Tab Város Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2008. (VII.7.) önkormányzati rendelete

A közoktatási intézmények felvételi körzethatárainak meghatározása

Hatályos: 2008. 09. 30- 2010. 08. 29

Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének

a 32/2008. (IX. 30.) rendelettel módosított


24/2008. (VII. 7.) rendelete


az oktatási intézmények felvételi körzethatárainak meghatározásáról



Tab Város Önkormányzata Képviselő-testülete a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény (a továbbiakban: Kt.) a Kt. 66. § (2) bekezdésére és a 65. § (2) bekezdésére, valamint a Kt. 90. § (1) bekezdésére tekintettel az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet célja


  1. §


A rendelet célja a tabi „Szivárvány” Napközi Otthonos Óvoda és az Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat felvételi körzetének meghatározása.


                                                                             A rendelet hatálya


  1. §


A rendelet hatálya a „Szivárvány” Napközi Otthonos Óvoda esetében az 1. számú mellékletben felsorolt települések közigazgatási területén élő óvodás korú gyermekekre, a megjelölt intézményben a gyermekek óvodai nevelésére, valamint az Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat esetében a 2. számú mellékletben felsorolt települések közigazgatási területén élő tanköteles korú gyermekekre, a megjelölt intézményben a tanulók általános iskolai oktatására terjed ki.


                                                                                Felvételi körzetek


  1. §


A felvételi körzetek területét a „Szivárvány” Napközi Otthonos Óvoda esetében a 1. számú melléklet, az Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat esetében a 2. számú melléklet tartalmazza.


                                                                      Értelmező és záró rendelkezések


  1. §


(1) A Kt. 66. § (2) bekezdésében meghatározott sorsolás nélkül felvehető sajátos helyzetű tanulónak az a gyermek tekintendő, aki az intézmény székhelyén, illetve telephelyén munkahellyel rendelkező szülő gyermeke; a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 72. §- alapján az ideiglenes hatállyal elhelyezett tanuló, a Gyvt. 77. §-a alapján az átmeneti nevelésbe vett tanuló, amennyiben tartózkodási helye az intézmény székhelye, illetve telephelye felvételi körzetében található.


(2) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.



Tab, 2008. június 30.




          Schmidt Jenő                                                                       Dr. Mezőfi Ágnes

            polgármester                                                                                 jegyző






  1. számú melléklet a 24/2008.(VII.7.) rendelethez:





„Szivárvány” Napközi Otthonos Óvoda felvételi körzete


Tab Város közigazgatási területe

Lulla község közigazgatási területe

Sérsekszőlős község közigazgatási területe

Torvaj község közigazgatási területe

Zala község közigazgatási területe





                                             2. számú melléklet a 24/2008.(VII.7.) rendelethez:





Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat felvételi körzete


1-8. évfolyam


Tab Város közigazgatási területe

Kapoly község közigazgatási területe

Lulla község közigazgatási területe

Sérsekszőlős község közigazgatási területe

Torvaj község közigazgatási területe

Zala község közigazgatási területe


5-8. évfolyam


Bedegkér község közigazgatási területe

Kánya község közigazgatási területe

Somogymeggyes község közigazgatási területe

Somogyegres község közigazgatási területe

Tengőd község közigazgatási területe



Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Rudnay Gyula Általános Iskolai Tagintézménye (8658 Bábonymegyer, Szent István u. 44.) 1-8. évfolyam


Bábonymegyer község közigazgatási területe


Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Somogymeggyesi Általános Iskolai Tagintézménye (8673 Somogymeggyes Fő út 33/A) 1-4. évfolyam


Somogymeggyes község közigazgatási területe


[1]Egységes Pedagógiai Szakszolgálat működési területe az alábbi pedagógiai szakszolgálati feladatokban:

-  nevelési tanácsadás,

-  logopédiai ellátás,

-  korai fejlesztést, gondozás,

-  fejlesztő felkészítés;

-  továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás,

-  gyógytestnevelés (gyógyúszás),



Andocs, Bábonymegyer, Bedegkér, Bonnya, Fiad, Kánya, Kapoly, Kára, Kisbárapáti, Lulla, Miklósi, Nágocs, Sérsekszőlős, Somogyacsa, Somogydöröcske, Somogyegres, Somogymeggyes, Szorosad, Tab, Tengőd, Torvaj, Törökkoppány, Zala, Zics települések közigazgatási területe

 



INDOKOLÁS

az oktatási intézmények felvételi körzethatárainak meghatározásáról

24/2008. (VII. 7.) rendelethez



Általános indokolás



A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény (a továbbiakban: Kt.) 66. § (2) bekezdése az önkormányzatok részére rendeletalkotási kötelezettséget állapít meg az általános iskolai kötelező felvétel biztosításával a túljelentkezésre vonatkozóan a sajátos helyzet fogalmának meghatározására. A Kt. 66. § (2) bekezdése alapján a tankötelezettség teljesítése érdekében felvételt kell, hogy nyerjenek a halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű tanulók, továbbá azok a tanulók, akiknek a sajátos helyzete indokolja. A sajátos helyzetet a helyi önkormányzatnak rendeletben kell megállapítania. A „sajátos helyzet” fogalmának meghatározásához a törvény nem ad útmutatást. A Kt. 90. § (1) bekezdése szerint a közoktatási intézményt fenntartó helyi önkormányzat meghatározza és közzéteszi az óvodák, iskolák működési (felvételi) körzetét. Az e körzetben élő gyermekek, tanulók felvételét, átvételét az óvoda (a Kt. 65. § (2) bekezdése alapján), az iskola (a Kt. 66. § (2) bekezdése alapján) nem tagadhatja meg. A sajátos helyzet fogalmának és a közoktatási intézmények felvételéi körzetének meghatározását célszerű ugyanazon rendeletben szabályozni.

A fenntartó meghatározza továbbá - a 90. § (1) bekezdés szerint - a pedagógiai szakszolgálatot ellátó intézmény működési körzetét. A pedagógiai szakszolgálatot ellátó intézmény működési körzetének meghatározásához be kell szerezni a megyei önkormányzat - fejlesztési tervre épített - szakvéleményét.


Részletes indokolás


1-2. §-hoz:

A rendelet hatálya kiterjed a felvételi körzeten belül lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező óvodás, illetve tanköteles korú gyermekekre, a gyermekek óvodai nevelésére és a tanulók általános iskolai oktatására.


3. §-hoz:

E rendelkezés utal a rendelet azon mellékleteire, amelyek a felvételi körzeteket meghatározzák. A körzet meghatározásának az a jelentősége, hogy a tabi „Szivárvány” Napközi Otthonos Óvoda az 1. számú mellékletben, az Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat a 2. számú mellékletben felsorolt településeken élő gyermekek esetében a felvételt nem tagadhatják meg a Kt. 65. § (2) bekezdése, valamint a Kt. 66. § (2) bekezdése rendelkezéseivel összhangban.


4. §-hoz:

A 4. § tartalmazza a sajátos helyzetű gyermek fogalmának meghatározását a Kt. 66. § (2) bekezdésének felhatalmazása alapján, mely szerint az a tanuló tekintendő sajátos helyzetű gyermeknek, aki az általános iskolát könnyebben megközelíti, mert az egyik szülőjének munkahelye az intézmény székhelye, illetve telephelye felvételi körzetében van, valamint a Gyvt. alapján az ideiglenes hatállyal elhelyezett vagy átmeneti nevelésbe vett gyermek tartózkodási helye az intézmény székhelyén, illetve telephelyén található.


Tab, 2008. június 30.



                                                                                      Dr. Mezőfi Ágnes

                                                                                              Jegyző





INDOKOLÁS

az oktatási intézmények felvételi körzethatárainak meghatározásáról szóló

32/2008. (IX.30.) rendelet módosításához



A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény (a továbbiakban: Kt.) 90. § (1) bekezdése szerint a közoktatási intézményt fenntartó helyi önkormányzat meghatározza és közzéteszi az óvodák, iskolák működési (felvételi) körzetét. Az e körzetben élő gyermekek, tanulók felvételét, átvételét az óvoda (a Kt. 65. § (2) bekezdése alapján), az iskola (a Kt. 66. § (2) bekezdése alapján) nem tagadhatja meg. A fenntartó meghatározza továbbá - a 90. § (1) bekezdés szerint - a pedagógiai szakszolgálatot ellátó intézmény működési körzetét.


A képviselő-testület a 217/2008.(VIII.28.) számú határozatával döntött arról, hogy az Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat feladatait a gyógytestnevelés és a fejlesztő felkészítés pedagógiai szakszolgálati feladatokkal kiegészíti, az intézmény alapító okiratát e döntésnek megfelelően  módosította. A feladatbővülés miatt az oktatási intézmények körzethatárainak meghatározásáról szóló rendelet 2. számú mellékletét is ki kell egészíteni az intézmény működési területén ellátott pedagógiai szakszolgálati feladatokkal.



Tab, 2008. szeptember 25.





                                                                                  Dr. Mezőfi Ágnes

                                                                                              jegyző



[1]

Módosította a 32/2008. (IX. 30.) rendelet 1. §-a, hatályos 2008. szeptember 30. napjától.