Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2002. (I.31.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2006. 04. 28- 2007. 09. 04


Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének   

14/2003. (V. 23.), 24/2003. (IX. 26.), 17/2004.(VI. 25.) és a 10/2005. (III. 31.), 13/2006. (IV. 28.) rendeletekkel módosított

1/2002. (I. 31.)

RENDELETE

az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való

gazdálkodás szabályairól



Tab Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján figyelemmel az Ötv. 78-80. §-aiban, továbbá az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. Törvény 108-109. §-aiban foglaltakra az alábbi rendeletet alkotja:


I. Fejezet


Általános Rendelkezések


A rendelet hatálya


1. §


(1)     E rendelet hatálya kiterjed Tab Város Önkormányzata tulajdonában lévő:

  1. ingatlanokra;
  2. ingó vagyontárgyakra;
  3. vagyoni értékű jogokra;
  4. értékpapírokra;
  5. társasági részesedésekre.


(2)     A rendelet hatálya kiterjed az (1) bekezdésben meghatározott önkormányzati vagyon elidegenítésére, megterhelésére, használatba vagy bérbeadására, és más módon történő hasznosítására, ideértve az önkormányzati vagyon vagyonkezelésbe adását, és vagyontárgyak megszerzését is.


(3)     E rendelet hatálya nem terjed ki az önkormányzati tulajdonú lakásokra, és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésére és bérletére.


(4)     E rendelet szabályait csak akkor kell alkalmazni az értékpapírok megszerzésére és értékesítésére, a pénzeszközökkel kapcsolatos gazdálkodásra, valamint az önkormányzatot illető követelések elengedésére, illetve mérséklésére, ha arról az önkormányzat költségvetésről alkotott hatályos rendelete eltérően nem rendelkezik.


Értelmező rendelkezések


2. §


E rendelet alkalmazásában:

  1. Vagyoni értékű jog: polgári jogi értelemben minden olyan jog, ami pénzben kifejezhető vagyoni értékkel bír és önálló forgalom tárgya lehet.
  2. Törzsvagyon: az a vagyon, amely közvetlenül a kötelező önkormányzati feladat- és hatáskör ellátását, a közhatalom gyakorlását szolgálja.
  3. Forgalomképesség: vagyonnak, vagyontárgynak az a képessége, hogy polgári jogi  jogügylet szabad tárgya lehet.
  4. Korlátozott forgalomképesség: a törzsvagyon törvényben vagy e rendeletben meghatározott vagyontárgyainak azon tulajdonsága, mely szerint polgári jogi jogügylet tárgyai csak törvényben vagy önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek betartásával lehetnek.
  5. Forgalomképtelenség: törvényben vagy e rendeletben meghatározott vagyontárgyak azon tulajdonsága, hogy az ilyen vagyontárgy tulajdonjoga jogügylet útján nem ruházható át, nem terhelhető meg, nem köthető le, nem lehet tartozás fedezete és végrehajtás sem vezethető rá.
  6. Vagyonleltár: az önkormányzat tulajdonában a költségvetési év zárónapján meglévő vagyon állapota szerinti kimutatása. Célja az önkormányzati vagyon számbavétele értékben és mennyiségben.
  7. Stratégiai vagyon: az a forgalomképes vagyon, amely az önkormányzat számára várospolitikai, vagy hosszabb távú üzletpolitikai okból nélkülözhetetlen, kiemelkedő jelentőségű és hasznosítása erre tekintettel történhet.
  8. Helyi közút: az Önkormányzat tulajdonában lévő gyalogos- és járműközlekedésre szolgáló közterület.
  9. helyi közút műtárgya: a híd, a hajóhíd, felüljáró, áteresz, alagút, aluljáró, támfal, bélésfal, az út víztelenítését szolgáló burkolt árok, csatorna vagy más vízelvezető létesítmény.
  10. Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír: az átváltoztatható kötvény kivételével a kötvény, a váltó, a kincstárjegy, a letéti jegy és minden olyan egyéb értékpapír, amelyben a kibocsátó feltétlen és egyoldalú kötelezettséget vállal arra, hogy az értékpapíron megjelölt összeget, valamint annak esetleges kamatát és/vagy egyéb járulékait az értékpapír birtokosa/tulajdonosa részére az értékpapíron megjelölt időpontban megfizeti.
  11. Középület: az Önkormányzat és szervei elhelyezésére szolgáló ingatlan.
  12. Közművek: a lakossági és üzemi szükségleteket kielégítő, a víz, a gáz, és csatorna vonalas létesítményei, berendezései, építményei. Így különösen a vízellátást szolgáló vízbázis, a víztorony, a magas víztároló medence és tartozékai; a gerinc- és elosztóvezeték-rendszer tartozékaival együtt; az elválasztó és egyesített szennyvíz csatornázási rendszerek, gyűjtő és főgyűjtő hálózatok a tartozékaival együtt; a szennyvíztisztító berendezések, a zárt önálló csapadékvíz-hálózat, a hőközpontok, hőfogadó állomások berendezései, a távhővezeték és tartozékai, a gázvezetékek, a körzeti nyomásszabályozó rendszerek.
  13. Levéltári anyag: az Önkormányzat tulajdonában lévő, a levéltári anyag védelméről szóló jogszabály szerint gazdasági, társadalmi, politikai, jogi, honvédelmi, tudományos, műszaki, művelődési vagy egyéb szempontból jelentős történeti értékű irat.
  14. Muzeális emlék: a természet és a társadalom kiemelkedő tárgyú, írásos és egyéb emléke, amely a természet alakulásának és a társadalom fejlődésének pótolhatatlan, jellegzetes bizonyítéka.
  15.  Muzeális gyűjtemény: a muzeális emlékek védelme tekintetében a muzeális emlékeknek olyan, egy helyen őrzött és kezelt csoportja, amely valamely egységes szempont alapján folytatott gyűjtés útján jött létre.
  16. Műemlék: a műemlék, a műemlék jellegű és városképi jelentőségű épület, építmény.
  17. Park: a település belterületén önkormányzati tulajdonban lévő közhasznú zöldterületek közül minden közterületnek minősülő közpark (park, játszótér), a pihenésre, szórakozásra, testedzésre is szolgáló véderdő és ezen övezetbe sorolt területek, függetlenül attól, hogy a zöldterület ténylegesen kialakításra került-e.
  18. Tagsági jogot megtestesítő értékpapír: az olyan értékpapír, melyben a kibocsátó meghatározott pénzösszeg, illetve pénzben meghatározott nem pénzbeli vagyoni érték tulajdonba vagy használatba vételét elismerve egyidejűleg arra vállal kötelezettséget, hogy az értékpapír birtokosának meghatározott vagyoni és egyéb jogokat biztosít.
  19. Terek: az Önkormányzat tulajdonában lévő terek, amelyeket használatuk rendjére vonatkozó jogszabályok keretei között bárki szabadon használhat, a gyalogosok és a járművek közlekedését szolgálja és ezen övezetbe sorolt területek.
  20. Vagyoni értékű jog: polgári jogi értelemben minden olyan jog, amely pénzben kifejezhető vagyoni értékkel bír, és önálló forgalom tárgya lehet.
  21. Vagyonkezelő szervek: a rendeletben meghatározott önkormányzati vagyonkezelő szervek és vagyonkezelésre szerződés alapján feljogosított más, nem önkormányzati szervek.
  22. Védett természeti terület: a nemzeti park, a tájvédelmi körzet, a természetvédelmi terület, és a természeti emlék.
  23. Vizek: a folyóvizek (folyók, állandó és időszakos vízfolyások), a közcélú csatornák, és a természetes tavak, illetve ezek medre.
  24. Víziközműnek nem minősülő közcélú vízi létesítmény: az a létesítmény, amely a vízügyről szóló törvényben meghatározott vízgazdálkodási célkitűzések érdekében valamely vízgazdálkodásilag összefüggő területen lévő települések vagy érdekeltek együttes szükségletét szolgálja.
  25. Ingatlan: az önkormányzat tulajdonában lévő vagy tulajdonába kerülő föld, földrészlet, épület, építmény.
  26. Ingó: minden olyan vagyontárgy, amely nem minősül a 25. pontban meghatározott ingatlannak.

[1]27. Tartósan használaton kívüli vagyontárgy minden olyan eszköz, amely

  • az intézmény tevékenységéhez, működéséhez már nem szükséges,
  • eredeti rendeltetésének már nem felel meg,
  • feladatcsökkenés, átszervezés, megszűnés vagy egyéb ok miatt azzá vált,
  • rongálódása, természetes elhasználódása, vagy avultsága miatt rendeltetésszerű használatra már nem alkalmas,
  • szavatossági ideje lejárt,

     és selejtezési jegyzőkönyv alapján értékesítésre kijelölésre került.


II. Fejezet


AZ ÖNKORMÁNYZATI VAGYON


3. §


(1)     Az önkormányzat teljes vagyona az 1. § (1) bekezdésében meghatározott vagyontárgyakból áll.    

(2)     A vagyon – rendeletetése szerint – a törzsvagyonból és a törzsvagyon körébe nem tartozó vagyonból tevődik össze.


II. 1.

A TÖRZSVAGYON

4. §


(1)     A törzsvagyonba tartozó vagyontárgyak körét törvények, valamint az önkormányzat jelen rendelete állapítja meg. Az önkormányzat törzsvagyona az önkormányzati kötelező feladatok ellátására szolgáló vagyon.

(2)     A törzsvagyon tárgyai forgalomképtelenek, vagy korlátozottan forgalomképesek.

  1. A forgalomképtelen törzsvagyon tárgyai a törvény erejénél fogva:
  • helyi közutak és műtárgyaik;
  • a terek és a parkok;
  • a vizek és a víziközműnek nem minősülő közcélú vízilétesítmények;
  • a levéltári anyagok.

b)  jelen rendelet alapján:

  • a városi köztemető;
  • az önkormányzat köztisztaságról szóló rendeletében megjelölt hulladék-lerakóhely

(3)     A korlátozottan forgalomképes törzsvagyon tárgyai

  1. a törvény erejénél fogva:
  • közművek;
  • intézmények;
  • középületek;
  • műemlék épületek; (a műemlék, a műemlék jellegű és városképi jelentőségű, a helyi védelem alatt álló épület, építmények) 
  • védett természeti területek;
  • vízi közművek;
  • muzeális emlékek.
  1. jelen rendelet alapján:
  • az önkormányzat tulajdonában lévő köztéri műalkotások, egyéb művészeti alkotások, gyűjtemények.

(4)     [2]Az ingatlan törzsvagyon forgalomképes vagyontárgyait e rendelet 1. számú, a korlátozottan forgalomképes vagyontárgyait pedig e rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.


II. 2.

EGYÉB VAGYON

5. §


(1)     Az önkormányzat egyéb vagyona az önként vállalt önkormányzati feladatok ellátására, az állami szervek kötelező elhelyezésének biztosítására szolgáló vagyon, valamint többletbevétel elérését szolgáló vállalkozói vagyon.

Ide sorolható mindazon vagyon, amely nem tartozik e rendelet 4. § (2) és (3) bekezdése alapján minősített vagyontárgyak közé.


(2)     A vállalkozói vagyon forgalomképes ingatlanokból, ingókból és forgalomképes vagyoni jogokból áll.

  1. forgalomképes ingatlanok:
  • lakóházak, lakóingatlanok és nem lakás céljára szolgáló épületek, helyiségek,
  • belterületi és külterületi földingatlanok (építési telkek, mezőgazdasági művelésű földterületek, nem lakás célú építésre alkalmas földek, egyéb hasznosításra alkalmas földterületek)
  1. forgalomképes ingók és vagyoni értékű jogok
  • értékpapírok, részvények, üzletrészek,
  • pénzeszközök és követelések,
  • használati és haszonélvezeti jog,
  • szolgalmi jog.


III.

A VAGYONTÁRGYAK MINŐSÍTÉSE

6. §


(1)     Forgalomképes minden olyan önkormányzati vagyon, amely nem tartozik e rendelet 4. § (2) és (3) bekezdése hatálya alá.

(2)     Az Ötv. 79. §-a értelmében – az önkormányzat Képviselő-testülete dönt

  1. vagyontárgy törzsvagyonná nyilvánításáról,
  2. vagyontárgyak forgalomképtelenné, korlátozottan forgalomképessé vagy forgalomképessé nyilvánításáról,
  3. törzsvagyoni körbe tartozó (forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes) vagyontárgy egyéb vagyoni körbe átsorolása tárgyában azon vagyontárgyak vonatkozásában, amelyeket az Ötv., (e rendelet 4. § (2) bekezdése, illetve (3) bekezdése szerint), vagy más törvény nem sorolt be valamely kategóriába.

(3)     Amennyiben az önkormányzat tulajdonába e rendelet alapján egyértelműen be nem sorolható vagyontárgy kerül, azt a tulajdonba vétellel egyidejűleg a Képviselő-testületnek minősítenie kell, és e rendelet mellékleteit ennek megfelelően kell módosítania. A mellékleteket a változásnak megfelelően állandóan karban kell tartani, melynek felelőse a jegyző.

(4)     Törzsvagyonnak az az önkormányzati tulajdon nyilvánítható, amely közvetlenül kötelező önkormányzati feladat- és hatáskör ellátását vagy a közhatalom gyakorlását szolgálja.

(5)     Az ingatlan vagyontárgy minősítése változhat, amennyiben az ingatlan nyilvántartásban megváltozik az ingatlan jellege.


IV.

A TULAJDONOSI JOGOK GYAKORLÁSA


IV. 1.

A TULAJDONOSI JOG GYAKORLÁSÁNAK ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI


7. §


(1)     Az önkormányzatot – az Ötv-ben meghatározott eltérésekkel – megilletik mindazok a jogok és terhelik mindazok a kötelezettségek, amelyek a tulajdonost megilletik, illetve terhelik. A tulajdonost megillető jogokat – az Ötv. 80. §-ában foglaltak értelmében – a képviselő-testület gyakorolja. Ezt a jogát szervezeteire, intézményeire és hivatalára átruházhatja.

(2)     A tulajdonosi jogok gyakorlója az önkormányzat vagyontárgyait vagyonkezelési szerződéssel – e rendeletben  foglaltak figyelembe vételével – bízhatja másra. A vagyonkezelő szerv – a szerződéssel összhangban eseti, vagy általános meghatalmazás alapján – a tulajdonos nevében gyakorolja a tulajdonost megillető jogokat és teljesíti annak kötelezettségeit.

(3)     Az önkormányzat tulajdonjogát nem érinti az, hogy vagyona egy részével korlátozott rendelkezési joggal – az önkormányzat szervei gazdálkodnak.


8. §


(1)     Az önkormányzat vagyonkezelői (az önkormányzat hivatala, az önkormányzat által alapított és fenntartott intézmények, továbbá a forgalomképes vagyon kezelésére, hasznosítására – jogszabály alapján – speciálisan e célra társasági formában létrehozott, az önkormányzat többségi tulajdonában lévő vagyonkezelő társaság, vagy egyszemélyes gazdasági társaság) a rájuk bízott vagyont kötelesek megőrizni, a rendes gazdálkodás szabályai szerint kezelni és gyarapítani. Kötelesek a kezelésükben lévő vagyontárgyak fenntartásával, karbantartásával, felújításával, üzemeltetésével és védelmével kapcsolatos feladatokat ellátni.

(2)     A vagyonkezelő szervek a kezelésükben levő önkormányzati vagyonnal a jogszabályok és e rendelet által szabályozott módon gazdálkodnak.

(3)     A vagyonkezelő szervek e rendeletben szabályozott módon és a vagyonkezelői szerződésben foglaltak szerint jogosultak – ugyanakkor kötelesek is – a kezelésükben lévő vagyontárgyak birtoklására, használatára, hasznainak szedésére,  a közszolgálatban nélkülözhető vagyontárgyak bérbeadására, illetve egyéb hasznosításra.

(4)     A vagyonkezelő szerveket megillető használat joga ingyenes. A használatbavétel kezdő időpontja – megállapodás hiányában – a feladat- és hatáskört megállapító jogszabály hatályba lépését követő év január 1. napja.

          A használatra való átadás és a használat térítésmentes.

          Az állami szerv használatra való jogát az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyezni.

(5)     A használat jogát megszerző a vagyont csak a tulajdonos hozzájárulásával  engedheti át másnak használatra. A vagyont a tulajdonos részére vissza kell adni, ha megszűnik az a közszolgáltatás, illetve államigazgatási feladat, amelynek ellátására szolgált, vagy ha az önkormányzat, az állami szerv nem az adott vagyon használatával látja el a közszolgáltatást, illetve az államigazgatási feladatot.

(6)     A képviselőt-testület  hatáskörébe tartozik – értékhatártól függetlenül – az önkormányzat feladat- és hatáskörének változásával kapcsolatban a használat jogának más önkormányzat vagy állami szerv részére történő átadását, illetve e szervektől történő átvételét rögzítő megállapodás jóváhagyása.

(7)     Az önkormányzat társulásba bevitt vagyonát az önkormányzat vagyonaként kell nyilvántartani, a vagyonszaporulat a társult helyi önkormányzatok közös vagyona, és arra a többször módosított 1959. évi IV. törvény (Polgári Törvénykönyv, a továbbiakban Ptk) közös tulajdonra vonatkozó szabályait kell alkalmazni. (az Ötv. 80. § (4) bekezdése értelmében).

(8)     Az ingatlan fekvése szerint illetékes önkormányzatnak a közigazgatási területén levő másik önkormányzat tulajdonában levő ingatlanra elővásárlási joga van.









IV. 2.

A TÖRZSVAGYON FELETTI TULAJDONOSI JOGOK

GYAKORLÁSA

9. §


(1)     A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik az önkormányzati törzsvagyonban levő vagyontárgy hasznosítási, illetve működtetési jogának koncessziós szerződés keretében történő átengedése, a pályázat kiírása, elbírálása.

          A koncessziós szerződés aláírására a polgármester jogosult.


A forgalomképtelen vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlása

10. §


(1)     A forgalomképtelen vagyontárgyak nem idegeníthetők el, nem vihetők be apportként gazdasági társaságba, nem terhelhetők meg, biztosítékul, fedezetül nem használhatóak fel.

          Az ezekkel ellentétesen kötött szerződéseket érvénytelennek kell tekinteni.

(2)     A forgalomképtelen vagyon tulajdonjogát nem érintő hasznosítása a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

(3)     Az e rendelet 4. § (2) bekezdésében meghatározott vagyon egyéb módon (koncesszió) hasznosítható. A helyi közutak és műtárgyaik működtetés koncessziós szerződés keretében átengedhetők (a koncessziós törvény előírásai szerint.)

(4)     Az önkormányzat és intézményei, illetve közüzemei, valamint jogelődjeik levéltári anyagának tulajdonjogára a levéltári jogszabályok az irányadók.

(5)     A levéltári anyag megyei, fővárosi levéltárban történő elhelyezése a tulajdonjogot nem érinti.

(6)     Az önkormányzatot a tulajdonában levő vizekkel, és víziközműnek nem minősülő vízilétesítményekkel kapcsolatban, mint tulajdonost terhelik a tulajdonnal összefüggő – (a tulajdonjog tartalmából eredő) külön törvényben meghatározott – kötelezettségek, és megilleti az a jog, hogy az ezzel járó költségeket a külön jogszabályokban meghatározott esetben és módon a területi érdekeltekre áthárítsa.

(7)     A polgármester gondoskodik a forgalomképtelen vagyon hasznosítására  hozott testületi döntések végrehajtása körében a  vonatkozó megállapodások, szerződések megkötéséről, valamint a tulajdonosi  státuszból eredő jognyilatkozatok kiadásáról (elsősorban a bérleti  szerződések,  használati jogra vonatkozó, illetve telekrendezési eljárás végrehajtását célzó megállapodások megkötése tartozik ide).


A korlátozottan forgalomképes vagyon feletti tulajdonjog gyakorlása

11. §


(1)     A képviselő-testület rendelkezik az e kategóriába sorolt önkormányzati vagyon megterheléséről, gazdasági társaságba vagy alapítványba történő beviteléről, valamint koncesszióba adásáról, figyelembe véve e rendelet 11. § (2)-(9) bekezdéseiben foglaltakat.

(2)     A törvény erejénél fogva korlátozottan forgalomképes vagyonról a képviselő-testület a törvényekben meghatározott feltételek szerint jogosult rendelkezni.

(3)     Az e kategóriába tartozó ingatlanvagyontárgyak elidegenítéséről, illetve megszerzéséről a képviselő-testület dönt. E döntés meghozatala előtt kötelező figyelembe venni a (2), (4) – (9) bekezdésekben foglaltakat.

(4)     A korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak akkor idegeníthetők el, ha kihasználtságuk alacsony szintje, vagy a magas fenntartási költségek miatt  rendkívüli terhet jelentenének az önkormányzat, illetve a vagyonkezelő számára.

(5)     A muzeális emlék elidegenítéséhez a művelődési és a közoktatási miniszter  hozzájárulása szükséges.

(6)     Az önkormányzat fenntartásában működő intézményben levő állami tulajdonú muzeális emlék tekintetében a tulajdonosi jogok gyakorlóját a művelődési és közoktatási miniszter határozza meg.

(7)     Az önkormányzat tulajdonában lévő műemlék épületek elidegenítéséhez, megterheléséhez, kezelői joga átruházásához, használati vagy bérleti joga gazdasági társaságba való beviteléhez az építési és városfejlesztési miniszter hozzájárulása is szükséges.

(8)     Az önkormányzat tulajdonában lévő műemlék épületre és védett természeti területre az államnak az e rendelet 7. § (8) bekezdésében említett önkormányzatot megelőző elővásárlási joga van, amelyet az építési és városfejlesztési miniszter gyakorol.

(9)     Az önkormányzat tulajdonában lévő védett természeti terület elidegenítéséhez, kezelői vagy használati jogának átadásához a környezetvédelmi miniszter engedélye is szükséges.


(10)[3]  Az önkormányzati intézmény vezetője az alapító okiratban meghatározott tevékenységi körön és vállalkozási tevékenységen belül – az alaptevékenység sérelme nélkül – önállóan dönt az intézmény kezelésében lévő

  • vagyoni értékű jog megszerzéséről, elidegenítéséről, megterheléséről és egyéb módon történő hasznosításáról 200.000.- Ft egyedi bruttó értékhatárig.
  • ingatlan, ingatlanrész bérbeadásáról legfeljebb 5 évi időtartamra
  • ingó vagyontárgy megszerzéséről, elidegenítéséről, megterheléséről és egyéb módon történő hasznosításáról 100.000 Ft egyedi bruttó értékhatárig.

Az önkormányzat hivatala esetében ezek a jogok a polgármestert illetik meg.


 (11)  A (10) bekezdésbe nem tartozó jogügyletek esetében a döntés joga a képviselő-testületé.


Forgalomképes vagyon feletti tulajdonjog gyakorlása

12. §


(1)     Forgalomképes ingatlan vagyontárgy megszerzéséről, valamint elidegenítéséről, továbbá az ingó- és ingatlan vagyontárgy gazdasági társaságba történő beviteléről, vagy a tulajdonviszonyok bármilyen változását eredményező egyéb jogügyletről a Képviselő-testület dönt.

(2)[4]    Az önkormányzati intézmény vezetője, a képviselőtestület hivatala esetén a polgármester dönt – az alaptevékenység sérelme nélkül – az intézmény kezelésében levő

  • ingó vagyontárgy megszerzéséről, elidegenítéséről, megterheléséről és egyéb módon történő hasznosításáról 200.000 Ft egyedi bruttó értékhatárig,

-    ingó vagyontárgy megszerzéséről, elidegenítéséről, megterheléséről és egyéb módon történő hasznosításáról 300.000,-Ft bekerülési értékhatárig,

  • ingatlan, ingatlanrész bérbeadásáról legfeljebb 5 év időtartamra.

 (3)    A (2) bekezdésbe nem tartozó jogügyletek esetében a döntés joga a képviselő-testületé.





V.

A korlátozottan forgalomképes és a forgalomképes

vagyon hasznosítására vonatkozó általános szabályok

13. §


(1)     A vagyon hasznosításának célja az önkormányzat kötelező és önként vállalt  feladatai hatékony és eredményes ellátása.

(2)     Hasznosítás alatt az egyes vagyontárgyak használata, bérbe-, használatba vagy haszonbérbeadása, illetve a feladatok ellátásához nem szükséges vagyontárgy estleges elidegenítése értendő.

(3)     Az önkormányzat vagyonának hasznosítása a kötelező, illetve az önként vállalt feladatok ellátását közvetlenül szolgálhatja, vagy azt elősegítheti, a kötelező feladatok ellátását azonban nem veszélyeztetheti.

(4)     A kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények működését szolgáló vagyon forgalomképessége olyan mértékben korlátozott, amennyire az, az alapfeladatok zavartalan ellátásához szükséges.

(5)     Az önkormányzat törzsvagyonába tartozó és korlátozottan forgalomképes víziközművek csak közszolgáltatási célokra hasznosíthatók.

(6)     Az ingatlan és ingó vagyon bérbeadás útján történő hasznosításának feltétele az, hogy a bérlet idején felmerülő és a bérbe adót terhelő karbantartási, fenntartási és egyéb költségek a bérleti díjban megtérüljenek. A felmerülő közüzemi költségek a bérlőt terhelik.

(7)[5]    Beépítésre alkalmas földterületek haszonbérbeadása, vagy bérbeadása esetén a rendezési tervben foglaltakat figyelembe kell venni.

E területek egy évig terjedő határozott időtartamra adhatók bérbe.

Azon ingatlanok esetében, ahol a felépítmény tulajdonjoga nem az önkormányzaté, a földterület határozatlan és határozott időre bérbe adhatók.

(8)     A vagyon bérbeadásából származó bevétel a vagyonkezelő szervet illeti meg.

(9)     Az ingóvagyon és vagyoni értékű jogok értékesítéséből befolyt összeg 70 %-a a vagyonkezelő szervet, 30 %-a az önkormányzat költségvetését illeti meg.

(10)   [6]a) Tartósan használaton kívüli vagyontárgy selejtezéséről és értékesítéséről az intézmény vezetője dönt az alábbiak szerint:

  • 50.000,-Ft bekerülési értéket meg nem haladó eszközöket az általa megállapított értéken értékesíti, először az intézmény dolgozói részére biztosítva a vételi lehetőséget, majd amely eszközök így nem keltek el, azokat nyilvános árverésen. Az értékesítésre nem került eszközöket selejtezi.
  • 50.000,-Ft és 300.000,-Ft bekerülési érték közötti eszközöket értékelteti, majd ez alapján megállapított áron azokat értékesíti, először az intézmény dolgozói részére biztosítva a vételi lehetőséget, majd amely eszközök így nem keltek el, azokat nyilvános árverésen. Az értékesítésre nem került eszközöket selejtezi.
  • 300.000,-Ft bekerülési érték feletti eszközöket értékelteti, majd ez alapján a tervezett hasznosításra vonatkozó javaslatát a képviselő-testület elé terjeszti

b) Amennyiben az ingó vagyontárgy – az önkormányzat képviselő-testülete döntése alapján – megszűnés, átszervezés vagy feladatváltozás miatt válik tartósan használaton kívülivé a vagyonkezelő szervnél, annak hasznosításáról a polgármester gondoskodik. A hasznosításból származó bevétel az önkormányzat költségvetését illeti meg.

(11)   Az önkormányzat tulajdonában levő ingatlanvagyon értékesítéséből származó bevétel az önkormányzat költségvetését illeti meg.

(12)   Ingatlant csak vagyonértékelő által elvégzett forgalmi értékbecsléssel megalapozva lehet értékesíteni.

(13)   Az önkormányzat tulajdonában álló föld alapítványba utalásához a képviselő-testület határozata szükséges.

(14)   A képviselő-testület és az önkormányzati hivatal elhelyezésére szolgáló   épület szabad kapacitása az épület rendeltetésével összhangban álló tevékenység folytatására hasznosítható, és kizárólag határozott idejű bérbeadás formájában. Ingatlanra közös tulajdon nem alapítható.

(15)   [7] (15)     A Képviselő-testület döntésétől függően, nyilvános árverés vagy versenytárgyalás útján, a rendelet 3. sz. mellékletében meghatározottak szerint történik e rendelet hatálya alá tartozó alábbi vagyontárgyak elidegenítése, hasznosítása, hasznosítási jogának átengedése,

  • 1.000.000,-Ft forgalmi értéket meghaladó beépített ingatlan értékesítése
  • 500.000,-Ft forgalmi értéket meghaladó beépítetlen ingatlan értékesítése
  • 300.000,-Ft-ot meghaladó bekerülési értékű ingó
  • 300.000,-Ft-ot meghaladó forgalmi értékű egyéb vagyoni esetén


V. 1.

Az önkormányzat intézményei kezelésébe adott vagyon

hasznosítására vonatkozó szabályok

14. §


(1)     Az önkormányzati intézmények részére a képviselő-testület a működésükhöz szükséges vagyon használati jogát a feladataik ellátásához elégséges mértékben biztosítja.

  1. A vagyon használati jogával azok az intézmények rendelkeznek, melyek az adott ingatlanban e rendelet hatályba lépésekor önkormányzati feladatokat látnak el, illetve azok, amelyeket a képviselő-testület a használatra feljogosít.

(3)     Az önkormányzat intézményei a használati joguk birtokában – a részükre  biztosított pénzügyi fedezettel arányosan – jogosultak és kötelesek a vagyont  rendeltetésszerűen használni, működtetését, fenntartását biztosítani, a vagyonhoz kapcsolódó kötelezettségeket teljesíteni, a terheket viselni, - az e rendeletben foglaltaknak megfelelően – a hasznait beszedni és kötelesek a használatukban  lévő vagyont a számviteli előírások szerint nyilvántartani.

(4)     Az önkormányzat intézményeitől a képviselő-testület megvonhatja a vagyoni eszközök hasznosításának jogát, ha az az önkormányzati célokat hatékonyabban szolgálja, és a feladatok elvégzését sem veszélyezteti.

(5)     Az önkormányzati intézmények a használatukban levő ingatlanokat, és ingókat – bevételeik növelése céljából – csak határozott idejű bérbeadás útján hasznosíthatják, de ez az alapfeladatok zavartalan ellátását nem veszélyeztetheti. Az ebből származó bevétel az önkormányzat intézményeinek költségvetését illeti meg. A bérleti szerződések egy példányát a vagyonnyilvántartónak meg kell küldeni.

(6)     Az önkormányzat intézményei a használatukban levő épületekben – az országgyűlési és az önkormányzati választások időszakában helyiségeiket az önkormányzat, illetve a jelölő szervezetek és jelöltek részére az alábbiak szerint kötelesek rendelkezésre bocsátani:

  • A választási kampány idején jelölő gyűlések céljára a Művelődési Ház arra alkalmas helyiségeit a jelölő szervezetek részére egyenlő esélyt biztosítva.

Egy jelölő szervezet vagy jelölt részére egy alkalommal térítésmentesen bocsátható rendelkezésre helyiség.

  • Az önkormányzati választások idején a szavazás lebonyolítása céljából a Művelődési Ház és az Általános Iskola arra alkalmas helyiségeit térítésmentesen kell rendelkezésre bocsátani.

(7)     Az önkormányzat intézményeinek joga a használatukban levő ingatlanok, ingók és szellemi kapacitás ésszerű hasznosításával vállalkozási tevékenységet folytatni, az alapító okiratban foglalt körben és mértékben. A vállalkozási tevékenység az alaptevékenység végzését nem sértheti, és az alapfeladat színvonalának javítását kell segítenie.

(8)     Nem lehet azonban a vagyont vállalkozásra hasznosítani akkor, ha arra az önkormányzat másik intézményének – alapvető feladatai ellátásához – szüksége van.

Ebben az esetben az intézmény köteles a képviselő-testület döntése alapján a vagyont átengedni.

(9)     Az alapító okiratban nem engedélyezett vállalkozási tevékenység csak a képviselő-testület előzetes jóváhagyásával, és az alapító okirat egyidejű módosítása után végezhető.

(10)   Vállalkozási tevékenységet az intézmény csak akkor folytathat, ha annak finanszírozását önkormányzati támogatás igénybevétele nélkül, illetve társadalombiztosítási alapok forrásán kívüli eszközökből tudja biztosítani, továbbá, ha a tárgyévi költségek éven belül legalább megtérülnek.

(11)   Az intézmény vállalkozásból származó eredményeinek felhasználásáról a képviselő-testület a vállalkozás engedélyezésekor dönt.  

(12)   Önkormányzati intézmény csak olyan gazdasági társaságban vehet részt, amelyben a felelőssége nem haladja meg a vagyoni hozzájárulás mértékét.

(13)   Az intézmények csak a képviselő-testület előzetes engedélyével vihetik be gazdasági társaságba, vagy alapítványba a használatukban levő ingóságokat, valamint pénzeszközeiket, illetve vásárolhatnak részesedést.

(14)   Az önkormányzat intézménye hitelt nem vehet fel, a költségvetési éven túli pénzügyi kihatással járó kötelezettséget csak a Képviselő-testület előzetes hozzájárulásával vállalhat.

(15)   Az önkormányzat intézménye részére ajándékként adott, vagy örökségként hagyott vagyon feletti használati jogot az ajándékozó vagy örökhagyó rendelkezése szerint megnevezett intézmény részére kell biztosítani.

Ha az ajándékozó vagy az örökhagyó a vagyon elidegenítéséről és a vételár adott intézmény részére történő átadásáról rendelkezett, akkor arra – külön döntés nélkül – kell intézkedni. Az így kapott bevételt az intézmény az ajándékozó vagy az örökhagyó szándéka szerint köteles felhasználni.

(16)   A képviselő-testület hatáskörébe tartozó vagyoni ügyekben   hozott döntések előkészítése során  az előterjesztéshez  csatolni kell a Pénzügyi Bizottság véleményét.


VI.

A vállalkozói vagyon hasznosítása

15. §


(1)     A vállalkozói vagyon körébe tartozó tulajdon hasznosításáról e rendelet  11. §-a, valamint a V. része rendelkezik.

(2)     A vállalkozói vagyon hasznosítása során az önkormányzat

  • gazdasági társaságot alapíthat,
  • alapítványt hozhat létre, vagy ehhez csatlakozhat,
  • biztosítékul adhatja, vagy más módon megterhelheti,
  • vagyonrészének használatát, vagy hasznai szedését másnak átengedheti,
  • tulajdonjogát másra átruházhatja (vagy szervei révén átengedheti).

(3)     Az önkormányzat ellátási feladatai elvégzésére létrehozott gazdasági társaságban az önkormányzat tulajdonosi arányának legalább 51 %-osnak kell lennie a társaság irányíthatóságának biztosítása érdekében.

(4)     Az önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaság legfőbb szervében tulajdonosi képviseleti joggal megbízott képviselő részére a képviselő-testület határozza meg a képviselet tartalmát, a kötelezettségvállalás kereteit. Megbízatásának teljesítéséről, valamint a gazdasági társasággal összefüggő döntésekről a megbízott képviselő évente két alkalommal – május 20-ai és szeptember 20-ai határidővel – köteles tájékoztatni a képviselő-testületet.

(5)     A nem többségi tulajdonú gazdasági társaság estében a képviselő-testület  külön, egyedileg dönt a tájékoztatás módjáról.


VII.

Az önkormányzati vagyonról való lemondás

16. §


(1)     Az önkormányzati vagyon tulajdonjogát, illetve használatát – jogszabályok eltérő rendelkezése hiányában – ingyenesen vagy kedvezményesen átruházni

  1. közérdekű kötelezettségvállalás, közalapítvány javára,
  2. köztestület, társadalmi szervezet részére,
  3. egyházak részére – elsősorban „A volt  egyházi ingatlanok tulajdoni  helyzetének rendezéséről „ szóló 1991. évi XXXII. tv. végrehajtása érdekében,
  4. más önkormányzat részére, a feladat- és hatáskör átszállása kapcsán lehet.

(2)     Az önkormányzat tulajdonába tartozó vállalkozói vagyon tulajdonjoga csak ellenérték fejében ruházható át, kivéve az alapítvány létrehozása és az ahhoz való csatlakozás esetét.

E vagyontárgyak kizárólag közszolgáltatás céljára adhatók ellenérték nélkül más szervezet használatába.

(3)     Vagyont ingyenesen átruházni kizárólag közcélra lehet.

(4)     [8]A követelésről való lemondásról az önkormányzati intézmény vezetője adósonként (vevőnként) 30.000 Ft-ig, e felett 300.000 Ft értékhatárig a polgármester, e felett a  képviselő-testületet dönt.

(5)     A (4) bekezdés alapján hozható döntés érvényességének feltétele annak dokumentálása, hogy a követelés behajtására minden lehető intézkedést megtettek.

[9]Behajthatatlannak minősíthető az a követelés:

  • amelyre az adós ellen vezetett végrehajtás során nincs fedezet, vagy a talált fedezet a követelést csak részben fedezi,
  • amelyre a felszámolás, az adósságrendezési eljárás befejezésekor a vagyonfelosztási javaslat szerinti értékben átvett eszköz nem nyújt fedezetet,
  • a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott kisösszegű követelések tekintetében, amelyet eredményesen nem lehet érvényesíteni, amelynél a végrehajtással kapcsolatos költségek nincsenek arányban a követelés várhatóan behajtható összegével, illetve amelynél az adós nem lelhető fel, mert a megadott címen nem található és a felkutatása „igazoltan” nem járt eredménnyel,
  • amelyet a bíróság előtt érvényesíteni nem lehet,
  • amely a hatályos jogszabályok alapján elévült.

(Az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 249/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet 5. § 3. pont.)


VIII.

A vagyon hasznosításának nyilvántartása

17. §


(1)     Az önkormányzati vagyon értékesítésével, illetőleg hasznosításával kapcsolatosan kötött szerződésekről nyilvántartást kell vezetni, amelyek folyamatosságáról a polgármesteri hivatal gondoskodik.

(2)     A nyilvántartás tartalma nyilvános, a benne foglaltak közérdekű adatoknak minősülnek. „A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról” szóló 1992. évi LXIII. törvényben foglaltaknak megfelelően szolgáltathatók ki ezen adatok.

(3)     Az önkormányzati vagyon elidegenítése, hasznosítása kapcsán a döntést hozó szerv, illetve – ha a döntést hozó és a szerződést kötő személye eltér – a szerződéskötő a döntést, illetve a szerződés megkötését követő 30 napon belül köteles a vagyonnyilvántartót értesíteni a döntés hiteles, illetve a szerződés eredeti példányának megküldésével.


IX.

Vagyonnyilvántartás

18. §


(1)     A vagyonnyilvántartás rendszerét – az arra vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével  a jegyző alakítja ki.

(2)     A vagyon-nyilvántartási feladatokat a polgármesteri hivatal (vagyonnyilvántartó), valamint az önkormányzat tulajdonosi irányítása alatt működő intézményei, gazdasági társaságai látják el.

(3)     A vagyonnal gazdálkodók kötelesek az általuk kezelt vagyont nyilvántartani, a leltározási szabályzatban foglaltak szerint leltározni, valamint a vagyont  érintő változásokat a vagyonnyilvántartó részére bejelenteni.

(4)     Az önkormányzat az ingatlan vagyonát a számviteli nyilvántartás szerinti bruttó értéken, esetenként – jogszabályi keretek között – értékbecslés esetén a becsült értéken, ingó vagyonát nyilvántartási értéken, a portfolió vagyonát – ha jogszabály ettől eltérően nem rendelkezik – névértéken tartja nyilván.

(5)     A vagyonállapotot az éves zárszámadáshoz csatolt leltárban kell kimutatni.

(6)     Az önkormányzat tulajdonában levő ingatlanvagyonról „Az önkormányzatok tulajdonában lévő ingatlanvagyon nyilvántartási és adatszolgáltatási rendjéről” szóló 147/1992. (XI. 6) Korm. rendelet alapján felvezetett ingatlanvagyon-katasztert a polgármesteri hivatal vezeti, elkülönítve a törzsvagyon és az egyéb vagyon, illetve ezeken belül a forgalomképesség szerint csoportosított vagyon  adatait.

(7)     Az ingatlan állapotában, értékében végbement változást a vagyonkezelők a változástól számított 60 napon belül, de az éves zárási munkákhoz igazodóan haladéktalanul kötelesek a vagyonnyilvántartónak jelenteni.

(8)     Az ingatlanvagyon-katasztert a tulajdon megszerzésével egyidejűleg el kell készíteni.

(9)     A vagyonnyilvántartás folyamatos vezetésért, továbbá a számvitellel, a földhivatali nyilvántartással (közművagyon esetében az üzemeltető nyilvántartásával is) és a valós állapottal való egyezőségéért a jegyző felel. 

X.

Vagyonleltár

19. §


(1)     A vagyonállapotot az éves zárszámadáshoz csatolt leltárban kell kimutatni. 

(2)     A vagyonleltár az önkormányzat  vagyonának a költségvetési év zárónapján (december 31-én) meglevő aktuális állapotát mutatja. Alapvető célja a vagyon, azon belül is elkülönítve a forgalomképtelen és a korlátozottan forgalomképes törzsvagyon számbavétele.

(3)     A vagyonleltár az önkormányzat vagyonát törzsvagyon, (ezen belül  forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyon), valamint egyéb vagyon,   ezeken belül a forgalomképesség szerinti bontásban és az egyes vagyoncsoporton belül

  1. az ingatlanokat a jellemző ismérvek feltüntetésével, (helyrajzi szám, cím, hossz- és terület méretek, rendeltetés, a használó, vagyonkezelő neve, stb), a számviteli nyilvántartásokkal egyező bruttó és nettó értéken (ahol vagyonértékelést hajtottak végre a forgalmi értéket is feltüntetve – jelezve a vagyonértékelés időpontját is).
  2. a vagyoni értékű jogokat, részesedéseket és értékpapírokat tételesen,
  3. az ingó vagyontárgyakat a számviteli mérleg szerinti bontásban vagyonkezelőnként összesített mérleg szerinti értékben,
  4. a levéltári anyagot folyóméterben, a muzeális emlékeket képzőművészeti áganként összevontam, db-számban,
  5. a kötelezettségeket (a hosszúlejáratúakat tételesen, értékben, a rövidlejáratúakat pedig jogcímenként összesített értékben) tartalmazza.

(4)     A vagyonleltár alapját jelentő nyilvántartások vezetéséről, a vagyonleltár  összeállításáról, az ingatlanok esetében a vagyonkataszterben szereplő adatok egyezőségéről, a közzétételről a képviselő-testület a jegyző által gondoskodik.

(5)     [10]A költségvetési évről, december 31-ei fordulónappal készített könyvviteli mérlegben kimutatott tárgyi eszközöket – amelyekről, és az állományukban bekövetkezett változásokról folyamatos és részletező nyilvántartás van vezetve – a 2004. évi költségvetés végrehajtásáról készített beszámolót követően két évenként kell leltározni.


XI.

Egyéb rendelkezések

20. §


(1)     Az adás-vételi szerződéskötéssel történő ügyletek esetén a fizetési határidő általában a szerződés aláírásának napja. Ettől eltérő határidőt a szerződéskötésre hatáskörrel rendelkező állapíthat meg, amennyiben azt a vételár megfizetésének módja indokolja.

(2)     Részletfizetés engedélyezésekor és fizetési késedelem esetén a szerződésben rögzített kamatot kell felszámítani, amelynek mértéke legalább a Ptk. szerinti kamattal egyező.

(3)     A forgalmi érték e rendelet szempontjából bruttó módon értendő, azaz az általános forgalmi adót tartalmazó értékben.







XII.

Záró rendelkezések

21. §


(1)     Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. Rendelkezései nem érintik a hatályba lépése előtt megkötött jogügyletek, szerződések érvényességét. Rendelkezéseit a folyamatban levő ügyekben akkor kell alkalmazni, ha a tulajdonosi jogkör gyakorlója döntését még nem hozta meg.

(2)     A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Tab Város Önkormányzatának 8/1992. (VI. 18) sz. rendelete az önkormányzati tulajdon és vagyongazdálkodás szabályairól hatályát veszti.






                   Farkas István                            Szurkosné dr. Mezőfi Ágnes

                    polgármester                                             jegyző  



















[11]1. sz. melléklet



Hrsz


Forg. kép

Megnevezés

Cím

 Összes terület m2

Tul. hányad

 Önkorm. tulajdonrész m2





Törvény által forgalomképtelen ingatlanok




 1. sz. melléklet

1

7


1

Óvoda Köz

ÓVODA KÖZ

                1 564   

100

                1 564   

2

18


1

Óvoda utca

ÓVODA UTCA

                1 224   

100

                1 224   

3

30

3

1

Virág úti ltp. közterülete

VIRÁG U

                3 028   

100

                3 028   

4

33


1

II.Világháborús Emlékmű és közterület

KOSSUTH LAJOS 49

                1 084   

100

                1 084   

5

34


1

Közterület, park

KOSSUTH LAJOS 45

                   680   

100

                   680   

6

35

1

1

Virág u.ltp. közterület

VIRÁG U

                2 164    

100

                2 164   

7

53

1

1

Virág u. közút és árok

VIRÁG

                4 433   

100

                4 433   

8

53

2

1

Közút és árok Óvoda u eleje

ÓVODA UTCA 1

                1 390   

100

                1 390   

9

54

3

1

út a Kossuth L u 23 sz. házhoz

KOSSUTH LAJOS

                   222   

100

                   222   

10

62


1

Közút VIRÁG LTP

VIRÁG

                   555   

100

                   555   

11

76


1

RÓZSADOMB UTCA

RÓZSADOMB

                3 599   

100

                3 599   

12

103


1

MÁRTIROK UTJA/1

MÁRTIROK

                9 255   

100

                9 255   

13

147

2

1

JÓZSEF a UTCA

JÓZSEF A 26

                     56   

100

                     56   

14

148

1

1

KÖZÚT

JÓZSEF A

                   561    

100

                   561   

15

148

5

1

Közút József A

JÓZSEF A

                     29   

100

                     29   

16

149


1

JÓZSEF A UTCA

JÓZSEF A

                6 315   

100

                6 315   

17

150


1

SÁGVÁRI E UTCA

SÁGVÁRI

                3 818   

100

                3 818   

18

168

3

1

Közterület, Csomagoló üzem

ADY E 2

                2 788   

100

                2 788   

19

170


1

Ady Endre utca Közút

ADY E

                1 122   

100

                1 122   

20

196


1

Petőfi Köz

PETŐFI KÖZ

                   911   

100

                   911   

21

197


1

Telek közterület céljára

PETŐFI UTCA 3

                   503   

100

                   503   

22

203


1

Közterület

SÁGVÁRI 1

                   753   

100

                   753   



Hrsz


Forg. kép

Megnevezés

Cím

 Összes terület m2

Tul. hányad

 Önkorm. tulajdonrész m2





Törvény által forgalomképtelen ingatlanok




 1. sz. melléklet










23

207

47

1

Közterület

JÓZSEF ATTILA LTP

              10 410   

100

              10 410   

24

236

6

1

út

JÓZSEF A 26

                   235   

20

                     47   

25

236

7

1

Tervezett gyalogút

JÓZSEF A 26

                     43   

100

                     43   

26

259


1

Önkormányzati közút

ZSIDÓ-TEMETŐ

                   463   

100

                   463   

27

262

2

1

Petőfi utca

PETŐFI UTCA

                9 979   

100

                9 979   

28

270

3

1

árok

TŰZOLTÓ U

                     37   

100

                     37   

29

270

4

1

árok

TŰZOLTÓ U

                     80   

100

                     80   

30

271

1

1

út a Luka patakig

PETŐFI UTCA 26E

                   683   

100

                   683   

31

272

2

1

árok

TŰZOLTÓ U 27

                   123   

100

                   123   

32

272

3

1

Tervezett utca

TŰZOLTÓ U 27/B

                1 115   

100

                1 115   

33

274

2

1

árok

PETŐFI UTCA

                   153   

100

                   153   

34

298


1

Jókai utca

JÓKAI M. UTCA

                2 744   

100

                2 744   

35

309

2

1

Üzletsor közterülete autóbusz pu

KOSSUTH LAJOS 71

                3 810   

100

                3 810   

36

333

1

1

Tűzoltó utca/1

TŰZOLTÓ U

                5 636   

100

                5 636   

37

365


1

Zrínyi M. utca

ZRÍNYI M. UTCA

                1 242   

100

                1 242   

38

371

1

1

Szabadság utca /1

SZABADSÁG

                6 955   

100

                6 955   

39

371

2

1

Szabadság u/2

SZABADSÁG 56

                   905   

100

                   905   

40

371

11

1

Tűzoltó utca/2

TŰZOLTÓ U 42

                   682   

100

                   682   

41

412

4

1

Gyalogút

SZABADSÁG

                   172   

100

                   172   

42

436


1

Széchenyi utca

SZÉCHENYI UTCA

                3 851   

100

                3 851   

43

454


1

Dobó K. u/1

DOBÓ K.

                7 961   

100

                7 961   

44

465


1

Gyalogút

Nincs utca neve

                   162   

100

                   162   











Hrsz


Forg. kép

Megnevezés

Cím

 Összes terület m2

Tul. hányad

 Önkorm. tulajdonrész m2





Törvény által forgalomképtelen ingatlanok




 1. sz. melléklet










45

501


1

Dobó K u /2

DOBÓ K.

                2 092   

100

                2 092   

46

503


1

Dobó K u/3

DOBÓ K.

                1 987   

100

                1 987   

47

510

2

1

Út Kossuth u 117

KOSSUTH LAJOS 117

                1 572   

100

                1 572   

48

519


1

út

KENYÉRGYÁR

                   366   

100

                   366   

49

525

1

1

Közterület

KOSSUTH LAJOS 16

                2 979   

100

                2 979   

50

525

2

1

Közterület

KOSSUTH LAJOS 96

                1 619   

100

                1 619   

51

525

3

1

Közterület

KOSSUTH LAJOS

                2 581   

100

                2 581   

52

525

5

1

Közterület

KOSSUTH LAJOS

                5 822   

100

                5 822   

53

525

6

1

Közterület

KOSSUTH LAJOS 3

                7 954   

100

                7 954   

54

550


1

árok

Nincs utca neve

                   666   

100

                   666   

55

553

1

1

árok

ARANY J. 27

                1 084   

100

                1 084   

56

553

2

1

árok

Nincs utca neve

                1 238   

100

                1 238   

57

553

3

1

Beép.terület  vízműnél

Nincs utca neve

                   157   

100

                   157   

58

563


1

Út a sportpálya mellett/1

SPORTPÁLYA

                1 510   

100

                1 510   

59

569


1

Hunyadi J. utca

HUNYADI JÁNOS UTCA

                1 325   

100

                1 325   

60

580


1

Május 1 u /1

MÁJUS 1. U.

                   927   

100

                   927   

61

591


1

Közterület

KOSSUTH LAJOS 148

                   553   

100

                   553   

62

597

2

1

Járda

KOSSUTH LAJOS 138

                     29   

100

                     29   

63

603


1

Vörösmarty u/1

VÖRÖSMARTY U.

                1 900   

100

                1 900   

64

622

10

1

Közterület

KOSSUTH LAJOS 130

              14 687   

100

              14 687   

65

632

3

1

Út az ABC-hez

KOSSUTH LAJOS 120

                   871   

100

                   871   

66

714


1

Közterület

SZENT ISTVÁN

                   961   

100

                   961   











Hrsz


Forg. kép

Megnevezés

Cím

 Összes terület m2

Tul. hányad

 Önkorm. tulajdonrész m2





Törvény által forgalomképtelen ingatlanok




 1. sz. melléklet










67

715


1

árok

RÁKÓCZI

                1 420   

100

                1 420   

68

717

1

1

Arany J utca

ARANY J.

              13 080   

100

              13 080   

69

717

2

1

Arany J utca/1

ARANY J.

              17 439   

100

              17 439   

70

724


1

árok

Nincs utca neve

                3 390   

100

                3 390   

71

732


1

Vörösmarty utca/2

VÖRÖSMARTY U.

                2 554   

100

                2 554   

72

733


1

Vörösmarty u /3

VÖRÖSMARTY U.

                   213   

100

                   213   

73

735


1

Kiskoppány patak

Nincs utca neve

                8 191   

100

                8 191   

74

736


1

Zöldterület

VÖRÖSMARTY U.

                   802   

100

                   802   

75

737


1

Zöldterület

MÁJUS 1. U.

                2 920   

100

                2 920   

76

740

2

1

Önkormányzati közút

VÖRÖSMARTY KÖZ

                1 015   

100

                1 015   

77

743

3

1

Önkormányzati közút

VÖRÖSMARTY KÖZ

                   101   

100

                   101   

78

745


1

Május 1 u/2

MÁJUS 1. U.

                2 191   

100

                2 191   

79

762


1

Út a sportpálya mellett/2

Nincs utca neve

                     21   

100

                     21   

80

764


1

Arany J u/2

ARANY J.

                3 939   

100

                3 939   

81

765


1

Közterület

ARANY J.

                1 781   

100

                1 781   

82

781


1

Arany J u/3

ARANY J.

                1 386   

100

                1 386   

83

805


1

Közút Arany J u 14

ÖREGHEGY

                   426   

100

                   426   

84

823


1

Közút ARANY J U

ÖREGHEGY

                2 187   

100

                2 187   

85

861


1

Utca

RÁKÓCZI

                   576   

100

                   576   

86

862

2

1

Utca

RÁKÓCZI

                4 266   

100

                4 266   

87

873

1

1

Közút

RÁKÓCZI 60

                   453   

100

                   453   

88

881

5

1

Saját használatú út

ÁRPÁD

                     99   

100

                     99   











Hrsz


Forg. kép

Megnevezés

Cím

 Összes terület m2

Tul. hányad

 Önkorm. tulajdonrész m2





Törvény által forgalomképtelen ingatlanok




 1. sz. melléklet










89

898


1

Utca

ÁRPÁD

                4 095   

100

                4 095   

90

901


1

Utca

RÁKÓCZI

                9 541   

100

                9 541   

91

917

4

1

Utca

ÁRPÁD

                1 580   

100

                1 580   

92

927

4

1

Utca

KISFALUDY KÖZ

                1 266   

100

                1 266   

93

928


1

Közút

HÖLYEGHEGY

                   399   

100

                   399   

94

969


1

Utca

KISFALUDY U

                6 143   

100

                6 143   

95

973

1

1

Közút

HÖLYEGHEGY

                2 401   

100

                2 401   

96

997


1

árok

KISFALUDY U 10

                   149   

100

                   149   

97

1010

1

1

árok

SZENT ISTVÁN 18

                   605   

100

                   605   

98

1010

2

1

Kiskoppány patak

Nincs utca neve

                9 403   

100

                9 403   

99

1015


1

Járda a sportcsarnoknál

SZENT ISTVÁN

                   138   

100

                   138   

100

1016

2

1

Járda

SZENT ISTVÁN

                   521   

100

                   521   

101

1017


1

Járda

SZENT ISTVÁN

                   481   

100

                   481   

102

1040

6

1

Közterület

KOSSUTH LAJOS 62

              25 241   

100

              25 241   

103

1041


1

Egészségház közterülete

KOSSUTH LAJOS 58

                4 287   

100

                4 287   

104

1069

1

1

Beépítetlen terület vasút mellet

KOSSUTH LAJOS

                4 251   

100

                4 251   

105

1095

1

1

Pályaudvarnál árok, út

KOSSUTH LAJOS

                2 466   

100

                2 466   

106

1096

2

1

Közterület

KOSSUTH LAJOS 1

                   146   

100

                   146   

107

1112


1

Béke utca

BÉKE U.

                3 719   

100

                3 719   

108

1127


1

Járda

KOSSUTH LAJOS 2

                   432   

100

                   432   

109

1134

1

1

Közterület

KOSSUTH LAJOS 4

                   635   

100

                   635   

110

1134

2

1

Közterület

MUNKÁS U

                3 132    

100

                3 132   











Hrsz


Forg. kép

Megnevezés

Cím

 Összes terület m2

Tul. hányad

 Önkorm. tulajdonrész m2





Törvény által forgalomképtelen ingatlanok




 1. sz. melléklet










111

1134

4

1

Közterület

MUNKÁS U

                4 631   

100

                4 631   

112

1134

5

1

Közterület

KOSSUTH LAJOS 5

                   202   

100

                   202   

113

1135


1

árok

BÉKE U. 30

                   461   

100

                   461   

114

1140


1

Téglagyári út

MUNKÁS U

                   161   

100

                   161   

115

1143

2

1

Autóbusz forduló

MUNKÁS U

                3 453   

100

                3 453   

116

1146

3

1

Önkormányzati közút

Nincs utca neve

                5 467   

100

                5 467   

117

1161


1

Utca

GÁRDONYI

                2 531   

100

                2 531   

118

1172


1

Közút

GÁRDONYI

                1 289   

100

                1 289   

119

1177


1

Közút

GÁRDONYI

                5 114   

100

                5 114   

120

1206


1

Közút

TÁNCSICS

                8 366   

100

                8 366   

121

1221


1

Közút

TÁNCSICS

                   817   

100

                   817   

122

1227


1

Közút

TÁNCSICS

                   130   

100

                   130   

123

1228


1

Szabadság Park

KOSSUTH LAJOS 3

                6 242   

100

                6 242   

124

1229


1

Közút

SALLAY

              11 398   

100

              11 398   

125

1259

1

1

Közterület

DÓZSA GY 1

                2 900   

100

                2 900   

126

1259

2

1

árok

DÓZSA GY 2

                   219   

100

                   219   

127

1259

4

1

Közterület

DÓZSA GY

                1 070   

100

                1 070   

128

1259

5

1

Közterület

DÓZSA GY

                   371   

100

                   371   

129

1278


1

Közút

DÓZSA GY

                8 610   

100

                8 610   

130

1302

9

1

Utca

DÓZSA GY

                   285   

100

                   285   

131

1360

1

1

Összekötő út

DÓZSA GY

                   687   

100

                   687   

132

1361

11

1

Összekötő

DÓZSA GY

                3 339   

100

                3 339   











Hrsz


Forg. kép

Megnevezés

Cím

 Összes terület m2

Tul. hányad

 Önkorm. tulajdonrész m2





Törvény által forgalomképtelen ingatlanok




 1. sz. melléklet










133

1362


1

árok

ÓVODA UTCA 40

                   130   

100

                   130   

134

1373


1

árok

ÓVODA UTCA 20

                   106   

100

                   106   

135

1383


1

Óvoda utca/2

ÓVODA UTCA

                5 701   

100

                5 701   

136

1385

3

1

Közút

ZICHY MIHÁLY U

                2 624   

100

                2 624   

137

1385

5

1

Beépítetlen ter

RÓZSADOMB 35

                     84   

100

                     84   

138

1385

6

1

Rózsadomb utca/2

RÓZSADOMB

                2 583   

100

                2 583   

139

1385

9

1

Közút

SOMOGYI FERENC

                1 368   

100

                1 368   

140

1385

10

1

Zöldterület a ravatalozóval szemben

LATINKA S. U.

                3 409   

100

                3 409   

141

1385

11

1

Goldmark u.

GOLDMARK

                5 195   

100

                5 195   

142

1385

19

1

Zichy M u

ZICHY MIHÁLY U

                2 980   

100

                2 980   

143

1385

27

1

Rózsadomb u/3

RÓZSADOMB

                3 054   

100

                3 054   

144

1430


1

Rudnay utca

RUDNAY GYULA

                6 092   

100

                6 092   

145

1451


1

Latinka S. utca

LATINKA S. U.

                2 637   

100

                2 637   

146

1455


1

Latinka u /2

LATINKA S. U.

                3 343   

100

                3 343   

147

1456

5

1

Lakótelek/tervezett utca

KODÁLY

                   905   

100

                   905    

148

1456

16

1

Kodály Z utca

KODÁLY

                5 121   

100

                5 121   

149

1456

20

1

Utca

KODÁLY

                   892   

100

                   892   

150

1456

27

1

Óvoda utca/4

ÓVODA UTCA

                2 112   

100

                2 112   

151

1456

34

1

út Kodály utcai telkek mögött

Nincs utca neve

                   576   

100

                   576   

152

1456

35

1

út a Kodály utcai telkek mögött

Nincs utca neve

                1 460   

100

                1 460   

153

1462


1

Közút

BARTÓK B.

                   502   

100

                   502   

154

1478


1

Árok

ÓVODA UTCA 60

                     99   

100

                     99   











Hrsz


Forg. kép

Megnevezés

Cím

 Összes terület m2

Tul. hányad

 Önkorm. tulajdonrész m2





Törvény által forgalomképtelen ingatlanok




 1. sz. melléklet










155

1489


1

Óvoda utca/3

ÓVODA UTCA

                3 887   

100

                3 887   

156

1509


1

Bartók B. utca

BARTÓK B.

                5 557    

100

                5 557   

157

1571


1

Széchenyi u /Dobó köz/

SZÉCHENYI UTCA

                1 304   

100

                1 304   

158

1580


1

Dobó k u/4

DOBÓ K. 35

                1 150   

100

                1 150   

159

1720


1

ZÁRTKERTI ÚT

ÖREGHEGY

                   964   

100

                   964   

160

1733


1

ZÁRTKERTI ÚT

ÖREGHEGY

                   360   

100

                   360   

161

1738


1

ZÁRTKERTI ÚT

ÖREGHEGY

                1 939   

100

                1 939   

162

1748


1

ZÁRTKERTI ÚT

ÖREGHEGY

                6 013   

100

                6 013   

163

1783

1

1

ZÁRTKERTI ÚT

ÖREGHEGY

                4 352   

100

                4 352   

164

1783

5

1

ZÁRTKERTI ÚT

ÖREGHEGY

                   617   

100

                   617   

165

1783

6

1

ZÁRTKERTI ÚT

ÖREGHEGY

                   719   

100

                   719   

166

1817


1

ZÁRTKERTI ÚT

ÖREGHEGY

                   568   

100

                   568   

167

1822


1

ZÁRTKERTI ÚT

Nincs utca neve

                2 694   

100

                2 694   

168

1823

2

1

ZÁRTKERTI ÚT

Nincs utca neve

                   187   

100

                   187   

169

1830


1

ZÁRTKERTI ÚT

ÖREGHEGY

                   193   

100

                   193   

170

1842

3

1

ZÁRTKERTI ÚT

ÖREGHEGY

                   443   

100

                   443   

171

1842

9

1

ZÁRTKERTI ÚT

ÖREGHEGY

                1 602   

100

                1 602   

172

1842

14

1

ZÁRTKERTI ÚT

ÖREGHEGY

                   263   

100

                   263   

173

1844


1

ZÁRTKERTI ÚT

ÖREGHEGY

                2 495   

100

                2 495   

174

1845

2

1

ZÁRTKERTI ÚT

KOSSUTH LAJOS

                   455   

100

                   455   

175

1891

2

1

ZÁRTKERTI ÚT

ÖREGHEGY

                3 289   

100

                3 289   

176

1902

12

1

ZÁRTKERTI ÚT

ÖREGHEGY

                   751   

100

                   751   











Hrsz


Forg. kép

Megnevezés

Cím

 Összes terület m2

Tul. hányad

 Önkorm. tulajdonrész m2





Törvény által forgalomképtelen ingatlanok




 1. sz. melléklet










177

1907

1

1

ZÁRTKERTI ÚT

CSIBEHEGY

                2 621   

100

                2 621   

178

1907

8

1

ZÁRTKERTI ÚT

KOSSUTH LAJOS

                   401   

100

                   401   

179

1907

18

1

ZÁRTKERTI ÚT

KOSSUTH LAJOS

                2 616   

100

                2 616   

180

1937


1

ZÁRTKERTI ÚT

ÖREGHEGY

                1 670   

100

                1 670   

181

2003


1

ZÁRTKERTI ÚT

HÖLYEGHEGY

                   468   

100

                   468   

182

2018


1

ZÁRTKERTI ÚT

HÖLYEGHEGY

                6 524   

100

                6 524   

183

2093

7

1

ZÁRTKERTI ÚT

HÖLYEGHEGY

                   484   

100

                   484   

184

2095


1

ZÁRTKERTI ÚT

HÖLYEGHEGY

                2 365   

100

                2 365   

185

2098

3

1

ZÁRTKERTI ÚT

HÖLYEGHEGY

                   193   

100

                   193   

186

2101

3

1

ZÁRTKERTI ÚT

HÖLYEGHEGY

                   455   

100

                   455   

187

2102


1

ZÁRTKERTI ÚT

HÖLYEGHEGY

                4 179   

100

                4 179   

188

2106


1

ZÁRTKERTI ÚT

HÖLYEGHEGY

                1 802   

100

                1 802   

189

2214


1

ZÁRTKERTI ÚT

KOSSUTH LAJOS

                4 247   

100

                4 247   

190

10030

2

1

ZÁRTKERTI ÚT

Nincs utca neve

                   764   

100

                   764   

191

10031


1

Mg út

TEMETŐ

              10 406   

100

              10 406   

192

10033


1

Szántó és út

PETŐFI UTCA 75

                2 897   

100

                2 897   

193

10035


1

Önkormányzati út

PETŐFI UTCA

                5 854   

100

                5 854   

194

10037


1

út

PETŐFI UTCA

                   258   

100

                   258   

195

10075


1

Mg út

TŰZOLTÓ U

                   205   

100

                   205   

196

10076

16

1

Összekötő u Dobó- Tűzoltó végén

DOBÓ K.

                5 369   

100

                5 369   

197

10077


1

Mg út

TŰZOLTÓ U

                2 604   

100

                2 604   

198

10079


1

Mg út 016

DOBÓ K.

                6 528   

100

                6 528   











Hrsz


Forg. kép

Megnevezés

Cím

 Összes terület m2

Tul. hányad

 Önkorm. tulajdonrész m2





Törvény által forgalomképtelen ingatlanok




 1. sz. melléklet










199

10093


1

ÚT A TSZ MAJORHOZ

Nincs utca neve

                8 131   

100

                8 131   

200

10095

2

1

Út a TSZ majornál

Nincs utca neve

                   412   

100

                   412   

201

10096


1

ÚT A TSZ MAJORNÁL

Nincs utca neve

                2 569   

100

                2 569   

202

10121


1

árok

Nincs utca neve

                   868   

100

                   868   

203

10127


1

Mg út

Nincs utca neve

                1 200   

100

                1 200   

204

10135


1

Mg út

Nincs utca neve

              14 362   

100

              14 362   

205

10138


1

Mg út

Nincs utca neve

                1 152   

100

                1 152   

206

10144


1

Mg út

Nincs utca neve

                   859   

100

                   859   

207

10145


1

Mg út

Nincs utca neve

              37 085   

100

              37 085   

208

10150

2

1

Mg út

Nincs utca neve

                   673   

100

                   673   

209

10152

7

1

Mg út

Nincs utca neve

                1 635   

100

                1 635   

210

10152

10

1

Mg út

Nincs utca neve

                2 450   

100

                2 450   

211

10153


1

Mg út

Nincs utca neve

                1 686   

100

                1 686   

212

10173


1

Mg út

Nincs utca neve

                1 240   

100

                1 240   

213

10208

5

1

árok

Nincs utca neve

                1 103   

100

                1 103   

214

10211


1

árok

CSABAPUSZTA

                2 866   

100

                2 866   

215

10218

2

1

árok

CSABAPUSZTA

                   558   

100

                   558   

216

10218

4

1

Mg út

CSABAPUSZTA

                1 843   

100

                1 843   

217

10218

8

1

Mg út

Nincs utca neve

                9 969   

100

                9 969   

218

10218

11

1

Mg út

Nincs utca neve

                3 244   

100

                3 244   

219

10221


1

árok

Nincs utca neve

                2 864   

100

                2 864   

220

10223


1

Önkormányzati út

Nincs utca neve

              21 261   

100

              21 261   











Hrsz


Forg. kép

Megnevezés

Cím

 Összes terület m2

Tul. hányad

 Önkorm. tulajdonrész m2





Törvény által forgalomképtelen ingatlanok




 1. sz. melléklet










221

10227


1

Mg út

Nincs utca neve

                   810   

100

                   810   

222

10233


1

árok

Nincs utca neve

                1 162   

100

                1 162    

223

10235


1

árok

Nincs utca neve

                1 814   

100

                1 814   

224

10239


1

Közút

Nincs utca neve

              21 163   

100

              21 163   

225

10243


1

MG ÚT

Nincs utca neve

                   917   

100

                   917   

226

10244

8

1

MG ÚT

Nincs utca neve

                2 382   

100

                2 382   

227

10244

11

1

Mg út

Nincs utca neve

                2 484   

100

                2 484   

228

10245


1

Mg út

Nincs utca neve

              10 382   

100

              10 382   

229

10246

2

1

MG ÚT

Nincs utca neve

                1 563   

100

                1 563   

230

10246

6

1

MG ÚT

Nincs utca neve

                1 183   

100

                1 183   

231

10246

9

1

Mg út

Nincs utca neve

                4 421   

100

                4 421   

232

10247


1

MG ÚT

Nincs utca neve

                4 401   

100

                4 401   

233

10248


1

Mg út

Nincs utca neve

              11 617   

100

              11 617   

234

10250


1

árok

Nincs utca neve

                2 005   

100

                2 005   

235

10254


1

Közút

Nincs utca neve

                3 569   

100

                3 569   

236

10260


1

Közút

Nincs utca neve

                5 247   

100

                5 247   

237

10262


1

Saját haszn út

CSIBEHEGY

                6 515   

100

                6 515   

238

10265


1

Mg út

Nincs utca neve

                   156   

100

                   156   

239

10268


1

Mg út

Nincs utca neve

                7 951   

100

                7 951   

240

10269


1

Mg út

Nincs utca neve

                6 367   

100

                6 367   

241

10272


1

árok

Nincs utca neve

                1 653   

100

                1 653   

242

10275


1

Saját haszn út

Nincs utca neve

                1 526   

100

                1 526   











Hrsz


Forg. kép

Megnevezés

Cím

 Összes terület m2

Tul. hányad

 Önkorm. tulajdonrész m2





Törvény által forgalomképtelen ingatlanok




 1. sz. melléklet










243

10277


1

Saját haszn út

Nincs utca neve

                6 529   

100

                6 529   

244

10284


1

Mg út

Nincs utca neve

                6 928   

100

                6 928   

245

10290


1

Mg út

Nincs utca neve

                   859   

100

                   859   

246

10302


1

Saját haszn út

Nincs utca neve

                1 279   

100

                1 279   

247

10309

3

1

Saját használatú út

SZEMÉTTELEP

                1 368   

100

                1 368   

248

10309

5

1

Szeméttelep út

SZEMÉTTELEP

                2 911   

100

                2 911   

249

10314


1

MG ÚT

Nincs utca neve

                2 878   

100

                2 878   

250

10316

3

1

út

SZEMÉTTELEP

                2 113   

100

                2 113   

251

10323


1

Közút

Nincs utca neve

                3 526   

100

                3 526   

252

10331


1

Vízmosás

Nincs utca neve

                2 708   

100

                2 708   

253

10339


1

SAJÁT HASZN ÚT

Nincs utca neve

                4 221   

100

                4 221   

254

10343

2

1

PATAK

Nincs utca neve

                1 622   

100

                1 622   

255

10345


1

Közút

Nincs utca neve

                   473   

100

                   473   

256

10351


1

Közút

Nincs utca neve

                3 001   

100

                3 001   

257

10357

6

1

Saját haszn út

Nincs utca neve

                4 756   

100

                4 756   

258

10358

2

1

Mg út

Nincs utca neve

                5 441   

100

                5 441   

259

10360


1

Közút

Nincs utca neve

                5 486   

100

                5 486   

260

10363


1

Saját haszn út

Nincs utca neve

                   797   

100

                   797   

261

10367

1

1

Mg út

Nincs utca neve

                3 375   

100

                3 375   

262

10371


1

MG ÚT

Nincs utca neve

                4 140   

100

                4 140   

263

10376

2

1

MG ÚT

Nincs utca neve

                1 249   

100

                1 249   

264

10385


1

MG ÚT

Nincs utca neve

              12 538    

100

              12 538   











Hrsz


Forg. kép

Megnevezés

Cím

 Összes terület m2

Tul. hányad

 Önkorm. tulajdonrész m2





Törvény által forgalomképtelen ingatlanok




 1. sz. melléklet










265

10386

8

1

Mg út

Nincs utca neve

                3 936   

100

                3 936   

266

10387


1

Mg út

Nincs utca neve

                3 884   

100

                3 884   

267

10395


1

Erdő és út

Nincs utca neve

              10 654   

100

              10 654   

268

10401


1

MG ÚT

KARAKUTI

                1 830   

100

                1 830   

269

10402


1

Tervezett utca

Nincs utca neve

                2 097   

100

                2 097   

270

10416


1

Gárdonyi utca folytatása

GÁRDONYI

                4 536   

100

                4 536   

271

10430


1

Mg út

Nincs utca neve

                   593   

100

                   593   

272

10449


1

Közút

TÁNCSICS

                3 542   

100

                3 542   

273

10450


1

Közút

SALLAY

                2 322   

100

                2 322   

274

10461


1

Közút

KARAKUTI

                3 135   

100

                3 135   

275

10467

1

1

Mg út

KARAKUTI

                3 757   

100

                3 757   

276

10468


1

Mg út

KARAKUTI

              18 239   

100

              18 239   

277

10487


1

Mg út

Nincs utca neve

                1 425   

100

                1 425   

278

32

2

1

út

TENGŐD

                5 654    

100

                5 654   




1 Össz.


            888 404   


            888 216   





Ezen rendelettel forgalomképtelenné nyilvánított ingatlanok




279

1452


2

Temető

MÁRTIROK

              29 519   

100

              29 519   

280

1454


2

Temető /leendő/

LATINKA S. U.

              30 850   

100

              30 850   

281

0

1

2

Dögkút

Nincs utca neve

                     -     

100

                     -     

282

924

14

2

Kilátó

Nincs utca neve

                     -     

100

                     -     

283

10309

2

2

Szemétlerakótelep és gazd épület

SZEMÉTTELEP

                6 639   

100

                6 639   

284

10309

4

2

Erdő

SZEMÉTTELEP

                   660   

100

                   660   











Hrsz


Forg. kép

Megnevezés

Cím

 Összes terület m2

Tul. hányad

 Önkorm. tulajdonrész m2





Ezen rendelettel forgalomképtelenné nyilvánított ingatlanok



1. sz. melléklet










285

10313


2

Erdő

SZEMÉTTELEP

              19 774   

100

              19 774   

286

10315


2

Erdő

SZEMÉTTELEP

              39 374   

100

              39 374   




2 Össz.


            126 816   


            126 816   




























































































































































Hrsz


Forg. kép

Megnevezés

Cím

 Összes terület m2

Tul. hányad

 Önkorm. tulajdonrész m2













Törvény által korlátozottan forgalomképes ingatlanok



2. sz. melléklet









1

4


3

GAMESZ (TABÉP)

DÓZSA GY 2

              10 223   

100

              10 223   

2

10


3

1. sz. Óvoda

ÓVODA UTCA 4

                5 627   

100

                5 627   

3

10

1

3

Zeneiskola

ÓVODA UTCA

                   796   

100

                   796   

4

15


3

Polgármesteri Hivatal ( régi)

KOSSUTH LAJOS 17

                1 478   

100

                1 478   

5

19

1

3

Rudnay Gyula Szakközépiskola és Ipari Is

VIRÁG 14

              18 189   

100

              18 189   

   6

19

2

3

1.sz. Általános Iskola

VIRÁG 12

              16 640   

100

              16 640   

7

21


3

ÁLTALÁNOS ISKOLA  2. ÉPÜLET

KOSSUTH LAJOS 19

                2 999   

100

                2 999   

8

30

1

3

Rendőrség, MSZP

KOSSUTH LAJOS 35

                1 693   

100

                1 693   

9

43

1

3

Polgármesteri Hivatal, Vállalkozói Központ

KOSSUTH LAJOS 49-51

                3 580   

100

                3 580   

10

160


3

Általános Iskola kisegítő iskola

KOSSUTH LAJOS 55

                   156   

100

                   156   

11

169


3

Könyvtár

ADY E 5

                   961   

100

                   961   

12

189


3

Állami Biztositó és lakás

PETŐFI UTCA 1

                   458   

100

                   458   

13

299


3

2,sz Általános Iskola és Gimnázium

PETŐFI UTCA 6

                6 498   

100

                6 498   

14

304


3

BÖLCSÖDE

PETŐFI UTCA 4

                6 327   

100

                6 327   

15

319

2

3

Nagy Ferenc galéria

KOSSUTH LAJOS 93

                   264   

100

                   264   

16

522


3

Vásártér

VÁSÁRTÉR

              11 366   

100

              11 366   

17

523

1

3

Vízmű

VÁSÁRTÉR

                2 598   

100

                2 598   

18

523

2

3

Vásártér

VÁSÁRTÉR

              11 611   

100

              11 611   

19

589


3

Tűzoltószertár

KOSSUTH LAJOS

                   651   

100

                   651   

20

740

16

3

Vízmű

VÖRÖSMARTY U.

                4 007   

100

                4 007   

21

1026


3

Kultúrház

KOSSUTH LAJOS 86

                8 290   

100

                8 290   










[12]2. sz. melléklet






Korlátozottan forgalomképes ingatlanok

terület m2



HRSZ


Megnevezés

Cím



1

4



GAMESZ (TABÉP)

DóZSA GY 2

10223


2

10



1. sz. Ovoda

OVODA UTCA 4

5627


3

10

1


Zeneiskola

OVODA UTCA

796


4

19

1


Rudnay Gyula Szakközépiskola

VIRáG 14

18189


5

19

2


1.sz. Általános Iskola

VIRáG 12

16640


6

21



1.sz. Általános Iskola 2. ép.

KOSSUTH LAJOS 19

2999


7

30

1


Rendőrség, MSZP

KOSSUTH LAJOS 35

1693


8

43

1


Polgármesteri Hivatatal

KOSSUTH LAJOS 49-51

3580


9

169



Könyvtár

ADY E 5

961


10

299



2,sz Általános Iskola

PETÖFI UTCA 6

6498


11

304



Bölcsöde

PETÖFI UTCA 4

6327


12

319

2


Nagy Ferenc Galéria

KOSSUTH LAJOS

264


13

522



Vásártér

VáSáRTÉR

11366


14

523

1


Vizmű

VáSáRTÉR

2598


15

523

2


Vásártér

VáSáRTÉR

11611


16

589



Tüzoltószertár

KOSSUTH LAJOS

651


17

740

16


Vizmű

VÖRÖSMARTY U.

4007


18

1026



Kulturház

KOSSUTH LAJOS 86

8290


19

1044

97


Egészségház,tüdőgond

KOSSUTH LAJOS 56

50012


20

1139

3


Vízmű

MUNKáS U

637


21

1239



GAMESZ irodaép

DóZSA GY 2

5114


22

1450

2


Vizmű

MáRTIROK

1706


23

010340



Szennyvíztisztító

MUNKáS U

7954


24

564



Sportpálya

KOSSUTH LAJOS

12128


25

598



Vásárcsarnok

VÖRÖSMARTY U. 1

3562


26

623



Sporttelep

SZENT ISTVáN

34592




3. sz. melléklet



PÁLYÁZTATÁSI SZABÁLYZAT


Az önkormányzati ingatlan vagyon versenyeztetéses hasznosítása során az alábbiak szerint köteles eljárni az ezzel megbízott szerv:


Első fejezet

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

I. A versenyeztetés egyes formái


  1. A versenyeztetés megvalósulhat árverés, továbbá nyilvános vagy zártkörű versenytárgyalás útján. 
  2. Az árverés a vagyon értékesítésének, hasznosításának nyilvános, a pályázók közvetlen részvételével és jelenlétével megvalósuló versenyeztetése, mely során a vételár a nyilvános liciten licitlépcsők alkalmazásával kialakult legmagasabb ajánlati ár.
  3. A versenytárgyalás lebonyolítható nyilvános vagy zártkörű (meghívásos) pályázat útján.


II. A pályázati kiírás


  1. A kiíró a versenyeztetés során valamennyi ajánlattevő számára egyenlő esélyt köteles biztosítani az ajánlat megtételéhez szükséges információhoz jutás és az alkalmazott versenyfeltételek tekintetében. A kiíró a pályázat tartalmát úgy köteles meghatározni, hogy annak alapján az ajánlattevők megfelelő ajánlatot tehessenek és a szabályszerűen, időben benyújtott pályázati ajánlatok összehasonlíthatók legyenek.
  2. Minden ajánlattevőnek joga van a kiíró által rendelkezésére bocsátott valamennyi információhoz hozzáférni. Ennek keretében a pályázó számára - lehetőség szerint – hozzáférhetővé kell tenni minden olyan adatot, amely nem sért üzleti titkot, és amely az üzleti életben szokásos és szükséges ahhoz, hogy a pályázónak lehetősége nyíljék megalapozott ajánlattételre. 


Második fejezet

[13]árverés


A képviselő-testület az árverésről hozott döntéssel egyidejűleg meghatározza a kikiáltási árat, továbbá azt, hogy azt el nem érő vételi ajánlat esetén, a kikiáltási ár leszállítható-e. Ez utóbbi döntést a kiíró, illetve az árverés vezetője köteles titkosan kezelni.


I. Az árverés kiírása


1.) A kiírásnak tartalmaznia kell:

  • az ingatlan megnevezését, címét, fekvését, helyrajzi számát
  • az ingatlan legfontosabb adatait (alapterület, műszaki állapot, közművesítettség, stb.)
  • a hasznosítás módját
  • az elbírálásra vonatkozó szempontokat
  • az ingatlan megtekinthetőségének időpontját
  • az ingatlan kikiáltási árát (a licit induló összege)
  • az árverés előtt befizetendő bánatpénz összegét
  • az árverés helyét, idejét,
  • valamint a vételár kifizetésének részletes feltételeit.


2.) Az árverés kiírását az árverés előtt legalább 30 napra – kábeltévé, újsághirdetés és hirdetőtáblákon történő elhelyezés útján, valamint a www.tab.hu honlapon való megjelentetéssel – közzé kell tenni.


II. Az árverés lefolytatása, szerződéskötés


1.) Az árverésen az a magánszemély, jogi személy, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság vehet részt, aki (amely) igazolja, hogy a pályázati kiírásban szereplő bánatpénz összegét az önkormányzat részére befizette.

2.) A bánatpénz összege az ingatlan kikiáltási árának 10 %-a.

  1. A bánatpénz befizetése csekken vagy átutalással történhet. Az eredménytelenül pályázóknak a befizetett bánatpénzt az árverést követő 8 napon belül vissza kell utalni.
  2. Az árverésen részt vevők személyi adataik (cégadatok) közlésével jelzik a liciten való részvételi szándékukat. A résztvevők személyi adataikat (cégadatokat) okirattal kötelesek igazolni, és aláírásukkal nyilatkoznak arról, hogy az árverés vonatkozásában a kiírásban szereplő feltételeket elfogadják.
  3. A árverést a Településfejlesztési Bizottság két tagjának jelenlétében a polgármester vezeti. Az árverésről jegyzőkönyvet kell készíteni, amit a polgármester és a két bizottsági tag ír alá.
  4. A résztvevők a regisztráció során kapott sorszámmal vesznek részt a liciten.
  5. A licitet az nyeri meg, aki a vételárra a pályázati kiírásnak megfelelő, legmagasabb összegű ajánlatot teszi meg.
  6. A nyertes pályázóval az ajánlatának megfelelően az árverést követő 15 napon belül az adásvételi szerződést a polgármester köti meg.
  7. Az árverés nyertese köteles a szerződéskötést követő 30 napon belül a vételár befizetett bánatpénz összegével csökkentett részét az önkormányzat részére megfizetni.

10.)Amennyiben az adásvételi szerződés megkötésére a  nyertes hibájából nem kerül sor a 8. pontban meghatározott határidőn belül, vagy a vételárat a vevő a 9. pontban meghatározott határidőn belül nem fizeti meg, úgy az árverésen a második legmagasabb ajánlatot tevő résztvevővel kell az adásvételi szerződést megkötni az általa tett ajánlatnak megfelelően.  Amennyiben a két legmagasabb ajánlatot tevő résztvevő közül mindkettő visszalép, úgy az árverést meg kell ismételni. Aki a szerződés megkötésétől saját hibájából visszalép, annak a bánatpénz összegét az önkormányzat nem fizeti vissza.



Harmadik fejezet

VERSENYTÁRGYALÁS

I. A versenytárgyalás típusai


  1. A versenytárgyalások főszabályként nyilvánosak.
  2. Nyilvános versenytárgyalás helyett csak akkor írható ki zártkörű versenytárgyalás, ha
  • a vagyon jellege, jelentősége, valamint annak leghatékonyabb hasznosításával kapcsolatos feladatok megoldása a versenytárgyaláson előre meghatározott ajánlattevők, befektetők, illetőleg társasági partnerek részvételét teszi szükségessé
  • versenypolitikai ok alapján az indokolt
  • az önkormányzati érdeke, vagy az üzleti titok megóvása azt indokolttá teszi
  • a kiírásban foglaltak teljesítésére csak meghatározott ajánlattevők képesek
  1. A versenytárgyalás módjáról a kiírásról történő döntés alkalmával kell rendelkezni. Külön kell rendelkezni arról, hogy a versenytárgyalás egy-, vagy többfordulós, alternatív ajánlat tehető-e.
  2. A zártkörű versenytárgyalásra – ha e szabályzat másként nem rendelkezik – a nyilvános versenytárgyalásra vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.
  3. A versenytárgyalás eredményét az elbírálást követően legkésőbb 7 munkanapon belül írásban kell közölni valamennyi ajánlattevővel.
  4. A versenytárgyalás nyertese az, aki a kiírásban szereplő szempontoknak és az önkormányzat tulajdonosi érdekeinek összességében a legmegfelelőbb ajánlatot tette.
  5. A nyertes pályázó helyébe lépő pályázóval csak akkor köthető szerződés, ha a pályázati kiírás erre lehetőséget adott.



II. A versenytárgyalás kiírása


1)      A versenytárgyalást pályázati hirdetmény közzétételével kell kitűzni. A hirdetményben fel kell tüntetni:

  • az ingatlan megnevezését, címét, fekvését, hrsz-át
  • az ingatlan fontosabb adatait (alapterület, műszaki állapot, közművesítettség, stb.)
  • hasznosítás módját (bérbeadás, értékesítés, egyéb)
  • az elbírálásra vonatkozó szempontokat
  • a versenytárgyaláson való részvétel feltételeit
  • az ingatlan megtekintési lehetőségét
  • a pályázat benyújtásának módját, helyét, határidejét
  • a pályázat célját, jellegét (nyilvános vagy zártkörű)

több forduló esetén a fordulók számát

  • az ajánlati kötöttség minimális időtartamát          
  • alternatív ajánlat tételének lehetőségét
  • a pályázat felbontásának helyét, idejét
  • a versenytárgyalás helyét, idejét

2)         [14]A versenytárgyalási felhívást a benyújtás határideje előtt legalább 30 napra – kábeltévé, újsághirdetés és hirdetőtáblákon történő elhelyezés útján, valamint a www.tab.hu honlapon való megjelentetéssel – közzé kell tenni

- Zártkörű versenytárgyalás esetén a benyújtás határideje előtt legalább 30 nappal, legalább 3 pályázónak meg kell küldeni a pályázati felhívást.

3)      A kiíró a kiírásban szereplő, illetve a pályázók tudomására hozott pályázati feltételeket, illetve szabályokat, vagy azok bármelyikét az alábbiak szerint változtathatja meg:

  • ha ezt a jogát a pályázati kiírásban kifejezetten  fenntartotta magának és erről a pályázókat megfelelő  módon és időben értesítette, vagy
  • ha a pályázatok benyújtási vagy elbírálási határidejét hosszabbítja meg

4)      A pályázati kiírás csak úgy módosítható, ha a pályázónak az ajánlat benyújtására a módosítás közzétételétől számított legalább 7 nap álljon rendelkezésére.

5)      A kiíró a pályázati felhívást az ajánlatok benyújtására megjelölt időpontig visszavonhatja.

6)      Az ajánlattevő a benyújtásra nyitva álló határidő lejártáig az ajánlatát bármikor visszavonhatja.

7)      Az ajánlattevő nem igényelhet térítést a kiírótól az ajánlata kidolgozásáért és az ajánlattétellel kapcsolatosan más jogcímen sem terjeszthet elő követelést.



III. Pályázatok felbontása és a versenytárgyalás

lefolytatása


  1. A benyújtott ajánlatok tartalmát – ha a pályázati felhívás másként nem rendelkezik – legalább a versenytárgyalás lezárásáig titkosan kell kezelni, tartalmukról felvilágosítás sem kívülállóknak, sem a versenytárgyaláson résztvevőknek nem adható.
  2. A pályázatok felbontására az adott vagyontárgy tulajdonosi jogának gyakorlója jogosult.
  3. A pályázatok felbontására meg kell hívni az ajánlattevőket, és ismertetni kell a nevüket, székhelyüket, valamint az ajánlatok lényeges tartalmát, azon adatok kivételével, amelyek nyilvánosságra hozatalát az ajánlattevő megtiltotta.

4)      [15]Amennyiben a kiírásban a versenytárgyaláson való részvétel feltételeként volt meghatározva, úgy a pályázó köteles

  • a pályázati csomag ellenértékét befizetni a pályázatbontás napjáig, melyet igazolnia kell. Ezen összeget a kiíró nem téríti vissza.
  • a meghatározott összegű bánatpénz befizetésére a pályázatbontás napjáig. Ezen összeget a kiíró a pályáztatás eredménytelensége, a pályázat érvénytelensége, illetve a pályázó sikertelensége esetén visszatéríti.

5)      A pályázatok felbontása után meg kell állapítani, hogy a pályázatok közül melyek érvénytelenek. Az érvénytelen pályázattal rendelkezők a versenytárgyalás további szakaszában nem vehetnek részt.

6)      [16]Érvénytelen a pályázat, ha

  • olyan pályázó nyújtotta be, aki nem volt jogosult pályázni
  • határidőn túl nyújtották be
  • nem felel meg a versenytárgyaláson való részvétel kiírt feltételeinek
  • a pályázati csomag ellenértéke és a bánatpénz összege nem került befizetésre

7)      Az ajánlatok elbírálását az adott vagyontárgy tekintetében a tulajdonosi jog gyakorlója végzi.

8)      Amennyiben az ajánlatok elbírálása során bizonyos kérdések tisztázása szükséges, a pályázóktól felvilágosítást lehet kérni. A benyújtott pályázatok csak akkor módosíthatók, ha erre a pályázati kiírás lehetőséget biztosított és a pályázót – határidő kitűzésével – módosításra hívják fel.

9)      A pályázó ajánlati kötöttsége – ha a pályázati kiírás másként nem rendelkezik – az ajánlatok benyújtására adott határidőtől a versenytárgyalásig, illetve az adott ingatlanra vonatkozó szerződéskötésig tart.

10)    A pályázatok elbírálására vonatkozó döntés kihirdetésére a pályázókat meg kell hívni.

11)    [17]A kiíró a pályáztatást eredménytelennek nyilvánítja, ha

  • a felhívásra nem érkezett ajánlat,
  • a felhívásra nem érkezett érvényes ajánlat,
  • az érvényes ajánlatok közül egyik sem fogadható el



IV. Szerződéskötés


  1. A nyertes pályázó a kihirdetés napjától számított 15 napon belül köteles az ingatlan hasznosítására vonatkozó szerződést megkötni.
  2. [18]Amennyiben 15 napon belül a szerződés a nyertesnek felróható okból nem kerül megkötésre, a befizetett bánatpénz az önkormányzatot illeti meg.


A szabályzatban szereplő fogalmak meghatározása


Ajánlattevő (pályázó): bármely belföldi vagy külföldi természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, valamint az előzőek együttes pályázati ajánlattétel céljából alapított közössége, vagy más alkalmi egyesülése (konzorcium), aki/amely az ajánlattételre történő felhívásra ajánlatot tesz. Az ajánlattevő közösség (konzorcium) tagjainak felelőssége egyetemleges.


            Alternatív ajánlat: az olyan ajánlat, amelyet az ajánlatok benyújtására nyitva álló határidő alatt úgy tesz a pályázó, hogy a pályázati feltételeknek megfelelő ajánlat mellett, a pályázati kiírásban foglalt konstrukciótól, illetve struktúrától eltérő, másik ajánlatot is benyújt.


            Kiíró (ajánlatkérő): Önkormányzat, illetve az önkormányzati vagyonkezelő szerv


            Többfordulós pályázat: az a pályázat, amelynek első fordulójában érvényes ajánlatot tett pályázók közül a kiíró kiválasztja a következő forduló résztvevőit és - a pályázati kiírással összhangban – felhívja őket ajánlataik kiegészítésére vagy módosítására.


            Zártkörű (meghívásos) pályázat: ha a kiíró az  érdekelteket kizárólag közvetlenül hívja fel ajánlattételre és kizárólag e meghívottak nyújthatnak be pályázatot.





















INDOKOLÁS


Általános indokolás


Az önkormányzati vagyon fogalmát, rendeltetését, a vagyontárgyak csoportosítását a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. törvény  (Ötv.) határozza meg.


Az Ötv. 78. § (1) bekezdése szerint:

„A helyi önkormányzat vagyona a tulajdonából, és a helyi önkormányzatot megillető vagyoni értékű jogokból áll, amelyek  az önkormányzati célok megvalósítását  szolgálják……”

Az önkormányzati cél e vonatkozásban az Ötv-ben, illetve más törvényben meghatározott közszolgáltatások biztosítása. Az önkormányzat törvényben meghatározott és az önként vállalt feladatai ellátásának egyik eszköze az önkormányzati vagyon és az azzal való gazdálkodás.

A vagyongazdálkodás átfogó tervezésére jelenleg nincs jogszabályi előírás. Az önkormányzat gazdasági programjában kell meghatározni a vagyongazdálkodás stratégiai céljait, a törzsvagyon, forgalomképes vagyon hosszú távú arányait.

A vagyongazdálkodásra vonatkozóan fogalmaz meg szabályokat - az Ötv mellett – az államháztartásról szóló többször módosított 1992. évi XXXVIII. törvény. Rendelkezéseik alapvető célja, hogy átgondoltan, felelősség teljesen döntsön az önkormányzati jogokat gyakorló Képviselő-testület, amelyhez megfelelő információkkal kell, hogy rendelkezzen.

A vagyonrendelet alapvetően az említett két törvény felhatalmazásán alapul.

A rendelet a vagyonra, vagyongazdálkodásra vonatkozó rendelkezéseket összefoglalóan, és az általános szabályokat megfogalmazva határozza meg.

Az önkormányzati vagyonnal, vagyongazdálkodással kapcsolatos speciális szabályokat az önkormányzat más rendeletei állapítják meg. (Lakások, helyiségek bérletéről, elidegenítéséről, beruházások, felújítások rendjéről, közterületek használatáról, piac- vásártartásról, temetőkről, stb.)























Részletes indokolás


A R. 1. §-ához:

Meghatározza az (1) bekezdésben azokat a vagyonelemeket, amelyekre a rendeletet alkalmazni kell. Rögzíti a (2) bekezdésben a vagyonelemekkel való gazdálkodás összetevőit.


A R. 2. §-ához:

A rendeletben használt fogalmak, kifejezések meghatározását foglalja össze.


A R. 3., 4. 5. §-aihoz:

E rendelkezések a vagyontárgyakat az Ötv., és az egyes vagyontárgyakra  vonatkozó törvények alapján csoportosítják,  a törzsvagyon esetén megjelölve, hogy törvény vagy e rendelet alapján minősül-e annak.


A R. 6. §-ához:

Az 5. §-ba foglalt rendelkezések az Ötv-vel összhangban (Ötv. 79 §-a) állapítják meg a Képviselő-testület vagyontárgyak minősítésével kapcsolatos feladatait, eljárását.


A R. 7. §-ához:

– (2) bekezdése a tulajdonosi jog tartalmát, és a jogok gyakorlására általában jogosultakat határozza meg.

bekezdés rögzíti, hogy a tulajdonjogot nem érintheti, hogy a vagyongazdálkodási feladatokat az önkormányzat szervei végzik.


A R. 8. §-ához:

(1)- (2) – (3) bekezdések rögzítik a vagyonkezelő szervek gazdálkodásának elveit, amelyek a tulajdonképpen a megfelelő gondossággal való gazdálkodást szolgálják.

(4) – (6) bekezdések a tulajdonost megillető jogok közül kizárólag a használat jogára vonatkozó szabályokat állapítja meg, amely jog csak az önkormányzati vagyonkezelő szerveket illeti meg.

(7) bekezdés a társulásba bevitt vagyonra a Ptk közös tulajdonra vonatkozó szabályinak alkalmazását rendeli.


A R. 10. §-ához:

A forgalomképtelen vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályait határozza meg. Alapelvként érvényesül, hogy e körbe tartozó vagyontárgyakkal a Képviselő-testület jogosult rendelkezni, valamennyi e körbe tartozó döntést a testület hozhat.

A polgármester joga – amely inkább feladatként jelentkezik – a testület döntéseinek végrehajtása.


A R. 11. §-ához:

  1. – (4) bekezdések a korlátozottan forgalomképes vagyonról való rendelkezés általános szabályait fogalmazzák meg.

(5) – (9) bekezdések a korlátozottan forgalomképes egyes vagyontárgyak elidegenítéséhez szükséges hozzájárulásra jogosultakat sorolja fel összhangban a magasabb színtű jogszabályokkal.

(10) bekezdés megállapítja azokat a vagyongazdálkodással kapcsolatos hatásköröket, amelyeket az intézmények vezetői gyakorolnak.

Az egyes hatásköröknél javasolt értékhatárok, és az ingatlan bérbeadásának maximum időtartama eléggé korlátozott vagyonhasznosítási lehetőséget jelentenek, mivel a vagyontárgyak rendeltetését, attól eltérő használatának lehetőségét figyelembe véve a hasznosítás formája a bérbeadás.

A jelenleg hatályos rendelet az intézmények vagyonhasznosítása körében a forgalomképtelen és a korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak esetén csak a határozott idejű bérbeadásról rendelkezik.


A R. 12. §-ához:

A forgalomképes vagyontárgyak tulajdonjogának változásával járó döntések joga e §-ban foglalt szabályok szerint a Képviselő-testületé. Az előző §-al összhangban korlátozott lehetőséget biztosít a (2) bekezdésben a javasolt szabályozás az intézmények vezetőinek.


A R. 13. §-ához:

Az (1) – (4) bekezdések a korlátozottan forgalomképes és a forgalomképes vagyon hasznosítására vonatkozó – tulajdonképpen a rendelet egyes fejezeteiben ismétlődő – alapelveket foglalják össze.

Az (5), (6), (7), (12), (14) bekezdések az egyes vagyonelemek hasznosításának feltételeit határozzák meg összhangban azzal az elvvel, hogy a vagyonhasznosítás nem veszélyeztetheti az önkormányzati feladat ellátást, bérbeadás esetén pedig feltétel, hogy a bérbeadó költségei megtérüljenek.

A (8), (9), (10) bekezdések a hasznosításból származó bevételek jogosultját határozzák meg.

A (15) bekezdésben meghatározásra kerülnek az egyes vagyonelemek esetén a kötelező pályáztatás és versenyeztetés útján való elidegenítésre, hasznosításra vonatkozó értékhatárok.

A magasnak tűnő értékhatárok indoka, hogy a hatáskör a Képviselő-testületé, - amely önmagában is bizonyos kontrollt jelent – és a rendelet szerint egyedi döntés alapján lehetősége van a testületnek eltérésre.


A R. 14. §-ához:

Az V.1. fejezet egyetlen §-a összefoglalva tartalmazza az önkormányzati  intézmények vagyonhasznosításának  szabályait, melyek célja a vagyon rendeltetésszerű és hatékony hasznosítása.


A R. 14. §-ához:

A vállalkozói vagyon hasznosítására vonatkozó szabályok kiegészítik az V. fejezetet a vállalkozói vagyon hasznosításának módjával, amelynek lényege, hogy az  önkormányzat befolyásolási  lehetősége a  gazdasági társaságban a többségi  tulajdon révén, a társaság működéséről a testület informálása az önkormányzat által megbízott  képviselő révén biztosított legyen.


A R. 15. §-ához:

Az önkormányzati vagyonról való lemondást szabályozza összhangban az e §-ban megjelölt jogszabályokkal.

A követelésről lemondás hatásköri szabályainál az értékhatár  megállapításainál a jelenleg hatályos  rendelet selejtezésre vonatkozó  értékhatárait vettem alapul, a javaslat az arra vonatkozó értékekkel megegyező.


A R. 16 – 18. §-aihoz:

A vagyonnyilvántartás VIII – IX. fejezetben  foglalt szabályai összhangban vannak az Áht., valamint az  önkormányzatok tulajdonában lévő ingatlanvagyon nyilvántartási és adatszolgáltatási rendjéről szóló 147/1992. (XI. 8) Korm. rendelet rendelkezéseivel.









I N D O K O L Á S


Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének

 14/2003. (V. 23.) rendeletéhez



A 48/2001. (III. 27.) Korm. rendelettel módosított 147/1992. (XI. 6.) sz. az önkormányzatok tulajdonában lévő ingatlanvagyon nyilvántartási és adatszolgáltatási rendjéről szóló Korm. rendelet 1. § (1) az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanvagyonról ingatlanvagyon-katasztert kell felfektetni, és folyamatosan vezetni. A helyi önkormányzatok legkésőbb 2003. január 1-ig kötelesek ingatlanvagyon-kataszterüket felülvizsgálni, és a rendelet mellékletei szerint azt módosítani. A jogi iránymutatásban meghatározott értékelési módszertan alapján az önkormányzatok kötelesek 2003. január 1-ig ingatlanaikat értékelni és az értékelés eredményét az ingatlanvagyon-kataszterben szerepeltetni.


Az ingatlanok földhivatali nyilvántartással történő egyeztetése, valamint értékelése megtörtént. A változások átvezetése miatt vált szükségessé a rendelet mellékleteinek újbóli elkészítése.



Tab, 2003. május 22.





                                                                                                       Schmidt Jenő

                                                                                                       polgármester



















I N D O K O L Á S

Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének

24/2003. (IX. 26.) rendelethez




Az „államháztartásról” szóló – többször módosított – 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban Áht.) 108. § (1) bekezdésében foglaltak értelmében összegszerűen meghatározásra került az az értékhatár, amely felett vagyont értékesíteni, a vagyon használatát, illetve a hasznosítás jogát átengedni – ha törvény kivételt nem tesz – csak nyilvános (indokolt esetben zártkörű) versenytárgyalás útján, a legjobb ajánlatot tevő részére lehet.


Tab, 2003. szeptember 25.





                                                                                                      Schmidt Jenő

                                                                                                       polgármester































I N D O K O L Á S

Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének

 17/2004. (VI. 25.) rendeletéhez




Az 1990. évi LXV. tv.(Ötv) 79. §. alapján törzsvagyonnak az az önkormányzati tulajdon nyilvánítható, amely közvetlenül kötelező önkormányzati feladat- és hatáskör ellátását vagy a közhatalom gyakorlását szolgálja, melyek közül:

b) korlátozottan forgalomképesek a közművek, intézmények és középületek, továbbá a helyi önkormányzat által meghatározott ingatlanok és ingók. A törzsvagyon korlátozottan forgalomképes tárgyairól törvény vagy a helyi önkormányzat rendeletében meghatározott feltételek szerint lehet rendelkezni.


A korlátozottan forgalomképes ingatlanok köréből kivételre kerültek azok az épületek, melyek a törvény szabályozása szerint nem tartoznak ebbe a körbe, illetve melyeknek a korábban betöltött funkciója megváltozott és ezáltal forgalomképessé váltak.


Ezek az alábbiak:


Régi polgármesteri Hivatal Kossuth u. 17.    Költségalapú bérlakások

Kisegítő iskola Kossuth u. 55.                       Átkerült az Evangélikus Egyház tulajdonába

GAMESZ régi épülete Béke u 10.                Jelenlegi funkciója: lakás

Állami Biztosító és lakás Petőfi u. 1.           

Takács ház Kossuth L. u. 55.



Tab, 2004. június 23.





                                                                                                       Schmidt Jenő

                                                                                                       polgármester

















I N D O K O L Á S


Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének

10/2005. (III. 31.) rendeletéhez


1-3. §


A Pénzügyi Bizottság vizsgálatot folytatott le a volt szovjet laktanya területén lévő hulladék vas értékesítésére vonatkozóan, melyről szóló jelentését a képviselő-testület elé terjesztette. A képviselő-testület ezt megtárgyalta, és ennek kapcsán meghozott 279/2004.(XI. 25.) sz. határozata értelmében a vagyonrendelet módosítását tartotta szükségesnek.


Az egységes gyakorlat kialakítása végett szükséges szabályozni, hogy milyen kritériumok alapján lehet eszközöket tartósan használaton kívülinek minősíteni, és ilyen minőségben való hasznosításuk, illetve selejtezésük vonatkozásában meghatározni értékhatárokat. Fontos, hogy ez ne szubjektív döntéseken alapuljon, ezért a bekerülési érték nagyságához célszerű kötni.


Amennyiben ez testületi döntésen alapul, célszerű, hogy a polgármester gondoskodjon a hasznosításról a jegyző helyett, ugyanis a gazdálkodási felelősség hozzá szorosabban kapcsolódik.


4. §


A képviselő-testület döntése értelmében a megüresedett lakásokat nyilvános árverésen lehet értékesíteni. Emellett adódhat olyan értékesítendő ingatlan, melynek későbbi használata hosszabb távú önkormányzati érdekek szempontjából több feltételhez köthető. Ebben az esetben célszerűbb versenytárgyalást kiírni.


Az, hogy konkrét ingatlan mely formában legyen értékesítve, a képviselő-testület döntésén kel, hogy alapuljon.


Az értékhatárok megemelését az ingatlanvagyonunk összetevőinek értéke, valamint a jelenlegi tabi ingatlanok árai indokolják. A megemelt értékhatároknál alacsonyabb értékű ingatlanok elidegenítésére vonatkozó döntést, nem kötelező pályáztatás esetén is, a rendeletnek megfelelően ezt követően a képviselő-testület hozza meg. A módosítással elérhető előny az ügyek gyorsabb lebonyolódása.


5. §


A rendelet megalkotásakor a követelésekről való lemondás szabályozásának alapja az volt, hogy az intézmények vezetői a kisösszegű értékhatárig dönthessenek e vonatkozásban. Jelenleg a kis összeg értékhatára 100.000,-Ft, szemben a rendeletben szereplő 50.000,-Ft-tal. Ennek leszállítása 30.000,-Ft-ra a gazdálkodással szemben támasztott szigorúbb követelményeken alapszik.


A polgármesteri döntési kompetencia felső értékhatára le lett szállítva, ez egységessé teszi a rendeletet abban a vonatkozásban, hogy az előző §-okban is 300.000,- Ft szerepel.



6. §


A rendelet jelenleg három pontban szabályozza, hogy mely követelést lehet behajthatatlanak minősíteni. Ez a gyakorlatban előforduló esetek nem mindegyikére alkalmazható, célszerűbb a 249/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet 5.§ 3. pontjában foglaltak szerepeltetése ezek helyett


7. §


A 383/2004.(XII.29.) Korm. rendelet 17. §-a módosította az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 249/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet 37. §-át. A módosításban megfogalmazott feltételeknek a vagyonnyilvántartásunk megfelel, mivel az eszközök, és azok állományában bekövetkezett változások folyamatosan részletező kódon szerepelnek benne, így lehetőség van az eszközök két évenkénti leltározására, amennyiben önkormányzati rendeletben szabályozva van.


Ezt minden eszközre nem lenne célszerű alkalmazni, így csak a tárgyi eszközökre vonatkozóan került be ez a módosítás.


8-9. §


Célszerű, hogy egységes szabályozás vonatkozzon a lakások és az egyéb ingatlanok áverésére. A melléklet szövege biztosítja az összhangot.


A minél nagyobb nyilvánosság elérése végett célszerű, hogy az eddig szokásos közzététel mellett éljünk azzal a lehetőséggel, melyet az Internet biztosít. A létrehozott honlapunk többek között erre is jó.


10. §


Az árverésre vonatkozó szabályozásban a kaució helyett a bánatpénz megfogalmazás szerepel, a versenytárgyalásra vonatkozóan is ezt a fogalom az elfogadhatóbb.


A kiíró döntésétől függően a pályázó hozzájuthat az ingatlan tulajdoni lapjaihoz, terveihez, esetleges hasznosítási tanulmányaihoz, stb. mintegy „pályázati csomagként”, térítés ellenében, vagy térítés nélkül. Ez kisebb összeget jelent, mint a szintén a kiíró döntésétől függő bánatpénz, amely a pályázó szándéka komolyságát hivatott igazolni.


11. §


Az előzőekben írtaknak megfelelően a kaució helyett a pályázati csomag ellenértéke és a bánatpénz összege került megfogalmazásra.


12. §


A rendeletben eddig nem volt meghatározva, hogy a pályáztatás mely esetekben tekinthető eredménytelennek. A megjelölt feltételek rögzítése fontos, mivel nagyobb összegű bánatpénz visszafizetése is kötődik ehhez.




13. §


A kaució helyett a bánatpénz került megfogalmazásra.


Tab, 2005. március 24.                                                                                





                                                                            Schmidt Jenő

                                                                             polgármester


















I N D O K O L Á S


Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének

13/2006. (IV. 28.) rendelethez


  1. -2. §


A 2 évre szóló korlátozás gátolta a bérleti szerződések ezen túli intézményvezető általi aláírhatóságát. A bérlők a 2 év időtartamnál hosszabb, vagy a határozatlan időre köthető szerződést részesítik előnyben, mert előfordul olyan tevékenység ahol az annak folytatásához szükséges engedély feltétele a legalább 5 éves időtartamú bérleti jogviszony megléte. Természetesen a hosszabb idejű bérbeadás sem történhet az alaptevékenységen kívüli más tevékenységre, annak ellátását nem sértheti.


  1. §


(7) bek. Azon ingatlanok esetében, ahol a felépítmény tulajdonjoga nem az önkormányzaté, (pavilonsor, József A. ltp. és Kossuth L. utcai garázssor) felesleges a bérlet időtartamának korlátozása.
(15).bek. A mezőgazdasági célú ingatlanok bérbeadását a termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény, valamint a termőföldre vonatkozó elővásárlási és előhaszonbérleti jog gyakorlásának részletes szabályairól szóló 16/2002. (II. 18.) Korm. rendelet szabályozza, ezen túli szabályozás nem indokolt.






Tab, 2006. április 27.                                                            





                                                                            Schmidt Jenő

                                                                             polgármester




















[1]

Módosította a 10/2005. (III. 31.) rendelet 1. §-a, hatályos 2005. március 31. napjától.

[2]

Módosította a 14/2003. (V. 23.) rendelet

[3]

Módosította a 13/2006. (IV. 28.) rendelet 1. §-a, hatályos 2006. április 28. napjától.

[4]

Módosította a 13/2006. (IV. 28.) rendelet 2. §-a, hatályos 2006. április 28. napjától.

[5]

Módosította a 13/2006. (IV. 28.) rendelet 3. §-a, hatályos 2006. április 28. napjától.

[6]

Módosította a 10/2005. (III. 31.) rendelet 3. §-a, hatályos 2005. március 31. napjától.

[7]

Módosította a 24/2003. (IX. 26.) rendelet 1. §-a, a 10/2005. (III. 31.) rendelet 4. §-a, a 13/2006. (IV. 28.) rendelet 4. §-a, hatályos 2006. április 28. napjától.

[8]

Módosította a 10/2005. (III. 31.) rendelet 5. §-a, hatályos 2005. március 31. napjától.

[9]

Módosította a 10/2005. (III. 31.) rendelet 6. §-a, hatályos 2005. március 31. napjától.

[10]

Módosította a 10/2005. (III. 31.) rendelet 7. §-a, hatályos 2005. március 31. napjától.

[11]

Módosította a 14/2003. (V. 23.) rendelet 1. §-a, hatályos 2003. május 23. napjától.

[12]

Módosította a 17/2004. (VI. 25.) rendelet 1. §-a, hatályos 2004. június 25. napjától.

[13]

Módosította a 10/2005. (III. 31.) rendelet 8. §-a, hatályos 2005. március 31. napjától.

[14]

Módosította a 10/2005. (III. 31.) rendelet 9. §-a, hatályos 2005. március 31. napjától.

[15]

Módosította a 10/2005. (III. 31.) rendelet 10. §-a, hatályos 2005. március 31. napjától.

[16]

Módosította a 10/2005. (III. 31.) rendelet 11. §-a, hatályos 2005. március 31. napjától.

[17]

Módosította a 10/2005. (III. 31.) rendelet 12. §-a, hatályos 2005. március 31. napjától.

[18]

Módosította a 10/2005. (III. 31.) rendelet 13. §-a, hatályos 2005. március 31. napjától.