Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2016. (XI.30.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 29/2003.(X.30.) rendeletének módosítására

Hatályos: 2017. 01. 01- 2016. 12. 31

TAB VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

14/2016. (XI.30.)


RENDELETE


az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 29/2003.(X.30.)rendeletének módosítására



Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében, 20. § (3) bekezdésében, 34. § (1), (3) bekezdéseiben és a 36. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 29/2003.(X.30.) rendelete módosításáról az alábbiakat rendeli el:


  1. §


Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 29/2003.(X.30.) rendelet (a továbbiakban: rendelet) 26.§-a az alábbiak szerint módosul:

„26. §



(1) A szociális helyzet alapján bérbeadott lakások esetén a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, illetőleg azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselése bérlőt terheli.


(2) A nem szociális helyzet alapján bérbeadott lakás berendezéseinek pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek a bérleti szerződés hatálybalépésétől számított 12 hónapon belül bérbeadót, a szerződés hatálybalépését követő 12 hónap elteltét követően felmerült költségek bérlőt terhelik. A nem szociális helyzet alapján bérbeadott lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával kapcsolatos költségek a szerződés hatályba lépésének napjától bérlőt terhelik.


(3)A bérleti szerződés ugyanazon bérlővel történő meghosszabbítása esetén a szerződés (2) bekezdésben megjelölt hatálybalépésének időpontjaként az alapszerződés hatályba lépésének időpontját kell figyelembe venni és nem a meghosszabbítás kezdőidőpontját.


(4)     Ha a lakásban, a lakásberendezésekben, továbbá az épületben, az épület központi berendezéseiben a bérlő vagy a vele együttlakó személyek magatartása miatt kár keletkezik, a bérbeadó a bérlőtől a hiba kijavítását vagy a kár megtérítését követelheti.


(5)       Az épület felújítása, illetőleg a vezetékrendszer meghibásodása miatt a lakáson belül szükséges munkák elvégzéséről a bérbeadó köteles gondoskodni.”




2. §


A rendelet 26/A. §-a az alábbiak szerint módosul:


Az üzemeltetési költségek viselése


26/A. §



  1. A bérbeadó köteles gondoskodni a közös használatra szolgáló helyiségek és területek üzemeltetési költségeinek megfizetéséről, amennyiben a bérlakás nem társasházban van.


  1. A bérlő köteles gondoskodni:
    1. a lakás közüzemi költségeinek megfizetéséről, valamint
    2. a háztartási szemét szállítás költségeinek megfizetéséről,
    3. társasház esetén köteles a társasházi közgyűlés által meghatározott összegű közös költséget megfizetni a társasház részére.”


3.§


A rendelet 29/A.§ (2) bekezdés e) pontja az alábbiak szerint módosul:


 „29/A. § (2) E rendelet 1. sz. mellékletének a), c) és d) pontjában szereplő lakások bérleti díja költségelven kerül megállapításra. A lakások havi lakbérének mértéke a lakások minősége, a lakóépületek állapota, alapterülete közös költség fizetésének módja és komfortfokozata alapján:


e) az 1. sz. melléklet c) pontjának ca) alpontjában szereplő lakásoknál bruttó 600 Ft/m2.


4. §


(1) E rendelet - a (2) bekezdésben meghatározottak kivételével - 2017. január 01. napján lép hatályba.

(2) E rendelet 1. §-a a kihirdetést követő napon lép hatályba.



Tab, 2016. november 24.






                  Dr. Vanó Szilárd                                                    Schmidt Jenő

                          jegyző                                                            polgármester














ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


TAB VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 29/2003. (X.30.) rendeletének módosítására



Tab Város Képviselő-testülete legutóbb 2015. január elsejei hatállyal döntött a tulajdonában álló lakások bérleti díjának emeléséről. Az eltelt két évben a lakások fenntartásával járó, egyre növekvő karbantartási, felújítási költségek, valamint a társasházak közös költségének bérbeadó általi viselése indokolttá tette a rendelet felülvizsgálatát.


Tab, 2016. november 24.








                                                                                                          Schmidt Jenő

                                                                                                          polgármester