Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelete

A közművelődésről

Hatályos: 2022. 03. 01

Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelete

A közművelődésről

2022.03.01.

Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § (1) E rendelet célja, hogy Tab Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Tab polgárainak közművelődési igényeinek és érdekeinek, kulturális szükségleteinek, valamint a helyi lehetőségek és sajátosságok figyelembevételével meghatározza az Önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) szerinti közművelődési alapszolgáltatások (a továbbiakban: közművelődési alapszolgáltatások) körét, a feladatellátás formáját, módját.

(2) A rendelet célja továbbá a helyi művelődési és kulturális igények figyelembevételével, hogy jogszabályi hátteret és anyagi keretet biztosítson a helyi hagyományok ápolásához, erősítse a helyi értékek védelmét, valamint növelje a közösségek és az egyének értékhordozó közművelődési szerepének lehetőségeit.

(3) Tab Város Önkormányzat Képviselő-testületének (a továbbiakban: Képviselő-testület) célja, hogy biztosítsa mindenkinek azt a jogát, hogy

a) megismerhesse a kulturális örökség javait és ezek jelentőségét a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzetiségei és etnikai kisebbségi önismeret formálásában, valamint ezek védelmével kapcsolatos ismereteket a városi helytörténeti gyűjtemény tevékenysége, a nevelés, az oktatás, a közművelődés, az ismeretterjesztés útján,

b) az Önkormányzat által nyújtott közművelődési szolgáltatásokat, lehetőségeket igénybe vegye,

c) műveltségét, készségeit életének minden szakaszában gyarapítsa,

d) közösségi művelődési jogait érvényesítse,

e) művelődési céljainak megvalósításához az Önkormányzat által fenntartott Közművelődési Intézménytől színteret, szakmai, szervező, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya az Önkormányzat közigazgatási területére terjed ki.

(2) Jelen rendelet személyi hatálya kiterjed:

a) az Önkormányzat szerveire,

b) az Önkormányzat fenntartói jogkörébe tartozó közművelődési tevékenységet folytató intézményekre, közösségi színtereire és azok fenntartóira, alkalmazottaira, illetve működtetőire;

c) a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 79. §-a alapján közművelődési megállapodást kötő szervezetre,

d) a b) és c) pontban meghatározott szervezetek közművelődési szolgáltatásait igénybe vevők körére.

Közművelődési feladatellátás kerete

3. § Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásokat saját fenntartású intézményeiben, közösségi színterein, továbbá közművelődési megállapodás alapján láthatja el.

4. § Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos ellátása érdekében Közművelődési Intézményként – a jogszabályban meghatározott szakmai, személyi és infrastrukturális feltételek biztosításával – művelődési központot működtet.

5. § (1) Az Önkormányzat fenntartóként a város hagyományait is figyelembe véve, közművelődési feladatai ellátása érdekében Közművelődési Intézményként a Zichy Mihály Művelődési Központot (a továbbiakban: Közművelődési Intézmény) (székhely: 8660 Tab, Kossuth L. u. 86.) működteti.

(2) A Közművelődési Intézmény a törvényi besorolásának megfelelően 5 közművelődési alapszolgáltatást biztosít a következők szerint:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

d) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

e) a tehetséggondozás és -fejlesztés feltételeinek biztosítása.

(3) A Közművelődési Intézmény elsődleges feladata a (2) bekezdésben meghatározott közművelődési alapszolgáltatások működésének biztosítása. A Közművelődési Intézmény a közművelődési alapszolgáltatások teljes körét is végezheti.

6. § Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében az intézmény fenntartójaként működteti a közművelődési feladatokat is ellátó Városi Könyvtárat, Nagy Ferenc Galériát és Magyar Néprajzi Gyűjteményt.

7. § (1) Az Önkormányzat az egyes közművelődési feladatainak ellátásába az alábbi intézményeket és szervezeteket vonhatja be:

a) az önkormányzati fenntartású Közművelődési Intézményeket, önkormányzati tulajdonban lévő közművelődési feladatokat ellátó gazdasági társaságot;

b) Tabon tevékenységet folytató közművelődési célú társadalmi és civil szervezetet;

c) a közművelődési feladatokat ellátó országos, megyei és fővárosi szerveket, szervezeteket, intézményeket;

d) Tabon kulturális tevékenységet végző, illetve a tabi székhelyű gazdasági társaságokat, magánszemélyeket;

e) az Önkormányzat nem közművelődési alapfeladatú intézményeit;

f) Tab területén nem önkormányzati és nem közművelődési alapfeladattal, de közművelődési tevékenységi körrel rendelkező intézményeket;

g) Tab és környékén működő közművelődési célú társadalmi szervezetet;

h) Tabon székhellyel, vagy fiókteleppel rendelkező közművelődési tevékenységi körű vállalkozásokat, gazdasági társaságokat.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt intézményeknek és szervezeteknek a közművelődési feladatellátásba való bevonása, az Önkormányzat által fenntartott intézmény által el nem látott feladatok teljesítése érdekében történhet.

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

8. § (1) A közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) Az Önkormányzat Közművelődési Intézményeinek, szervezeteinek törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályokkal megegyezően látja el.

(3) Az Önkormányzat intézményeinek szakmai ellenőrzését a Képviselő-testület szakmai beszámolók és szükség esetén szakértői vélemény alapján a Képviselő-testület látja el.

(4) Az Önkormányzat Közművelődési Intézménye tevékenységét önállóan működő költségvetési szervként, szakmailag önállóan látja el az alapító okiratban foglaltak szerint.

(5) Az Önkormányzat biztosítja a Közművelődési Intézmény működtetéséhez szükséges megfelelő számú szakember foglalkoztatását.

9. § (1) A Közművelődési Intézmény kulturális programja, munkaterve, éves szakmai beszámolója minden évben önkormányzati jóváhagyással válik érvényessé.

(2) A Közművelődési Intézmény Vezetője elkészíti a tárgyévre szóló munkatervet és szolgáltatási tervet, és jóváhagyásra benyújtja azt a Képviselő-testületnek.

10. § A Közművelődési Intézmény Vezetője a tárgyévben a Közművelődési Intézmény által végzett tevékenységről, a tárgyévet követő év március 01-ig írásban beszámol a Képviselő-testületnek.

11. § (1) A Közművelődési Kerekasztal által készített véleményt, javaslatot a jegyző megküldi a Közművelődési Intézmény Vezetőjének.

(2) A Közművelődési Intézmény Vezetője az átvételtől számított nyolc napon belül küldheti meg az (1) bekezdés szerinti véleménnyel, javaslattal kapcsolatos álláspontját a jegyzőnek.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

12. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében biztosítja a Közművelődési Intézmények és közösségi színterek fenntartásához, illetve a közművelődési alapszolgáltatások teljesítéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket, valamint a közművelődési megállapodásban rögzített feladatok finanszírozását.

(2) A Közművelődési Intézmény az Önkormányzat fenntartásában működő, gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szerv, gazdasági feladatait Tabi Közös Önkormányzati Hivatala látja el.

(3) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos alapszolgáltatásait saját éves költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása

a) a saját bevétel,

b) a központi költségvetésből származó állami hozzájárulás,

c) a központi költségvetési forrásból pályázati úton elnyerhető érdekeltségnövelő minisztériumi és más pályázati eszközök, támogatások,

d) az elkülönített állami pénzalapokból, valamint egyéb támogatóktól pályázati úton elnyerhető támogatások.

(4) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására fordítható kiadások előirányzatát az éves költségvetési rendeletében határozza meg.

13. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátása érdekében benyújtott pályázatok önrészének részbeni vagy teljes átvállalásával is segítheti a közművelődési tevékenységek ellátását, valamint törekszik a részére nyitva álló pályázati lehetőségek kihasználására.

(2) Az Önkormányzat a központi költségvetési forrásból - a közművelődési alapszolgáltatások támogatására biztosítandó pályázatok elnyeréséhez adható önrészt mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) A Közművelődési Intézmény tevékenységével, valamint a rendelkezésére bocsátott ingatlanvagyon hasznosításával, bérbeadásával saját bevételre tesz szert, melyet az éves munkaterv összeállításakor részletesen megtervez.

14. § (1) A közművelődési tevékenységet folytató szervezeteket az Önkormányzat - az erre a célra rendelkezésre álló költségvetési előirányzatból - támogathatja. A támogatást pályázat útján lehet elnyerni.

(2) Az Önkormányzat évente pályázatot írhat ki a városban működő, közművelődési célú civil szervezetek számára.

(3) A pályázat elbírálása a Képviselő-testület a feladata.

15. § (1) A közművelődési alapszolgáltatások keretében ingyenesen és térítés ellenében igénybe vehető szolgáltatásokat a Zichy Mihály Művelődési Központ Szervezeti és Működési Szabályzata tartalmazza.

(2) A Közművelődési Intézmény a közművelődési szolgáltatásokat igénybe vevőknek kedvezményeket nyújthat.

(3) A díjak összegét, a kedvezmények és a díjmentesség körét a hatályos jogszabályok figyelembevételével a Közművelődési Intézmény Vezetője javaslatára a Képviselő-testület hagyja jóvá.

A közművelődési megállapodás

16. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására közművelődési megállapodást köthet.

(2) A közművelődési megállapodás megkötését a Közművelődési Intézmény vagy az érintett szervezet kezdeményezheti.

17. § (1) Közművelődési megállapodás megkötésének kezdeményezését a Képviselő-testülethez kell beterjeszteni.

(2) A Képviselő-testület, a Képviselő-testület bizottságai és az országos szakértői névjegyzékben szereplő közművelődési szakértő véleménye alapján javaslatot ad a közművelődési megállapodás megkötése ügyében.

(3) A megállapodás megkötése tárgyában a Képviselő-testület határozattal dönt.

Záró rendelkezések

18. § Hatályát veszti Tab Város Önkormányzat Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 15/1999. (XI.01.) számú rendelete.

19. § Ez a rendelet 2022. március 1-jén lép hatályba.