Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2003. (X.30.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről

Hatályos: 2004. 09. 24- 2005. 04. 03

TAB VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK

14/2004.(06.25.), 20/2004.(07.26.), 29/2004 (IX. 24.)

rendelettel módosított

29/2003. (X. 30. ) sz.

RENDELETE

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről



Tab Város Önkormányzat képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében és a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban Ltv.) 3. § (1) és a 36. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Tab Város Önkormányzatának tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről az alábbi rendeletet alkotja:


I. FEJEZET


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet hatálya

1. §


A rendelet hatálya Tab Város Önkormányzatának tulajdonában álló, e rendelet 1. számú mellékletében felsorolt lakásokra, valamint e rendelet 2. számú mellékletében felsorolt nem lakás célú helyiségekre terjed ki.


Értelmező rendelkezések


2. §


E rendelet alkalmazásában:


Beköltözhető lakással rendelkező: Az a bérlő vagy a vele együtt költözők, akik lakás (kivéve szükséglakás) tulajdonjogával, bérleti jogával vagy haszonélvezeti jogával rendelkeznek. Nem minősül beköltözhető lakással rendelkezőnek a tulajdonos, ha a fenti lakástulajdona más személy haszonélvezeti jogával terhelt.


Jövedelem: A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló módosított 1993. évi III. törvény 4. § (1) bek. a) pontja szerinti vagyoni érték.


Vagyon: Ingatlan, jármű, vagyoni értékű jog, értékpapír, készpénz, bankbetét.












II. FEJEZET


A LAKÁSBÉRLET SZABÁLYAI


  1. Cím


A lakások bérbeadásának általános feltételei


  1. §


  1. A lakásbérleti jogviszony keletkezéséről és megszűnéséről, valamint a bérleti szerződés módosításáról a (2) és (3) bekezdésben meghatározott eseteket kivéve a képviselő-testület dönt, az egyéb bérbeadói jogokat a polgármester a polgármesteri hivatal útján gyakorolja.
  2. A 4. § c) és f) jogcím szerint történő bérbeadás esetén a pályázati tárgyalás nyertesével köt a polgármester az önkormányzat nevében lakásbérleti szerződést.
  3. A 4. § d) jogcím szerint történő bérbeadás esetén a bérlőkiválasztási illetve bérlőkijelölési jog jogosultja által írásban megjelölt személlyel köti meg a polgármester az önkormányzat nevében a lakásbérleti szerződést.
  4. Önkormányzati lakás csak lakás céljára adható bérbe.

(5) Önkormányzati lakás albérletbe nem adható.


  1. §


Az önkormányzati lakásokat


  1. szociális jelleggel történő bérbeadás,
  2. közérdekű célból történő bérbeadás,
  3. költségalapú bérlakás pályázat útján történő bérbeadása,
  4. bérlőkiválasztási jog illetve bérlőkijelölési jog jogcímén,
  5. lakáscsere jogcímén,
  6. fiatalok, hallgatók részére garzonház (fecskeház) bérbeadása jogcímén

lehet bérbe adni.


  1. §
  1. A közérdekű célból bérbe adható lakások jegyzékét e rendelet 1. számú mellékletének a) pontja tartalmazza.
  2. A szociális jelleggel bérbe adható lakások jegyzékét e rendelet 1. számú mellékletének b) pontja tartalmazza.
  3. A költségalapú, pályázat útján bérbe adható lakások jegyzékét e rendelet 1. számú mellékletének c) pontja tartalmazza.
  4. A bérlőkiválasztási joggal terhelt lakások jegyzékét e rendelet 1. sz. mellékletének d) pontja tartalmazza.


  1. Cím


Az egyes bérbeadási jogcímekhez kapcsolódó különös feltételek


Szociális jelleggel történő bérbeadás


  1. §


  1. Szociális jelleggel annak a személynek adható bérbe önkormányzati lakás, aki
  1. nagykorú,
  2. akinek vagy a vele együtt költöző családtagjainak nincs beköltözhető lakása
  3. legalább 3 éve megszakítás nélkül a városban lakóhellyel rendelkezik vagy a városban dolgozik,
  4. akinek a családjában a vele együtt költöző családtagokat számítva az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 150 %-át, egyedülálló esetén a 180 %-át.
  5. aki vagy a vele együtt költöző családtagok nem rendelkeznek olyan vagyonnal, melynek értéke a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 50 szeresét meghaladja, illetve ilyen vagyont 5 éven belül nem idegenítettek el.


  1. Nem jogosult szociális bérlakásra az, aki a kérelmében olyan valótlan adatokat közöl, amelyek számára jogtalan előnyt jelentenek.


7. §


  1. A szociális bérlakás iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani e rendelet 3. számú melléklete szerinti formanyomtatványon.


  1. A kérelemhez csatolni kell a kérelmező és a vele együtt költöző családtagok jövedelméről szóló alábbi igazolásokat:
  1. havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző három hónap nettó átlagkeresetéről szóló munkáltatói igazolást,
  2. munkanélküli járadékról a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátás igazoló szelvényt, ennek hiányában a munkaügyi kirendeltség által kiállított igazolást,
  3. a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvényét, ennek hiányában az utolsó havi bankszámla kivonatot,
  4. vállalkozó esetében az illetékes APEH igazolását, a kérelem benyújtását megelőző gazdasági év személyi jövedelemadó alapjáról,
  5. egyéb jövedelmek esetében a kérelmező büntetőjogi felelőssége mellett a 32/1993. (II. 17.) Korm. számú rendelet 1. melléklete szerinti formában tett nyilatkozatát a havi átlagos nettó jövedelméről.


  1. §


  1. A kérelmekről a képviselő-testület a soron következő ülésen dönt.


  1. A jogosultsági feltételek fennállása esetén megállapítja a kérelmező szociális bérlakásra való jogosultságát és üres lakás rendelkezésre állása esetén a lakást bérbe adja a kérelmezőnek.


  1. Amennyiben üres bérlakás nem áll rendelkezésre, a szociális bérlakásra való jogosultság alapján a kérelmezőt nyilvántartásba kell venni.


  1. §


  1. Szociális jelleggel bérbe adott lakás megüresedése esetén a képviselő-testület a soron következő ülésén a nyilvántartásban szereplő kérelmezők közül választja ki a lakás új bérlőjét.


  1. A szociális bérlakásra való jogosultság feltételeit a bérleti szerződés megkötése előtt ismét vizsgálni kell.


  1. Az önkormányzat szociális jelleggel határozott időtartamra – legfeljebb 5 évre – adhatja bérbe a lakást. A bérleti jogviszony időtartama kérelemre 5-5 évvel meghosszabbítható, amennyiben a jogosultsági feltételek továbbra is fennállnak.


  1. Amennyiben a jogosultsági feltételek (3) bekezdés szerinti vizsgálata során megállapítást nyer, hogy a volt bérlő nem felel meg a szociális rászorultsági feltételeknek, úgy kérelmére a lakásra nem szociális jelleggel – a 22/1995. (XII. 14.) számú önkormányzati rendeletben meghatározott bérleti díj 150%-ának megfelelő bérleti díj fizetése mellett bérleti szerződést kell kötni 5 év időtartamra.


  1. Amennyiben a bérlő a (4) bekezdésben meghatározott bérleti díj fizetését nem vállalja, vagy az ott meghatározott 5 éves időtartam lejárt, a bérlő köteles a lakást a vele ott élőkkel együtt a bérleti jogviszony megszűnését követő 15 napon belül elhagyni.


Közérdekű célból történő bérbeadás


  1. §


(1) Tab Város Önkormányzata intézményeinek megfelelő szakember ellátása érdekében a   képviselő-testület a szakember elhelyezése céljából az e rendelet 1. számú mellékletének a) pontjában felsorolt lakásokat az intézmény dolgozójának az intézménnyel fennálló munkaviszony, közalkalmazotti illetve köztisztviselői jogviszony időtartamára adhatja bérbe.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározottakon kívül a képviselő-testület az alábbi, Tab városban közérdekű feladatot ellátó szervezetek szakembereinek elhelyezése céljából is bérbe adhatja az e rendelet 1. számú mellékletének a) pontjában felsorolt lakásokat az intézménnyel fennálló munkavégzésre irányuló jogviszony időtartamára:

  • Rudnay Gyula Középiskola és Kollégium
  • Siófoki Rendőrkapitányság Tabi Rendőrőrse


(3) Amennyiben az (1) bekezdésben meghatározott dolgozók jogviszonya nyugdíjazással szűnik meg, akkor kérésére az önkormányzat határozatlan időre szóló bérleti szerződést köt a dolgozóval, azzal a kikötéssel, hogy halála esetén a vele életvitelszerűen a lakásban lakó Ltv. 21. §-a szerinti hozzátartozó a bérleti jogviszonyt nem folytathatja.



  1. §


  1. Szakember elhelyezése címén csak akkor adható bérbe önkormányzati bérlakás, ha a leendő bérlő és a vele együtt költöző hozzátartozó tulajdonában, bérletében Tab város      közigazgatási területén, nincs lakás.


  1. A bérleti jogviszony megszűnését követő 30 napon belül a bérlő a lakást köteles elhagyni térítési és elhelyezési igény nélkül.


  1. Közérdekű célból bérbe adott lakásra bérlőtársi jogviszony csak akkor jöhet létre, ha a bérlőtársak mindegyike megfelel a 10. §-ban foglalt feltételeknek.


Költségalapú bérlakás pályázat útján történő bérbeadása


  1. §


  1. A költségalapú, pályázat útján bérbe adható újonnan felépült lakásokra a polgármester a várható beköltözési időpont előtt, illetve a már korábban bérbe adott lakások esetén a határozott időtartam lejárta előtt legalább 60 nappal pályázatot ír ki.


  1. A bérleti jogviszony megszűnését követő 15 napon belül a bérlő a lakást köteles elhagyni térítési és elhelyezési igény nélkül.


  1. A pályázati kiírást a pályázati tárgyalás előtt legalább 20 nappal – kábeltévé, újsághirdetés és hirdetőtáblákon történő elhelyezés útján – közzé kell tenni.


  1. §


A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

  1. a lakás címét és műszaki adatait,
  2. a lakbér havi összegét,
  3. a bérbeadás időtartamát, ami maximum 5 év lehet,
  4. a pályázati tárgyalás helyét és idejét,
  5. a licit induló összegét, amely a lakás 12 havi bére,
  6. a lakás pályázati tárgyalás előtti megtekinthetőségének időpontját és
  7. egyéb pályázati feltételeket (14. §)


  1. §


  1. A pályázaton az a magánszemély vehet részt, aki Tabon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik illetve az a jogi személy vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, amely Tabon székhellyel vagy telephellyel rendelkezik.


  1. §


  1. A pályázati tárgyaláson részt vevők személyi adataik (cégadatok) közlésével jelzik a liciten való részvételi szándékukat.


  1. A pályázók személyi adataikat (cégadatokat) okirattal kötelesek igazolni és aláírásukkal nyilatkoznak arról, hogy a pályázati kiírásban szereplő pályázati feltételeket elfogadják.


  1. A pályázók a regisztráció során kapott sorszámmal vesznek részt a liciten.


  1. §


  1. A pályázatot az nyeri meg, aki előre egy összegben a legtöbb havi lakbér megfizetésére tesz ajánlatot.


  1. Ha több pályázó tesz a maximális bérleti időtartamra ajánlatot, közülük – a (3) bekezdésben meghatározott esetet kivéve – az nyeri meg a pályázatot, aki sorsolás során a legalacsonyabb sorszámot húzza. A húzások sorrendjét szintén sorsolás dönti el.


  1. Amennyiben a pályázat kiírására azért kerül sor, mert a korábbi lakásbérleti jogviszony időtartam le fog járni és a volt bérlő tartja a leghosszabb bérleti időtartamra ajánlatot tevő pályázó ajánlatát, akkor a pályázat nyertese sorsolás nélkül a lakás korábbi bérlője.


  1. §


1.


  1. A pályázati tárgyalást a Településfejlesztési Bizottság két tagjának jelenlétében a polgármester vezeti. A tárgyalásról jegyzőkönyvet kell készíteni, amit a polgármester és a két bizottsági tag ír alá.


  1. A tárgyalás befejeztével a polgármester közli a pályázat eredményét.


  1. A pályázati tárgyalást elnyerő pályázóval a polgármester az eredmény megállapítását követő 15 munkanapon belül - a licitnek megfelelő számú havi lakbérösszeg befizetésének igazolása után - szerződést köt.


  1. Ha a pályázat nyertese a bérleti szerződés megkötése előtt bejelenti, hogy nem kívánja a lakásbérleti szerződést megkötni, a polgármester a pályázati eljáráson részt vett, következő leghosszabb időtartamra ajánlatot tevő pályázó részére adja bérbe a lakást. Amennyiben a pályázat nyerteséről sorsolás döntött, a következő legalacsonyabb sorszámot húzó, lakásbérleti jogviszonnyal nem rendelkező pályázóval köt szerződést a polgármester.
  2.  Amennyiben a bérleti szerződés az előre befizetett lakbérösszegnek megfelelő időtartam lejárta előtt szűnik meg, az előre befizetett bérleti díj időarányos részét az önkormányzat visszafizeti a bérlőnek. Amennyiben a szerződés az első 12 hónapon belül a bérlő kérelmére, közös megegyezéssel szűnik meg, az önkormányzat a bérlő által előre befizetett bérleti díjnak a 12 havi lakbérösszeg feletti részét fizeti vissza a bérlőnek.
  3. Amennyiben a bérlő és a bérbeadó között a 28. § (2) bekezdése szerinti megállapodás jön létre, akkor az önkormányzat az előző bekezdés szerint visszafizetendő bérleti díjat a megállapodásban kölcsönösen elfogadott bérlői költségtérítés összegének levonásával fizeti vissza a bérlőnek. Szintén levonásra kerül a visszafizetendő bérleti díjból a 28. § (3) bekezdésében meghatározott költség, amennyiben a lakás rendeltetésszerű használatának  biztosítása a visszaállítás költségének a bérlő általi megtérítésével történik.


Bérbeadás bérlőkiválasztási jog illetve bérlőkijelölési jog alapján


  1. §


  1. A rendelet 1. sz. mellékletének d) pontjában szereplő, bérlőkiválasztási joggal terhelt lakások tekintetében a már felhasznált kiválasztások számáról a jegyző nyilvántartást vezet.


  1. A bérlőkiválasztási illetve bérlőkijelölési joggal terhelt lakás megürülése esetén a polgármester írásban felhívja a jogosultat annak közlésére, hogy kivel és milyen időtartamra kell megkötni a bérleti szerződést.


  1. A polgármester a bérlőkijelölési jog jogosultja által megnevezett személlyel, a megjelölt időtartamra az e rendeletben meghatározott feltételekkel köt bérleti szerződést.


  1. Amennyiben a jogosult a felhívásban megjelölt határidőn belül nem nevezi meg a leendő bérlő személyét és a bérbeadás időtartamát, akkor a bérleti díj fizetési kötelezettség a bérlőkijelölési jog jogosultját terheli.


Bérbeadás lakáscsere jogcímén


  1. §


  1. Önkormányzati lakás bérleti joga kizárólag másik lakás bérleti jogára cserélhető.


(2) Önkormányzati bérlakás elcseréléséhez a bérbeadó hozzájárulása szükséges.


(3) Bérlőtársi jogviszony esetén a bérlőtárs a bérlőtársi jogát is elcserélheti. Ehhez a bérbeadó hozzájárulásán kívül a többi bérlőtárs hozzájárulása is szükséges.


  1. Az önkormányzati bérlakásra kötött csereszerződés csak akkor hagyható jóvá, ha az önkormányzati bérlakás leendő bérlője megfelel a jelenlegi lakásbérleti jogcím szerinti bérbeadási feltételeknek és a csereszerződésben vállalja a jelenlegi bérlővel kötött bérleti szerződésben foglaltak teljesítését. A csere jóváhagyása után az új bérlővel a régi bérleti szerződésben foglaltak szerinti szerződés köthető.


  1. Ahhoz a lakáscseréhez, ahol a cserével érintett lakások valamelyike bérlőkijelölési joggal terhelt, a lakáscseréhez való bérbeadói hozzájáruláson kívül a bérlőkijelölési jog jogosultjának hozzájárulása is szükséges. A hozzájárulás megadása következtében a bérlőkijelölési joggal terhelt lakásra létrejövő új bérleti jogviszony a következő bérlőkijelölési jog felhasználását jelenti a jogosultnak.



Fiatalok, hallgatók részére garzonház (fecskeház) bérbeadása

  1. §


(1) Fiatalok, hallgatók részére garzonházban épült bérlakásokat a képviselő-testület e rendelet 10 – 17. §-ai szerint pályázat útján adja bérbe.



  1. Garzonházban (fecskeházban) csak
  1. olyan állandó jellegű kereső tevékenységet végző, és lakáscélú előtakarékosságot vállaló és teljesítő (lakáscélú előtakarékossági szerződéssel rendelkező) házas, illetőleg élettársi kapcsolatban álló, 35. életévét be nem töltött fiatal, vagy
  2. felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos házas, illetőleg élettársi kapcsolatban álló hallgatója

nyerhet elhelyezést, akiknek nincs önálló ingatlan tulajdonuk.


  1. A bérbeadás időtartama maximum 5 év. Ezt követően a bérlő saját maga köteles elhelyezéséről gondoskodni, térítési és elhelyezési igény nélkül.


  1. A lakáscélú megtakarítások minimális éves szintje a garzonházi lakás bekerülési költségének 5 %-a. Az előtakarékossági szerződést Magyarországon bejegyzett pénzügyi intézménnyel kell megkötni, legalább a bentlakás időtartamára. A bérlő tudomásul veszi, hogy a bérleti jogviszony időtartama alatt a bérbeadó folyamatosan ellenőrizheti a bérletre való jogosultság fennállásának feltételeit. A bérleti szerződésben rögzíteni kell, hogy a bérlő a jogosultság feltételének vizsgálata érdekében a lakáscélú megtakarításaira vonatkozóan a banktitok alól felmentést ad.
  2. Abban abban az esetben, ha az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott bérlő kereső tevékenysége 90 napnál hosszabb időre megszűnik, vagy az előtakarékosságra vállalt kötelezettségnek nem tesz eleget, illetőleg az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott hallgatói jogviszonya megszűnik, úgy a bérleti jogviszony a legfeljebb 6 hónapos felmondási idő elteltével megszűnik.






  1. Cím


A bérleti jogviszony keletkezése és módosulása


A bérleti szerződés


  1. §


  1. A lakásbérleti jogviszony a bérleti szerződés aláírásával, az abban megjelölt időtartamra jön léte. A bérleti szerződést a polgármester köti meg a bérlővel. A szerződést a polgármesteri hivatal készíti elő.


  1. A bérleti szerződés tartalmazza
  • a bérlő (bérlőtársak) nevét,
  • a bérlő (bérlőtársak) személyi adatait (név, születési hely és idő, anyja neve, lakcím illetve szervezet neve, székhelye, képviselője, adószáma),
  • a lakás címét, komfortfokozatát, alapterületét, helyiségeinek felsorolását,
  • a bérbeadás időtartamát,
  • a bérleti díj havi összegét (a 22/1995. (XII. 14.) számú önkormányzati rendelet alapján),
  • a felek jogait és kötelezettségeit,
  • a bérbeadás jogcímére történő hivatkozást (testületi döntés esetén a határozat számát), és
  • mindazt, amiben a felek megállapodnak.


A bérbeadói hozzájárulás a bérlőtársi szerződéshez,

a lakásba történő befogadáshoz és a tartási szerződéshez


  1. §


  1. Bérlőtársi szerződés önkormányzati lakásra csak az Ltv. 4. § (4) bekezdése alapján köthető.


  1. Az önkormányzati lakásba a bérlő házastársán, gyermekén (örökbefogadott, mostoha és nevelt gyermekén), jogszerűen befogadott gyermekétől született unokáján valamint szülőjén (örökbefogadó-, mostoha- és nevelőszülőjén) kívül csak a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhatja be élettársát, testvérét, gyermeke házastársát, unokáját és nagyszülőjét.


  1. A bérbeadó hozzájárulásával a (2) bekezdés szerint beköltözött személyek a bérlő halála illetve a bérlet más módon történő megszűnése esetén kötelesek a lakásból kiköltözni. Erre a beköltöző személyeket a hozzájárulással egyidejűleg figyelmeztetni kell.


  1. §


  1. A bérbeadó a bérlő kérelmére hozzájárulhat ahhoz, hogy a bérlő tartási szerződést kössön természetes, vagy jogi személlyel, ha az Ltv. 22. § (3) bekezdésében foglalt kizáró feltételek nem állnak fenn, és a lakásbérlet határozatlan időre szól.


  1. Meg kell tagadni az (1) bekezdés szerinti hozzájárulást, ha az eltartónak más eltartottal       már  van tartási szerződése.


  1. Ha a tartási szerződés nem a bérleti jog folytatására kötik, akkor az eltartó befogadásához bérbeadói hozzájárulás kell, amely akkor adható meg, ha az eltartó írásbeli nyilatkozatot tesz, hogy a bérlő bérleti jogviszonya megszűnése esetén a lakásból másik lakás biztosítása nélkül kiköltözik.



A bérleti jogviszony módosulása

  1. §




  1. Cím


A felek jogai és kötelezettségei


A lakás átadása


  1. §


  1. A bérbeadó a lakást a bérlő részére leltár szerint, tisztán és rendeltetésszerű használatra  alkalmas állapotban adja át a lakás komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel együtt. A lakás átadásakor észlelt hibák, hiányosságok megszüntetéséről a bérbeadó köteles gondoskodni. Ha a bérbeadó e kötelezettségének nem tesz eleget, a bérlő a szükséges munkát helyette és költségére elvégezheti, a bérbeadó írásban történő felhívását követően.


  1. A lakás átadásakor leltárt kell készíteni, abban fel kell tüntetni a lakás, és a     lakásberendezések tényleges állapotát, valamint a bérlő esetleges észrevételeit. A bérlő az     átvételt a leltár aláírásával ismeri el.


  1. A bérbeadó és a bérlő írásban megállapodhatnak abban, hogy a lakást a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá.


  1. Az (3) bekezdés szerinti megállapodás esetén tételesen rögzíteni kell az elvégzendő munkákat, a kezdés és a befejezés időpontját, és a mindkét fél által elfogadott költségvetés szerinti bekerülési összeget.


  1. A (4) bekezdésben meghatározott összeg erejéig a bérlő nem fizet bérleti díjat. Erről a fenti megállapodásban rendelkezni kell. Amennyiben a bérleti jogviszony előbb szűnik meg, mint a bérlő a fenti összeget lelakta volna, a jogviszony megszűnését követő 15 napon belül a bérbeadó egy összegben köteles a fennmaradó részt kifizetni.



Karbantartási, felújítási, pótlási és csere kötelezettség


  1. §


(1) A bérbeadó köteles gondoskodni:

a.)   az épület állagának karbantartásról,

b.)   az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról,

c.)   a közös használatra szolgáló helyiségek állagában, továbbá e helyiségek          berendezéseiben keletkezett hibák, hiányosságok megszüntetéséről,

d.) a közös használatra szolgáló helyiségek és területek üzemeltetési költségeinek megfizetéséről, amennyiben a bérlakás nem társasházban van.


(2) A bérlő köteles gondoskodni a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak, valamint

    berendezéseinek karbantartásáról, háztartási szemét szállítás költségei megfizetéséről.


A lakás átalakítása, korszerűsítése


27. §


  1. A bérbeadó és a bérlő írásban megállapodhatnak abban, hogy a bérlő a lakást átalakítja,    korszerűsíti.


  1. A bérbeadó az átalakítás, korszerűsítés költségeit csak akkor vállalhatja át, ha a lakás     komfort fokozata ezáltal növekedett.


  1. A bérlő köteles vállalni a lakás új komfortfokozatának megfelelő lakbér megfizetését.


  1. A felek úgy is megállapodhatnak, hogy az átalakítás, korszerűsítés költségeit a bérlő viseli. Ebben az esetben a munkák elvégzésére és a költségek megtérítésére a 25. § (4) és (5) bekezdéseiben foglalt előírások az irányadók.


A lakás visszaadása


28. §


  1. A bérlő köteles a lakást a bérleti jogviszony megszűnését követő 15 napon belül a bérbeadó részére leltár szerint, tisztán és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban visszaadni. Ennek megfelelően elvégzendő munkák: falfestés, lakásberendezések üzemképessé tétele, szükség esetén az ajtó-, illetve ablakkeretek mázolása. A bérlő köteles a lakás bérét és közüzemi költségeit mindaddig fizetni, amíg a bérbeadó leltár szerint át nem veszi a lakást.


(2)   A felek a szerződéskötéskor, vagy annak megszűnésekor megállapodhatnak abban, hogy a lakás visszaadásakor a lakást és a lakásberendezéseket a bérbeadó teszi rendeltetésszerű     használatra alkalmassá, a kölcsönösen elfogadott bérlői költségtérítés fejében.


(3) Ha a bérlő a saját költségén létesített lakásberendezéseket a lakás visszaadásakor leszereli, akkor a bérbeadónak köteleznie kell a bérlőt az eredeti állapot visszaállítására, vagy a visszaállítás költségének megtérítésére, illetőleg a rendeltetésszerű használat más módon történő biztosítására.





  1. Cím


A lakásbérleti jogviszony megszűnése


29. §


  1. A lakásbérleti jogviszony Ltv. 23. § (1) és (2) bekezdése szerinti megszűnése esetén a bérlő köteles e rendelet 28. § (1) bekezdés szerinti állapotban és időben a lakást a bérbeadónak mindennemű térítési igény nélkül visszaadni.


  1. Ha a lakásbérleti jogviszonyt a felek közös megegyezéssel úgy szűntetik meg, hogy a bérbeadó a bérlőnek másik lakást ad bérbe, akkor az új lakásra kötött szerződési feltételek meghatározásánál a hatályos jogszabályi rendelkezéseket kell figyelembe venni.


  1. Ha a lakásbérleti jogviszony a bérlő halála miatt szűnt meg, a bérbeadó az örököst kötelezi, hogy a lakásban maradt hagyatéki tárgyakat az örökhagyó halálát követő 30 napon belül szállítsa el.


  1. Ha az örökös a hagyatéki tárgyakat a lakásból határidőre nem szállítja el, azokat a bérbeadó - az örökös költségére és veszélyére - raktárban, vagy erre alkalmas más helyiségben helyezheti el. Ennek során a hagyatéki tárgyakról leltárt kell felvenni. A tárgyakat a bérlő egy évig köteles őrizni.


  1. Amíg az örökös a hagyatéki tárgyakat a lakásból nem szállítja el, az üresen tartott lakással kapcsolatos olyan üzemeltetési és fenntartási költségek, amelyek egyébként a bérlőt terhelnék, az örököst terhelik. Ezen felül az örököst terheli az (3) bekezdésben megjelölt határidőn belül az üresen tartott lakást a megállapítható lakbér egyszeresének, határidőn túl pedig a kétszeresének megfelelő összegű használati díj megfizetésének kötelezettsége.


(6) Ha az elhalt bérlőnek lakbérhátraléka van, akkor a bérbeadó köteles azt hagyatéki    teherként bejelenteni, melyért az örökös az örökhagyó hagyatékának erejéig felel.



I.III. FEJEZET


A HELYISÉGBÉRLET SZABÁLYAI


30. §


  1. Az önkormányzat tulajdonában lévő nem lakáscélú helyiségek bérbeadásának feltételeire, a felek jogaira és kötelességeire, valamint a bérleti jogviszony megszűntetésére illetve folytatására a lakásbérlet szabályait az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


  1. A helyiségek tekintetében a bérbeadói jogokat a polgármester gyakorolja.


A helyiségek bérbeadásának feltételei


31. §


  1. Önkormányzati tulajdonú helyiségeket csak pályázat útján lehet bérbe adni.


  1. A bérbeadó az üres, vagy megüresedett önkormányzati tulajdonban lévő helyiségekre csak határozott időre szóló bérleti szerződést köthet.


  1. A határozott időre szóló bérleti szerződés legfeljebb öt évi időtartamra szólhat, mely a felek közös megegyezése esetén 5-5 évvel meghosszabbítható.


  1. Önkormányzati tulajdonú helyiség albérletbe nem adható, a bérleti jog nem ruházható át és nem cserélhető el.


A pályázati eljárás


32. §


  1. A pályázati eljárás lefolytatására az e rendelet 12-17. §-ában foglalt rendelkezéseket az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


  1. A pályázat tárgya a helyiségbérleti díj havi összege.


  1. A pályázók között pályázati tárgyalás megtartására kerül sor A pályázatot az nyeri el, aki a pályázati tárgyaláson a legmagasabb összegű bérleti díj megfizetésére tesz ajánlatot.


  1. A pályázati kiírásnak tartalmaznia kall a minimális bérleti díjat, mint induló összeget, valamint azt a tevékenységi kört, amely a helyiségben folytatható.


  1. A pályázaton minden természetes és jogi személy részt vehet, aki igazolni tudja a helyégben folytatandó (a pályázati kiírásban megjelölt) tevékenység gyakorlásához való jogosultságát.


A felek jogai és kötelezettségei


33. §


  1. A bérbeadó köteles a helyiséget a bérlő használatába adni, a bérlő köteles minden hónap 15-ig előre egy összegben a pályázaton megállapított bérleti díjat a bérbeadó részére megfizetni.


(2) A bérbeadó nem köteles a bérlőnek a helyiséget úgy bérbe adni, hogy az abban folytatni

kívánt tevékenység gyakorlásához szükséges módon legyen kialakítva, felszerelve, illetve berendezve.


  1. A bérlő köteles gondoskodni a helyiséghez tartozó üzlethomlokzat, (portál), kirakatszekrény, védőtető, ernyős szerkezet, biztonsági berendezések karbantartásáról, és az e rendelet 26. § (2) bekezdésében meghatározott tevékenységek elvégzéséről.


  1. A bérlő köteles gondoskodni továbbá az épület olyan központi berendezéseinek karbantartásáról, amelyeket a bérlő kizárólagosan használ, illetve tart üzemben, az épület, továbbá a közös használatra szolgáló helyiségek és területek tisztántartásáról, ha az a bérlő tevékenysége miatt vált szükségessé, továbbá a bérlő tevékenységével kapcsolatban keletkezett nem háztartási szemét elszállításáról.


  1. A helyiség bérletére vonatkozó bérleti szerződésben a bérlői, bérbeadói jogokat és     kötelezettségeket pontosan meg kell határozni.

A bérlőtársi jogviszony


34. §


  1. Az önkormányzat tulajdonban lévő helyiségre azonos, vagy hasonló tevékenységet folytatók közösen pályázhatnak és velük bérlőtársi szerződés köthető.


  1. Ha valamelyik bérlőtárs jogviszonya megszűnik, a visszamaradt bérlőtárs kérelmére a helyiség egyedüli bérlőjévé válik. Több visszamaradt bérlőtárs esetén kérelmükre azok továbbra is bérlőtársakként folytatják a jogviszonyt.


  1. A visszamaradt bérlő a bérletet bérlőtársi viszonyban az általa választott bérlőtárssal is folytathatja a bérbeadó hozzájárulásával.


A bérleti jogviszony megszűnése


35. §


A helyiségre kötött bérleti szerződés megszűnik:

  1. a határozott időtartam lejártával,
  2. a felek közös megegyezésével,
  3. a felek valamelyikének felmondásával, ha a másik fél a szerződésben rögzített kötelezettségének írásbeli felszólítás ellenére nem tesz eleget,
  4. a gazdasági társaság, illetőleg a nem gazdasági társaság formában működő jogi személy bérlő jogutód nélkül megszűnik,
  5. a bérlőnek a helyiségben végzett tevékenységéhez szükséges egyéni vállalkozói igazolványát visszavonták vagy azt a bérlő visszaadta,
  6. ha nincs a bérleti jog 36. § szerinti folytatására jogosult személy vagy a jogosult nem kívánja a bérleti jogot folytatni.


A bérleti jog folytatása


36. §


  1. Az egyéni vállalkozói igazolvány alapján tevékenységet folytató bérlő halála esetén csak az 1990. évi V. törvény 13. §-ának (2) bekezdésében meghatározott személyek jogosultak a bérleti jogot folytatni.


  1. A vállalkozói igazolványhoz nem kötött tevékenység esetén csak az Ltv. 21. § (2) bekezdésében felsorolt személyek jogosultak a bérleti jogot folytatni, ha a helyiséget továbbra is arra a célra használják, mint a bérlő.


II.IV. FEJEZET


NYILVÁNTARTÁSOK VEZETÉSE, ADATVÉDELEM


37. §


  1. A jegyző naprakész nyilvántartást vezet az önkormányzat tulajdonában lévő, e rendelet 1. számú melléklete szerinti lakásokról és a 2. számú melléklet szerinti helyiségekről.



(2) A lakásnyilvántartás tartalmazza:

  1. a lakás címét, alapterületét, a szobák és egyéb helyiségek számát, komfortfokozatát, társasház esetén a közös tulajdoni hányadot,
  2. a bérlő és az e rendelet 22. § (2) bekezdése alapján a lakásba befogadottak nevét és a rokoni kapcsolatot,
  3. a bérleti jogviszony keletkezésének időpontját, a bérleti jogviszony időtartamát,
  4. a bérbeadás jogcímét és
  5. az ügyiratszámot.


  1. A helyiség-nyilvántartás tartalmazza:
  1. a helyiség címét, alapterületét,
  2. a bérlő nevét, címét
  3. a bérleti jogviszony keletkezésének időpontját, a bérleti jogviszony időtartamát,
  4. a helyiséghasználat jellegét,
  5. a bérleti díj összegét
  6. az ügyiratszámot.


  1. A bérbeadó – a jogszabály keretei között – jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek e rendelet alapján a bérbeadás feltételeinek megállapítása illetve a bérbeadói hozzájárulásról való döntés meghozatala érdekében a tudomására jutottak.



III.V. FEJEZET


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


38. §


  1. E rendelet 2003 december 1-jén lép hatályba.


  1. E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Tab Város Önkormányzatának 3/1994. (II. 17.), 13/1994. (VI. 16.), 23/1995. (XII. 14.), 6/1996. (II. 29.), 2/1998. (II. 2.), 6/1999. (III. 23.), 13/1999. (VIII. 27.), 15/2001. (VIII. 17.), 22/2001. (XI. 26.) és 13/2002. (VI. 25.) számú rendeletei hatályukat vesztik.


  1. E rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Ltv. és a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.



Tab, 2003. október 22.





Schmidt Jenő                                                                                   Dr. Mezőfi Ágnes

            polgármester                                                                          városi jegyző

           





1. számú melléklet



Az önkormányzat tulajdonában álló lakások

(jelenleg szociális célú)



                       

Lakás címe:                                                    Lakás komfortfokozata:       Alapterület (m2):


Béke u. 5. fsz. 2.                                             komfortos                                              55

Kisfaludy u. 1/3.                                             komfortos                                              40

Kisfaludy u. 1/4                                              komfortos                                              56

Kisfaludy u. 1/6.                                             komfortos                                              53

Kisfaludy u. 36.                                              komfort nélküli                                     19

Kisfaludy u. 36.                                              komfort nélküli                                     46

Kisfaludy u. 36/2.                                           komfort nélküli                                     49

Kisfaludy u. 36/3.                                           komfort nélküli                                     34

Kisfaludy u. 36/5.                                           komfort nélküli                                     48

Kisfaludy u. 41/3.                                           komfort nélküli                                     39

Kisfaludy u. 41/4.                                           komfort nélküli                                     39

Kisfaludy u. 43/1.                                           komfort nélküli                                     39

Kisfaludy u. 43/2.                                           komfort nélküli                                     48

Kisfaludy u. 43/3.                                           komfort nélküli                                     45

Kisfaludy u. 43/4.                                           komfort nélküli                                     47

Kisfaludy u. 45.                                              komfort nélküli                                     35

Kisfaludy u. 1/2                                              komfortos                                              46

Kossuth L. u. 116/1.                                       félkomfortos                                         38

Kossuth L. u. 130. IV/23.                               komfortos                                              71

Kossuth L. u. 130. IV/21.                               komfortos                                              71

Kossuth L. u. 130. fsz. 3.                                komfortos                                              55

Kossuth L. u. 25/1.                                         komfort nélküli                                     51

Kossuth L. u. 25/2.                                         komfort nélküli                                     45

Kossuth L. u. 25/3.                                         komfort nélküli                                     52

Kossuth L. u. 32. I/3.                                      komfortos                                              55

Kossuth L. u. 35.                                            komfortos                                              57

Kossuth L. u. 56/1.                                         félkomfortos                                         40

Kossuth L. u. 56/2.                                         félkomfortos                                         40

Kossuth L. u. 56/3.                                         komfortos                                              43

Kossuth L. u. 80. I/5.                                      összkomfortos                                       58

Kossuth L. u. 80. I/6.                                      összkomfortos                                       58

Kossuth L. u. 80. II/9.                                    összkomfortos                                       58

Kossuth L. u. 80. III/13.                                 összkomfortos                                       53

Kossuth L. u. 80. III/16.                                 összkomfortos                                       53

Kossuth L. u. 80. III/15.                                 összkomfortos                                       53

Kossuth L. u. 80. IV/17.                                 összkomfortos                                       48

József A. ltp. A. ép. Fsz. 3.                             komfortos                                              62

József A. ltp. D. ép. fsz. 2.                             komfortos                                              49

József A. ltp. B. ép. fsz. 2.                              komfortos                                              49

Kossuth L. u. 80. IV/20.                                 komfortos                                              48

Kossuth L. u. 90.                                            komfortos                                              52

Kossuth L. u. 99/1.                                         komfort nélküli                                     40

Kossuth L. u. 99/2.                                         komfort nélküli                                     36

Kossuth L. u. 99/4.                                         komfort nélküli                                     32

Kossuth L. u. 99/5.                                         komfort nélküli                                     42

Petőfi u. 1.                                                      komfort nélküli                                   107

Virág u. 21.                                                     komfortos                                              56

Virág u. 23.                                                     komfortos                                              56

Virág u. 27.                                                     komfortos                                              56

Vörösmarty u. 14/1.                                        komfort nélküli                                     38

Vörösmarty u. 14/2.                                        komfortos                                              34

Vörösmarty u. 14/3.                                        félkomfortos                                         37

Béke u. 10.                                                      összkomfortos                                       89  

Rákóczi u. 4.                                                   komfort nélküli                                     54

Kossuth L. u. 23. fsz. 4.                                  komfortos                                              54










































Az önkormányzat tulajdonában álló lakások

(jelenleg közérdekű)



                       

Lakás címe:                                                    Komfortfokozata:           Alapterület (m2):



Béke u. 5. fsz. 1.                                             komfortos                                              56  

Béke u. 5. fsz. 3.                                             komfortos                                              56

József A. ltp. A. ép. fsz. 1.                             komfortos                                              62 

József A. ltp. A. ép. fsz. 2.                             komfortos                                              49

József A. ltp. B. ép. fsz. 1.                              komfortos                                              62

József A. ltp. B. ép. fsz. 3.                              komfortos                                              62

József A. ltp. B. ép. II/7.                                komfortos                                              62

József A. ltp. B. ép. II/8.                                komfortos                                              49

József A. ltp. D. ép. fsz. 1.                             komfortos                                              62

József A. ltp. D. ép. I/5.                                  komfortos                                              49

József A. ltp. D. ép. II/8.                                komfortos                                              49

József A. ltp. E. ép. I/5.                                  komfortos                                              49

József A. ltp. E. ép. I/6.                                  komfortos                                              62

József A. ltp. E. ép. II/7.                                 komfortos                                              62

József A. ltp. E. ép. II/8.                                 komfortos                                              49

József A. ltp. E. ép. II/9.                                 komfortos                                              62

Kossuth L. u. 130. fsz. 2.                                komfortos                                              41

Kossuth L. u. 130. III/19.                               komfortos                                              54

Kossuth L. u. 144.                                          komfortos                                              70

Kossuth L. u. 21. I/5.                                      komfortos                                              58

Kossuth L. u. 21. I/6.                                      komfortos                                              62

Kossuth L. u. 21. I/7.                                      komfortos                                              70

Kossuth L. u. 21. II/10.                                  komfortos                                              62

Kossuth L. u. 21. II/9.                                    komfortos                                              58

Kossuth L. u. 21. II/11.                                  komfortos                                              70

Kossuth L. u. 21. II/12.                                  komfortos                                              58

Kossuth L. u. 21. I/8.                                      komfortos                                              58

Kossuth L. u. 21. fsz. 1.                                  komfortos                                              54

Kossuth L. u. 21. fsz. 2.                                  komfortos                                              59

Kossuth L. u. 21. fsz. 3.                                  komfortos                                              70

Kossuth L. u. 21. fsz. 4.                                  komfortos                                              54

Kossuth L. u. 23. I/5.                                      komfortos                                              58

Kossuth L. u. 23. I/6.                                      komfortos                                              62

Kossuth L. u. 23. I/7.                                      komfortos                                              70

Kossuth L. u. 23. II/10.                                  komfortos                                              62

Kossuth L. u. 23. II/12.                                  komfortos                                              59

Kossuth L. u. 23. fsz. 1.                                  komfortos                                              54

Kossuth L. u. 23. fsz. 2.                                  komfortos                                              62

Kossuth L. u. 34. I/3.                                      komfortos                                              54

Mártírok u. 21.                                                összkomfortos                                     100

Kossuth L. u. 56/3.                                         komfortos                                              43

Kossuth L. u. 65.                                            komfortos                                              93

Kossuth L. u. 80. I/7.                                      összkomfortos                                       58

Kossuth L. u. 80. II/12.                                  összkomfortos                                       58

Kossuth L. u. 80. II/11.                                  összkomfortos                                       58

Kossuth L. u. 80. III/14.                                 összkomfortos                                       53

Kossuth L. u. 80. IV/19.                                 összkomfortos                                       48

Kossuth L. u. 80. IV/18.                                 összkomfortos                                       48

Kossuth L. u. 80. fsz. 3.                                  összkomfortos                                       58

Kossuth L. u. 80. fsz. 1.                                  összkomfortos                                       58

Kossuth L. u. 80. fsz. 2.                                  összkomfortos                                       58

Kossuth L. u. 80. fsz. 4.                                  összkomfortos                                       58

Kossuth L. u. 93.                                            komfortos                                              30

Virág úti ltp. A. ép. fsz. 3.                              komfortos                                              70

Virág u. 12.                                                     összkomfortos                                       27

Virág u. 14.                                                     komfortos                                              64

Virág u. 4.                                                       összkomfortos                                     100

Mártírok u. 3.                                                  összkomfortos                                       72









Az önkormányzat tulajdonában álló lakások

(jelenleg költségalapú)



                       

Lakás címe:                                                    Komfortfokozata:                 Alapterület (m2):


Kossuth L. u. 17. fsz. 1.                                  összkomfortos                                       72

Kossuth L. u. 17. fsz. 2.                                  összkomfortos                                       35

Kossuth L. u. 17. fsz. 3.                                  összkomfortos                                       32

Kossuth L. u. 17. fsz. 4.                                  összkomfortos                                       61

Kossuth L. u. 17. fsz. 5.                                  összkomfortos                                       38

Kossuth L. u. 17. fsz. 6.                                  összkomfortos                                       42

Kossuth L. u. 17. I. em. 7.                              összkomfortos                                       71

Kossuth L. u. 17. I. em. 8.                              összkomfortos                                       35

Kossuth L. u. 17. I. em. 9.                              összkomfortos                                       32

Kossuth L. u. 17. I. em. 10.                            összkomfortos                                       61

Kossuth L. u. 17. I. em. 11.                            összkomfortos                                       52

Kossuth L. u. 17. I. em. 12.                            összkomfortos                                       44

Kossuth L. u. 17. tetőtér 13.                           összkomfortos                                       53

Kossuth L. u. 17. tetőtér 14.                           összkomfortos                                       25

Kossuth L. u. 17. tetőtér 15.                           összkomfortos                                       29

Kossuth L. u. 17. tetőtér 16.                           összkomfortos                                       46

Kossuth L. u. 17. tetőtér 17.                           összkomfortos                                       41

Kossuth L. u. 17. tetőtér 18.                           összkomfortos                                       27





Lakás címe:                                                    Komfortfokozata:               Alapterület (m2)


József A. ltp. A. ép. II/9.                                komfortos                                              60

József A. ltp. B. ép. I/4.                                  komfortos                                              62

József A. ltp. E. ép. fsz. 2.                              komfortos                                              49


Kossuth L. u. 23. I/8.                                      komfortos                                              58

Kossuth L. u. 23. II/11.                                  komfortos                                              70

Kossuth L. u. 23. II/9.                                    komfortos                                              58

Kossuth L. u. 23. fsz. 3.                                  komfortos                                              70

Virág úti ltp. A. ép. I/5.                                  komfortos                                              58

Virág úti ltp. A. ép. I/6.                                  komfortos                                              62

Virág úti ltp. A. ép. I/7.                                  komfortos                                              70

Virág úti ltp. A. ép. I/8.                                  komfortos                                              58

Virág úti ltp. A. ép. II/10.                               komfortos                                              62

Virág úti ltp. A. ép. II/11.                               komfortos                                              70

Virág úti ltp. A. ép. II/12.                               komfortos                                              58

Virág úti ltp. A. ép. II/9.                                 komfortos                                              58

Virág úti ltp. A. ép. fsz. 1.                              komfortos                                              54

Virág úti ltp. A. ép. fsz. 2.                              komfortos                                              62

Virág úti ltp. A. ép. fsz. 4.                              komfortos                                              54

József A. ltp. C. ép. fsz. 1.                              összkomfortos                                       62

József A. ltp. C. ép. fsz. 2.                              összkomfortos                                       49

József A. ltp. C. ép. fsz. 3.                              összkomfortos                                       62

József A. ltp. C. ép. I. em. 4.                          összkomfortos                                       62

József A. ltp. C. ép. I. em. 5.                          összkomfortos                                       49

József A. ltp. C. ép. I. em. 6.                          összkomfortos                                       62

József A. ltp. C. ép. II. em. 7.                         összkomfortos                                       62

József A. ltp. C. ép. II. em. 8.                         összkomfortos                                       49

József A. ltp. C. ép. II. em. 9.                         összkomfortos                                       62























2. számú melléklet



Az önkormányzat tulajdonában álló nem lakás célú helyiségek



                       

Helyiség rendeltetése:                                    Helyiség címe:                        Alapterület (m2):


bank épület                                                      Kossuth L. u. 134.                            189,4

vendéglátó üzlet                                              Kossuth L. u. 116.                           123

garázs                                                              Virág úti ltp. C. ép.                            24

garázs                                                              Virág úti ltp. D. ép.                            21

üzlethelyiség (Vásárcsarnokban)                     Vörösmarty u. 1.                                19

garázs                                                              Kossuth L. u. 23.                               20

garázs                                                              Kossuth L. u. 23.                               21

garázs                                                              József A. ltp. A. ép.                           15

garázs                                                              Kossuth L. u. 23.                               16

garázs                                                              Kossuth L. u. 23.                               20

üzlethelyiség                                                   Kossuth L. u. 96.                                  

volt vöröskereszt helyisége                             Kossuth L. u. 134.                             12

patika                                                              Kossuth L. u. 65.                             119

kolbász sütő                                                    Vörösmarty u. 1.                                16

üzlethelyiség                                                   Kossuth L. u. 90.                               89

üzlethelyiség                                                   Vörösmarty u. 1.                                20

szerelőműhely                                                 Kossuth L. u. 22.                             208

üzlethelyiség                                                   Kossuth L. u. 22.                                  

üzlethelyiség                                                   Kossuth L. u. 22.                                  

üzlethelyiség                                                   Vörösmarty u. 1.                              126

üzlethelyiség                                                   Vörösmarty u. 1.                                14

üzlethelyiség                                                   Kossuth L. u. 90.                               33

üzlethelyiség                                                   Kossuth L. u. üzletsor                        28

üzlethelyiség                                                   Kossuth L. u. üzletsor                        58

üzlethelyiség                                                   Kossuth L. u. üzletsor                        84

öltöző                                                              Szent I. úti sportpálya      

szociális foglalkoztató                                     Ady E. u. 1.                                       90

raktár                                                               Kossuth L. u. 104.           

elárusító hely (Vásárcsarnokban)                    Vörösmarty u. 1                                 32

rendőrség épülete                                            Kossuth L. u. 35.                                  

bank épülete                                                    Kossuth L. u. 31.                               30

raktár                                                               Kossuth L. u. 15.                             174

raktár                                                               Kossuth L. u. 15.                             170

egyéb közös használatú helyiségek                 József A. ltp. C. épület                    140








3. számú melléklet


Szociális bérlakás iránti kérelem


1.) A kérelmező                                                       A kérelmező házastársának


neve: ........................................................                                                                            

születési helye, ideje:................................                                                                            

.................................................................                                                                            

anyja neve: ..............................................                                                                            

lakcíme: ...................................................                                                                            

tabi lakóhely létesítésének időpontja:

.................................................................                                                                            

munkahelye: ............................................                                                                            

.................................................................                                                                            

jelenlegi munkaviszonyának kezdete:

.................................................................                                                                            

havi nettó jövedelme: ..............................                                                                            


2.) Az igénylővel együtt költözők

neve: ...................................................................................................................................

születési ideje:......................................................................................................................

a kérelmezővel való hozzátartozói kapcsolata:                                                                    

havi nettó jövedelme: : .......................................................................................................


neve: ...................................................................................................................................

születési ideje:......................................................................................................................

a kérelmezővel való hozzátartozói kapcsolata:                                                                    

havi nettó jövedelme: : .......................................................................................................


neve: ...................................................................................................................................

születési ideje:......................................................................................................................

a kérelmezővel való hozzátartozói kapcsolata:                                                                    

havi nettó jövedelme: : .......................................................................................................


neve: ...................................................................................................................................

születési ideje:......................................................................................................................

a kérelmezővel való hozzátartozói kapcsolata:                                                                    

havi nettó jövedelme: : .......................................................................................................


neve: ...................................................................................................................................

születési ideje:......................................................................................................................

a kérelmezővel való hozzátartozói kapcsolata:                                                                    

havi nettó jövedelme: : .......................................................................................................


3.) Az egy főre eső átlagos havi nettó jövedelem: ..................................................................


4.) Az igényelt lakás nagysága és komfortfokozata: ...............................................................


5.) A lakáskérelem indoka (jelenlegi lakáskörülményei miért nem megfelelőek):

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

6.) Nyilatkozom, hogy nekem és a velem együtt költöző családtagoknak

  • beköltözhető lakástulajdona*                    nincs         van
  • olyan vagyona (ingatlan, jármű, vagyoni értékű jog, értékpapír, készpénz, bankbetét), amelynek értéke a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 50 szeresét meghaladja*                       nincs         van


illetve ilyen vagyont 5 éven belül*            nem idegenítettünk el          elidegenítettünk.


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy olyan valótlan adatok közlése, amely számomra jogtalan előnyt jelent, a kérelmem elutasítását jelenti.


Kérelmemhez mellékelek ………… db jövedelemigazolást.


Tab, 200…………………………….


………………………………………………..

kérelmező

* A megfelelő szövegrész aláhúzandó


I N D O K O L Á S


Tab Város Önkormányzatának 29/2003. (X. 30.) sz. rendelethez



Általános Indokolás


A lakások és helyiségek bérletére valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.) 1994. január 1-jén lépett hatályba.


Az Ltv. 3. § (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzat tulajdonában lévő lakásokra a tulajdonos önkormányzatnak az Ltv. kereti között alkotott rendeletében meghatározott feltételekkel lehet bérleti szerződést kötni. E rendeletben meg kell határozni az önkormányzati lakás szociális helyzet alapján történő bérbeadásának feltételeit.

A 36. § (1) bekezdése szerint az önkormányzat tulajdonában lévő nem lakáscélú helyiségek bérbeadásának és a bérbeadói hozzájárulásnak a feltételeit önkormányzati rendelet határozza meg.

E rendelet alkotási kötelezettségnek az Ltv. 79. § (2) bekezdése alapján csak azoknak a községi önkormányzatoknak nem kell eleget tenni, amelyek húsznál kevesebb lakással illetve helyiséggel rendelkeznek.

Az Ltv, 93. § (1) bekezdése szerint az önkormányzati képviselő-testületek kötelesek voltak a rendeleteiket úgy megalkotni, hogy azok 1994. március 31-én hatályba lépjenek.


Tab Város Önkormányzata az Ltv. alapján 1994. elején megalkotta a 3/1994. (II. 17.) számú rendeletét, amely az elmúlt közel 10 év során 9 alkalommal módosításra került. Mára a joganyag szerkezeti egysége a sok módosítás következtében megbomlott, nehezen áttekinthetővé váltak a rendelkezései. Emellett a jogalkalmazás során a rendelet több hiányosságára, pontatlanságára derült fény.

Az állampolgárok jogbiztonsága és a könnyebb alkalmazhatóság miatt célszerűnek látszik az egész joganyag hatályon kívül helyezése és egy új rendelet megalkotása.


Részletes indokolás


a 2. §-hoz


A rendelet az Ltv. által magyarázott fogalmakat nem ismétli (a záró rendelkezések között utal az Ltv. alkalmazására), csak az Ltv. által nem használt, de az e rendeletben szereplő fogalmakat definiálja.


a 3. § (5) bekezdéshez


Az Ltv. 33. § (1) és (3) bekezdése alapján a bérlő a bérbeadó hozzájárulásával a lakás egy részét bérbe adahatja, a bérbeadói hozzájárulás feltételeit az önkormányzati rendelet határozza meg. E rendelkezések nem zárják ki azt, hogy a képviselő-testület a rendeletben úgy döntsön, hogy nem adhat a bérbeadó hozzájárulást, vagyis nem adható albérletbe az önkormányzati lakás.





az 5. §-hoz


Amennyiben az „A” változatot fogadja el a testület, akkor minden lakás konkrétan be lesz sorolva valamelyik jogcím alapján bérbe adható lakások közé. Ilyen esetben ha más célból akarja bérbe adni a testület, akkor csak a lakás átminősítésével - rendelet-módosítással – tudja megtenni.


a 6. §-hoz


A szociális helyzet alapján történő bérbeadás feltételeit az önkormányzat az Ltv. alapján szabadon határozza meg.

A jövedelemkorlátokat a lakások korlátozott számára való tekintettel olyan mértékben célszerű meghatározni, hogy csak az akkora jövedelemmel rendelkező családok feleljenek meg a feltételeknek, amekkora jövedelemből egyéb módon (pl. albérlet) nem biztosítható a család lakhatása. ezen jövedelem jelenleg a nyugdíjminimum 120 (egyedülálló esetében 140) %-ában van meghatározva. (2003-ban 26.160,- illetve 30.520,- Ft.)

Felállítható valamilyen nagyságú jövedelemkorlát is, hogy a jelentősebb vagyontárggyal rendelkezők ne kaphassanak szociális alapon bérlakát.


a 9. § (3) és (4) bekezdéshez


A korábbi rendelet nem rendelkezett azon családok sorsáról, akiknél a határozott időtartamú bérleti szerződés lejártakor, a jogosultsági feltételek ismételt vizsgálata során kiderül, hogy már nem felelnek meg a feltételeknek illetve már kétszer meghosszabbításra került a bérleti jogviszony.

Ilyen esetben, mivel a család jövedelmi viszonyaiban kedvező változás áll be, lehetőség van magasabb összegű bérleti díj fizetése mellett újból 5 évre bérleti szerződést kötni. Ez alatt az idő alatt van lehetősége a családoknak más lakhatási lehetőséget keresni és a magasabb bérleti díj ösztönzőleg hat erre. („A” változat)

A „B” változat ezen túlmenően nem ad korlátot arra nézve, hogy hányszor lehet meghosszabbítani, vagyis amíg fennállnak a jogosultsági feltételek, addig meghosszabbítható a bérleti jogviszony.


a 10. §-hoz


A képviselő-testület meghatározhatja azon szervezetek körét, amelyek munkáját úgy ítéli meg, hogy a város érdekében végzik tevékenységüket. Ezen szervezetek szakember ellátásának lehetőségét biztosítja ez a rendelkezés.


a 12. § (1) bekezdéséhez


A képviselő-testület kizáró feltételként határozhatja meg a közérdekű bérlakás esetében a lakástulajdonnal való rendelkezést.


a 31. § (3) bekezdéséhez


A jelenleg hatályos rendelkezések szerint ha lejárt a határozott idejű bérleti szerződés a helyiségre, mindig új pályázat került kiírásra. A „B” változat szerint lehetőség van a felek közös megegyezése esetén pályázati eljárás nélkül a volt bérlővel újból, maximum 5 évre szerződést kötni. Így a vállalkozó hosszabb távra tud tervezni és amennyiben kölcsönösen elfogadható új bérleti díjban tudnak megállapodni, az önkormányzatot sem éri anyagi hátrány.



Tab, 2003. október 22.




                                                                                                   Dr. Mezőfi Ágnes

                                                                                                       városi jegyző






ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

Tab Város Önkormányzatának

14/2004. (VI. 25.) számú rendeletéhez



Tab Város Önkormányzatának az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 29/2003. (X. 30.) számú rendelete 2003. december 1-jén lépett hatályba. A Rendelet közel 6 hónapos alkalmazása során több hiányra, illetve pontatlanságra derült fény, ezért vált szükségessé jelen rendelet megalkotása.


RÉSZLETES INDOKOLÁS


Az 1. §-hoz:

Jelen módosítással a Rendelet 1. sz. mellékletének külön pontja tartalmazza a közérdekű célból bérbe adható illetve a bérlőkiválasztási joggal terhelt lakásokat.


A 2. §-hoz:

A Rendeletben a szociális bérlakásra való jogosultság megállapításánál figyelembe vett jövedelemhatár igen alacsony, a kérelmezők többségének a jogosultsága az esetek nagyobb részében azért nem állapítható meg, mert jövedelmük pár ezer forinttal meghaladja az említett határt. Felmerült a szükségessége a fenti jövedelemhatár kitolásának, szem előtt tartva természetesen a szociális rászorultságot, de igazodva napjaink jövedelem viszonyaihoz. A javaslatba a jelenlegi – minimum nyugdíj % -ban meghatározott – 120 %, illetve egyedülálló esetén 140 % helyett 150 % illetve 180 % szerepel. A két javasolt mérték a 2004. évi minimum nyugdíjjal (23.200 Ft) számolva 34.800 Ft, illetve 41.760 Ft.


A 3. és a 4. §-hoz:

A Rendeletnek a lakás visszaadásáról szóló 28. § (1) bekezdése szerint a bérlő köteles a lakást a bérleti jogviszony megszűnését követő 15 napon belül a bérbeadó részére leltár szerint, tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban visszaadni. A Rendelet 9.§ (5) bekezdése, valamint a 11. § (2) bekezdése jelenleg a fenti általános szabályozással ellentétesen a szociális jelleggel, illetve a közérdekű célból bérbe adott lakás bérlője számára a jogviszony megszűnését követő 30. napban határozza meg a lakás elhagyásának határidejét. A tervezetben szereplő módosításokkal fenti rendelkezések összhangba kerülnek.


Az 5. §-hoz:

A Rendelet jelen módosítással hatályon kívül helyezendő szakasza szerint a költségalapú bérlakások és a helyiségek bérbeadására kiírt pályázatot eredménytelennek kell tekinteni, amennyiben csak egy pályázó tesz ajánlatot. A szabályozás felesleges, hiszen a pályázók által könnyen „kijátszható”; a pályázati tárgyalásra „hoznak magukkal” valakit, aki jogosult pályázni az adott lakásra vagy helyiségre, hogy a pályázati eljárás érvényes legyen.


A 6. §-hoz:

A 2004. évben eddig két költségalapú bérlakásra vonatkozó bérleti jogviszony szűnt meg a bérlő kérelmére, közös megegyezéssel, mindkettő a bérleti jogviszony első 12 hónapján belül. Tekintettel arra, hogy a költségalapú bérlakásra pályázók minimum 12 havi bérleti díj előre egy összegben történő megfizetésének vállalásával válnak jogosulttá a liciten való részvételre, méltánytalan visszafizetni azoknak is az előre befizetett lakbér időarányos részét teljes egészében, akik az első 12 hónap eltelte előtt kérik a bérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetését.


A 7. §-hoz:

A Rendelet 28.§ (2) bekezdése szerint a felek a szerződéskötéskor, vagy annak megszűnésekor megállapodhatnak abban, hogy a lakás visszaadásakor a lakást és a lakásberendezéseket a bérbeadó teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá, a kölcsönösen elfogadott bérlői költségtérítés fejében. A (3) bekezdés szerint ha a bérlő a saját költségén létesített lakásberendezéseket a lakás visszaadásakor leszereli, akkor a bérbeadónak köteleznie kell a bérlőt az eredeti állapot visszaállítására, vagy a visszaállítás költségeinek megtérítésére, illetőleg a rendeltetésszerű használat más módon történő biztosítására.

Fenti (esetleges) költségek a lakásbérleti szerződés megszűnésekor az önkormányzatnak a bérlővel szembeni követeléseként jelennek meg. Jelen módosítás értelmében ezen költségek levonásával kerül visszafizetésre a bérlőnek visszajáró bérleti díj, így az önkormányzat közvetlenül tudja érvényesíteni a bérlővel szemben fennálló követelését. 


A 9. §-hoz:

A Lakástörvény 32. §-ának (2) bekezdése alapján az önkormányzati lakás bérlete a törvény alapján folytatható. Ehhez nincs szükség sem a bérbeadó elismerő nyilatkozatára, sem pedig új bérleti szerződés kötésére. A lakásbérleti jogviszonyban a bérlő halála után - mint jogi tény - következtében ipso iure alanyváltozás következik be, a bérleti szerződés egyebekben változatlanul fennmarad.


A 10. §-hoz:

A Rendelet előtt hatályban lévő, az önkormányzat rendelkezése alatt álló lakások és helyiségek bérletéről szóló 3/1994. (II. 17.) számú rendelet tartalmazta a lakás visszaadásakor kötelezően elvégzendő munkák tételes felsorolását, amely a Rendelet szövegéből kimaradt. Indokolt a bérlő kötelességeinek pontosítása érdekében a fenti felsorolást beültetni a Rendelet szövegébe.


A 11. §-hoz:

Fenti módosítás csak a Rendelet szövegezését kívánja pontosítani: a helyiségre kötött bérleti szerződés alapján a bérlőtársak mindegyike azonos jogokkal és kötelezettségekkel rendelkezik, mindegyik bérlőtárs jogosult az egész helyiség használatára, így a Rendelet pontatlan mikor úgy rendelkezik, hogy a visszamaradt bérlőtárs kérelmére az egész helyiség bérlőjévé válik.


A 12. és 13. §-hoz:

A Rendelet 1. sz. mellékletének b) pontjában szereplő, közérdekű célból bérbe adható lakások közül a bérlőkiválasztási joggal terheltek átkerülnek a melléklet d) pontjába. Kikerülnek a Rendelet 1. sz. mellékletének b) pontjából  továbbá azok a lakások, amelyeket az önkormányzat időközben elidegenített.



Tab, 2004. június 23.



                                                                                              Dr. Mezőfi Ágnes

                                                                                                       jegyző




INDOKOLÁS

Tab Város Önkormányzatának

20/2004. (VII. 26.) számú rendeletéhez


Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2004. április 22-i ülésén a 91/2004. (IV. 22.) sz. határozatával elidegenítésre kijelölte a Petőfi u. 1. szám alatti ingatlant. Az épület felső szintjén szociális bérlakás található, melyet jelenleg Makai Lászlóné bérel. A bérlő számára az önkormányzat a fenti lakás helyett másik szociális bérlakást kell hogy biztosítson, azonban jelenleg nem áll rendelkezésre üres szociális bérlakás, ezért szükségessé vált  a közérdekű célból bérbe adható üres lakások közül egynek szociális jelleggel bérbe adható lakássá minősítése.                                                                                                                                                                             


                                                                                       Dr. Mezőfi Ágnes

                                                                                                       jegyző





                                                                                         INDOKOLÁS


Tab Város Önkormányzat Képviselő-testületének

29/2004. (IX. 24.) rendeletéhez


A Tab, Kossuth L. u. 27. szám alatti ingatlan eladójának, Szilágyi Istvánnénak az ingatlan vételáraként előzetes megállapodás alapján önkormányzati bérlakást biztosít az önkormányzat. Szilágyi Istvánné szerepel a szociális bérlakásra jogosultak nyilvántartásában, számára csak szociális jelleggel adható bérbe önkormányzati lakás. Jelenleg nem áll az önkormányzat rendelkezésére szociális jelleggel bérbe adható lakás, ezért szükségessé vált egy közérdekű célból bérbe adható lakás átminősítése.



Tab, 2004. szeptember 23.




            Dr. Mezőfi Ágnes

                                                                                                                                          jegyző