Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2018. (VI.5.) önkormányzati rendelete

Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 29/2003.(X.30.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2018. 06. 06- 2018. 06. 05

              TAB VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

8/2018.(VI.5.)

ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 29/2003. (X. 30.) önkormányzati rendeletének módosításáról


Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1), 20. § (3), 34. § (1), (3) és a 36. § (2) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 29/2003. (X. 30.) önkormányzati rendelete módosításáról az alábbiakat rendeli el:

1. §


Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 29/2003. (X. 30.) önkormányzati rendeletének 16. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A határozott idejű költségalapú bérlakás lakásbérleti jogviszonya ismételten 5 évvel meghosszabbítható, ha

a) a bérlő az önkormányzat képviselő-testületének a mindenkor hatályos lakbérekről szóló rendeletében meghatározott bérleti díj megfizetését vállalja,

b) a bérlő maradéktalanul eleget tett a lakásbérleti szerződésben vállalt kötelezettségeinek,

c) a bérlő a 13. § e) pontjában meghatározott bérleti díj összeg egyösszegű megfizetését vállalj, és ezt az összeget a bérleti szerződés módosítását megelőzően megfizeti a bérbeadónak, melynek tényét a bérbeadó előtt a szerződés aláírásakor igazolni köteles. Amennyiben nem fizeti meg, úgy a határozott idejű bérleti szerződés az alapszerződésben írt határnapon minden további intézkedés nélkül megszűnik.”

2. §


E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.



Tab, 2018. május 31.





                           Schmidt Jenő                                          Dr. Vanó Szilárd

                            polgármester                                                   jegyző












ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


TAB VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló
29/2003. (X. 30.) önkormányzati rendeletének módosításához


Az Önkormányzat tulajdonában álló költségalapú bérlakások tekintetében a bérleti szerződést az első 5 év letelte után két alkalommal, további 5-5 évre lehetett meghosszabbítani. A tapasztalatok alapján a költségalapú bérlakásokat ilyen hosszú időtartamon keresztül bérlők a lakás lakbérét, valamint a közüzemi díjakat határidőben megfizetik, illetve gondoskodnak a lakás karbantartásáról.

Tekintettel arra, hogy az önkormányzati lakástulajdon értékének és állagának megőrzése a hosszú távú bérlet esetén biztosított, a bérleti szerződés két alkalommal történő meghosszabbításával felállított korlátozás fenntartása nem indokolt.


Tab, 2018. május 31.



                                                                                             Schmidt Jenő

                                                                                              polgármester