizetni az, aki


 a.) mélyített felnőtt sírhelybe tisztiorvosi engedély alapján még egy koporsót kíván temetni

 b.) mélyített felnőtt sírhelybe tisztiorvosi engedély alapján urnát kíván elhelyezni



5./  Újraváltás esetén:

Sírhelyek díja (25 évre)


- 1 személyes sírhely                                                                         10.500 Ft

- 2 személyes sírhely                                                                         13.950 Ft

- gyermek sírhely                                                                                 8.900 Ft

- urnasírhely                                                                                         8.900 Ft       


 Urnafülke használati díja (10 évre)                                         6.500 Ft





A díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák!







                                   [10]2. számú melléklet



  1. Halott és kellékátvételi díjak


- Halott és kellékátvételi koporsós temetésnél                                    4.500 Ft

- Halott átvétel kellék nélkül                                                              3.050 Ft

- Kellék átvétel                                                                                   2.400 Ft

- Hamvakat tartalmazó urna és kellék átvétel                                   3.050 Ft

- Halott átadás                                                                                  4.500 Ft

- Halott hűtési díj                                                                              2.300 Ft/elhunyt/nap

- Temetőfenntartási hozzájárulás                                                        750 Ft/elhunyt 

- Ravatalozó terem díj                                                                     13.950 Ft         


A díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák!







ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló

6/2001. (IV. 2.) rendelet módosításáról szóló

12/2004. (V. 24.) rendelethez


Tab Város Önkormányzata „A köztemetőről és a temetkezés rendjéről” szóló 6/2001. (VI. 2.) rendeletét 2001. első félévében alkotta. E rendelet mellékletei szabályozzák a temetőben igénybevetető szolgáltatások díjait.


A R. 8. §-a szabályozza a díszsírhelyek adományozási rendjét, ugyanakkor a díszsírhelyek a temetőben nem kerültek kijelölésre.


Az önkormányzat a tulajdonában lévő működő köztemető fenntartására és üzemeltetésére Dencsi László temetkezési vállalkozóval 2001. október 1. napján öt évre szóló kegyeleti közszolgáltatási szerződést kötött. A módosított szerződés szerint az önkormányzat a közszolgáltató által beszedett – helyi rendeletben megállapított – díjakat, az üzemeltetés költségeinek fedezésére, az üzemeltető rendelkezésére bocsátja.

Az temető üzemeltetés – üzemeltető beszámolója szerint – 2002. és 2003. évben egyaránt veszteséges volt.

Évente átlag 50-60 temetés történik a tabi temetőben, ugyanakkor az elmúlt évben ez „csak” 49-volt.

A fentiek figyelembevételével az üzemeltetési költségek fedezetének biztosítása érdekében indokolt lehet a 2001. évben megállapított díjak felülvizsgálata, mintegy 10%-os emelése.



Tab, 2004. május 20.



                                                                                                                   Dr. Mezőfi Ágnes

jegyző












Általános indokolás

a 8/2005. (III. 31.)

rendelethez



Az önkormányzat a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 6/2001. (IV. 2.) rendelete a temetkezési szolgáltatás kizárólagos hatáskörre vonatkozó szabályozást is tartalmaz.

A fentiek alapján a rendelet módosítására kerül sor.



Részletes indokolás


az 1.§-hoz

A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. 17. § (2) bekezdése szerint az üzemeltető nem alkalmazhat hátrányos megkülönböztetést a temetkezési szolgáltatók között. A törvény a temetkezési szolgáltatások közé sorolja a temetésfelvételt, halottszállítást, az elhunyt temetésre való előkészítését és temetéshez szükséges kelékekkel való ellátását, a ravatalozást, a búcsúztatást, a sírba helyezést, a hamvasztást, az urna kiadást, a hamvak szórását, a sírnyitást, az exhumálást és az újratemetést.

Az önkormányzat rendelete az üzemeltető kizárólagos hatáskörébe utalta a temetkezési szolgáltatások egy részét. A módosítással ezen kizárólagos hatáskörre vonatkozó rendelkezés kerül hatályon kívül.



Tab, 2005. március 24.




                                                                                                          Dr. Mezőfi Ágnes

                                                                                                                   jegyző





Általános indokolás

A 36/2005. (XI. 2) rendelethez



A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII törvényt módosító 2005. évi XXI. Törvény, illetve a végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletet módosító 121/2005. (VI.28.) Korm. rendelet új szabályozási hátteret teremtett, ezért szükségessé vált a 6/2001. ( IV. 02. ) önkormányzati rendelet (továbbiakban „R”) felülvizsgálata.


A jogszabályi változásoknak való megfelelés, valamint az elmúlt években tapasztalt gyakorlati problémák a „R” módosítását teszik szükségessé.


A fentiek alapján a rendelet módosítására kerül sor.



Részletes indokolás


az 1. és 2. § (1) bekezdéséhez


A temetkezési helyek szóhasználat helyett a temetési helyek szóhasználat került a rendeletbe.


  1. § (2) bekezdéséhez


Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama: A „R” urnasírbolt esetében az egyszeri megváltás időtartamát 60 évben határozza meg.  Ez a törvényi szabályozással nem ellentétes, mivel a tv. illetve végrehajtási rendelete a módosítás következtében úgy szól, hogy urnasírbolt esetén a rendelkezési jog nem lehet kevesebb 20 évnél.

A „R” az egyéb temetési hely megváltása estén az időtartamot a kormányrendelet szerinti minimum évben határozta meg, ezért indokolatlan urnasírbolt esetén a minimális idő háromszorosában történő megállapítás.

A „R” ugyanakkor nem tartalmazza az urnasírhely megváltási idejét, amit a kormányrendelet szerint nem lehet kevesebb 10 évnél.

Javaslom az urnasírbolt egyszeri megváltási idejét 25 évben, az urnasírhely egyszeri megváltási idejét 15 évben megállapítani.


2. § (3) bekezdéséhez


A temetkezési helyek szóhasználat helyett a temetési helyek szóhasználat került a rendeletbe.



2. § (4) bekezdéséhez


A törvénymódosítás jelentős változásokat hozott az önkormányzat által megállapítható hatósági árakkal kapcsolatban is.

A korábbi szabályozás a díjmegállapítás vonatkozásában csak annyit rögzített, hogy a köztemetőben a kegyeleti közszolgáltatás igénybevételéért fizetendő díjak fajtáit és mértékét az önkormányzat rendeletben állapítja meg. A törvény-módosítás következtében tételesen kerültek szabályozásra a megállapítható díjak, melyek az alábbiak:



A módosított 1999. évi XLIII törvény 40. §

„(2) A temető tulajdonosa, köztemető esetén az önkormányzat a temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatosan felmerült szükséges és indokolt költségek alapján állapítja meg

a) a temetési hely, illetőleg az újraváltás díját,

b) a temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díját,

c) a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott díjfajtákon belül a köztemetőkre vonatkozó díjak mértékét az önkormányzat rendeletben állapítja meg. A díjmértékeket évente felül kell vizsgálni.

(4) Az egyes díjfajtákon belül a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulási díj mértéke az adott évben az egyes sírhelyekre megállapított megváltási díjtételek egyszerű számtani átlagának 5%-át nem haladhatja meg.”


A „R” 6.§ (5) bekezdése egyszeri hulladékszállítási díj fizetési kötelezettséget ír elő a 2 számú mellékletben meghatározott díjjal.

Sem a módosított törvény, sem a végrehajtási rendelete a szemétszállítási díjról nem tesz említést, ugyanakkor ez a díjtétel az üzemeltető árbevételének fontos elemét jelenti. A jelenleg megállapított szemétszállítási díjaknak a sírhelymegváltási díjakba történő beépítése indokolt.

Az egyszeri hulladékszállítási díjra vonatkozó rendelkezés kikerül a „R”-ből.



3. § (1),  (2) bekezdéséhez


A törvénymódosítás 2006. január 1-i hatálybalépéssel a sírhelyekre megállapított díjak egyszerű átlagának 5 %-ában maximálta a temetőfenntartási hozzájárulás mértékét.

A jelenleg hatályos díjakat figyelembe véve az átlag 5683 Ft, ennek 5 %-a 284 Ft.

Jelenleg a „R” ezen díjtétele 11.000,- Ft/elhalt, ami üzemeltető bevételeinek – 2004. évi beszámolója szerint – közel a felét jelentette. 

E bevétel kiesés pótlására, a temetői létesítmények igénybevételére (ravatalozó használati díj) lehet díjat megállapítani.


A temetőben alkalmazott díjak 2005. évben nem kerültek módosításra, ezért a törvény által előírt felülvizsgálattal együtt a jelenleg hatályos díjak – szolgáltatóval történt egyeztetés alapján – átlag 10 %-os emelését is tartalmazza.

Megszűnik a hulladékszállítási díj valamint a síremlék állítás és felújítás esetén fizetendő díj ezek összege a sírhelymegváltási díjakba került beépítésre. Külön díjtételként került be az I. számú mellékletbe az újra váltás díja, mivel az újraváltott sírhelyek esetében új síremlék állítás helyett, a síremlék felújítás korábbi díjtétele került beemelésre.


A két melléklet a Törvényi előírásoknak megfelelően módosított díjtételeket tartalmazza.









Pl.: Egy 2 személyes sírhelyre fizetendő díj Ft


Jelenlegi díjakkal

Módosított díjakkal

Sírhely megváltás

3.300

14.000

Síremlék állítási munkák során igénybevett szolgáltatások díja

5.500

---

Egyszeri hulladékszállítási díj

4.400

---

Temetőfenntartási hozzájárulás

11.000

600

Ravatalozó terem díja

---

11.000

Összesen:

24.200

25.600




Tab, 2005. október 27.



                                                                                                          Dr. Mezőfi Ágnes

                                                                                                                  jegyző





Általános indokolás



A temetőkről és a temetkezésről szóló módosított 1999. évi XLIII törvényt illetve a végrehajtásáról szóló módosított 145/1999. (X.1.) Korm. Rendeletet, valamint a Tab Város Önkormányzatának a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 6/2001. (IV.02.) sz. rendelete alapján, a képviselő-testület 199/2006. (VIII. 31.) számú határozata szerint, a Tab, Mártírok utca 1452 helyrajzi számú köztemető fenntartását, üzemeltetését kegyeleti közszolgáltatási szerződéssel vállalkozásba adta.


A közszolgáltatási szerződés 4. pontja szerint

„A közszolgáltató jogosult és köteles a mindenkori hatályos helyi rendeletben megállapított díjakat beszedni. Az általa beszedett díjakat az üzemeltetés költségeinek a fedezésére az önkormányzat az üzemeltető rendelkezésére bocsátja.”


A jelenleg hatályos díjakat a Képviselő-testület 36/2005. (IX. 2.) számú rendeletével állapította meg.


A közszolgáltatónak a temető 2006. évi üzemeltetésről készített beszámolója szerint a megállapított díjak az üzemeltetési költségeket nem fedezik, ezért a díjak átlag 5 %-os emelésére tett javaslatot.


A fentiek alapján a rendelet módosítására kerül sor.


Tab, 2007. március 29.



                                                                                                          Dr. Mezőfi Ágnes

                                                                                                                  jegyző



Általános indokolás


A temetőkről és a temetkezésről szóló módosított 1999. évi XLIII törvényt illetve a végrehajtásáról szóló módosított 145/1999. (X.1.) Korm. Rendeletet, valamint a Tab Város Önkormányzatának a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 6/2001. (IV.02.) sz. rendelete alapján, a képviselő-testület 199/2006. (VIII. 31.) számú határozata szerint, a Tab, Mártírok utca 1452 helyrajzi számú köztemető fenntartását, üzemeltetését kegyeleti közszolgáltatási szerződéssel vállalkozásba adta.

A közszolgáltatási szerződés 4. pontja szerint

„A közszolgáltató jogosult és köteles a mindenkori hatályos helyi rendeletben megállapított díjakat beszedni. Az általa beszedett díjakat az üzemeltetés költségeinek a fedezésére az önkormányzat az üzemeltető rendelkezésére bocsátja.”

A jelenleg hatályos díjakat a Képviselő-testület 4/2007. (III. 30.) számú rendeletével állapította meg.

A közszolgáltató a temető 2007. évi üzemeltetésről készített beszámolója szerint a megállapított díjak az üzemeltetési költségeket nem fedezik, ezért a díjak átlag 8 %-os emelésére tett javaslatot.


A fentiek alapján a rendelet módosítására kerül sor.



Tab, 2008. március 27.



                                                                                                          Dr. Mezőfi Ágnes

                                                                                                                  jegyző



Általános indokolás


A temetőkről és a temetkezésről szóló módosított 1999. évi XLIII törvényt illetve a végrehajtásáról szóló módosított 145/1999. (X.1.) Korm. Rendeletet, valamint a Tab Város Önkormányzatának a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 6/2001. (IV.02.) sz. rendelete alapján, a képviselő-testület 199/2006. (VIII. 31.) számú határozata szerint, a Tab, Mártírok utca 1452 helyrajzi számú köztemető fenntartását, üzemeltetését kegyeleti közszolgáltatási szerződéssel vállalkozásba adta.

A közszolgáltatási szerződés 4. pontja szerint

„A közszolgáltató jogosult és köteles a mindenkori hatályos helyi rendeletben megállapított díjakat beszedni. Az általa beszedett díjakat az üzemeltetés költségeinek a fedezésére az önkormányzat az üzemeltető rendelkezésére bocsátja.”


A jelenleg hatályos díjakat a Képviselő-testület 11/2008. (III. 31.) számú rendeletével állapította meg.


A közszolgáltató a temető 2008. évi üzemeltetésről készített beszámolója szerint a megállapított díjak az üzemeltetési költségeket minimális nyereséggel fedezik, ezért a díjak az előző év hivatalos inflációjával történő átlag 6 %-os emelésére tett javaslatot.


A fentiek alapján a rendelet módosítására kerül sor.


Tab, 2009. március 26.



                                                                                                          Dr. Szűts Dóra

                                                                                                                  jegyző



Általános indokolás


A temetőkről és a temetkezésről szóló módosított 1999. évi XLIII törvényt illetve a végrehajtásáról szóló módosított 145/1999. (X.1.) Korm. Rendeletet, valamint a Tab Város Önkormányzatának a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 6/2001. (IV.02.) sz. rendelete alapján, a képviselő-testület 199/2006. (VIII. 31.) számú határozata szerint, a Tab, Mártírok utca 1452 helyrajzi számú köztemető fenntartását, üzemeltetését kegyeleti közszolgáltatási szerződéssel vállalkozásba adta.

A közszolgáltatási szerződés 4. pontja szerint

„A közszolgáltató jogosult és köteles a mindenkori hatályos helyi rendeletben megállapított díjakat beszedni. Az általa beszedett díjakat az üzemeltetés költségeinek a fedezésére az önkormányzat az üzemeltető rendelkezésére bocsátja.”


A jelenleg hatályos díjakat a Képviselő-testület 12/2009. (III. 30.) számú rendeletével állapította meg.


A közszolgáltató a temető 2009. évi üzemeltetésről készített beszámolója szerint a megállapított díjak az üzemeltetési költségeket minimális nyereséggel fedezik, ezért a díjak az előző év hivatalos inflációjával történő átlag 5 %-os emelésére tett javaslatot.


A fentiek alapján a rendelet módosítására kerül sor.



Tab, 2010. március 18.





                                                                                                                      Schmidt Jenő




[1]

Módosította a 36/2005. (XI. 2.) rendelet 1. §-a, hatályos 2006. január 1. napjától.

[2]

Módosította a 36/2005. (XI. 2.) rendelet 2. §. (1) bekezdése, hatályos 2006. január 1. napjától.

[3]

Módosította a 36/2005. (XI. 2.) rendelet 2. §. (2) bekezdése, hatályos 2006. január 1. napjától.

[4]

Módosította a 36/2005. (XI. 2.) rendelet 2. §. (3) bekezdése, hatályos 2006. január 1. napjától.

[5]

Hatályát vesztette a 36/2005. (XI. 2.) rendelet 2. §. (4) bekezdésével, hatálytalan 2006. január 1. napjától.

[6]

Módosította a 12/2004. (V. 24.) rendelet 1. §-a, hatályos 2004. június 1. napjától.

[7]

Módosította a 8/2005. (III. 31.) rendelet 1. §-a, hatályos 2005. március 31. napjától.

[8]

Beiktatta a 27/2009. (VIII. 31.) rendelet 6. §-a, hatályos 2009. szeptember 1. napjától.

[9]

Módosította a 12/2004. (V. 24.) rendelet 2. §-a, a 36/2005. (XI. 2.) rendelet 3. §. (1) bekezdése, 4/2007. (III. 30.) rendelet 1. §-a, a 11/2008. (III. 31.) rendelet 1. § (1) bekezdése, a 12/2009. (III. 30.) rendelet 1. §-a, az 5/2010. (III. 22.) rendelet 1. §-a, hatályos 2010. március 22. napjától.  

[10]

Módosította a 12/2004. (V. 24.) rendelet 3. §-a, a 36/2005. (XI. 2.) rendelet 3. §. (2) bekezdése, a 4/2007. (III. 30.) rendelet 2. §-a, a 11/2008. (III. 31.) rendelet 1. § (2) bekezdése, a 12/2009. (III. 30.) rendelet 2. §-a, az 5/2010. (III. 22.) rendelet 1. §-a, hatályos 2010. március 22. napjától.