Tab Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2017. (V.26.) önkormányzati rendelete

A 2016. évi zárszámadásról

Hatályos: 2017. 05. 26- 2021. 02. 19



Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének
7/2017. (V.26.)
RENDELETE

a  2016. évi zárszámadásról


Tab Város Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdése f.) pontjában és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. §-ában kapott felhatalmazás alapján a 2016. évi zárszámadásáról az alábbiakat rendeli el:



I.

BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK TELJESÍTÉSE


1. §


 (1)    Tab Város Önkormányzat képviselő-testülete a 2016. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolót az 1. számú mellékletben foglaltaknak megfelelően

                                              

1.311.140 eFt    bevétellel

   898.714 eFt    kiadással

   412.426 eFt     maradvánnyal                    

jóváhagyja.


(2)     Tab Város Önkormányzata bevételeit és kiadásait - ezen belül a kiemelt kiadásokat - a 2. számú mellékletben foglaltaknak megfelelően hagyja jóvá.


  1. Az önkormányzat önállóan működő és gazdálkodó és az önállóan működő intézményeinek bevételeit és kiemelt kiadási előirányzatának teljesítését a 3. számú mellékletben foglaltaknak megfelelően jóváhagyja.


(4)     Az önkormányzat működési célú bevételeit és kiadásait az 5. számú melléklet szerint, a tőke jellegű bevételeket és kiadásokat a 6. számú melléklet szerint hagyja jóvá.


2. §


Az önkormányzat beruházási, felújítási és egyéb tőkejellegű kiadásainak teljesítését 102.052 ezer Ft főösszegben, valamint célonkénti részletezését a 4. számú mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.



3. §


A képviselő-testület az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 17. számú melléklet szerint állapítja meg.


4. §


A képviselő-testület a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban a 18. számú melléklet szerint fogadja el.


5. §


A képviselő-testület az önkormányzat által felvett hitelek állományát lejárat, hitelezők és eszköz szerinti bontásban a 20. számú melléklet szerint fogadja el, melynek összege 0.Ft.



II.

AZ ÖNKORMÁNYZAT VAGYONA


6. §


(1)     Az önkormányzat 2016. év december 31-i állapot szerinti vagyonát a 10. számú melléklet szerint és a 12. számú mellékletben részletezett intézményenkénti mérlegadatok alapján 5.775.434 ezer Ft-ban állapítja meg.


(2)     Az önkormányzat és intézményeinek vagyonleltárát a 13, 14, 15 és 16. számú melléklet szerint jóváhagyja.


7. §


A képviselő-testület az önkormányzat 2016. december 31-i adósságának és az általa nyújtott hitelek állományának kimutatását a 19. számú melléklet szerint fogadja el.



III.


MARADVÁNY MEGÁLLAPÍTÁSA, JÓVÁHAGYÁSA


8. §


A költségvetési szervek 2016. évi maradványát a 9. számú mellékletben foglalt intézményi részletezésnek megfelelően 412.426 eFt összegben jóváhagyja.



9. §


Az önkormányzatnak a helyi önkormányzatok 2016. évi általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó támogatások  teljes körű elszámolása valamint a kötött felhasználású támogatás elszámolása után 2.350 eFt visszafizetési kötelezettsége keletkezett.


IV.


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


10. §


(1)     A rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.


(2)     A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2011.(V.02.) számú, az önkormányzat 2010. évi zárszámadásról szóló rendelete.



T a b, 2017. május 25.




                  Schmidt Jenő                                                       Dr. Vanó Szilárd
                  polgármester                                                                 jegyző











INDOKOLÁS

a 2016. évi zárszámadásról szóló

rendelethez


Tab Város Képviselő-testülete az 1./2016. (II.1.) sz. rendeletével jóváhagyta a 2016. évi költségvetést. A költségvetés az év folyamán többször módosításra került, az év közben hozott képviselő-testületi határozatok, pótlólag kapott állami támogatások valamint különböző pályázatok pénzügyi kihatása következtében.


Az államháztartásról szóló többször módosított 2011. évi CXCV. törvény 91. §. alapján a zárszámadásról a képviselő-testületnek rendeletet kell alkotni. A pénzügyi teljesítést, a vagyon, a maradvány alakulását mutatják be a rendelet mellékletét képező 1-24. számú mellékletek.


BEVÉTELEK ALAKULÁSA:


A 2016. évi bevételi előirányzatunkat 1.552.984 eFt összegben hagyta jóvá a képviselő-testület, év közben ez 1.909.801  eFt-ra módosult, a teljesítés, pedig 1.311.140  eFt  amely 69%-os.


A működési bevételünk teljesítése önkormányzati szinten 97 %-os. Ezen belül az intézmények 85%-ra teljesítették az előirányzatot. Az előirányzott 193.360 eFt-tal szemben 186.904 eFt a teljesítés.


Az önkormányzat közhatalmi bevételeiből 431 millió Ft bevételünk keletkezett, ebből a helyi adó bevételünk 418.897 eFt-ra teljesült az eredetileg tervezett 383.000 eFt előirányzathoz képest. Adónemenkénti bevételeket a  21.sz. melléklet tartalmazza.


Az átengedett központi adók teljesítése 105 %-os, 2016.évben már csak a gépjárműadóból származó bevétel 40 %-a maradt a helyi önkormányzatoknál, 10.000 eft tervhez képest a teljesítés 10.500 eft.


Az állami támogatások teljesítése 100 %-os, ez a tervezett szinten van.


A felhalmozási és tőke jellegű bevételek alakulása:a bevételek aTab, József Attila Ltp. C. épület 2. emelet 8. szám alatti lakás, a Tab, Kossuth L. u. 57. új építésű A épület emeleti A3. és A4. jelű önkormányzati tulajdonú szerkezet kész lakások a Tab 1138/4, hrsz.-ú, a Tab 1139/4,5,6,8, hrsz.-ú, a Tab 1139 hrsz.-ú ingatlan és a Tab 1139/8 hrsz.-ú ingatlanok értékesítéséből keletkeztek.

A felhalmozási célú átvett pénzeszköz az öreghegyi villamoshálózat kiépítéséhez és a lakossági szennyvízcsatorna hálózat bővítéshez, való hozzájáruláshoz kapcsolódik.


A működési célú pénzeszköz átvételek és a támogatásértékű bevételek köre az elmúlt évekhez képest jelentősen szűkült, mivel a közoktatási feladat egy része kikerült az önkormányzatoktól, így csak az óvodai nevelésre veszünk át támogatást, valamint a közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatás került elszámolásra.

A bevételeknél is és a kiadásoknál is a lemaradás oka a beruházások elhúzódásából ered, a pályázati döntések 2017.évben lettek meg most van folyamatban a támogatási szerződések aláírása.


2016. évben hitelt nem vettünk fel, és hitel állománnyal sem rendelkezünk.


KIADÁSOK ALAKULÁSA:


A kiadások előirányzata a bevételekhez hasonlóan 1.552.984 eFt-ról 1.909.801 eFt-ra változott, ehhez viszonyítva a  teljesítése 47 %-os, összességében 898.714 eFt összegre teljesült, ezen belül a működési kiadások teljesítése 70 %-os. (5. számú melléklet szerint).

A beruházások alulteljesítése mellett a kiadási megtakarítást eredményezett, hogy a tartalékokat nem kellett felhasználni.


Az intézményenkénti teljesítést a 3. számú melléklet tartalmazza.


Közoktatási intézmény

Az általános iskola működtetője 2013. január 1-jétől 2016. december 31-ig az önkormányzat volt, mely feladatokat, valamint az étkeztetés, konyha ellátását 2016. évben is a GAMESZ biztosította.

2016-ban is változatlanul két intézményegységgel működött a Tabi Takáts Gyula Óvoda és Bölcsőde többcélú Intézmény, melynek illetékessége, működési köre változatlanul Tab város, Lulla, Sérsekszőlős, Zala, Torvaj, Zics és Somogyegres községek közigazgatási területét érintette a településekkel kötött feladatellátási szerződések alapján. Az intézmény struktúrájában változás nem történt.


Művelődési Központ

Az intézmény kulturális alapellátó intézményként kultúraközvetítő és szolgáltató tevékenységet végzett. A város közösségi színtereként célja a település művészeti életének fellendítése. Az intézmény létszáma egy fővel emelkedett, struktúrájában változás nem történt. Munkájukat a közfoglalkoztatottak mellett a szakmai gyakorlatot végző diákok és önkéntesek is segítették. Pénzügyi-gazdálkodási feladatait külön megállapodás alapján a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el. Az intézmény költségvetése a fenntartói finanszírozás mellett saját bevételekből (terembérletből, jegyeladásból, szponzori támogatásból) biztosított.


Városi Könyvtár

A Városi Könyvtár 2016-ban változatlan személyi állománnyal működött. 6 fő állandó alkalmazott mellett 1 fő közfoglalkoztatottal és kulturális közfoglalkoztatottakkal látta el feladatát. Közgyűjteményi intézményként gyermekkönyvtárat, felnőtt olvasószolgálatot tart fenn, könyvtári szolgáltató rendszert működtet. Végzi a könyvtári állomány gyarapítását, nyilvántartását, feltárását, biztosítja azok megőrzését, védelmét. A megyei könyvtárral kötött szerződés alapján a térség településein ellátja a mozgókönyvtári feladatokat. Foglalkozik folyóirat, időszaki kiadvány kiadásával, a Nagy Ferenc Galéria és a Néprajzi Gyűjtemény bemutatásával és megóvásával. Pénzügyi-gazdálkodási feladatait külön megállapodás alapján a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el. A működéshez szükséges fenntartói támogatás mellett különböző pályázati támogatásokból (érdekeltségnövelő támogatás, NKA könyv és folyóirat támogatás) dokumentumgyarapítást, informatikai fejlesztést valósítottak meg.


Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ

A 2016. január 1. napjától önálló intézményként működő Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ két külön szakmai egységben biztosítja a család- és gyermekjóléti szolgálat, valamint a család- és gyermekjóléti központ feladatait. A szolgálat illetékességi területe a Tabi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó településekre, a központ illetékességi területe a tabi járás 24 településére terjed ki. A családsegítéssel és gyermekjóléti szolgáltatással kapcsolatos feladatokat a szolgálatnál 2 fő családsegítő, a központnál 1 fő intézményvezető/esetmenedzser, 1 fő tanácsadó, valamint június 1. napjától 1 fő esetmenedzser végezte. Pénzügyi-gazdálkodási feladatait külön megállapodás alapján a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el. Az intézmény működéséhez szükséges tárgyi feltételek (irodák, szociális helyiségek, bútorzat, gépkocsi használat) külön megállapodás alapján a Koppány-völgyi Alapszolgáltatási Központ és a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal által biztosítottak.


GAMESZ

A Tabi Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet az önkormányzat költségvetési szerveként működik, gazdasági feladatait külön megállapodás alapján a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el. Az intézmény alaptevékenységében 2016. évben változás nem történt, legfontosabb feladatai az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás, önkormányzati ingatlanok karbantartása, egyéb szárazföldi személyszállítás, közutak, hidak üzemeltetése, fenntartása, piac üzemeltetése, használt eszközök bontása, zöldterület kezelése, közétkeztetés biztosítása konyha működtetésével, alapfokú oktatási intézmények működtetése, üzemeltetése, városi rendezvények lebonyolításában részvétel. Az intézmény két telephellyel rendelkezik. Az intézmény közalkalmazottainak létszáma 2016. évben 41 fő, a közfoglalkoztatásban résztvevők száma 35 fő volt.


Tabi Közös Önkormányzati Hivatal

A hivatal létszámkeretét Tab Város Önkormányzata, valamint Bábonymegyer, Lulla, Sérsekszőlős, Torvaj, Zala és Zics települések önkormányzatai az általuk kötött megállapodás alapján 32 főben határozták meg. A 32 fő létszámból 1 fő státusz üres, a többi státusz betöltésre került. A hivatal struktúrájában változás nem történt, a szakmai feladatok ellátását 4 iroda végzi. A hivatal feladatait 2016. évben is két, egymástól jól elhatárolható terület alkotta, egyrészt az önkormányzati feladatok ellátása, különösen a képviselő-testületek és szerveik működésével kapcsolatos feladatok ellátása, másik az államigazgatási ügyek döntésre való előkészítése.


Városi rendezvények

2016. évben Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete és a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal az alábbi jelentősebb rendezvények lebonyolításában, előkészítésében működött közre:


  • Március 15-i városi ünnepség
  • Május 1-i ünnepség
  • Városi Pedagógusnap 
  • Augusztus 20-i ünnepség
  • Szüreti Fesztivál 
  • Fogathajtó verseny
  • Tabi Zenei Napok
  • Október 23-i ünnepség
  • Decemberi (mikulás, karácsonyi) ünnepség szervezése.



Testvérvárosi kapcsolatok

2016-ban Tab városban több program került megrendezésre, melyen a testvértelepülések küldöttjei részt vettek: A Tabi Szőlősgazdák Egyesülete által 2016. július 3-án szervezett hagyományos „Borút” rendezvényen részt vett a szlovákiai Pered küldöttsége, a település polgármesterének vezetésével.  A minden évben megrendezésre kerülő szeptemberi tabi Szüreti Fesztiválra a két szlovák testvértelepülésről, Tusnádfürdőről és Dettenhausenből érkeztek az önkormányzatokat képviselő hivatalos vendégek.

Tab Város delegációi is több testvértelepülés által szervezett rendezvényen vettek részt. 2016. február 27-én a Peredi borversenyen részt vettek a Tabi Szőlősgazdák, Tab Város Önkormányzat küldöttsége valamint Dr. Szabó János a „Koppány-Völgye KEK” ügyvezető igazgatója.  2016. május 21-én a Szímői Jedlik Ányos Emlékünnepségen vett részt az önkormányzat delegációja, az ünnepség keretében sor került a szikvízgyártó üzem átadására. Pereden, 2016. június 18-án került megrendezésre a XX. Falunap, melyen Tab Város Önkormányzat küldöttsége vett részt.

A testvér-települési kapcsolatokra vonatkozó költségek 2016. évben 221.205 forintot tettek ki, amely tartalmazza az utazás, ajándék, szállás, programköltségeket.


Sportegyesületek támogatása

Az ifjúsági, verseny- és szabadidősport célok támogatására felhasználható keretösszeg nagyságáról az önkormányzat helyi sporttevékenységgel kapcsolatos feladatairól és kötelezettségeiről, valamint a sport helyi pénzügyi támogatási rendszeréről szóló 2/2002. (I.31.) rendelet 6. §-ának (5) bekezdése szerint a képviselő-testület minden évben a költségvetési rendeletében dönt. A keretösszeg megállapítása a képviselő-testület, míg a felosztása a Humán, Jogi és Ügyrendi Bizottság hatásköre. Tab Város Képviselő-testületének Humán, Jogi és Ügyrendi Bizottsága a sportegyesületek támogatására beérkezett pályázatokat elbírálta, a képviselő-testület által biztosított 7 millió forint keretösszegből 8 sportegyesületet részesített támogatásban. A szerződés értelmében a támogatások felhasználásáról 2016. december 31- ig kellett elszámolni az egyesületeknek, melyet a számlamásolatok beküldésével teljesítettek.


Civil szervezetek támogatása

A képviselő-testület az önkormányzat 2016. évi költségvetésében a civil szervezetek támogatására 1.000.000 Ft-ot biztosított. A pályázatot minden év április 15. napjáig kell a pályázóknak benyújtaniuk, a határidőig összesen 11 pályázat érkezett. Az előző évhez képest 1–el több pályázatot nyújtottak be. A támogatásról a képviselő-testület a májusi ülésén döntött, 10 szervezetet részesített támogatásban. A támogatási szerződések aláírása június 30. napjáig megtörtént, a civil szervezetek szeptember 25-ig hozzájutottak a képviselő-testület által meghatározott pénzösszegekhez. A szerződés értelmében a támogatások felhasználásáról 2017. január 31- ig kellett elszámolni az egyesületeknek. Az egyesületek elszámolásukat a szerződésben foglaltak szerint teljes körűen benyújtották. Az elszámolásokból megállapítható, hogy a támogatásokat a pályázatban megfogalmazott célokra használták fel.  

           

Közfoglalkoztatás

Tab Város Önkormányzata és a Somogy Megyei Kormányhivatal Siófoki Járási Hivatal Tabi Munkaerő Piaci Pont hatósági szerződést kötött a 2016. évi közfoglalkoztatás támogatására.

Önkormányzatunknál 2016-ban a közfoglalkoztatás keretében az alábbi START-munka programban, illetve egyéb hosszú időtartamú közfoglalkoztatás keretében történt a foglalkoztatás:


PROGRAM

MEGNEVEZÉSE

LÉTSZÁM

Foglalkoztatás időtartama

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

2

2015.11.04 – 2016.02.29

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

7

2015.11.04 – 2016.02.29

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

4

2015.11.23 – 2016.02.29

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

(képzés)

3

2015.12.01 – 2016.06.30 -2016.07. 01 -  2016.10.31.

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

(képzés)

1

2015.12.10 – 2016.06.30. –

2016.07. 01 -  2016.10.31.

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

3

2015.12.28 – 2016.02.29

START belvíz program


21

2016.03.01. – 2017.02.28.

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás  intézményeknél

11

2016.03.07. – 2017.02.28.

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás (képzéses)

2

2016.09.01. – 2016.11.30


Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás (képzéses)

2

2016.12.20. – 2017.03.31.


A közfoglalkoztatásban a korábbi évekhez hasonlóan a GAMESZ mellett részt vett a Városi Könyvtár, a Művelődési Központ, az Általános Iskola, a Tabi Takáts Gyula Óvoda és Bölcsőde Többcélú Intézmény és a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal. A közfoglalkoztatottak gondoskodtak a belvízelvezető rendszerek tisztításáról, karbantartásáról, rendbe tették a közterületeket, parkokat, közreműködtek a városi rendezvények előkészítésében. Az intézményeknél a takarítást, kisebb karbantartási feladatokat látták el, valamint közreműködtek az adminisztratív feladatok ellátásában.



Működést segítő Eu-s pályázatok:



II. ERASMUS+ Pályázat

Tab Város Önkormányzatának részvétével a Völgy Hangja Fejlesztési Társaság Közhasznú Egyesület által koordinált ERASMUS+ KA2 Stratégiai partnerségek a szakképzésben programból támogatott Szövetség az Európai Megújuló Energetikai Szakképzésért (SZ E M E SZ) című pályázat.

A projekt (Szövetség az Európai Megújuló Energetikai Szakképzésért – SZEMESZ) összértéke 285 000 €, a megvalósítást végző nemzetközi konzorcium négytagú (Völgy Hangja Egyesület, Tab Város Önkormányzata, Berufsförderungsinstitute Burgenland, Kéttannyelvű Középiskola Lendava Szlovénia). Időtartama 24 hónap (2016.10.01. – 2017.10.01.).

Tab Város Önkormányzatának költségvetése 32 850 €, amelyből 16 650 € a szakmai megvalósítók (tanárok, oktatási szakemberek) megbízási díja, míg a fennmaradó rész a menedzsment, utazási és rendezvény költségeket tartalmazza.

A megbízott szakemberek a projekt alábbi szellemi termékeinek kidolgozásában vesznek részt:

- a technikus képzés gyakorlati oktatási módszertani kézikönyve;

- kapcsolódó gazdaságtani oktatási segédanyag;

- e-tananyag;

- műhely felszerelési terv;

- gyakorlatértékelési módszertan;

- háromnyelvű szószedet;

- nemzetközi együttműködési koncepció.

A projekt keretében sor került egy 5 napos tanári képzésre (2016. november 9-13.) Ausztriában, majd minden szemeszterben egy 5 napos ausztriai próba gyakorlatra, amelyen 10 diák és két szaktanár vesz részt. Ezek költségei az egyes partnerek között szétosztódnak.

Ezenkívül a projekt keretében a fent leírt szellemi termékekhez kapcsolódóan két multiplikációs rendezvény, egy tabi nyílt nap, és egy záró konferencia megrendezésére került illetve kerül sor.

A tabi nyílt nap célja az első lefolytatott, ausztriai, kísérleti gyakorlati oktatási szakaszokhoz és a gyakorlati képzési rendszer kidolgozásához kapcsolódó eredmények bemutatása. A rendezvény szervezését és koordinálását Tab Város Önkormányzata (Rudnay Gyula Szakközépiskola) végzi. A rendezvényen bemutatásra került a tervezett gyakorlati rendszer és az első kísérleti oktatási szakaszok tapasztalatai. A résztvevők körében fel kell mérni az új forma iránti érdeklődést és a tervezett képzési rendszerre vonatkozó véleményeket.

A záró konferencián a gyakorlati módszertanhoz kapcsolódóan kidolgozott és az értékelési módszertan elemeit is integráló e-learning alapú felület szakmai bemutatása történik meg a szakma képviselői számára. A záró konferencia szervezésének és megvalósításának irányítója és felelőse a konzorciumvezető Völgy Hangja Egyesület.


Beruházási felújítási feladatok


A felhalmozási és tőke jellegű kiadások teljesítése 16-%-os, ennek tételes teljesítését mutatja a 4. számú melléklet.


Beruházási, felújítási feladatok 2016. év


2016. július 7-én az önkormányzat vállalkozási szerződést kötött a Tab, Dobó K. utca és Kisfaludy köz és Óvoda köz útburkolat felújítás” tárgyú lefolytatott közbeszerzési eljárás keretében a Kővágó-Ép Kft-vel a kivitelezési munkálatok elvégzésére bruttó 42.824.031,-Ft vállalkozási díjért. A felújítási munkálatok befejeződtek.


Fotovoltaikus rendszerek kialakítása


A záró helyszíni ellenőrzés 2016. március 30-án megtörtént.


Kisebb beruházások, felújítások


2016. március 7-én az önkormányzat megbízási szerződést kötött a LA BEVIAN Kft-vel, az önkormányzati társasházak tűzvédelmi szabályzatainak elkészítésére 100.000,-Ft + ÁFA vállalkozási díjért.


2016. április 11-én megbízási szerződés a Kapos HidroKft-vel a Kbt. szerint lefolytatandó „Tab, Dobó K. utca és Kisfaludy köz és Óvoda köz útburkolat kivitelezési szerződés keretében” tárgyú hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás teljes körű lebonyolítására bruttó 381.000,-Ft megbízási díjért.


2016. május 6-án vállalkozási szerződést kötött az önkormányzat a VARITAB Bt-vel, az Általános Iskola alsó és felső tagozat, valamint az Óvoda épületekben kamerarendszer telepítésére bruttó 1.067.680,-Ft vállalkozási díjért.


2016. május 23-án vállalkozási szerződést kötött az önkormányzat a BFC Kft-vel a pincelejáró feletti féltető felújítására. bruttó 322.716,-Ft vállalkozási díjért.


2016. május 23-án vállalkozási szerződést kötött az önkormányzat a Kővágó-ÉpKft-vel a Vörösmarty és Óvoda utcai hidak javítási munkáira bruttó 3.852.862,-Ft vállalkozási díjért.


2016. június 6-án szerződést kötött az önkormányzat az Alex-fémbútor Kft-vel az általános iskolai székek, asztalok javítására kárpitozására. Vállalkozási díj: 164.465,-Ft.


Ivóvíz és csatorna hálózaton végzett felújítások, beszerzések

Szivattyú beszerzés    5 db tartalék házi átemelő szennyvíz szivattyú 725.600 Ft + ÁFA

Kompresszor beszerzés 1 db csavarkompresszor 1.698.000 Ft + ÁFA értékben.

1db olajmentes dugattyús kompresszor beszerzése 1.285.800 Ft +ÁFA értékben.

3 db Grundfos szivattyú beszerzése 800.000 Ft +ÁFA értékben.

Béke u. 3. szám alatt ivóvíz bekötővezeték csere 169.900 Ft + ÁFA értékben.


Kossuth Lajos u 22, 30, 120 önkormányzati épületeket a GAMESZ elbontotta.


Tervezési munkák


2016. októberben az önkormányzat megbízta a tabi önkormányzatot a szennyvízelvezetési agglomerációs lehatárolás elkészítésének lebonyolításával. A dokumentáció elkészítésére Tab város önkormányzata megbízási szerződést kötött a Kristály Kft.-vel, amelynek költsége 889.000 Ft. A tervezési költséget Bábonymegyer, Kapoly, Sérsekszőlős, Torvaj, Zala település között oszlik meg (Tab nem fizet).



Szent István tér tanulmányterv elkészítése a Ripszám és Társa Bt-vel nettó 500.000 tervezési díjért. A terv elkészült. Zöld város pályázathoz felhasználásra került.


Játszótér melletti futópálya és a Szent István utcai parkoló tervezése Právits József tervezővel nettó 200.000,-Fttervezési díjért. A tervek elkészültek, a Zöld város pályázathoz felhasználásra kerültek.


Kossuth Lajos út 148. tűzoltó szertár és a Hunyadi utcai kereszteződés között ivóvízvezeték kiváltására szóló tervezési szerződéskötés a Kristály Kft-vel 800.000,-Ft + ÁFA tervezési díjért, a tervek elkészültek. Az vízjogi létesítési engedélyt a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megadta. A kivitelezés 2017-évben történik.


Napelempark tanulmány elkészítése a ENERGO-ZERO Kft-vel 490.000,-Ft + ÁFA díjért. A tanulmány elkészült. A számla kifizetésre került.


A DDRFÜ Kft- vel szerződést kötött az önkormányzat január elején a 2016-ban megjelenő uniós pályázatokhoz való döntés előkészítő tanulmány elkészítésére nettó 500.000,-Ft +ÁFA összegben.


A DDRFÜ Nonprofit Kft-vel szerződéseket kötöttünk a következő TOP-os pályázatokhoz való tanulmányok elkészítésére:


  • TOP-2.1.3-15 - 1 millió Forint + ÁFA (kifizetésre került 1.000.000 Ft+ÁFA)
  • TOP 1.1.3-15 - 1 millió Forint + ÁFA
  • TOP 2.1.2-15 - 1 millió Forint + ÁFA
  • TOP 3.2.1-15 - 4 millió Forint + ÁFA
  • TOP 3.2.2-15 -2,4 millió Forint + ÁFA (kifizetésre került 800.000 Ft+ÁFA)




Tab város ivóvízhálózat felújítása

A 2014. december hónapban aláírt 4.500.000,- Ft + ÁFA értékű tervezési szerződés alapján a KRISTÁLY Kft (8600 Siófok Fő u. 15.) szerződés szerinti határidőre elkészítette a város ivóvízhálózatának elvi engedélyezési tervdokumentációját.

A tervek szerint kiváltásra kerülnek a korszerűtlen azbesztcement anyagú, valamint a rossz állapotban lévő KM-PVC vezetékek.

A rekonstrukcióval érintett vezetékszakaszokon a vízbekötések is - a gerincvezetéktől a vízmérőt megelőző gömbcsapig - KPE anyagú csőre kerülnek kicserélésre.

A vasútkeresztezéseknél új védőcsövek kerülnek beépítésre.

A patak keresztezéseknél a csőhidak helyett meder alatti keresztezések készülnek.

Tervezett a tűzcsapok, valamint a tolózáraknákba épített szerelvények cseréje.

A vízellátás biztonságának növelése érdekében 2 db új kút fúrása is szerepel az elvi engedélyezési dokumentációban.

Az elvi engedélyezési terv Vízügyi Hatósághoz 2016. ében benyújtottuk, elvi vízjogi engedély elkészült a vízhálózatra, a kutakra további egyeztetések folynak.


2016-os évben benyújtott Uniós pályázatok:


Cím

pályázati felhívás címe kódszáma

Pályázat tárgya

pályázott összeg bruttó e Ft:

Csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése Tabon és Zalán


„Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” című pályázat TOP-2.1.3-15

A belterületre hullott csapadékvizek és felszín alól előtörő fakadó vizek rendezett és kártétel nélküli elvezetése, a belterületen áthúzódó vízfolyások és belvízcsatornák, belvíz elvezető rendszerek rendezése és a települések belterületének védelme a külterületeken keletkezett vizek káros hatásaitól.

243.222.e Ft.


Tab 79%, Zala 21%.


Vásárcsarnok és piac kialakítása Tabon

„Helyi gazdaságfejlesztés”

Top 1.1.3-15

Helyi termékek előállítását és árusítását támogató gazdasági fejlesztés.

500.000 e Ft

Zöld város kialakítása Tabon

TOP 2.1.2-15

A város központi - frekventált  területeinek fejlesztése

586.573 e Ft

önerő: 12.100 e Ft

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Tabon

TOP 3.2.1-15

Napelem rendszer, homlokzati hőszigetelés, nyílászáró csere a

Gamesz, Járóbeteg szakrendelő, tanuszoda, rendőrség épületein

188.366 e Ft

Rudnay Gyula Középiskola energetikai korszerűsítése

TOP 3.2.1-15

Napelem rendszer, homlokzati hőszigetelés, nyílászáró csere

277.644 e Ft

Napelempark létesítése Tabon


TOP 3.2.2-15

499,98 kWp csúcsteljesítményű fotovoltaikus napenergia hasznosító villamos erőmű létrehozása saját (közcélú) villamosenergia-igény kielégítése céljából Tab Város számára.

232.136 e Ft


önerő: 29.400 e Ft

Szemléletformálási Program


KEHOP 5.4.1

A lakosság szélesebb körben megismerhesse az energiatakarékossági, energiahatékonysági, megújuló és alternatív energiahasznosítási megoldásokat, lehetőségeket, illetve változzanak a lakosok ezekkel kapcsolatos fogyasztói és társadalmi beállítódásai.

20.000.e Ft

Tab Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása

KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

Csatlakozási konstrukció az önkormányzati ASP-rendszer országos kiterjesztéséhez

7.000 e Ft


A TOP-os pályázatokhoz konzorciumi szerződéseket kötöttünk a Somogy Megyei Önkormányzattal a nyilvánosság és a projektmenedzsment feladatok elvégzésére.


Egyéb pályázatok:


2016. július 13-án Tab Város Önkormányzata a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Programban egy „B” és egy „C” típusú sportpark kialakítására adta be pályázatát. A pályázat elbírálása 2017-ben várható.


Tab város ASP rendszerhez való csatlakozása:

A 2016. december 30-án az E-Szoftverfejlesztő Kft.-vel kötött 1.212.599 Ft+ÁFA összegű szerződés migrációs szerződés szerint az első ütemben történő adatok migrációja megtörtént. Az első számlázás várható időpontja 2017.03.31 (a szerződés szerinti összeg 33%-a).


Egyéb:


Tab Öreghegyi ingatlan tulajdonosok kezdeményezésére új villamos energia hálózat került kiépítésre ezen a területen. A kiépítés költségét a 61 ingatlan tulajdonos hozzájárulását követően Tab Város Önkormányzata, mint konzorcium-vezető, az E-ON részére átutalta. A Kivitelezés 2016 évben megtörtént.


Vagyongazdálkodás alakulása

Tab 2016. évi lakás, ingatlanügyek

2016. évben sor került a RÁM-LAK „fa” tulajdonában álló Tab 652/1 hrsz.-ú ingatlan megvásárlására bruttó 4.762.500,- Ft-ért, valamint a Magyar Állam tulajdonában álló, Tab 1094 hrsz.-ú ingatlan megvásárlására 381.000,- Ft-ért.


2016. évben az önkormányzat az alábbi ingatlanok értékesítéséről döntött:


  • Tab 207/6/A/8 hrsz.-ú, természetben a Tab, József Attila Ltp. C. épület 2. emelet 8. szám alatti lakás értékesítése (bruttó 5.850.000,- Ft-ért vásárolták meg Varga Gábor és Varga Anita bérlők),


  • a Tab, Kossuth L. u. 57. új építésű A épület emeleti A3. és A4. jelű önkormányzati tulajdonú szerkezet kész lakások nyilvános árverésen történő értékesítésre, (A3 jelű lakást 7,9 M Ft-ért, A4 jelű lakást 8,1 M Ft,- ért vásárolta meg a Szigeti-Digital Kft.)


  • a Tab 1138/4 hrsz.-ú ingatlanból 1454 m2 nagyságú terület telekalakítással a Hoppál Kft. tulajdonába került 581.600,- Ft-ért,


  • a Tab 1138/4 hrsz.-ú ingatlanból 571 m2 nagyságú terület telekalakítással Farkas István (8660 Tab, Munkás u. 5.) tulajdonába került 228.400,-Ft-ért,


  • a Tab 1139/4 hrsz.-ú ingatlanból 302 m2 nagyságú terület telekalakítással Farkas István (8660 Tab, Munkás u. 5.) tulajdonába került 604.000,-Ft-ért,


  • a Tab 1139/5 hrsz.-ú ingatlanból 488 m2 nagyságú terület telekalakítással Farkas István (8660 Tab, Munkás u. 5.) tulajdonába került 976.000,-Ft-ért,


  • Tab 1139/6 hrsz.-ú, 2903 m2 nagyságú beépítetlen terület nyilvános árverésen történő értékesítése (bruttó 5.806.000,- Ft vételárért Farkas István vásárolta meg)


  • Tab 1139/8 hrsz.-ú, 1953 m2 nagyságú beépítetlen terület nyilvános árverésen történő értékesítése (bruttó 3.906.000,- Ft vételárért Intertrust Kft. vásárolta meg).


Önkormányzati bérlakásokkal kapcsolatos vagyongazdálkodás:

2016. évben szociális bérlakásra vonatkozó szerződés megkötésére 3 esetben, közérdekű bérlakásra vonatkozó szerződés megkötésére 4 alkalommal került sor. Költségalapú lakásokra vonatkozóan főként a Tab, Kossuth L. u. 17 és a Fő tér 1. C épület alatti lakásokat érintve a licittárgyalásokat követően 3 alkalommal történt szerződéskötés. Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek tekintetében 6 alkalommal került sor bérleti szerződés-módosításra, 2 esetben bérbeszámítási megállapodás megkötésére, 6 esetben részletfizetési megállapodás megkötésére, 5 esetben szerződés felmondására, 5 esetben bérleti szerződés megszüntetésére, 1 alkalommal földhaszonbérleti szerződés megkötésére.



Szociális kiadások alakulása:

A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására szociális ellátás nyújtható.


A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (továbbiakban: szociális törvény) értelmében a szociális ellátás feltételeinek biztosítása az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatnak a feladata.

Az önkormányzat a szociális és gyermekjóléti feladatait a központi költségvetésből biztosított állami normatív támogatásból, valamint az önkormányzat saját bevételeiből látja el.


Az elmúlt években bekövetkezett hatásköri változások miatt mára már csak két ellátás, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény és a szünidei gyermekétkeztetés, amelynek a költségét az állam normatív alapon finanszírozza.


A képviselő-testület a szociális törvényben és az önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek alapján települési támogatást, valamint más pénzbeli támogatásokat nyújt.


Tab Város Önkormányzata - 2015. március hó 1. napjától - a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni ellátások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) rendeletében (továbbiakban: helyi rendelet) szabályozza az önkormányzat által nyújtandó és nyújtható ellátási formákat és a jogosultsági feltételeket. Ezek a következők:


Települési támogatások:


Rendkívüli élethelyzetre tekintettel nyújtott települési támogatás:

Rendkívüli települési támogatásban kell részesíteni kérelemre azt a személyt, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével az egy főre jutó nettó jövedelem a 10.000,- Ft-ot nem haladja meg, és az alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások – elemi kár elhárítása, hosszabb kórházi kezeléssel járó betegség – miatt anyagi segítségre szorul. Az támogatás összege a 20.000.- forintot nem haladhatja meg.

Rendkívüli élethelyzetre tekintettel nyújtandó települési támogatás iránti igény nem érkezett 2016. évben.


Létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás:

Települési támogatásban lehet részesíteni azt a személyt, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével az egy főre jutó nettó jövedelem a 45.000,- Ft-ot nem haladja meg. Évente legfeljebb egy alkalommal jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható települési támogatás, különösen betegséghez, elemi kár elhárításához, iskoláztatáshoz, hosszabb kórházi kezeléssel járó betegséghez. Az így megállapított támogatás összege maximum 20.000.- forint lehet.

A településen 2016. év során 99 fő részesült létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatásban, a támogatási alkalmak száma 184 volt. Ebből pénzbeli ellátásként 90 alkalommal biztosítottuk a támogatást, míg 94 alkalommal a támogatást természetbeni ellátásként nyújtottuk. Az ellátás iránti kérelem elutasítására 11 esetben került sor.

2016. év során összességében a segélyezési esetek száma (90+94=184) az egész évre tervezettnek (345) 53,3 %-a. Előző év azonos időszakában a segélyezési alkalmak száma 166 volt, így egy év alatt a segélyezési alkalmak számának 10,8 %-os emelkedését figyelhetjük meg.



Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás:

Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított települési támogatás összege 25.000,- Ft, ha az eltemettető családjában az egy főre jutó jövedelem a 45.000,- Ft-ot nem haladja meg. A támogatás iránti kérelemhez a jövedelemigazolásokon kívül csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot, és a temetés költségeiről a támogatást kérő nevére kiállított számlák eredeti példányát.

2016. évben 5 hozzátartozó részére került megállapításra a települési támogatás ezen formája, ezen támogatás iránti kérelem elutasítására nem került sor.

2016. évre 8 hozzátartozó segélyezésével számoltunk. Előző év azonos időszakában 3 hozzátartozó részére került megállapításra a fenti támogatás.


Gyógyszerkiadások viselése céljából nyújtott települési támogatás:

A gyógyszerkiadások viseléséhez egy éven keresztül havi 5.000.- forint települési támogatásra jogosult az a rászorult személy, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem az 50.000,- Ft-ot, egyedül élő esetén a 65.000,- Ft-ot nem haladja meg, és a havi rendszeres gyógyszerköltségének és gyógyászati segédeszközének a költsége meghaladja a 15.000,- Ft-ot.

2016. évben gyógyszerkiadások viselése céljából nyújtott települési támogatás iránt nem érkezett kérelem. A 2016. január 1. napján jogosult 4 személy ellátása az év során április 30 és november 30 között szűnt meg.


Ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás

2016. évben hatályos ápolási célú települési támogatás állapítható meg Tab Város közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó nagykorú személy részére, amennyiben 18. életévét betöltött tartós beteg közeli hozzátartozója gondozását, ápolását végzi; regisztrált álláskereső és a munkanélküliek ellátására, társadalombiztosítási ellátására, valamint nyugellátásra nem jogosult; a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 28.000,- Ft-ot, egyedülálló esetén a 45.000,- Ft-ot nem haladja meg, és az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkeznek; nem jogosult az Szt. 41. §-a alapján ápolási díjra és keresőtevékenységet nem folytat.

Az ápolási célú települési támogatás a kérelem benyújtásának napjától 12 hónapra kerül megállapításra, összege 20.000,- Ft/hó.

2016. évben ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás iránt 4 kérelem érkezett, melyből 1 fő kérelme elutasításra került.


Kamatmentes kölcsön:

Az elmúlt évben Tab Város Képviselő-testülete - az éves költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig – pénzügyi tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsönben részesíthette évente egy alkalommal legfeljebb 85.000.- forint erejéig azt a rászoruló személyt, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem a 28.000.- forintot elérte.

A vizsgált időszakban 16 fő részére került megállapításra a kamatmentes kölcsön, ezen ellátás iránti kérelem elutasítására 1 esetben került sor. 2016. évre 28 fő támogatásával számoltunk, 1400 eFt összegben. Az év során a megállapított kamatmentes kölcsönök száma a tervezettnek az 57,1 %-a volt. Előző év azonos időszakában 18 fő részesült ezen ellátásban.


Köztemetés:

A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat képviselő-testülete gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.

2016. évre 9 köztemetéssel számoltunk, a tervezett összeg 1.400 eFt volt. 2016. évben köztemetés elrendelésére 2 alkalommal került sor, további 3 alkalommal más településen elhunyt tabi lakos köztemetésének költségét kellett megtérítenünk a haláleset helye szerint illetékes önkormányzatnak. A vizsgált időszakban jelentősen a tervezett alatt alakult az előirányzat felhasználása.


Bursa Hungarica Ösztöndíj :

A képviselő-testület a 270/2015. (XI. 19.) számú határozatával döntött 8 fő felsőoktatási intézményben tanuló hallgató támogatásban részesítéséről. A támogatás mértéke havonta, személyenként 3.000 – 8.000 forint között változott.

A költségvetés tervezése során az ösztöndíjra 375.000 forint támogatást ítélt meg a képviselő-testület.


Üdülési támogatás iráni igényt egyik oktatási intézmény sem terjesztett elő.


Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény:

Ezen ellátásra jogosultak nem részesülnek havi rendszerességgel pénzellátásban, csak egy évben két alkalommal augusztusban és novemberben kapnak jelenleg gyermekenként 5800 – 5800 forint támogatást, Erzsébet utalvány formájában.

2016. december hó 31. napján 63 gyermek részesült ebben az ellátásban. 2016. évre 140 gyermek támogatásával számoltunk, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre rendelkezésre álló előirányzat 1624 e forint.

Ezen ellátás iránti kérelem 9 esetben került elutasításra, döntő többségben a család jövedelemi viszonyai haladták meg a jogszabályban előírt összeget.

Előző év azonos időpontjában 111 fő részesült rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben.

A támogatásban részesítettek számának folyamatos csökkenését figyelhetjük meg a gyermekek után járó adókedvezmény bevezetése óta.


Szünidei gyermekétkeztetés:

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 21/C. § (1) bekezdés a) pontja szerint, a települési önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés keretében a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést a hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja.

2016. évben a településről egyre növekvő számban vették igénybe a szünidei gyermekétkeztetést. Ezen ellátást igénybe vevők száma az alábbiak szerint alakult: tavaszi szünet 1 fő;  nyári szünet 3 fő; őszi szünet 8 fő; téli szünet 10 fő.


Szociális étkezésben és nappali ellátásban részesülők támogatása:

2016. évben a nappali ellátást átlagosan 28 fő vette igénybe, továbbá a szociális étkezés igénybe vevők közül átlagosan 25 fő részesült jövedelmi helyzetére tekintettel kedvezményben.


 Maradvány alakulása:

A maradványok megállapítását és intézményenkénti összegeit a 9. számú melléklet tartalmazza.

Önkormányzati szinten 412.426 eFt a 2016. évi maradvány összege, melyet csökkent a kötelezettséggel terhelt maradvány.

Intézmények részére, a Művelődési Központ kivételével -mivel itt volt csak kötelezettséggel terhelt maradvány- nem került visszaadásra a maradvány összege.

Az önkormányzatnak a helyi önkormányzatok 2016. évi általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó támogatások teljes körű elszámolása után 2.336.868 ft, valamint a kötött felhasználású támogatás elszámolása után 13.470 Ft visszafizetési kötelezettsége keletkezett (ennek jelentős része, 1.867.564 ft a többcélú kistérségi társulást terheli).


Közvetett támogatások indokolása:

A közvetett támogatások kimutatását a 17. számú melléklet tartalmazza.

A magánszemélyek kommunális adójánál 5 fő, késedelmi pótléknál 1 fő esetében alkalmaztuk az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. 134. §-ban meghatározott adómérséklést, adóelengedést összesen 112 eft összegben.


Többéves kihatással járó döntések indokolása:

A többéves kihatással járó kiadásokról készült kimutatást a 18. számú melléklet tartalmazza.

A beruházásokhoz kapcsolódó kötelezettségeket a 2016. évi költségvetés tartalmazza.


A gazdálkodás elemzése néhány mutatószám alapján:

A mérleg elemzése az eszközök és források év végi állományának alakulásáról nyújt információt.

Vagyoni helyzet vizsgálata:


  • a befektetett eszközök aránya az összes eszközön belül 93 %-os, ami mutatja, hogy az önkormányzat alacsony forgóeszköz állománnyal rendelkezik, a vagyon jelentős részét a befektetett eszközök adják.

Ezen belül meghatározó az ingatlanok aránya, amely 87 %-ot tesz ki.

Az előző évhez képest 5.465.375 Ft-ról 5.344.258 eFt-ra változottt a nettó befektetett eszközök értéke, látszik,hogy ez évben jelentősebb aktivált beruházás nem volt.


A vagyon nőtt az évközben beruházott saját eszközökkel, és csökkent az elszámolt értékcsökkenésekkel.


  • A követelések összege 10.020 e ft-tal csökkent, jelenleg 21,6 millió forint.
  • A pénzeszközök aránya a forgóeszközökön belül jelentős, 94 % az aránya, abszolút összegben 404 millió Ft, előző évhez képest 80 millió forinttal nőtt.


  • A saját forrás aránya a mérleg főösszegéhez:

2015 évben 87% volt és jelenleg is 87%.


  • A kötelezettségeink aránya a forrásokon belül:

  2014.évben 4%. 2015.évben 0,4% és jelenleg 0,5%


  • A hosszúlejáratú kötelezettség alakulása:

Hosszú lejáratú kötelezettségünk nincs.


  • Vagyon fedezeti mutató:

Az önkormányzat a vagyonát 87%-os értékben saját tőkéből tudja fedezni.

A befektetett eszközök 95%-a a saját tőkéből van fedezve,  idegen forrás nincs igénybe véve.


  • Az eladósodási mutató /hosszúlejáratú/ nagysága 0 %, jelenleg nem rendelkezünk hosszú lejáratú hitellel.


  • A likviditási I. mutató (f.eszk/röv.lej.köt.)  1478 %-os, likviditási II.mutató (f.eszk-köv./röv.lej.köt.) 1404 %-os.


  • A likviditási gyors ráta értéke 13,84 (1384%). Az év végén meglévő összes kötelezettség  ( a szállítókkal szembeni tartozásnak és az egyéb rövidlejáratú kötelezettségek) fedezete 14-szer áll pénzeszközben rendelkezésre.(az előző évi érték 12,84 volt).



T a b, 2017. május 25.



                                                                                                 Schmidt Jenő
                                                                                                  polgármester









Mellékletek