Tab Város Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2004. (VIII.30.) önkormányzati rendelete

Az állattartás helyi szabályzatairól

Hatályos: 2011. 05. 02- 2012. 04. 29

Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének

40/2005. (XI. 2.), 25/2009. (VIII. 31.) 13/2011. (IV. 29.)  rendelettel módosított
24/2004. (VIII. 30.)

RENDELETE

az állattartás helyi szabályairól


Tab Város Önkormányzat képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében valamint az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet 36. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az állattartás helyi szabályaira vonatkozóan az alábbi rendeletet alkotja:


  1. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1. Cím

A rendelet hatálya


1. §


(1) E rendelet személyi hatálya kiterjed Tab város közigazgatási területén valamennyi állattartóra, állattartó épület létesítőjére, hasznosítójára és használójára (továbbiakban állattartó).


(2) E rendelet területi hatálya Tab város közigazgatási területére terjed ki.


2. §


E rendelet tárgyi hatálya Tab város közigazgatási területén folytatott állattartásra terjed ki.


3. §


(1) A rendelet hatálya nem terjed ki az egészségügyi és állategészségügyi szerveknél valamint a fegyveres erőknél és rendészeti szerveknél folytatott állattartásra.


(2) E rendelet alkalmazásában nem minősül állattartásnak az esetenként közvetlen fogyasztásra beszerzett, levágásra szánt, legfeljebb 3 napig tartott kisállat (maximum 10 db). Az állatokat a levágásig zárt helyen kell tartani.


2. Cím

A rendelet célja


4. §


A rendelet célja azon szabályok meghatározása, amelyek elősegítik az állattartók, valamint az állattartással érintettek érdekeinek érvényesülését, s biztosítja, hogy az állattartás mások nyugalmát, biztonságát és testi épségét ne veszélyeztesse.




3. Cím

Értelmező rendelkezések


5. §


E rendelet alkalmazásában:

[1]a.)Állattartó: az a természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet, aki (amely) az állat ellátásáért és felügyeletéért felelős állandó vagy ideiglenes jelleggel, beleértve a szállítás, forgalomba hozatal alatti időszakot is. (az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI törvény melléklete)


b.) Állattartás: olyan tevékenység, amely állati eredetű termék előállítására (hús, tej, gyapjú, tojás stb.), sportcélok elérésére, kedvtelésre és egyéb hasznosítás megvalósítására történik. Magába foglalja a tenyésztést, a szaporítást, végtermék előállítást (Az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról szóló 41/1997. (V.28.) FM rendelet 1. számú függelék 1. pontja)


c.) Haszonállatok:

- nagyállat: ló, szamár, öszvér, szarvasmarha, bivaly, stb.

- kisállat: sertés, juh, kecske, baromfifélék, galamb, házinyúl, stb.

- prémes állat: csincsilla, nutria, nyerc, hermelin, róka és egyéb szőrméjéért tenyésztett állat


[2]d.) kedvtelésből tartott állat”: „a rendszertani besorolásától függetlenül minden olyan állat, amelyet nem kizárólag tudományos kutatás, állati eredetű termék előállítása, igavonás, teherhordás, természetvédelem, géntartalék- védelem és - eb és macska kivételével - közcélú bemutatás céljából tartanak, tenyésztenek, forgalmaznak, továbbá az az állat, amelyet más kedvtelésből tartott állat táplálása céljából tartanak és szaporítanak, valamint a nem gazdasági céllal tartott haszonállat, és a vadászatra használt állat


e.) Veszélyes állatok: mindazon az állatok, melyeket jogszabály veszélyesnek minősít, vagy jogszabályi felhatalmazás alapján a hatóság annak minősít


f.) Állattartó épület: közvetlenül az állatok elhelyezésére, védelmére szolgáló létesítmény (Az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról szóló 41/1997. (V.28.) FM rendelet 1. számú függelék 2. pontja)


g.) nagy létszámú állattartó telep: olyan állattartó telep, amelyen az elhelyezhető állatok száma állatfajonként legalább

- harminc ló, vagy

- ötven szarvasmarha, vagy

- kétszáz juh, kecske vagy

- száz sertés, vagy

- kettőezer broiler baromfi, vagy

- ötszáz kifejlett baromfi (tyúkfélék, víziszárnyasok, pulyka stb.) vagy

- ötven strucc, vagy

- ötven anyanyúl és szaporulata

elhelyezését teszi lehetővé (Az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról szóló 41/1997. (V.28.) FM rendelet 1. számú függelék 4. pontja)


h.) trágyatároló műtárgy: a szervestrágya tárolására szolgáló létesítmény

i.) [3]




II. FEJEZET

AZ ÁLLATTARTÁS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI


4. Cím

Általános előírások


6. §


(1) A város közigazgatási területén állatot –a közegészségügyi, állategészségügyi, állatvédelmi, valamint építésügyi és környezetvédelmi szabályok betartása mellett is –csak e rendeletben foglalt szabályok szerint lehet tartani.


[4](2) Az állatok tartására szolgáló építmények és az ezekhez tartozó kiszolgáló létesítmények kialakítása a közegészségügyi, állategészségügyi, építésügyi és környezetvédelmi jogszabályok betartásával. Az építmények megvalósítása során alkalmazható védőtávolságokat e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.




5. cím

Az állattartók kötelességei


7. §


(1) Az állattartó köteles gondoskodni az állatoknak az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvényben meghatározott életfeltételeinek biztosításáról, a létesítményeik tisztántartásáról és folyamatos fertőtlenítéséről, a káros rovarok és rágcsálók rendszeres irtásáról.


(2) Az állattartó köteles gondoskodni állatainak megfelelő tartásáról, takarmányozásáról és gondozásáról. Állatai védelme és egészségének megóvása érdekében köteles az állategészségügyi rendelkezéseket megtartani és az állatok megbetegedése esetén állatorvos igénybevételéről gondoskodni.


(3) Ha az állattartó nem kívánja az állatot tovább tartani, köteles annak megfelelő elhelyezéséről gondoskodni.


(4) Tilos az állattartó által megunt vagy egyéb okok miatt nem tartható állatot szabadon engedni.

(5) Az állattartó az állat elhullása esetén azt köteles az állati hulladékok kezelésének és a hasznosításukkal készült termékek forgalomba hozatalának állat-egészségügyi szabályairól szóló 71/2003. (VI.27.) FVM rendelet 9. §-ában meghatározott módon elszállítani, ártalmatlanítani. Tab város közigazgatási területén elhullott állat elhelyezésére kijelölt hulladékgyűjtő hely: a hulladéklerakó telepen kihelyezett hulladékgyűjtő konténer.

[5]8. §


Bármely állat csak oly módon tartható, hogy közterületet, a lakóépületek közös használatú helyiségét, közös használatú közművét, a lakások erkélyét, teraszát, ablakpárkányát ne szennyezze. Az esetlegesen okozott szennyeződés megszüntetéséről a tulajdonos illetve az állat felügyeletét ellátó személy köteles haladéktalanul gondoskodni.


III. FEJEZET


HASZONÁLLATOK TARTÁSA


6. Cím

Belterületi állattartás


9. §


A város belterülete a haszonállattartás szempontjából övezetekre osztott. Ezek felsorolását a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.


a.) Az I. állattartási övezetben haszonállat tartása tilos.


b.) [6]A II. állattartási övezetben maximum 50 db baromfiféle és  galamb tartható.


c.) [7]A III. állattartási övezetben haszonállatok közül 10 db kisállat (sertés vagy kecske vagy juh) nyúl és egyéb prémes állat maximum 30 db-ig, valamint 50 db baromfiféle és  galamb tartható.


d.) A IV. állattartási övezetben haszonállatok közül 10 db nagyállat szaporulataival együtt azok maximum 6 hónapos koráig, valamint kisállat 200 db tartható.


10. §


(1) Egészségügyi és oktatási intézmények területén, közösségi és társadalmi rendeltetésű, nagy tömegforgalmú, intézményi funkciókat ellátó épületekhez tartozó területen haszonállat nem tartható.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott területek határvonalától 50 m-es körzetben haszonállat nem tartható.


[8]11. §


A röpgalambokat tartani illetve kiengedni csak a szomszédjog, tulajdonjog megsértése és a környezet szennyezése nélkül lehetséges.


[9]12. §



7. Cím

Külterületi állattartás


13. §


(1) Külterületei ingatlanon –ahol az ingatlan területe 3000 m2-t nem haladja meg-, annyi állat tarható, amennyi még nem éri el az 5. § g) pontjában meghatározott nagy létszámú állattartó telepek mértékét.

(2) Külterületi ingatlanon –ahol az ingatlan mérete a 3000 m2-m-t meghaladja-, állattartás az érvényben lévő építési jogszabályoknak megfelelően az adott állattartási technológia figyelembevételével és a közegészségügyi előírások betartásával korlátozás nélkül folytatható.


IV. FEJEZET

KEDVTELÉSBŐL TARTOTT ÁLLATTARTÁS SZABÁLYAI


14. §


(1) Tab város közigazgatási területén többlakásos lakóépületek kivételével lakásonként legfeljebb 2 db eb és annak szaporulata 2 hónapos korig illetve legfeljebb 5 db macska tartható.


(2) Többlakásos épületben lakásonként 1 db eb és annak szaporulata 2 hónapos korig illetve legfeljebb 2 db macska tartható.


(3) Több lakó elhelyezését szolgáló házingatlan osztatlan közös tulajdonú udvarában eb csak az összes lakó egyetértésével –írásos hozzájárulásával- tartható.


(4) Többlakásos épület lakásaiban -kivéve az egészségügyi okokból igazoltan rászorulók vezető- és jelzőkutyái- a kutyatartóval közös lépcsőházban lévő közös fal- és födémszomszéd lakáshasználóinak írásbeli hozzájárulásával lehet kutyát tartani.


15. §


(1) Az ebtulajdonos köteles az ebet úgy tartani, hogy az

  • mások nyugalmát ne zavarja
  • mások testi épségét ne veszélyeztesse
  • anyagi kárt ne okozzon.


(2) Az ebet póráz nélkül futtatni csak az arra kijelölt területen szabad (3. számú melléklet)


[10](3) Ebet póráz nélkül a (2) pontban felsorolt területek kivételével a tartási helyéről kivinni tilos. A szájkosár használata kizárólag az egyedek jellemzően agresszív magatartásának ismerete estén kötelező.


(4) A harapós, vagy támadó természetű eb elkerített udvaron történő tartása esetén a ház, illetve a lakás bejáratánál harapós kutyára utaló figyelmeztető táblát kell elhelyezni.


(5) A közterület esetleges szennyeződésének megszűntetéséről az állattartó azonnal köteles gondoskodni, és az ehhez szükséges eszközöket magánál tartani.


16. §


(1) Bekerítetlen ingatlanon ebet szabadon tartani tilos. Az eb tulajdonosa köteles gondoskodni arról, hogy az eb tartási helyét felügyelet nélkül ne hagyhassa el.


(2) Amennyiben az állattartó az ebet karámban tartja, annak minimális nagyságát a 4. számú melléklet szabályozza. A karám közvetlenül a szomszéd kerítésére nem építhető, minimum a kerítéstől számított 1 méter távolságot be kell tartani, és a kerítés mentén a telepítési távolságok betartásával növényzetet kell telepíteni.

(3) Bekerített ingatlanon az eb szabadon tartható, azonban a kerítést úgy kell kialakítani, hogy az eb közterületre való kijutását, szomszédos ingatlanokra történő bejutását valamint a kerítés résein történő kiharapását megakadályozza.


(4) A szabadon tartott eb számára minden esetben a méretének megfelelő ólat kell építeni (5. számú melléklet).


17. §


Tilos ebet beengedni, bevinni, illetve tartani a vakvezető kutya valamint az intézmény őrzését szolgáló eb kivételével:

a.) vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiségbe,

b.) üzletbe, vásárcsarnok vagy piac területére, élelmiszer-feldolgozó üzembe

c.) nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális létesítmény és fürdő valamint strand területére,

d.) ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe,

e.) a temető területére

f.) a játszótér területére


[11]18. §



[12]19. §


A veszett, veszettségre vagy fertőzésre gyanús ebekkel kapcsolatos eljárásra, valamint a veszettség elleni védekezésre a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet §-ai az irányadók.


[13]20. §



V. FEJEZET


VESZÉLYES ÁLLATOK TARTÁSÁNAK SZABÁLYAI


[14]21. §


Veszélyes állat az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvényben, a veszélyes állatokról és tartásuk engedélyezésének részletes szabályairól szóló 8/1999. (VIII. 13.) KöM-FVM-NKÖM-BM együttes rendeletében meghatározott feltételek teljesülése mellett, kizárólag hatósági engedéllyel tartható


VI. FEJEZET


ELJÁRÁSI SZABÁLYOK


22. §


[15](1) A rendeletben foglalt szabályok betartásának ellenőrzése és végrehajtása az egyéb illetékes hatóságokon kívül a polgármester feladatát képezi.


(2) Az épületek, lakások fenntartója jogosult az épületekre, lakásokra vonatkozó állattartási szabályok betartásának ellenőrzésére.



VII.     FEJEZET


ÁTMENETI ÉS SZABÁLYSÉRTÉSI RENDELEKZÉSEK

23. §


Aki e rendelet hatályba lépésekor nem az itt leírt számban, feltételek között tart haszonállatot, az az állatok értékesítése illetve elpusztulása után, de legkésőbb 2006. január 1. napjáig köteles az övezeti besorolásnak megfelelő számú állatot tartani és a rendeletben előírt feltételeket biztosítani.


[16]24. §


Aki ezen rendelet 6.§., 7.§., 8.§., 9.§., 10.§., 11.§., 12.§., 13.§., 14.§., 15.§., 16.§., 21.§-aiban foglalt rendelkezéseket megsérti, vagy az abban meghatározott kötelezettségeknek nem tesz eleget, illetve a tilalmakat megszegi szabálysértést követ el, és 50.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható

.

(2) [17]





VIII. FEJEZET


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


25. §


E rendelet 2004. szeptember 1-jén lép hatályba. Egyidejűleg hatályát veszti Tab Város Önkormányzatának az eb- és macskatartás szabályairól szóló 10/1994. (IV. 28.) számú rendelete.



Tab, 2004. augusztus 26.






                 Dr. Mezőfi Ágnes                                                            Schmidt Jenő

                        jegyző                                                                        polgármester










Záradék:


Az egységes szerkezetbe foglalt rendelet a mai napon hatályos jogszabályi szöveget tartalmazza.


Tab, 2011. április 29.


                       


                        Schmidt Jenő                                                                       Dr. Szűts Dóra

                        polgármester                                                                               jegyző




1. számú melléklet

Tab Város Önkormányzata

24/2004. (VIII. 30.) számú rendeletéhez



Az állattartás céljára szóló létesítmény építése, bővítése esetén betartandó védőtávolságok



a védőtávolság méterben meghatározva


lakóépülettől                    fúrt kúttól              ásott kúttól

          pihenő épülettől


nagyállat és kisállat

-25 állatig                                                 10 m                                 10 m                          15 m

-25 állat felett                                          20 m                                 10 m                          50 m


egyéb kisállat

- 200 állatig                                              10 m                                 5 m                           10 m

- 200 állat felett                                       15 m                                 10 m                          15 m


Zárt technológiával történő korszerű állattartásnál – a szakhatóságok egyetértése esetén - az előírt védőtávolságok legfeljebb 30%-kal csökkenthetők.


Amennyiben 50 méter távolságon belül gyermekintézmény, egészségügyi intézmény, egyéb közintézmény, élelmiszer – előállító vagy értékesítő egység van, állattartás céljára szolgáló építmény létesítését tilos engedélyezni.


2. számú melléklet

Tab Város Önkormányzata

24/2004. (VIII. 30.) számú rendeletéhez



Tab város állattartási övezetbe sorolása



  1. Állattartási övezet:
  • Kossuth Lajos utca páros oldala a Dózsa György utcai elágazótól a Vörösmarty utcáig.
  • A Kossuth Lajos utca páratlan oldala a Dózsa György utcától a Jókai utcáig
  • József A. Ltp. ,
  • Virág u. Ltp.
  • József Attila u. 2-től 4/A-ig,
  • Mártírok u. a József A. u. kereszteződésig,
  • Petőfi S. u. Gimnáziumig, Ady E. u., Petőfi köz.
  • Templom tér
  • Óvoda utca az Óvoda közig
  • Béke utca 5. sz. társasház


  1. Állattartási övezet:
  • Béke utca, az 5. sz. társasház kivételével.
  • Kossuth L. u. páros és páratlan oldala a vasútállomástól Dózsa Gy. utcai elágazóig.
  • Kossuth L. u. páros oldala a Vörösmarty utcától nyugati irányba végig, kivéve Kossuth L. u. 107/b
  • Kossuth L. u. páratlan oldala a Jókai utcától nyugati irányba az utca végéig.
  • Mártírok utca páratlan és páros oldala a József A. utcától a Virág utcáig.
  • József A. u. páros oldala 4/c.től páratlan oldala 1-től végig,
  • A Virág utca.
  • Jókai utca,
  • Óvoda köz.
  • Vörösmarty utca
  • Vörösmarty köz
  • [18]Petőfi utcai Többcélú Intézménytől a Tűzoltó utcai átjáróig.
  • Dózsa Gy. utca az Óvoda utcai átjáróig
  • Munkás utca.


  1. Állattartási övezet:
  • Latinca S. u.,
  • Mártírok u. a Virág utcától északi irányba végig.
  • Rózsadomb u.,
  • Zichy utca,
  • Rudnay utca,
  • Somogyi F. u.,
  • Goldmark u.,
  • Bartók B.
  • Kodály Zoltán utca
  • Óvoda utca az Óvoda köztől északra,
  • Dózsa Gy. u. az Óvoda utcai átjárótól (kivéve Dózsa Gy. páros oldalát)
  • Petőfi utca a Tűzoltó utcai átjárótól végig
  • Tűzoltó utca a Zrínyi utcáig,
  • Szabadság utca a Zrínyi utcáig,
  • Dobó Katalin utca a volt DÉDÁSZ-ig,
  • Szent István utca a vasúttól a Kisfaludy utcáig,
  • Kisfaludy-köz,
  • Kisfaludy utca Kányába vezető szakasza
  • Május 1 utca vasútig,
  • Hunyadi J. u.


  1. Állattartási övezet:
  • Dózsa utca páros oldala,
  • Tűzoltó utca a Zrínyi utcától északi irányban végig
  • Szabadság utca a Zrínyi utcától északi irányban végig,
  • Zrínyi utca,
  • Kossuth L. utca 107/b.
  • Dobó K. utca a volt DÉDÁSZ-tól északi irányban az utca végéig.
  • Széchenyi utca,
  • Arany János utca,
  • Május 1 utca a vasúttól az Arany János utcáig
  • Rákóczi utca,
  • Árpád utca,
  • Kisfaludy utca,
  • Gárdonyi utca,
  • Táncsics M. u.,
  • Sallai utca.
  • Szent István utca a Kisfaludy utcai kereszteződéstől a Rákóczi utcáig


3. számú melléklet

Tab Város Önkormányzata

24/2004. (VIII. 30.) számú rendeletéhez







  1. Kossuth L. utca garázssor alatti zöldterület
  2. Szabadság utca - Dobó Katalin utca végén lévő terület 010076/16 hrsz
  3. Dózsa Gy. utca mellett, Óvoda utca alatti terület 1257 hrsz




  1. számú melléklet

Tab Város Önkormányzata

24/2004. (VIII. 30.) számú rendeletéhez




Eb testtömege (kg)

Karám mérete (minimum m2)

< 6

1

6-10

2,1

10-20

2,8

20-30

3,6

> 30

4



  1. számú melléklet

Tab Város Önkormányzata

24/2004. (VIII. 30.) számú rendeletéhez




Eb testtömege (kg)

Tartózkodási hely (ól) mérete (minimum m2)

< 6

0,5

6-10

0,7

10-20

1,2

20-30

1,7

> 30

2



INDOKOLÁS

AZ ÁLLATTARTÁS HELYI SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ

ÖNKORMÁNYZATI RENDELETHEZ

(továbbiakban: rendelet)




ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS:


Az állattartás helyi szabályozásáról szóló rendelet célja, hogy biztosítsa a nemzetközi szabályozási szempontok, a közegészségügyi, állategészségügyi, állatvédelmi, környezetvédelmi, építési előírások és a lakossági érdekek összehangoltságát.

A rendelet-tervezet a többször előforduló lakossági viták elkerülése és egy egységes helyi körülményeket, adottságokat figyelembe vevő szabályozás megalkotása érdekében kerül a képviselő-testület elé. A rendelet magalkotására a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében valamint az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet 36. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján kerülhet sor.

A képviselő-testület és a lakosság véleményének a kikérése érdekében kerül a képviselő-testület elé kétfordulós tárgyalásra a rendelet-tervezet. 


RÉSZLETES INDOKLÁS:


Az 1.-3. §-hoz

A rendelet hatálya került megfogalmazásra


A 4. §-hoz

A rendelet célja került megfogalmazásra


A 5. §-hoz

Azokat a definíciókat fejti ki, amelyet a rendelet olvasása során feltétlenül ismerni kell az értelmezéshez;


A 6 §-hoz

A (1)-(2) bekezdésekben előírja az alapvető követelményeket, és az állatok tartására szolgáló építmények megépítéséhez szükséges szabályokat illetve az ehhez kapcsolódó védőtávolságokat az 1. számú melléklet tartalmazza. Az 1. számú melléklet készítése során figyelembe vettük Tab Város Önkormányzatának 27/2003. (X.30.) számú rendelte 1. § 17 pontjában foglaltakat, amely kimondja, hogy állattartó épületet és trágyatárolót lakó, üdülő és intézményi funkciójú épülettől 10 m-nél távolabb kell elhelyezni. A szigorúbb szabályozást a megyei állategészségügyi szakemberek tapasztalatai alapján javasoljuk


A 7. §-hoz

Az (1)-(5) bekezdésekben meghatározásra kerülnek az állattartó kötelezettségei.


A 8. §-hoz

Előírja, hogy bármely állat tartásával szennyezést nem lehet okozni. Esetleges szennyezés esetén pedig azonnal gondoskodni kell annak megszüntetéséről.


A 9. §-hoz

Meghatározásra kerül a belterületen lévő övezetek kialakítása, illetve az azokban tartható állatok milyensége, száma.

A tervezet két változatot tartalmaz.

Az "A" változatban a már elfogadott rendezési tervünknek megfelelő övezeti besorolás szerint  kerültek meghatározásra az állattartási övezetek.

A "B" változatban 4 állattartási övezet került meghatározásra, figyelembe véve a jelenleg kialakult álltartási szokásokat utcák szerint.


A 10. §-hoz

Előírja, hogy mely területeken nem lehet haszonállatot tartani, illetve, hogy ezen területektől számított 50 méterre is tilos azok tartása.


A 11. §-hoz:

Előírja, hogy a húsgalamb tartását csak zárt ketrecben lehet megoldani. Továbbá feltételként tűzi ki, hogy csak olyan helyen lehet elhelyezni a ketrecet, ahol a szomszéd jogát nem zavarja.


A 12. §-hoz

Előírja, hogy az állattartással kapcsolatos állati ürüléket hogyan és mi módon lehet tárolni.


A 13. §-hoz

Meghatározza a külterületi ingatlanokon tartható állatok számát, attól függően, hogy az ingatlan mekkora nagyságú. A 3000 m2 területet nem meghaladó ingatlanokon annyi állat tatható, amennyi nem éri el a nagy létszámú állattartó telep darabszámú előírásait. A 3000 m2 területet meghaladó ingatlanokon korlátlan számban tartható.


A 14. §-hoz

Az (1)-(3) bekezdések meghatározzák, hogy mennyi kedvtelésből tartott állat tartható lakásonként illetve többlakásos épületben. Előírja, hogy az osztatlan közös tulajdonban lévő udvarokon csak az összes tulajdonos belegyezésével lehet állatot tartani.


A 15-16. §-hoz

Meghatározza az ebek tartásának feltételeit, az ebtartók kötelezettségeit.


A 17. §-hoz

Felsorolja azokat a helyiségeket, ingatlanokat, ahova tilos bevinni az ebeket.


A 18. §-hoz

Előírja a közterület-felügyelő kötelezettségeit, feladatait az állattartásról szóló rendelet betartásával kapcsolatban.


A 19. §-hoz

Ismerteti, hogy a veszett ebekkel kapcsolatos eljárásra mely jogszabály rendelkezései az irányadóak.


A 20. §-hoz

Meghatározza, hogy mi minősül tenyészetnek, és hogy a tenyészethez milyen engedélyre van szükség. Előírja, hogy milyen dokumentumokat kell benyújtani ahhoz, hogy engedélyt lehessen kiadni. A (4) bekezdés kimondja, hogy többlakásos épületbe nem adható ki tenyészet létesítéséhez engedély.

A 21. §-hoz

Ismerteti a veszélyes állatok tartására vonatkozó külön jogszabályokat.


A 22. §-hoz

A rendeletben szabályozott kötelezettségek betartásának ellenőrzésére jogosultakat jelöli meg.


A 23. §-hoz

A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. tv. 1. §. (1) bekezdésében foglaltakra figyelemmel a helyi önkormányzatnak szabálysértési tényállás megállapítására is kiterjedő hatásköre van.

A felsorolt tényállások nem állnak ellentétben törvényben, kormányrendeletben nevesített tényállásokkal, azokat nem ismétlik meg, csak e rendelet megsértőivel szemben helyeznek kilátásba szankciókat.



Tab, 2004. május 28.






                                                                                                          Dr. Mezőfi Ágnes

                                                                                                                   jegyző





ÁLTALÁNOS   INDOKOLÁS 


40/2005. (XI. 2.) rendelethez



A rendelet megalkotásakor nem tértünk ki pontosan a röpgalamb tartás szabályaira, illetve a II. és a III. övezetekben a rendelet nem jelöli meg külön a baromfifélék tartása mellett a galambok tartását is, így az Észak-Somogyi Galamb és Kisállattenyésztő Egyesület azzal a kéréssel fordult a tisztelt képviselő-testülethez, hogy ezen hiányosságokat szabályozza az állattartásról szóló rendeletében. A rendelet alkalmazásának felülvizsgálatát a polgármesteri hivatal folyamatosan végezi, amely ellenőrzések során tapasztaltak alapján került sor a rendelet módosítására.


RÉSZLETES   INDOKOLÁS



Az 1-2-3. §-hoz:

Jogszabályi előírás a röpgalamb tartásra nincs, így ezt helyi szinten lehet szabályozni. A módosítás során figyelembe vettük az Egyesület kérelmét illetve a röpgalamb tartás- és versenyek feltételeit, tapasztalatait.


A 4. §-hoz:

Az eb- és macskatenyészetre vonatkozó szabályozásra az önkormányzat képviselő-testületének nincs felhatalmazása, így az erre vonatkozó szabályozást hatályon kívül kell helyezni.




Tab, 2005. október 27.




Dr. Mezőfi Ágnes

jegyző




INDOKOLÁS


Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének

13/2011. (IV.29.) számú rendeletéhez



A helyi rendelet teljes körű felülvizsgálatát követően a szükséges módosításokra, kiegészítésekre került sor. A felsőbb szintű jogszabályi változások következtében a helyi rendelet kiegészítése, pontosítása, történt meg valamint a felsőbb szintű rendelkezéseknek megfelelő fogalmak, előírások meghatározására került sor.




Tab, 2011. április 28.




Dr. Szűts Dóra

jegyző h.






[1]

Módosította a 25/2009. (VIII. 31.) rendelet 1. §-a, hatályos 2009. szeptember 1. napjától.

[2]

Módosította a 13/2011. (IV. 29.) rendelet 1. §-a, hatályos 2011. május 2. napjától.

[3]

Hatályon kívül helyezte a 25/2009. (VIII. 31.) rendelet 2. §-a, hatálytalan 2009. szeptember 1. napjától.

[4]

Módosította a 25/2009. (VIII. 31.) rendelet 3. §-a, hatályos 2009. szeptember 1. napjától.

[5]

Módosította a 13/2011. (IV. 29.) rendelet 2. §-a, hatályos 2011. május 2. napjától.

[6]

Módosította a 40/2005. (XI. 2.) rendelet 1. §-a, hatályos 2006. január 1. napjától.

[7]

Módosította a 40/2005. (XI. 2.) rendelet 2. §-a, hatályos 2006. január 1. napjától.

[8]

Módosította a 40/2005. (XI. 2.) rendelet 3. §-a, a 25/2009. (VIII. 31.) rendelet 4. §-a, hatályos 2009. szeptember 1. napjától.

[9]

Hatályon kívül helyezte a 25/2009. (VIII. 31.) rendelet 5. §-a, hatálytalan 2009. szeptember 1. napjától.

[10]

Módosította a 13/2011. (IV. 29.) rendelet 3. §-a, hatályos 2011. május 2. napjától.

[11]

Hatályon kívül helyezte a 25/2009. (VIII. 31.) rendelet 6. §-a, hatálytalan 2009. szeptember 1. napjától.

[12]

Módosította a 13/2011. (IV. 29.) rendelet 4. §-a, hatályos 2011. május 2. napjától.

[13]

Hatályát vesztette a 40/2005. (XI. 2.) rendelet 4. §-ával, hatálytalan 2006. január 1. napjától.

[14]

Módosította a 13/2011. (IV. 29.) rendelet 5. §-a, hatályos 2011. május 2. napjától.

[15]

Módosította a 25/2009. (VIII. 31.) rendelet 7. §-a, hatályos 2009. szeptember 1. napjától.

[16]

Módosította a 13/2011. (IV. 29.) rendelet 5. §-a, hatályos 2011. május 2. napjától.

[17]

Hatályát vesztette a 25/2009. (VIII. 31.) rendelet 8. §-ával, hatálytalan 2009. szeptember 1. napjától.

[18]

Módosította a 252009. (VIII. 31.) rendelet 9. §-a, hatályos 2009. szeptember 1. napjától.