Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2005. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról, védelméről és a fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2022. 09. 01

Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2005. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról, védelméről és a fizetendő díjak mértékéről

2022.09.01.

Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXVIII. tv. 54. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy meghatározza a helyi adottságok figyelembevételével a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, megállapítsa a közterület-használati díj mértékét.

(2) A rendelet hatálya Tab város közigazgatási területén az önkormányzat tulajdonában lévő, az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott földrészletekre terjed ki.

(3)1

(4) A rendelet rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kiterjednek, akik vagy amelyek állandó vagy ideiglenes jelleggel a város területén tartózkodnak és tevékenykednek.

(5)2 A rendelet hatálya nem terjed ki Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének a vásárokról és piacokról szóló 1/2021.(I.29.) önkormányzati rendeletében meghatározott területekre

Értelmező rendelkezések

2. §3 E rendelet alkalmazásában:

a) Közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületnek közútként és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat.

b) Közúti közlekedési szolgáltatás: járművel üzletszerűen- díj ellenében vagy ellenérték fejében, gazdasági tevékenységként-végzett személyszállítás.

c) Az üzemképtelen jármű: az a jármű, amely nem felel meg az alábbi feltételeknek:

ca) a jogszabályban meghatározott érvényes hatósági engedélye és jelzése van

cb) a jogszabályban meghatározott műszaki feltételekkel rendelkezik

d) Mozgóbolt: kiskereskedelmi tevékenység folytatására kialakított jármű, illetve járműre szerelt vagy általa vontatott eszköz.

e) Mozgó árusítás: az árusításnak az a formája, amikor a kereskedő vagy megbízottja olyan eszköz segítségével viszi magával az eladásra kínált árut, amely nem minősül mozgóboltnak.

f) Ideiglenes vagy idényjellegű árusítás: a kereskedő árukészletének az üzlethomlokzatával érintkező közterületen ideiglenesen, illetve idényjelleggel történő árusítása.

g) Ideiglenes jellegű árusító pavilon, építmény: bármikor könnyen szétszerelhető szerkezetekből készült, illetve könnyen eltávolítható, szabadon álló, vagy csoportosan telepített, a környezetébe illeszkedő építmény, amely nem minősül épületnek. Reklámtábla: 2 m2-nél nem nagyobb, két lábon álló fémszerkezetű reklámcélú berendezés.

Közterületen szeszesital fogyasztása

3. § (1)4 Tab város közterületein a szeszes ital fogyasztása tilos.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tilalom nem vonatkozik:

a) a vendéglátó egységnek az önkormányzattal kötött közterület-használati megállapodás alapján használt teraszára, kerthelyiségére,

b) a 10. § (5) bekezdésében felsorolt rendezvények alkalmával a rendezvény helyszínére.

Közterület használata, közterületen történő parkolás

4. § (1)5

(2)6 A közterületet csak az önkormányzattal kötött szerződés (továbbiakban: szerződés) alapján, a szerződéskötést követően lehet használni.

(3) A közterületi parkolóhelyek létesítése az önkormányzat feladata. Fenntartásukról és üzemeltetésükről az önkormányzat által fenntartott Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet (GAMESZ) gondokodik. A parkolók üzemeltethetők:

a) fizető parkolóként vagy

b) térítésmentesen igénybe vehető parkolóként

(4)7 A parkolókban a várakozó gépjárművek őrzését az önkormányzat és az üzemeltető nem biztosítja, a parkolás során a gépjárműben esetleg bekövetkező károkért felelősséget nem vállal.

(5)8

(6)9

(7)10

A parkolási díj mértéke

5. §11

A reklámok, reklámberendezések, hirdetmények és hirdető-berendezések elhelyezésének szabályairól

5/A. §12

Közterület használati szerződés létrejötte

6. § (1) A közterület használatára a közterülete tulajdonosa -továbbiakban: használatbaadó- és a közterületet használó -továbbiakban: használó- szerződése alapján, az abban foglaltaknak megfelelően kerülhet sor.

(2)13 A szerződés létrejöttét a kérelem megtételével kell kezdeményeznie annak, aki a közterületet rendeltetésétől eltérő célra kívánja használni. A kérelmet a használat megkezdése előtt legalább 5 nappal kell megtenni.

(3)14 A kérelemnek tartalmaznia kell:

a)15 a kérelmező nevét, az állandó lakó- székhely vagy telephelyének címét,

b) a közterület használat célját és időtartamát,

c) a közterület helyének pontos meghatározását, és a használni kívánt terület nagyságát,

d) a közterületen folytatni kívánt engedélyköteles tevékenység gyakorlására jogosító okirat (pl.: vállalkozói igazolvány, működési engedély) másolatát,

e) a tevékenység jellegétől függően -szükség esetén- a szakhatóságok hozzájárulását,

f) országos közút belterületi szakasza felett, vagy mellett hirdetőtáblák elhelyezésére vonatkozó ajánlathoz csatolni kell a közlekedési hatóság szakhatósági szakvéleményét.

Szerződés alapján történő hasznosítás

7. § A szerződés alapján folytatható tevékenységek:

a) közterületre 30 cm-en túlra benyúló illetve elhelyezhető tárgyak. létesítmények,

b) árusító és egyéb fülkék,

c) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezése,

d) a mozgó bolt és a mozgó árusítás a 3. számú mellékletben meghatározott közterületek igénybevétele esetén,

e) vendéglátó-ipari előkert létesítése,

f) kiállítás, sport és kulturális rendezvények, továbbá mutatványos tevékenység,

h) üzemképtelen jármű tárolása, 48 órán túl, de legfeljebb 30 napig,

i) mezőgazdasági vontatók, lassújárművek, és járműszerelvények tárolása 30 napig,

j) közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt 3500 kg össztömeget meg nem haladó gépjárművek parkolási tilalom alatt nem álló közterületen való elhelyezése, 48 órán túl, de legfeljebb 30 napig,

k) sátorgarázs elhelyezése,

l) tüzelő- és egyéb anyagok tárolása 48 órán túl, legfeljebb 30 napig,

m)16 köztárgyak (postaláda, pad, tájékoztató és figyelmeztető táblák, stb.) elhelyezése

n)17 reklámtábla elhelyezése

A közterület használati szerződés

8. § (1) A szerződés megkötése a Polgármester átruházott hatáskörébe tartozik.

(2) A szerződés csak akkor köthető meg, ha a vonatkozó jogszabályok, szakhatósági előírások és az e rendeletben foglalt feltételek azt lehetővé teszik.

(3) A szerződésnek tartalmaznia kell:

a) a szerződő felek nevét, az állandó lakó- székhely vagy telephelyének címét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát,

c) a közterület helyét, területét,

d) a közterület használati szerződés megszűnését követően az eredeti állapot visszaállítására vonatkozó kötelezettség rögzítését és annak határidejét,

e) közterület-használati díj mértékét, a befizetés módját, és határidejét,

f) a szerződés megszűnésének eseteit,

g) a (2) bekezdés alapján meghatározott követelményeket és feltételeket.

(4) A szerződésben a kötelező tartalmi elemeken kívül a felek egyéb feltételekben is megállapodhatnak.

(5) A közterület használat során keletkezett károkért a használatbaadó felelősséget nem vállal.

(6) A gépjármű tárolás céljára kötött szerződésnek tartalmaznia kell, hogy a közterületen gépjármű javításával, karbantartásával kapcsolatos tevékenységek nem végezhetők.

(7) A szerződések egy példányát meg kell küldeni:

a) a költségvetési és adóztatási irodának,

b) a közterület fenntartását végző GAMESZ-nek,

c)18

d) az érintett szakhatóságoknak.

A szerződés megszűnése és megszüntetése

9. § (1) A határozott időre szóló vagy feltételhez kötött szerződés a szerződésben megállapított idő elteltével vagy feltétel bekövetkeztével megszűnik.

(2) A felek a szerződést közös megegyezéssel bármikor megszüntethetik.

(3) A határozatlan időre szóló szerződést bármelyik fél írásban felmondhatja a szerződésben rögzített felmondási idő betartásával.

(4)19

a) A szerződés időtartamától függetlenül 3 hónapos felmondási idővel felmondható az önkormányzat részéről, ha a közterületet a képviselő-testület a továbbiakban a 4. § (1) bekezdésben meghatározott célra kívánja használni vagy városi közösségi létesítményt elhelyezni.

b) A szerződés 2 hónapos felmondási idővel felmondható, amennyiben a közterület használatával kapcsolatban lakossági panasz érkezik és a közterület használó a zavaró tevékenységet írásbeli felszólítás ellenére sem szünteti meg.

(5) A szerződést a használatbaadó azonnali hatállyal felmondja, ha a szerződő fél a közterületet nem a szerződésben rögzített célra, és módon használja, vagy a díjfizetési kötelezettségének a felszólítást követő 15 napon belül nem tesz eleget.

(6) Ha a szerződés megszűnik, a közterület használója köteles saját költségén az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani, kivéve, ha a szerződő felek ettől eltérően állapodnak meg.

(7)20 Ha a közterület-használat az (5) bekezdésben említett módon szűnik meg, a megszűnésig az esedékes közterület használati díjat kell megfizetni. A szerződés hátralévő időtartamára előzetesen befizetett díjat a használónak a használatbaadó köteles a megszűnés időpontjában visszatéríteni.

Közterület használati díj

10. § (1)21 A közterület használója a közterület használatáért a szerződésben meghatározott díjat köteles fizetni előzetesen a szerződésben meghatározott módon.

(2) A közterület használatáért megállapítandó díj mértékét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) A közterület használati díj szempontjából minden megkezdett hó, nap, és m2 egésznek számít.

(4) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét, és a használatához szükséges csatlakozó terület mértékét kell figyelembe venni.

(5) Nem kell közterület használati díjat fizetni az önkormányzat rendezvénytervében meghatározott alábbi rendezvényekkel együttjáró közterület használatkor: Május 1., Gyermeknap, Augusztus 20.,Fogathajtó verseny, Szüreti felvonulás és mulatság, Október 23.

(6)22 Az Önkormányzat a jelen rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjaknál alacsonyabb összegű díjra is köthet közterület használati szerződést, illetve a közterület használati díj fizetésétől eltekinthet, ha

a) a közterület használat különösen fontos - a közérdeken alapuló - önkormányzati érdeket szolgál,

b) a közterület használat köztárgyak elhelyezésére irányul,

c) önkormányzati intézmény a közterület használó,

d) a bérlő a szerződésben olyan módon ellentételezi a bérleti díjat, amellyel az önkormányzat tulajdonában vagyonnövekedést eredményez,

e) a kérelem kiállítás, sport, családi, kulturális rendezvény megtartására irányul.

A közterület közterület-használati szerződés nélküli használatának jogkövetkezményei

11. § Szerződés nélküli közterület használat esetén a jogosulatlan használó köteles felhívásra a használatot azonnal megszüntetni, és a közterület eredeti állapotát saját költségén kártalanítási igény nélkül helyreállítani. Az engedély nélküli használat idejére a használó köteles az e rendeletben megállapított díj kétszeres mértékét megfizetni.

Közterület használat rendje

12. § (1) A használat során a használónak a közterületen lévő berendezéseket, felszerelési tárgyakat, fákat, növényeket szabadon kell hagynia, és gondoskodnia kell arról, hogy azok ne rongálódjanak.

(2) A közterületen elhelyezett létesítmények karbantartásáról a használat időtartama alatt a használó köteles gondoskodni.

Közterület ellenőrzése

13. §23 A közterület használat szabályainak, valamint a közterületek használatára kötött szerződések betartását a polgármesteri hivatal arra feljogosított köztisztviselője ellenőrzi.

Vegyes és záró rendelkezések

14. §24 (1)25 .

(2)26

15. § (1) E rendelet 2005. május 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a közterület használatáról, védelméről, díjáról szóló 19/2003. (VIII.29.), 12/2000. (III.27.), 9/2000. (II.25.), 4/2000. (I.28.), 11/1999. (VI.21.), 7/1998. (IV.30.) 31/1996. (XII.30.) rendeletekkel módosított 13/1996. (IV.29.) rendelet.

(3)27 E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK a irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1

Az 1. § (3) bekezdését a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 7. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

Módosította a 23/2010. (XI. 30.) rendelet 1. §-a, hatályos 2010. december 1. napjától. Az 1. § (5) bekezdése a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (1) bekezdése a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 4. § (1) bekezdését a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 7. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 4. § (2) bekezdése a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

7

7/2009. (III. 02.) rendelet 1. §-a, hatályos 2009. április 1. napjától.

8

Hatályát vesztette a 7/2009. (III. 02.) rendelet 2. §-ával, hatálytalan 2009. április 1. napjától.

9

Hatályát vesztette a 7/2009. (III. 02.) rendelet 2. §-ával, hatálytalan 2009. április 1. napjától.

10

Hatályát vesztette a 7/2009. (III. 02.) rendelet 2. §-ával, hatálytalan 2009. április 1. napjától.

11

Hatályát vesztette a 7/2009. (III. 02.) rendelet 3. §-ával, hatálytalan 2009. április 1. napjától.

12

Beiktatta a 10/2013. (V. 31.) rendelet 2. §-a, hatályos 2013. június 1. napjától. Hatályon kívül helyezte a 9/2019.(VIII.30.) rendelet 2. § (3) bekezdése, hatálytalan 2019. szeptember 1. napjától.

13

A 6. § (2) bekezdése a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 6. § a) pontja szerint módosított szöveg.

14

A 6. § (3) bekezdés nyitó szövegrésze a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 6. § b) pontja szerint módosított szöveg.

15

A 6. § (3) bekezdés a) pontja a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 6. § c) pontja szerint módosított szöveg.

16

Beiktatta a 23/2010. (XI. 30.) rendelet 2 §-a, hatályos 2010. december 1. napjától.

17

Beiktatta a 10/2013. (V. 31.) rendelet 3. §-a, hatályos 2013. június 1. napjától.

18

Hatályát vesztette a 10/2011. (IV. 1.) rendelet 2. §-ával, hatálytalan 2011. április 04. napjától.

19

Módosította a 16/2012. (VI. 1.) rendelet 1. §-a, hatályos 2012. június 1. napjától.

20

Módosította a 10/2011. (IV. 1.) rendelet 3. §-a, hatályos 2011. április 4. napjától.

21

Módosította a 16/2012. (VI. 1.) rendelet 2. §-a, hatályos 2012. június 1.napjától.

22

Beiktatta a 23/2010. (XI. 30.) rendelet 3.§-a, hatályos 2010. december 1. napjától.

23

Módosította a 10/2011. (IV. 1.) rendelet 4. §-a, hatályos 2011. április 4. napjától.

24

Hatályon kívül helyezte a 12/2012. (IV. 27.) rendelet 8. §-a hatálytalan 2012. április 30. napjától.

25

Módosította a 38/2005. (XI. 2.) rendelet 1. §-a, a 23/2010. (XI. 30.) rendelet 4. §-a, hatályos 2010. december 1. napjától.

26

Hatályát vesztette a 10/2011. (IV. 1.) rendelet 5. §-ával, hatálytalan 2011. április 4. napjától.

27

Beiktatta a 27/2009. (VIII. 31.) rendelet 16. §-a, hatályos 2009. szeptember 1. napjától.

28

Az 1. melléklet a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 5. § - 1. mellékletével megállapított szöveg.