Tab Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2021. (I.29.) önkormányzati rendelete

a vásárokról és piacokról

Hatályos: 2021. 02. 01- 2021. 05. 19

Tab Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2021. (I.29.) önkormányzati rendelete

a vásárokról és piacokról

Tab Város Önkormányzata Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, figyelemmel a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló 2020. évi CIX. törvényben és a 2020. november 4-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbításáról szóló 505/2020. (XI. 17.) Korm. rendeletben foglaltakra, és a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 41. § (3) bekezdésében, valamint az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 14. pontjában,valamint a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009.(III.13.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendeletalkotási hatáskörét gyakorolva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Tab város közigazgatási területén vásárt rendezőkre, illetve piacot fenntartókra, valamint a vásáron, illetve piacon értékesítő tevékenységet folytatókra.

Vásár, piac rendezése és fenntartása

2. § A vásár, piac rendezője, illetve fenntartója a nyilvántartásba vételről szóló határozat jogerőre emelkedése után a tevékenységét csak akkor kezdheti meg, ha adóalanyként bejelentkezett a helyi adóhatósághoz.

A vásárokra, piacokra vonatkozó általános előírások

3. § A vásárokon, piacokon végzett tevékenység minden vonatkozásában meg kell, hogy feleljen az alábbi jogszabályokban foglalt előírásoknak:

  • a) a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény,
  • b) a vásárokról, piacokról és bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendelet,
  • c) a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet,
  • d) a vásári, piaci és vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól szóló 59/1999. (XI. 26.) EüM rendelet,
  • e) Tab Város Önkormányzat Képviselő-testületének a a helyi hulladékkezelési közszolgáltatás rendjéről, a településtisztaság egyes kérdéseiről és a közszolgáltatás díjának megállapításáról szóló 21/2003.(VIII.29.) önkormányzati rendelete,
  • f) Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének a környezetvédelméről és a településtisztaság egyes kérdéseiről szóló 40/2004.(XII.28.) önkormányzati rendelete.

A vásáron és piacon nem hozhatók forgalomba:

a) a 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 3. mellékletében felsoroltak,

b) kábítószer és pszichotróp anyag, illetve annak minősülő termék,

c) gyógyszer, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyag vagy készítmény, gyógyászati segédeszköz, veszélyesnek minősülő anyag é készítmény, növényvédő szer, növényvédelmi célú és termelésnövelő anyag, valamint állatgyógyászati termék,

d) az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint robbanásveszélyes osztályba tartozó anyag,

e) veszélyes hulladék,

f) drágakő, nemesfém, nemesfémből készült ékszer, díszműáru és egyéb tárgy

g) jövedéki termék

h) élőállat, kivéve hal

Az önkormányzat által fenntartott és rendezett vásárokra és piacokra vonatkozó külön szabályok

4. § (1) Az önkormányzati vásárok, piacok rendezésével, fenntartásával az önkormányzat a Tabi Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezetet – GAMESZ-t, mint üzemeltetőt - bízza meg.

(2) Az üzemeltető ellátja

a.) a piac területén lévő épület, (piacfelügyelői iroda, gombaszakértő helyiség, vizesblokk) takarítási, karbantartási üzemeltetési feladatait.

b) a piac területének tisztántartását, a piaci napokon keletkezett kommunális hulladék gyűjtését, téli időszakban a hó-eltakarítást, síkosság-mentesítést;

c) a piac rendjének biztosítását, a kapcsolódó jogszabályi rendelkezések folyamatos betartásának ellenőrzéséről;

d) a nyitási, zárási feladatokat, az odaérkező árusok elhelyezését;

e) a helypénzek beszedését, befizetések ellenőrzését, és elszámolását.

(3) A piac nyitva tartásáról, működési rendjéről, a piaci díjtételekről, a piaci árusítás szabályairól az üzemeltető jól látható helyen, hirdetményben tájékoztatja az árusokat

(4) Az önkormányzat által rendezett vásárokon és piacokon alkalmazandó díjak és mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(5) A vásárok és piacok rendjét a piacfelügyelő jogosult ellenőrizni. A piacfelügyelő az elárusítótól az árusítás jogosultságát igazoló iratot (személyi igazolvány, őstermelői igazolvány, vállalkozói nyilvántartásba vétel igazolása, cégbírósági végzés, alkalmazási szerződés), valamint a helyjegy megfizetését igazoló szelvényt jogosult elkérni.

(6) Az ellenőrzést végző piacfelügyelő részére az üzemeltető fényképes ellenőri igazolványt köteles kiadni. A piacfelügyelő az ellenőrzés jogosultságát az ellenőrzés során ezen igazoltvánnyal köteles igazolni.

(7) A piacfelügyelő részére kiállított ellenőri igazolvány az alábbi adatokat tartalmazza:

a) igazolvány nyilvántartási száma,

b) a kiállító szerv elnevezése és székhelye,

c) ellenőrzésre jogosult neve és beosztása,

d) igazolvány kiállításának helye és időpontja,

e) a kiállító szerv bélyegzője és aláírása.

Élelmiszerpiac működési szabályai

5. § Az élelmiszerpiac – Tab, Vörösmarty u. 1. - elsősorban termelői piac, ezért a helyfoglalásnál elsőbbséget élveznek az alábbi termékeket előállító tabi székhellyel, telephellyel rendelkező árusítók:

(1) Az élelmiszerpiac keddtől-szombatig 700-1300 óráig tart nyitva.

a. a saját gazdaságban előállított növényi eredetű alaptermékek (zöldség, gyümölcs, virág);

b. a saját gazdaságban előállított mezőgazdasági termékből származó, nem hőkezelt, savanyított termékek és egyéb feldolgozott növényi eredetű termék;

c. méz;

d. saját tenyésztésű, nevelésű állatból származó tej, tejtermék, tojás;

e. sertéshúsból előállított füstölt hús, étkezési zsír az élelmiszerek előállítására és forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint;

f. kistermelő által a vonatkozó jogszabályi előírások szerint a gazdaságban nevelt, tulajdonában lévő sertés, juh, kecske és szarvasmarha saját gazdaságban történt feldolgozása útján előállított húskészítmények;

g. hal

A takarítási idő a zárást követő 3 óra.

(2) Az árusítás feltételei:

a) Az élelmiszerpiacon az árusítás kizárólag az üzemeltető által biztosított asztalokról

történhet, az alaprajzon élelmiszerpiacként megjelölt területen.

b)Az árusító helyek elfoglalása csak a (7) bekezdésben meghatározottak szerint történhet.

c) Gyűjtött gomba,hetente egyszer-, vágott baromfi, tej-, tejtermék árusítás csak az arra kijelölt helyen történhet.

d) Az asztalokon átalakítást, módosítást, asztalfelület növelését, bármilyen felépítmény elhelyezését csak az üzemeltető írásos engedélyével lehet végrehajtani. Áru és göngyöleg sem az asztal előtt, sem mellette nem helyezhető el.

e) Áru és göngyöleg zárás után csak az asztalfelületen maradhat. Az asztal takarítása a területhasználó feladata. Az asztalon maradt áruért a felelősséget az áru tulajdonosa viseli.

f) Minden szombaton zárás után, a teljes takaríthatóság érdekében az asztalfelületről is el kell pakolni.

g) Az élelmiszerpiac elektromos hálózatának áramvételi pontjairól csak az árusítóhelyhez tartozó pénztárgép és számológép üzemeltethető. Egyéb elektromos készülék csatlakoztatása tilos.

h) A tej és baromfiárusításra szolgáló hűtőpultokban csak a piaci nyitva tartás ideje alatt tárolható termék. A hűtőpultokat az üzemeltető a nyitvatartási időn kívül nem üzemelteti.

(5) Helybiztosítási díj megfizetése esetén az üzemeltető köteles elsőbbséget biztosítani az elárusító helyre az igénybe vevő részére minden piaci nap 700 óráig.

(6) Amennyiben az igénybevevő bármely nap 700 óráig nem foglalja el a helyet vagy a későbbi – 700 óra utáni – helyfoglalást előzetesen a piacfelügyelőségen nem jelzi, a helyet más részére az üzemeltető adott napra kiadhatja. A hely foglaltságát az asztalon jól láthatóan kihelyezett táblával a piacfelügyelőnek jelölni kell.

(7) A 700 óra utáni helyfoglalás esetén amennyiben azt az igénybevevő előzetesen jelezte, a napi helypénzt ki kell fizetni, függetlenül attól, hogy a helyfoglalás megtörtént-e.

(8) A helybiztosítás az élelmiszerpiacon minimum 1 hónapra, maximum fél évre köthető.

(9) A helybiztosítási szerződésben bérlőként több – maximum 3 fő – személy is szerepelhet. Ez esetben a szerződésben rögzíteni kell, hogy melyik időszakban melyik bérlő jogosult a hely használatára.

(10) A helybiztosítás legkisebb egysége 1/2 asztalfelület.

(11) Helybiztosítással nem rendelkező igénybe vevő részére csak a nem helybiztosított, és a 700 óráig el nem foglalt, illetve a későbbi helyfoglalást nem jelzett helyeket lehet kiadni.

(12) A helybiztosítás megújítása, a szerződések meghosszabbítása a polgármester jóváhagyását követően folyamatosan történik.

(13) A helybiztosítás idő, a szerződésben rögzített idő előtti visszamondása esetén – az igénybevevő elhalálozását kivéve – a szerződésben meghatározott helybiztosítási díjat ki kell fizetni.

(14) A megszerzett hely el nem adható, másnak bérbe nem adható és egyéb módon át nem ruházható.

(15) Amennyiben helyhasználó a helybiztosítási díjat a megállapodásban foglalt határidőkre nem fizeti meg, illetve a megállapodás egyéb előírásait nem tartja be, az üzemeltető a helyhasználati megállapodást azonnali hatállyal felbonthatja, a felszabaduló helyet értékesítheti, a nem fizető helyhasználót – akár véglegesen is – kitilthatja.

(16) A működés szabályainak megszegőjével szemben a piac fenntartója a rendelet 1. mellékletében szereplő pótdíjakat érvényesíti, illetve sorozatos (legalább 3 alkalommal történő) megszegése esetén a rendező, fenntartó – akár véglegesen is – kitilthatja a piac területéről.

Heti piac és használtcikk piac működési szabályai

6. § (1) A heti piac és használtcikk piac a Tab, Vörösmarty 1. szám alatti önkormányzati tulajdonú szabad és részben fedett területen található.

(2) A működés szabályai a heti piacon és használtcikk piacon értékesítő tevékenységet folytatókra (vállalkozókra, gazdasági társaságokra, magánszemélyekre) vonatkoznak.

(3) A piac a hetente szerdai napokon 700 – 1100 óráig tart nyitva. A takarítási idő a zárást követő 3 óra. Az értékesítő tevékenységet folytatók nyitás előtt két órával korábban érkezhetnek már a területre.

(4) Helybiztosítás az elárusítóhely rendszeres igénybevételét biztosítja az igénybevevő részére.

(5) Helybiztosítási díj megfizetése esetén az üzemeltető köteles elsőbbséget biztosítani az elárusító helyre az igénybe vevő részére minden piaci nap 700 óráig.

(6) Amennyiben az igénybevevő bármely piaci nap 700 óráig nem foglalja el a helyet vagy későbbi – 700 óra utáni – helyfoglalást előzetesen a piacfelügyelőségen nem jelzi, a helyet más részére az üzemeltető adott napra kiadhatja. A hely foglaltságát a helyen jól láthatóan jelölni kell.

(7) A 700 óra utáni helyfoglalás esetén – amennyiben azt az igénybevevő előzetesen jelezte – a napi helypénzt ki kell fizetni, függetlenül attól, hogy a helyfoglalás megtörtént-e.

(8) A helybiztosítás a heti piacon és használtcikk piacon minimum egy hónapra, maximum fél évre köthető.

(9) Helybiztosítással nem rendelkező igénybe vevő részére csak a nem helybiztosított, és a 700 óráig el nem foglalt, illetve a későbbi helyfoglalást nem jelzett helyeket lehet kiadni.

(10) A helybiztosítás megújítása, a szerződések meghosszabbítása a polgármester jóváhagyását követően folyamatosan történik.

(11) A helybiztosítás a szerződésben rögzített idő előtti visszamondása esetén – az igénybevevő elhalálozását kivéve - a helybiztosítási díjat ki kell fizetni.

(12) A megszerzett hely el nem adható, másnak bérbe nem adható és egyéb módon át nem ruházható.

(13) A heti piac és használtcikk piacon árulhat:

  • 1. a vállalkozó és annak alkalmazottja,
  • 2. a gazdasági társaság tagja és annak alkalmazottja,
  • 3. helybiztosítási szerződéssel rendelkező magánszemély.

(14) Amennyiben helyhasználó a helybiztosítási díjat a megállapodásban foglalt határidőkre nem fizeti meg, illetve a megállapodás egyéb előírásait nem tartja be, az üzemeltető a helyhasználati megállapodást azonnali hatállyal felbonthatja, a felszabaduló helyet licit újra értékesítheti, a nem fizető helyhasználót – akár véglegesen is – kitilthatja.

(15) A helypénzt a rendelet 1. mellékletében foglaltak alapján kell megfizetni.

(16) A működés szabályainak megszegőjével szemben a piac fenntartója a rendelet 1. mellékletében szereplő pótdíjakat érvényesíti, illetve sorozatos (legalább 3 alkalommal történő) megszegése esetén a rendező, fenntartó – akár véglegesen is – kitilthatja a vásár területéről.

Országos kirakodóvásár működési szabályai

7. § (1) Az országos kirakodóvásár Tab, Vörösmarty u. 1. szám alatti szabad területeken található.

(2) A működés szabályi a vásáron értékesítő tevékenységet folytatókra (kereskedőkre, vállalkozókra, gazdasági társaságokra) vonatkoznak.

(3) A vásár minden év márciusától- decemberig terjedően, minden hónap első szerdáján 700-1100 óráig kerül megrendezésre. A vásáron értékesítő tevékenységet folytatók 5.00 órától már elfoglalhatják helyeiket. A takarítási idő a zárást követő 3 óra.

(4) Az árusítás feltételei:

  • a) A vásáron az árusítás kizárólag az üzemeltető által biztosított területen történhet.
  • b) A helyek elfoglalása csak a (6) bekezdésben meghatározottak szerint történhet.
  • c) A kereskedő a terület használata után köteles tiszta, rendezett állapotot maga után hagyni. Amennyiben a vásár után a kereskedő területén bizonyíthatóan tőle származó hulladék marad, úgy a kereskedő a következő vásárokról kitiltható.

(5) Helybiztosítás az elárusítóhely rendszeres igénybevételét biztosítja az igénybevevő részére az alábbiak szerint:

a./A helybiztosítás az országos kirakóvásáron egy naptári évre köthető. A helybiztosítási díj megfizetése egy összegben történik, a helyhasználati szerződésben rögzített határidő betartásával.

b./Helybiztosítási díj megfizetése esetén az üzemeltető köteles elsőbbséget biztosítani az elárusító helyre az igénybe vevő részére minden vásári nap 700 óráig.

c./Amennyiben az igénybevevő bármely vásári nap 700 óráig nem foglalja el a helyet vagy a későbbi – 700 óra utáni – helyfoglalást előzetesen a piacfelügyelőségen nem jelzi, a helyet más részére az üzemeltető adott napra kiadhatja.

d./A 700 óra utáni helyfoglalás esetén amennyiben azt az igénybevevő előzetesen jelezte, a napi helypénzt ki kell fizetni, függetlenül attól, hogy a helyfoglalás megtörtént-e.

e./A helybiztosítás legkisebb egysége 1 árusítóhely (parkolóhely), azaz kb. 12,5 m2.

f./Helybiztosítással nem rendelkező igénybe vevő részére csak a le nem biztosított és a 700 óráig el nem foglalt, illetve a későbbi helyfoglalást nem jelzett helyeket lehet kiadni.

g/A helybiztosítás évközi visszamondása esetén – az igénybevevő elhalálozását kivéve - is az egész évre vonatkozó helybiztosítási díjat ki kell fizetni.

h./A megszerzett hely el nem adható, másnak bérbe nem adható és egyéb módon át nem ruházható.

i) A helybiztosítással elfoglalt helyen árulhat:

ia) a vállalkozó és annak alkalmazottja,

ib) a gazdasági társaság tagja és annak alkalmazottja.

Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet 2021. február 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a vásár és piactartásról szóló 16/2009. (IV. 02.) önkormányzati rendelet valamint az azt módosító 12/2012. (IV. 27.), 27/2009.(VIII.31.), 5/2012.(IV.27.) rendeletek.

Tab, 2021. január 28.

1. melléklet

A tabi önkormányzat által fenntartott vásárokon és piacokon alkalmazandó díjak és pótdíjak

1. Az élelmiszerpiac zárt területén 500.-Ft/m2/nap

2. Heti piac - kinti - fedett területén 500.-Ft/m2/nap

nyílt területén 300.-Ft/m2/nap

Árusító pavilon ½ része 3.000.-Ft/nap

Környezetvédelmi kaució 10.000.-Ft/nap

3.Országos kirakodóvásáron 300.-Ft/m2/nap

4. Gombaszakellenőrzés Ft/alkalom

Őstermelői igazolvánnyal rendelkezők 50% díjkedvezményben részesülnek.

A díjak az ÁFA-t tartalmazzák.