Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete

a "Tab" helységnév és az Önkormányzat jelképeinek használatáról, valamint a közterületek fellobogózásáról

Hatályos: 2022. 11. 10

Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete

a "Tab" helységnév és az Önkormányzat jelképeinek használatáról, valamint a közterületek fellobogózásáról

2022.11.10.

Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i.) pontjában biztosított jogkörében eljárva a 32. cikk (2) bekezdésében biztosított feladatkörében a következőket rendeli el

I. Fejezet

AZ ÖNKORMÁNYZAT JELKÉPEI

1. § Az önkormányzat jelképei, mint a település történelmi múltjára utaló díszítő szimbólumok: a címer, a zászló és a logó.

1. A címer leírása

2. § Tab város címere vörös szalagok általi hasítással, vágással, jobb- és bal harántosztással nyolc szárnyszerű mezőre osztott álló csücsköstalpú pajzs boglárpajzzsal. A csücsköstalpú boglárpajzs fekete mezejében jobbra fordult, felemelt jobbjában arany kardot tartó, balját ragadozásra nyújtó arany oroszlán. A címerpajzs első kék mezejében a jobb haránt osztóvonalból jobbra fordult, arany levelekkel ékes borostyánágat tartó ezüst páncélos kéz, második kék mezejében fejét jobbra fordító, vörös csőrében hatágú arany csillagot tartó kiterjesztett szárnyú ezüst hattyú, harmadik kék mezejében holdsarló fölött lebegő arany csillagot markoló, balra forduló, saját keblét tépő, ezüst pelikán, negyedik kék mezejében oromzatos ezüst bástya szerepel. Az ötödik kék mezőben torkán nyíllal átlőtt, növekvő arany szarvas ugrik jobbra, a hatodik vörös mezőben egy-egy jobbra és balra hajló zöld szőlőtőkén arany szőlőfürt látható. A hetedik kék mezőben fodrozott ezüst vízen jobbról arany bugájú nádtól kísért, arany koronás, szárnyát kiterjesztő arany vadkacsa úszik jobbra, a nyolcadik arany mezőben kiterjesztett szárnyú, fekete kétfejű sas látható. A címerpajzsot felül arany falkorona keretezi. A pajzstartók: szemükön a pajzstól eltartó nyíllal átlőtt arany oroszlánok. Tab Város Címerét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

2. A zászló leírása

3. § Tab város zászlaja ezüst színű, ezüst rojtokkal, közepén a város címere a pajzstartókkal, alatta verzál betűkkel írt „TAB” felirat.

3. A logó leírása

4. § (1) A logó, olyan a városmarketing céljait támogató marketing eszköz, amely elsősorban Tab város könnyebb, vizuális azonosítására és ismertségének növelésére szolgál.

(2) Logó pontos leírását, annak használati felületen való alkalmazását a minden évben felülvizsgált és frissített arculati kézikönyv határozza meg.

(3) A logót a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

II. Fejezet

AZ ÖNKORMÁNYZAT JELKÉPEINEK HASZNÁLATA

5. § (1) Az önkormányzat jelképeit a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal, az önkormányzati intézmények, valamint az önkormányzat által alapított gazdasági társaságok külön engedély nélkül használhatják.

(2) A magánszemélyek és a nem önkormányzati szervek által történő önkormányzati jelképek használata minden esetben engedélyhez kötött.

4. A címer használata

6. § (1) A város címerét – e rendeletben meghatározott módon – kizárólag díszitő és utaló jelképként lehet felhasználni:

a) a város körpecsétjén, amely a pecsétnyomó, illetőleg gumibélyegző.

b) a város zászlaján és annak változatain,

c) a polgármester, az alpolgármesterek, a jegyző, aljegyző által jegyzett hivatalos dokumentumok fejlécén,

d) a polgármester, az alpolgármesterek, önkormányzati képviselők, a Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői részére készített névjegykártyán,

e) a Képviselő-testület által kiadott díszokleveleken, emléklapokon, kitüntető, vagy emlékérmeken,

f) a Városháza épületének bejáratánál, tanácskozótermében és más protokolláris célt szolgáló helyiségeiben, valamint az önkormányzat tisztségviselőinek hivatali helyiségében.

g) Az önkormányzat tulajdonában lévő középületek homlokzatán, díszítésére. Az Önkormányzat intézményei bejáratánál és az intézmény belső falán,

h) az Önkormányzat és szervei által megjelentetett, a település életével foglalkozó kiadványokon, meghívókon, emléktárgyakon,

i) az állami és nemzeti ünnepekhez kapcsolódó helyi ünnepségeken, valamint nemzeti múltunkról való megemlékezéseken,

j) az Önkormányzat által támogatott kulturális, turisztikai és sportversenyeken, ahol az Önkormányzatot támogatóként, szponzorként tüntetik fel,

k) az Önkormányzat 100 %-os tulajdonú, vagy az Önkormányzat részvételével működő gazdasági társaság által szervezett rendezvényeken, ünnepségeken,

l) bel-és külföldi, különösen testvérvárosi kapcsolatokban,

m) A város nemzetközi kapcsolataiban és az idegenforgalmi propagandájában.

n) az Önkormányzat hivatalos közösségi média oldalain,

o) az Önkormányzat hivatalos sajtó kiadványaiban,

p) a polgárőrök, segédfelügyelők egyenruhájának bal felső karján, karjelzésként,

q) a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal által használt önkormányzati tulajdonú gépjárműveken.

r) a Városhatárnál lévő táblákon.

(2) Kizárólag engedéllyel lehet a város címerét díszítő és utaló jelképként használni vagy alkalmazni az alábbi esetekben:

a) A városban működő nem önkormányzati intézmények és társadalmi szervezetek által kiadott és az intézmény, illetve társadalmi szervezet életét, történelmét, fejlődését bemutató kiadványokon.

b) Bármilyen, a várost érintő, a várost népszerűsítő nem önkormányzati kiadványokon.

c) A városban nem az önkormányzat által, vagy részvételével rendezett jelentősebb kulturális, sport és szakmai rendezvényeken.

d) Nem az önkormányzat által készíttetett városra utaló ajándék- és emléktárgyakon.

(3) A város címerét kizárólag hiteles alakban, a méretarányok és színek megtartásával, illetve olyan méretű kicsinyítéssel lehet használni, hogy az ne sértse az ábrázolás hitelességét. A címer méretarányos kicsinyítése a motívumokat nem sértheti. A címer elemei önállóan nem alkalmazhatók.

(4) Az (1) bekezdésben foglaltakon kívül a címer külön engedély nélkül használható: a város címerével ellátott körpecsét az Önkormányzat és más bel-, illetve külföldi önkormányzatok közötti kapcsolataiban protokolláris célból, továbbá szerződések, megállapodások hitelesítésekor, valamint az Önkormányzat belső működésével és szervezeti felépítésével kapcsolatos rendelkezések, kitüntető oklevelek hitelesítésekor,

(5) A város címerével ellátott körpecsét hatósági eljárás során nem alkalmazható.

5. A logó használatára vonatkozó rendelkezések

7. § (1) A logó külön engedély nélkül használható:

a) a polgármester, az alpolgármesterek, a jegyző, aljegyző által jegyzett hivatalos dokumentumok fejlécén,

b) a polgármester, az alpolgármesterek, önkormányzati képviselők, a Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői részére készített névjegykártyán,

c) az Önkormányzat és szervei által megjelentetett, a település életével foglalkozó kiadványokon, meghívókon, emléktárgyakon,

d) az Önkormányzat hivatalos közösségi média oldalain,

e) az Önkormányzat hivatalos sajtó kiadványaiban,

f) az Önkormányzat által szervezett és támogatott kulturális, turisztikai és sportversenyeken.

(2) A logó szükség szerinti aktualizálásáról és a logóhoz kapcsolódó szlogenről a polgármester dönt.

(3) A logó használatának engedélyezésére a 14–15. §-okban foglaltakat kell megfelelően alkalmazni.

(4) A logóhasználat díjmentes

(5) A polgármester a logó és a szlogen használatára vonatkozó arculati kézikönyvet adhat ki.

6. A zászló használata

8. § (1) A város zászlója kis- és nagyméretben alkalmazható.

(2) A város zászlója használható:

a) A Képviselő-testület ülésein és a település életében jelentős - kizárólag helyi -események alkalmával.

b) Az állami zászló elsőbbsége mellett az önkormányzat és intézményei ünnepségein, rendezvényein.

c) Megkülönböztetésül, a több település részvételével tartott rendezvényeken.

d) A települések közötti bel- és külföldi kapcsolatokban, cserezászlóként is.

e) Minden, a várossal összefüggő, az önkormányzat részvételével rendezett eseményen.

(3) Kizárólag engedéllyel lehet a város zászlóját használni a város életében jelentős helyi, országos vagy nemzetközi – nem önkormányzati rendezésű – események alkalmával.

7. A közterületek fellobogózása

9. § (1) A közterületeket legkésőbb a nemzeti ünnepeket megelőző munkanapon fel kell lobogózni.

(2) A zászlókat (lobogókat) a közterületeken – ide értve a közmű oszlopokon elhelyezett tartószerkezeteket is - elhelyezett tartószerkezetekbe kell helyezni. Amennyiben a tartószerkezet csupán egy zászló (lobogó) elhelyezésére alkalmas, Magyarország nemzeti zászlaját (lobogóját) és Tab zászlaját (lobogóját) a közterületen egymás mellett elhelyezett tartószerkezeteket figyelembe véve váltakozva kell elhelyezni. Amennyiben a tartószerkezet több zászló (lobogó) elhelyezésére alkalmas, azonos tartószerkezetben egymás mellett kell elhelyezni Magyarország nemzeti zászlaját (lobogóját) és Tab zászlaját (lobogóját).

(3) A zászlókat (lobogókat) legkorábban a nemzeti ünnepeket követő munkanapon kell a közterületekről bevonni (levonni).

8. A „Tab” név és a településrészek nevének használatára vonatkozó szabályok

10. § (1) A „Tab” nevét vagy annak bármely toldalékos formáját (a jogi személyek megnevezésükben, a természetes személyek, egyéni vállalkozók és jogi személyek tevékenységük során vagy működésükkel összefüggésben kizárólag engedéllyel használhatják (a továbbiakban együtt: névhasználat), így különösen üzlet vagy építmény elnevezésében, rendezvény címében, továbbá védjegyben vagy termék jelölésében.

(2) Nem engedélyköteles:

a) az a névhasználat, amely jogszabályon alapul,

b) a költségvetési szervek névhasználata,

c) Tab Városi Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) részvételével működő önkormányzati társulás névhasználata,

d) az önkormányzati szervek névhasználata,

e) a domain névvel kapcsolatos névhasználat,

f) megyei vagy országos szervezetek, intézmények tabi illetékességgel rendelkező helyi szerveinek névhasználata.

(3) Nem adható névhasználati engedély, ha

a) a névhasználat a város jó hírnevét sérti,

b) a névhasználat célja a város érdekeivel ellentétes,

c) a kérelmező által előállítani, vagy forgalomba hozni kívánt termék, áru minősége vagy jellege a névhasználatot nem indokolja.

(4) A névhasználat díjmentes.

III. Fejezet

A címer és a logó előállításának, használatának,forgalomba hozatalának engedélyezése

11. § (1) A város címerét és logóját kizárólag hiteles alakban, az ábrázolás hűségének, méretarányának, színeinek megtartása mellett szabad előállítani.

(2) Kivételesen előállítható a címer vagy a logó valamely tárgy anyagának természetes színében is (fém, bőr, fa).

(3) Nyomdai úton a címer és a logó fekete-fehér színben is előállítható.

(4) A címer és a logó kicsinyítése csak olyan mértékű lehet, hogy az ne sértse a hiteles ábrázolást.

(5) A címer és a logó elkészíthető jelvény, vagy díszplakett formában is.

(6) A városi címer vagy a logó előállítása, használata, forgalomba hozatala iránti kérelmet a polgármesterhez kell benyújtani.

(7) A kérelemnek (3. melléklet) tartalmaznia kell: - a kérelmező szerv vagy személy nevét, címét, - a címer vagy a logó előállításának, használatának, forgalomba hozatalának célját, módját, a készítendő mennyiséget, - a címer vagy a logó használatának időtartamát, - a címerrel vagy a logóval díszített tárgy mintapéldányát, fényképét, rajzát.

(8) Az engedélynek tartalmaznia kell: - az engedélyes nevét, címét, - az engedélyezett felhasználás céljának megjelölését, - az engedély érvényességének időtartamát, - a használat, forgalomba hozatal módjára vonatkozó esetleges kikötéseket, előírásokat.

(9) A kiadott engedélyekről, érvényességük határidejéről a hivatalban nyilvántartást kell vezetni.

12. § Nem adható engedély a címer vagy a logó előállítására, használatára, forgalomba hozatalára, ha ezek módja a város jó hírnevét, vagy a közízlést sértik.

13. § (1) A zászló- vagy lobogóhasználat engedélyezése iránti kérelmet (3.sz.melléklet) Tab Város Önkormányzatának polgármesteréhez kell benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét, cégnevét

b) a kérelmező lakóhelyét, tartózkodási helyét, székhelyét, telephelyét, működési helyét, amennyiben van KRID azonosítóját

c) a felhasználás célját,

d) az előállítandó termék, kiadvány mennyiségét,

e) a terjesztés vagy forgalomba hozatal, valamint a felhasználás módját,

f) eseti felhasználásnál a használat helyét,

g) használat időtartamát a 28. §-ban meghatározottak szerint,

h) használat jogszerűségért vagy rendeltetésszerűségéért felelős személy nevét és beosztását a kérelmező szervezetnél, elérhetőségét (telefonszám, e-mail cím).

14. § A zászló- vagy lobogóhasználatra vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyező önkormányzat nevét, székhelyét, polgármester nevét,

b) az engedéllyel rendelkező nevét, cégnevét, lakóhelyét/székhelyét/tartózkodási helyét/működési helyét

c) az engedélyezett felhasználási célt,

d) az engedély időtartamát,

e) előállítás esetén az engedélyezett termék, kiadvány mennyiségét,

f) a terjesztéssel, a forgalomba hozatal módjával kapcsolatos esetleges kikötéseket,

g) a felhasználással kapcsolatos egyéb kikötéseket,

h) az engedély visszavonásának lehetőségére történő figyelmeztetést a lehetséges okok felsorolásával.

15. § A polgármester a zászló- vagy lobogóhasználat iránti kérelmet elutasítja, ha a kérelmező által végezni tervezett tevékenység, vagy a zászló- vagy lobogóhasználat tervezett célja sérti:

a) jogszabályba ütközik,

b) Tab Városnak vagy lakosságának az ország határain belüli és azon túli jó hírét, vagy

c) az önkormányzat, vagy az állampolgárok valamint a Város lakossága és a Városban tevékenykedő jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek érdekeit sérti,

d) a kérelem elbírálását megelőzően már engedélyezett zászlóhasználattal azonos.

16. § (1) Ha a kizáró ok az engedélyes tevékenységének gyakorlása, névhasználata közben merül fel, a polgármester az engedélyt visszavonja, és a zászló- vagy lobogóhasználat megtiltja.

(2) A zászló- vagy lobogóhasználat engedélyezése iránti ügyben és az engedély visszavonása ügyében újrafelvételi kérelem nem nyújtható be.

17. § Az engedély nélküli vagy az engedély kiadásának megtagadása ellenére történő zászló- vagy lobogóhasználatot a jövőre nézve meg kell tiltani.

18. § (1) A zászló- vagy lobogóhasználat engedélyezéséről, az engedélyezés megtagadásáról, az engedély visszavonásáról és a zászló- vagy lobogóhasználat megtiltásáról a polgármester dönt.

(2) A kiadott zászló- vagy lobogó használati engedélyekről, azok időtartamáról, módjáról az Tabi Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet.

IV. Fejezet

A nemzeti színű vállszalag

19. § A polgármester – akadályoztatása esetén az alpolgármester, vagy az általa kijelölt alpolgármester, az anyakönyvvezető - ünnepi alkalmakkor a Magyarország címerével ellátott, Magyarország zászlajának megfelelő piros-fehér-zöld színű vállszalagot viselhet.

V. Fejezet

A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások

20. § Tab Város címerének, zászlajának, logójának, továbbá a „Tab” névnek engedély nélküli, vagy az engedélyben meghatározottaktól eltérő használata a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásnak minősül, melyre a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 12/2013. (VI.28.) sz. önkormányzati rendeletbe foglalt eljárási szabályokat kell alkalmazni.

VI. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

21. § E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Hatályba lépésével egyidejűleg a Tab város címeréről, zászlójáról, és használatáról szóló 23/2009.(VIII.31.) rendelet hatályát veszti.