Tab Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2007. (X.30.) önkormányzati rendelete

A kitüntetések alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2007. 10. 30

Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének

19/2007. (X. 30.)


RENDELETE


A kitüntetések alapításáról és adományozásáról


Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1 §. (6) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi kitüntetéseket alapítja és adományozásuk szabályairól a következőket rendeli:


1. §


Tab Város Önkormányzata a településért végzett kiemelkedő munka elismerésére             „TAB VÁROSÉRT” Emlékplakett és „TAB VÁROS DÍSZPOLGÁRA” Kitüntető cím kitüntetést adományozhat.


2. §


/1/ Tab Város Önkormányzata „TAB VÁROSÉRT” Emlékplakettet adományozhat azon személyek, intézmények, gazdasági szervezetek és közösségek részére, akik, illetve amelyek kimagasló helyi közéleti tevékenységet végeztek, a város gazdasági, társadalmi,  kulturális és sport életének fejlesztéséhez jelentősen hozzájárultak. 


/2/ Az emlékplakettet a városba látogató bel- és külföldi neves közéleti személyiségeknek, tudósoknak, művészeknek évente legfeljebb három alkalommal a polgármester is adományozhatja. Az adományozásról a képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatni kell.


/3/ A „Tab Városért” Emlékplakett leírása:


A 11 cm átmérőjű vésett érem motívumai megjelenítik az égboltot, a tájra jellemző dombok vonulatának rajzolatát, az itt gyökeret verő emberek tevékenységét szimbolizáló fát, valamint a díszítő hajlamot kifejező népművészeti jelképeket.


A jellegzetes somogyi dombok mintegy védelmezően fogják közre a valamikori településből fejlődő mai várost. Hangsúlyosan jelenik meg egy szimbolikus fa, mely életfaként a szülőföld megtartó erejét is jelenti.


Az érem formai egységéhez alakítva jelennek meg azok a díszítő motívumok, melyek utalnak Tab történetében a hagyományokra, a kultúrára, a népművészet szerepének jelentőségére.


/4/ Az emlékplakett adományozásáról oklevelet kell kiállítani.


/5/ A kitüntetéssel a kitüntetett nettó 20.000,-Ft értékű tárgyjutalomban is részesül.


/6/ A kitüntetésből évente legfeljebb öt db adományozható.


/7/ A kitüntetés ugyanazon személy, intézmény, gazdasági szervezet, közösség részére – az előző kitüntetéstől számított legalább 10 év elmúltával - több esetben is adható.


  1. §


/1/ A „TAB VÁROS DÍSZPOLGÁRA” kitüntető cím a város elismerését és megbecsülését kifejező, az önkormányzat által alapított legmagasabb kitüntetés, amely olyan magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki Tab város fejlesztésében hosszú időn át kiemelkedően munkálkodott, a városhoz is kötődő közéleti, tudományos, művészeti munkássága során maradandót alkotott.


/2/ A díszpolgári cím adományozásával elhunyt személy emléke is kitüntethető.


/3/ A díszpolgári cím ugyanazon személynek egyszer adományozható.


4. §


Tab város díszpolgára az önkormányzat és a város lakosságának tiszteletét és megbecsülését élvezi, ezért:


/1/    díszpolgári cím adományozásakor a díszpolgár: 

     az adományozott nevét, az adományozás indokait, az adományozó képviselő-testületi   határozat számát, a polgármester aláírását és a város pecsétjét tartalmazó oklevelet, valamint a város címerét és „Tab Város Díszpolgára” feliratot tartalmazó köralakú díszdobozban, 50 mm átmérőjű 14 karátos aranyozott emlékérmet kap. Az emlékérem egyik oldalán Tab Város Díszpolgára felirat és a név szerepel, a másik oldalán Tab város címere.


/2/ A díszpolgár neve és fényképe bekerül Tab város díszpolgárainak névkönyvébe.


/3/ A díszpolgárt meg kell hívni a városi rendezvényekre és ünnepekre, illetve a képviselő-testület határozata alapján meghívható a várost képviselő delegációba.


/4/ A díszpolgár elhalálozása esetén díszsírhely illeti meg, a hozzátartozók kérésének figyelembevételével.


/5/ A díszpolgár térítésmentesen megkapja a város rendszeres és időszakos hivatalos  kiadványait.


/6/ A díszpolgár nevét – az adományozás  évével – a Városháza épületében jól látható módon ki kell függeszteni.


  1. §


/1/ A kitüntetések adományozására az önkormányzati képviselő-testület bizottságai, tagjai, a városban szervezeti egységgel rendelkező politikai pártok és társadalmi szervezetek, intézmények, a város gazdasági életében jelentős szerepet betöltő gazdálkodó szervezetek, valamint a városban élő magánszemélyek e rendelet melléklete szerinti javaslat formájában tehetnek részletesen és kellően  indokolt javaslatot, melyben bemutatják a javasolt személy vagy közösség  kitüntetésre érdemesítő tevékenységét.


/2/ A kitüntetések adományozásához készített, Humán Bizottság elé kerülő előterjesztésben minden - e rendeletben foglalt feltételnek megfelelő - beérkezett javaslatot szerepeltetni kell.


/3/ A kitüntetések adományozásáról Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete         - azon  javaslatoknál, amelyeket a Humán Bizottság előzetesen tárgyalt -, a bizottság véleményének ismeretében a január havi ülésén dönt.


/4/ A képviselő-testület a kitüntetések adományozására vonatkozó döntését zárt ülésen, Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzata erre vonatkozó eljárási rendje szerint külön határozattal elrendelten, kétfordulós döntéshozatali eljárásban, minősített többségű, titkos szavazással hozza.


/5/  Ha az adományozható kitüntetésekre csak egy-egy javaslat van, a képviselő-testület a kétfordulós döntéshozatali eljárástól eltérhet.


/6/ A testületi határozatnak kitüntetettenként tartalmaznia kell az adományozott kitüntetés megnevezését, a kitüntetett nevét, foglalkozását és az adományozás rövid indokolását.


/7/ A kitüntetések adományozásáról szóló zárt ülésen hozott  testületi határozatot nyilvánosságra hozni – az érintettek kivételével - leghamarabb a kitüntetés átadásakor  lehet.


6. §


/1/ A kitüntetéseket az adományozottnak vagy hozzátartozójának a március 15-i ünnepség megtartása alkalmával a képviselő-testület nevében a polgármester adja át.


/2/ A polgármester a kitüntetéseket indokolt esetben  – a képviselő-testület döntése alapján – ettől eltérő időpontban is átadhatja.


7.  §


/1/ A kitüntetések adományozásáról nyilvántartást kell vezetni, amely tartalmazza:  a  kitüntetett nevét, lakcímét, foglalkozását és az adományozás időpontját, rövid indokolását, az adományozó testületi határozat számát.


/2/   A kitüntetésekkel kapcsolatos teljes körű ügyintézés /javaslatkérés, előterjesztés készítése, nyilvántartások vezetése, hozzátartozókkal való kapcsolattartás, kitüntetés átadásának szervezése, emlékplakettek, ajándéktárgyak, emléklapok, oklevelek rendelése, beszerzése stb./ a személyzeti ügyekkel foglalkozó hivatali munkatárs  feladata.


  1. §


/1/ A kitüntetés visszavonható attól, aki magatartásával arra érdemtelenné válik. A visszavonásra az 5. §. /1/ bekezdésében felsorolt szervek és személyek tehetnek javaslatot.


/2/ A visszavonásra vonatkozó javaslatot a polgármester köteles döntésre a képviselőtestület    soron következő ülése elé terjeszteni. A visszavonásról a képviselő-testület minősített többségű, titkos szavazással dönt.



/3/ A kitüntetés visszavonásának tényét, időpontját és a testületi határozat számát a 7. §. /1/

 bekezdése alapján vezetet nyilvántartásba, valamint a 4. §./2/ bekezdés szerinti névkönyvbe fel kell vezetni.


  1. §


Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg a kitüntetések alapításáról és adományozásáról szóló 7/2001. (IV. 2.), az 1/2003. (II. 1.), valamint a 32/2006. (XII. 29.) számú rendelettel módosított 16/2000. (VIII. 25.) számú rendeletek hatályukat vesztik. A már odaítélt kitüntetések továbbra is érvényesek.


Tab, 2007. október 25.




                        Schmidt Jenő                                                Dr. Mezőfi Ágnes

                        polgármester                                                         jegyző


                                                                    Melléklet a 19/2007. (X.30.) számú rendelethez


KITÜNTETÉSI  JAVASLAT


A javasolt kitüntetés megnevezése:


A kitüntetésre javasolt  korábbi városi kitüntetései és adományozásuk időpontja:


Neve:

Születési helye, ideje:

Anyja neve:

Iskolai végzettsége:

Munkahelye:

Beosztása:

Lakcíme:

Értesítési címe és telefonszáma:

A kitüntetés átadására javasolt időpont:

Részletes indokolás:


Dátum:                                                                                                                                                                                             P.H.                                             aláírás




INDOKOLÁS


a 19/2007. (X. 30.) rendelethez


A képviselő-testület a kitüntetések adományozásáról szóló rendeletét a 2000. augusztus 24-i ülésén vizsgálta felül és foglalta egységes szerkezetbe. A rendeletet a képviselő-testület azóta több alkalommal is módosította. A legutóbbi módosítás tárgyalásakor a képviselő-testület határozatba foglalta, hogy a rendeletet át kell dolgozni, módosítani kell.

A 295/2006. (XII. 21.) számú határozatnak megfelelően a korábbi rendelet átdolgozásra, több ponton is módosításra, pontosításra  került, s mindezt figyelembe véve új rendelet alkotására vonatkozó tervezet került kidolgozásra. 

A korábbi rendelet rendelkezéseinek tervezett, lényeges módosítási javaslatát a következőkkel indokolom:


A 2. §-hoz:

/4/ Az emlékplakett adományozásáról a korábbi évek gyakorlatának megfelelően nem emléklapot, hanem oklevelet kapott a kitüntetett, ezt a rendeletben is pontosítani kell.


/5/ A képviselő-testület 2007. január 1. napjától hatályon kívül helyezte a rendeletben az emlékplakett kitüntetéssel járó pénzjutalmat, helyette a javaslat szerint beépítésre kerül az emlékplakett kitüntetéshez járó nettó 20.000 Ft értékű tárgyjutalom adományozása.


A 3. §-hoz:

/3/ A rendeletben korábban nem volt szabályozva, hogy a díszpolgári címet csak egyszer lehessen adományozni, ez pontosításra került.


A 4. §-hoz:

/1/ Pontosításra került a díszpolgár részére adományozott emlékérem leírása.

/6/ Kiegészült a rendelet azzal, hogy a város díszpolgárainak nevét és az adományozás évével a Városházán ki kell függeszteni. A díszpolgári kitüntetésben részesültek neve, az adományozás évével 1 db A/3 méretű, a város címerét is tartalmazó, bekeretezett oklevélen kerül kifüggesztésre.


A 5. §-hoz:

/1/ A kitüntetés adományozására javaslatot tevők köre kibővült a városban élő magánszemélyekkel.

/3/ A módosítási javaslattal a kitüntetések adományozása során kialakult bizottsági gyakorlathoz igazodna  a szabályozás.

/4/ A hatályos rendelet szerint a kitüntetésről kétfordulós döntéshozatali eljárásban egyszerű többségű szavazással döntött a képviselő-testület. A kitüntetés adományozásához a javaslat szerint minősített többség szükséges.


A 7. §-hoz:

/2/ Pontosításra került a kitüntetésekkel kapcsolatos teljes körű ügyintézést ellátó munkatárs megjelölése.






A 8. §-hoz:

/2/ A kitüntetés adományozásához a javaslat szerint minősített többség szükséges. A rendelet-tervezetben a kitüntetés visszavonására vonatkozó rendelkezés is kiegészült azzal, hogy a képviselő-testület minősített többségű, titkos szavazással dönt a visszavonásról.


Tab, 2007. október 25. 





                                                                                  Dr. Mezőfi Ágnes

                                                                                              jegyző