Tab Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2014. (IV.25.) önkormányzati rendelete

a helyi sporttevékenységgel kapcsolatos feladatairól és kötelezettségeiről, valamint a sport helyi pénzügyi támogatási rendszeréről

Hatályos: 2014. 04. 25- 2016. 11. 29

Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének

2/2003. (II. 17.), 24/2009. (VIII. 31.), 9/2014. (IV. 25.) rendelettel módosított

2/2002. (I. 31.)

RENDELETE


a helyi sporttevékenységgel kapcsolatos feladatairól és kötelezettségeiről, valamint a sport helyi pénzügyi támogatási rendszeréről



[1]Tab Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. Tv. 16. § (1) bekezdésének, valamint a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján – a kötelező és az önként vállalt önkormányzati sportfeladatok ellátása érdekében - az alábbi rendeletet alkotja:


I. Általános rendelkezések

A rendelet célja

  1. [2]§


A rendelet célja a település területén a helyi adottságokat figyelembe véve biztosítani a város polgárai számára a sport, mint önszerveződésre épülő autonóm civil tevékenység alapvető feltételeit, a sporttal foglalkozó helyi szervezetekkel való együttműködést, az önkormányzat tulajdonában álló sportlétesítmények fenntartását, működését.


A rendelet hatálya                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

2.[3] §


A rendelet hatálya kiterjed Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testületére, és annak bizottságaira, a polgármesteri hivatalra, az önkormányzat tulajdonában lévő sportlétesítményekre, a támogatásban részesülő helyi sportszervezetekre.


Értelmező rendelkezések

3. §


E rendelet alkalmazásában

  1. Sportegyesület: az egyesülési jogról, a Polgári Törvénykönyvről és a sportról szóló törvények alapján működő egyesület.
  2. Önkormányzat tulajdonában lévő sportlétesítmény: az önkormányzat vagy intézmények tulajdonában lévő sportlétesítmény.



II.

 Az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatai

4. §


(1) A települési önkormányzat kötelező feladata illetékességi területén a helyi sporttevékenység támogatása.

E feladatai körében az önkormányzat:

  1. Kialakítja a város sportkoncepcióját és önkormányzati ciklusonként    felülvizsgálja.
  2. [4]A városban működő  sportegyesületek utánpótlás nevelését támogatja és az utánpótlás nevelésével összefüggő tevékenységet összehangolja az  önkormányzat illetékes szakmai bizottságának útján. A tulajdonában lévő létesítményeket az igények alapján, a sportügyekkel foglalkozó bizottság által meghatározott óraszámban, ingyenesen biztosítja számukra. A sportcélú támogatásoknál meghatározza az erre fordítandó keretet, melynek felhasználását a sportügyekkel foglalkozó bizottság ellenőrzi.  



III.

A sporttal foglalkozó helyi szervezetekkel való együttműködés

5. §


(1) Az önkormányzat együttműködik a sporttal foglalkozó helyi szervezetekkel; a városban működő sportegyesületeket, a városi civil szervezetek sporttevékenységét az alábbiak szerint támogatja.


  1. Az önkormányzat  a tulajdonában és használatában  lévő sportlétesítményeket -szerződés alapján- hosszabb távra – haszonkölcsönbe adhatja, a hasznosítási formák kikötésével, a képviselő-testület  döntése alapján.
  2. Az önkormányzat tulajdonában és használatában  lévő ingatlanok és közterületek tartós sport célú  hasznosításának lehetőségét   támogathatja az önkormányzat, a képviselő-testület döntése alapján. 
  3. Támogathatja továbbá a nem tabi székhelyű szervezetek és vállalkozások  ilyen irányú tevékenységét, ha az a településre nézve előnyökkel jár.  A támogatás formáját  és mértékét illetően megállapodást kell kötni, az igénylő és a képviselő-testület között.


IV.

Támogatás, finanszírozás rendszere

6. §


(1) Az önkormányzat a sport célra fordítható  támogatások összegéről és annak egyes célok közötti megosztásáról a költségvetési rendeletében dönt. A támogatás forrásai: a sporttörvény  alapján az állam által biztosított normatív támogatás, valamint az önkormányzat saját bevételei.

(2) Támogatott célok:   -    eszközbeszerzés

  • működési feltételek biztosítása
  • versenyprogram lebonyolítása
  • szabadidős rendezvények
  • szervezett és visszatérő helyi sportrendezvények,

(3) Támogatási feltételek:

a) A támogatottal szemben támasztott  jogszabályi feltételek teljesülése. (bírósági bejegyzés, adószám, bankszámlaszám, statisztikai adatszolgáltatás teljesítése, működés)

b) Támogatási kérelem benyújtása.

c) A támogatott az  előző évben kapott önkormányzati  támogatásról elszámolt.

(4) A (3) bekezdésben meglévő feltételek esetén az önkormányzat csak akkor nyújthat sportszervezet részére támogatási szerződés alapján támogatást, ha annak:

  • nincs lejárt köztartozása,
  • nincs tartozása az önkormányzat felé.


(5) Az önkormányzat sport támogatásként  az éves költségvetési rendeletében a pályázaton felosztható összeg mértékéről  dönt. [5]„A felhasználható keretösszeg nagyságáról a képviselő-testület minden évben a költségvetési rendeletében dönt.” A keretösszeg megállapítása a képviselő-testület, felosztása a [6]sportügyekkel foglalkozó bizottság hatásköre.  A pályázati összegek felhasználása minden évben a képviselő-testület által elfogadott pályázati kiírásnak megfelelően történik.  A támogatás szerződés alapján vehető igénybe, melyet a polgármesteri hivatal készít elő.


(6) Az önkormányzat éves költségvetési koncepciójának elfogadása előtt az önkormányzati támogatásban részesülő amatőr sportolókat foglalkoztató egyesületeket, a kapott támogatások felhasználásáról elszámoltatja, és a következő évi terveik ismeretében alakítja ki a költségvetés  sporttámogatásának feltételeit. 


(7) Az önkormányzat jegyzője a  támogatott  jogi  vagy természetes személytől – az önkormányzat sportcélú támogatásának mértékéig - beszámolót kér, amelynek testület elé terjesztéséről gondoskodik. 


(8) Az önkormányzati sport célú támogatásban részesülők kötelesek a sporttörvény előírásai, és az önkormányzattal kötött megállapodások szerint tevékenykedni; a törvényi előírások  vagy a vállalt kötelezettségeik megszegése a támogatások megvonásával illetve az önkormányzattal kötött szerződések felmondásával járhat.


[7](9) A sport célú támogatások igénylése, átadása és elszámolása során Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének az államháztartáson kívüli forrás átadásáról-átvételéről szóló 6/2014. (III.28.) önkormányzati rendeletében meghatározottak figyelembevételével kell eljárni.




V.[8]

[9]7. §



VI.

Az önkormányzat tulajdonában álló sportlétesítmények

fenntartása, működtetése

8. §


(1) Az önkormányzat a tulajdonában lévő sportlétesítmények fenntartásának és karbantartásának költségét éves költségvetésében elkülönített fejezetben biztosítja. Ez az összeg az éves működési költség minimum 0,5 %-a (6. § (5) bekezdésében meghatározott támogatáson felül), kiemelt cél esetén (pl. beruházás, felújítás) egyedi Képviselő-testületi döntés alapján a támogatás mértéke emelhető.

  1. Önkormányzati tulajdonú sportlétesítmény fenntartása haszonkölcsönbe adás,
  2. civil szervezettel kötött feladatvállalási megállapodás alapján is történhet.

(2) A képviselő-testület az önkormányzat  által fenntartott sportlétesítmények kedvezményes és ingyenes használatát biztosíthatja. A sportegyesületekkel, a sporttevékenységet is folytató civil szervezetekkel a létesítmények tartós és rendszeres használatának feltételeit illetően megállapodást kell kötni, melyet a polgármesteri hivatal készít elő.


VII.

Az önkormányzati tulajdonban álló

sportlétesítmények fejlesztése

9. §


(1) Az önkormányzat ciklusprogramjának megfelelően dönt a sportlétesítmények és tevékenységek fejlesztéséről a  költségvetésében. A fejlesztéseknél előnyben kell részesíteni azokat a fejlesztési programokat, amelyek

  1. multifunkcionális létesítményeknek minősülnek,
  2. a sportturizmust szolgálják.

(2)     A fejlesztéseknél előnyben lehet részesíteni azokat a programokat is, 

   amelyeknél

a./ a létesítmény későbbi fenntartása haszonkölcsönbe vagy sportvállalkozásba történő  adással is biztosítható és nem terheli a város költségvetését,

b./   a létesítmény későbbi fenntartása térségi összefogással (társulási vagy Kht formában) a városra nézve előnyösen biztosítható.



VIII.

A gyermek- és ifjúsági sport, az utánpótlás-nevelés,

a nők és a családok sportjának, a hátrányos helyzetű

társadalmi  csoportok és a fogyatékosok sportjának, illetve a

tömeges részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolításának  segítése

10. §


(1) A gyermek- és ifjúsági sportot, az utánpótlás-nevelést, a nők és a családok sportját, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és a fogyatékosok sportját, illetve a tömeges  részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolítását az önkormányzat a rendelet 4. §. (b) bekezdésében  írt módon támogatja.


(2) A gyermek- és ifjúsági sport,  az utánpótlás-nevelés területén az önkormányzat önként vállalt feladatai lehetnek:

  1. a szabadtéri sportlétesítmények, atlétikai pályák fejlesztése,
  2. a sportturizmust (is) szolgáló sport- és rekreációs létesítmények, játszóterek fejlesztése,
  3. a téli sportok, köztük a szervezett síoktatás támogatása,
  4. a városban működő sportszervezetekben az amatőr színtű versenyző utánpótlás nevelésének támogatása,
  5. az úszás oktatásának támogatása.


(3) A tömeges részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolításának területén az önkormányzat önként vállalt feladata lehet a  szervezett és visszatérő sportesemények,   rendezvények támogatása.


(4) A nők és a fogyatékosok, valamint a hátrányos helyzetű csoportok sportolásának  támogatása - amennyiben a városban nem működik e tevékenységet szervező önálló jogi személy-,  a képviselő-testület, és e csoportok nem helyi szervezete által  kötött megállapodás alapján is  történhet.


XI.

A nemzeti és a nemzetközi sport népszerűsítésében

való közreműködés

11. §


(1) A nemzetközi sportkapcsolatokban a városi tulajdonú létesítmények hasznosításával vesz részt az önkormányzat:

  1. a város partnervárosaival (testvérvárosaival) való sportkapcsolatok, 
  2. a nemzetközi jelentőségű városi sportesemények, tevékenységek szervezése során.

(2) Az önkormányzat támogathatja a tabi versenyzők   nemzetközi sportrendezvényeken való részvételét, a rendelet 6. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott összegen belül, a meghatározott módon és feltételekkel.


(3) A tömeges részvétellel szervezett és önkormányzati támogatásban részesülő sportrendezvények finanszírozásáról (az illetékes szakmai bizottság előterjesztése  alapján) a képviselő-testület az éves költségvetési rendelet megalkotásakor dönt,  melynek során:


  1. előnyben és kiemelt támogatásban  részesíthetők  a visszatérő helyi rendezvények,
  2. a város kedvező arculatát, népszerűsítését szolgáló helyi rendezvények,
  3. a sporttörvény 60. § (1).d.) pontja szerint írt csoportok Tabon szervezett  visszatérő és a megyében, és a Koppány-völgye  régióban – szervezett rendezvényei.


X.

Sportrendezvények szervezésének szabályai

12. §


(1) A város közigazgatási területén a sporttörvény vonatkozó előírásai szerint lehet  sportrendezvényt szervezni. A sportrendezvényért a szervező felel.


(2) Az önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesítményekben, a közterületeken és az önkormányzati intézményekben szervezett sporteseményekről a szervezőnek az önkormányzat jegyzője felé előzetes bejelentési  kötelezettsége van.


(3) Közterületeken rendezvények a közterületek használatáról szóló rendeletnek  megfelelően szervezhetők és megtartásukhoz  az önkormányzat e rendeletében, megjelölt  szerv (képviselőjének vagy megbízottjának) előzetes  hozzájárulása szükséges.


(4) A közterületeken és az önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesítményekben elhelyezett, bárki által használható sporteszközök és létesítmények esetében a tulajdonosnak vagyoni, az üzemeltetőnek felelősségbiztosítást kell kötni:

  1. Az önkormányzat tulajdonában vagy az önkormányzati intézmények tulajdonában, illetve kezelésében lévő sportlétesítmények, eszközök üzemeltetője köteles a  sportlétesítményeket, eszközöket rendeltetésszerű állapotban tartani, és azok használatával  kapcsolatosan vagyoni és felelősségbiztosítást kötni.
  2. A haszonkölcsönbe, eseti vagy tartós használatba átadott önkormányzati tulajdonú sportlétesítmények esetében a – rendeltetésszerű  használat mértékéig – a biztosításról a szerződés megkötésekor rendelkezni kell.



XI.

Záró rendelkezések

13. §


[10](1) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.


(2) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.


Tab, 2002. január 30.





Farkas István                                                           Szurkosné dr. Mezőfi Ágnes  

polgármester                                                                                jegyző






Záradék:


Az egységes szerkezetbe foglalt rendelet a mai napon hatályos jogszabályi szöveget tartalmazza.


Tab, 2014. április 25.



                  


                   Schmidt Jenő                                                     Dr. Szűts Dóra

                   polgármester                                                             jegyző





Általános indokolás


a helyi sporttevékenységgel kapcsolatos feladatairól és kötelezettségeiről, valamint a sport helyi pénzügyi támogatási rendszeréről szóló 2/2002. (I.31.) rendeletének

módosításáról szóló  9/2014. (IV.25.) önkormányzati

rendelethez


A Képviselő-testület 2014. március 27. ülésén elfogadta Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének az államháztartáson kívüli forrás átadásáról-átvételéről szóló 6/2014. (III.28.) önkormányzati rendeletét. Az elfogadott rendelet alapján az önkormányzat által nyújtott támogatásokra vonatkozó szabályokat szükséges átvezetni az önkormányzat más rendeletein is.


Ennek megfelelően sor került Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi sporttevékenységgel kapcsolatos feladatairól és kötelezettségeiről, valamint a sport helyi pénzügyi támogatási rendszeréről szóló 2/2002. (I.31.) önkormányzati rendeletének a felülvizsgálatára.


A rendelet-tervezet – az államháztartáson kívüli források átadásának szabályai szerint- csak a nem államháztartási körbe tartozó szervezetetekre vonatkozó szabályokat rögzíti. Az önkormányzat által fenntartott nevelési intézmény, valamint az önkormányzat által működtetett oktatási intézmények ennek megfelelően kikerülnek a Sportrendelet hatálya alól, mivel azok sporttal kapcsolatos támogatása a fenntartó kötelező feladata, amely feladat ellátására más szabályok vonatkoznak.



Tab, 2014. április 23.





                                                                                                 Schmidt Jenő




[1]

Módosította a 24/2009. (VIII. 31.) rendelet 1. §-a, hatályos 2009. szeptember 8. napjától.

[2]

Módosította a 9/2014. (IV. 25.) rendelet 1. §-a, hatályos 2014. április 25. napjától.

[3]

Módosította a 9/2014. (IV. 25.) rendelet 2. §-a, hatályos 2014. április 25. napjától

[4]

Módosította a 9/2014. (IV. 25.) rendelet 3. §-a, hatályos 2014. április 25. napjától.

[5]

A 2/2003. (II. 17.) az önkormányzat 2003. évi költségvetéséről szóló rendelet 16. §-a szerint módosítja.

[6]

Módosította a 24/2009. (VIII. 31.) rendelet 2. § (1) bekezdése, hatályos 2009. szeptember 8. napjától.


[7]

Beiktatta a 9/2014. (IV. 25.) rendelet 4. §-a, hatályos 2014. április 25. napjától.

[8]

Hatályon kívül helyezte  a 9/2014. (IV. 25.) rendelet 5. §-a, hatálytalan 2014. április 25.napjától.

[9]

Hatályon kívül helyezte  a 9/2014. (IV. 25.) rendelet 5. §-a, hatálytalan 2014. április 25.napjától

[10]

Beiktatta a 24/2009. (VIII. 31.) rendelet 3. §-a, hatályos 2009. szeptember 8. napjától.