Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2016. (V.30.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek elidegenítéséről szóló 23/2001.(XI.26.) számú rendeletének módosításáról

Hatályos: 2016. 06. 01- 2016. 05. 31

                                             TAB VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

6/2016. (V.30.)

RENDELETE


az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek elidegenítéséről szóló

23/2001. (XI.26.) számú rendeletének módosítására


Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló többször módosított 1993. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Lt.) 54. § és 58. §-ában kapott felhatalmazás alapján Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek elidegenítéséről szóló 23/2001. (XI.26.) rendeletének módosításáról az alábbiakat rendeli el:


  1. §


Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek elidegenítéséről szóló 23/2001. (XI.26.) rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(2)   Az állam tulajdonából az önkormányzat tulajdonába került önkormányzati lakásra más személyt megelőző elővásárlási jog illeti meg az Lt. 49. § (1) bekezdésében meghatározott személyeket.


2. §


A rendelet 1. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


 (3)  Az eredetileg önkormányzati tulajdonú lakásra vonatkozóan elővásárlási jog nem áll fenn.


3. §


A rendelet 1. §-a az alábbi (6) bekezdéssel egészül ki:


(6) Az állam tulajdonából az önkormányzat tulajdonába került helyiségre a bérlőt (bérlőtársat) elővásárlási jog illeti meg.


4. §


A rendelet 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


  1. Ha a lakást az elővásárlásra jogosult vásárolja meg, akkor a vételár a bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulása alapján a bérlő által elvégzett, és meg nem térített értéknövelő beruházások értékével csökkentett beköltözhető forgalmi érték.





5. §



A rendelet 3. §- a helyébe a következő rendelkezés lép:


(1) Ha a lakást az elővásárlásra jogosult vásárolja meg, a vételárat egy összegben vagy részletfizetési kedvezménnyel fizetheti meg.


(2) Ha az elővásárlásra jogosult vevő a vételárat  a szerződéskötéssel egyidejűleg kifizeti, a lakásra megállapított vételárból 10 % kedvezmény illeti.


  1. Ha az elővásárlásra jogosult vevő vállalja azt, hogy a vételár 50 %-át a szerződéskötéskor egy összegben, míg a fennmaradó vételár hátralékot 10 év alatt, havi egyenlő részletekben fizeti meg, a megállapított vételárból 5 %, míg a (4) bekezdés szerint fizetendő kamat mértékéből 50 % kedvezmény illeti meg.


  1. Ha a lakást az elővásárlásra jogosult vásárolja meg, részére az Lt. 53. § (1) bekezdésében meghatározott részletfizetési kedvezményt kell adni.


6. §


A rendelet 5. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


(1) Ha a vevő a vételár-részletet 60 napot meghaladóan nem fizeti meg, az adás-vétel lebonyolításával megbízott köteles a szerződéstől való elállás jogával élni.


7. §


A rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


II. fejezet


ÜRESEN ÁLLÓ, ELŐVÁSÁRLÁSI JOGGAL NEM ÉRINTETT LAKÁSOK ELIDEGENÍTÉSE


  1. Önkormányzati tulajdonban lévő üresen álló, valamint az állam tulajdonából az önkormányzat tulajdonába került, elővásárlási joggal nem érintett lakást a Képviselő-testület értékesítésre vonatkozó döntését követően nyilvános árverésen lehet értékesíteni.


Ezen rendelet 2016. június 1. napján lép hatályba.


Tab, 2016. május 26.





                 Dr. Vanó Szilárd                                                      Schmidt Jenő

                          jegyző                                                              polgármester














ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


TAB VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek elidegenítéséről szóló 23/2001. (XI.26.) rendeletének módosítására


Tab Város Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek elidegenítéséről szóló 23/2001. (XI.26.) rendeletének módosítását a képviselő-testület 120/2016.(IV.28.) számú határozata tette szükségessé. Indokolttá vált az elővásárlási joggal érintett, az álam tulajdonából az önkormányzati tulajdonba került lakások és az elővásárlási joggal nem érintett, eredetileg is önkormányzati tulajdonú lakások értékesítése közötti különbségtétel, valamint az értékesítés szabályainak és a vételár megfizetéséhez kapcsolódó kedvezmények felülvizsgálata.


Tab, 2016. május 26.





                                                                                            Schmidt Jenő

                                                                                              polgármester