Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2004. (XII. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a környezetvédelemről és a településtisztaság egyes kérdéseiről

Hatályos: 2005. 01. 01
a környezetvédelemről és a településtisztaság egyes kérdéseiről
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
A KÖRNYEZETVÉDELEMRŐL SZÓLÓ
ÖNKORMÁNYZATI RENDELETHEZ
(továbbiakban: rendelet)
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS:
A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) c) pontja alapján a települési önkormányzat a környezet védelme érdekében a környezetvédelmi feladatok megoldására önkormányzati rendeletet bocsát ki, illetőleg határozatot hoz, továbbá az 58. § (1) pontja alapján a környezetvédelmi feladatai megoldásának elősegítése érdekében a települési önkormányzat önkormányzati rendelettel önkormányzati környezetvédelmi alapot hozhat létre.
A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 31. § (2) bekezdése kimondja, hogy az ingatlantulajdonos és a települési önkormányzat közterület tisztán tartási feladatait - a külön jogszabályokban meghatározottaknak megfelelően - a települési önkormányzat rendeletben állapítja meg.
Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2004. évi rendelet alkotási programjában szerepel a környezetvédelemről szóló rendelet megalkotása.
A jelenlegi tervezettel javasoljuk, hogy az önkormányzat hozza létre a környezetvédelmi alapot, határozza meg annak forrásait, felhasználást, kezelését, továbbá javasoljuk a környezeti elemekkel kapcsolatos tilalmak, kötelezettségek és a településtisztaságra vonatkozó rendelkezések megállapítását.
RÉSZLETES INDOKLÁS:
A 3. §-hoz:
A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (továbbiakban: Ktv.) 46. § (1) bekezdés a), d) pontjában előírt feladatokat fogalmazza meg az önkormányzat számára.
A 4. §-hoz:
A Ktv. 58. § (1) bekezdése alapján a települési önkormányzat Környezetvédelmi Alapot hoz létre. Az Alap bevételeként a Ktv-ben felsorolt bevételeket határoztuk meg kiegészítve a g) ponttal. Ebben a pontban lehetőséget biztosítunk mindazoknak, akik támogatni kívánják a környezetvédelmével kapcsolatos feladatokat.
A (3) bekezdés kimondja, hogy az Alap bevételeit csak környezetvédelmi célokra lehet felhasználni.
Az 5. §-hoz:
A Ktv. 58. § (4) bekezdése alapján megállapítja az Alap felhasználási módját.
A (2) bekezdésben meghatározza azokat a célokat, amelyekre fel lehet használni az Alapba befolyt pénzeket.
A 6. §-hoz:
Előírja az Alap kezelésével kapcsolatos elszámolások felelősségi- és a döntések ellenőrzési rendjét.
A 7. §-hoz:
Az (1) bekezdésben a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001. (II.14.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rend) 5. § (1) bekezdése került beemelésre.
A Korm. rendelet 11. § (4) bekezdése kimondja, hogy lábon álló növényzet, tarló, illetve növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetése tilos, kivéve, ha jogszabály másként nem rendelkezik. Jogszabály az önkormányzati rendelet is, így a helyi viszonyokat figyelembe véve az avar és növényi hulladék ártalmatlanítása céljából e rendelet-tervezet engedélyezi az égetést. Az égetést külön belterületre illetve külterületre is engedélyezi meghatározott időintervallumok között, amelyek meghatározásánál a gyakorlatban kialakult szokásokat vettük figyelembe.
Az égetés feltételeinek meghatározásánál az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 35/1996. (XII.29.) BM rendelet 67. § (6), (7) bekezdéseire voltunk figyelemmel.
A növényvédelmi tevékenységről szóló 5/2001. (I.16.) FVM rendelet 2. § (2) bekezdése kimondja, hogy az aranka fajok, a parlagfű és a selyemkóró irtását virágzásuk előtt végre kell hajtani. A Ktv. 48. § (1) bekezdése alapján a települési önkormányzat képviselő-testülete illetékességi területére a más jogszabályokban előírtaknál kizárólag nagyobb mértékben korlátozó környezetvédelmi előírásokat határozhat meg, így a rendelkezést nem csak a fent említett 3 féle növényre alkottuk meg, hanem általában gyomokra, mivel a gazos, műveletlen területek több problémát is okoznak a város területén.
A 8. §-hoz:
A vizek és a közcélú vízilétesítmények fenntartására vonatkozó feladatokról szóló 120/1999. (VIII.6.) Korm. rendelet 10 .§-a az önkormányzatoknak, mint fenntartónak feladatokat ír elő. Ezen feladatok ellátását megkönnyítve írjuk elő az (1) (2) bekezdések rendelkezéseit.
A (4) bekezdésben szabályozásra kerül, hogy csapadékvíz illetve szennyvíz csatornára történő rákötés kinek az engedélyével lehetséges. A szennyvízcsatorna rákötéséhez a DRV Rt., mint üzemeltető járul hozzá.
A 10. §-hoz:
Előírja, hogy a zajforrásnak minősülő berendezéseket csak úgy lehet üzemeltetni, hogy az a határértékeket ne lépje túl.
A helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 85. § (1) e) pontja alapján a települési önkormányzat képviselőtestületének feladat- és hatáskörébe tartozik a helyi zaj- és rezgésvédelmi szabályok megállapítása.
Több észrevétel is érkezett a mobil hangosító berendezések működésével kapcsolatosan, így szükségessé vált, hogy ezek működtetésének szabályait meghatározzuk.
A tervezetben két változatot javasolunk. Az "A" változatban egész nap lehetne mobil hangosító berendezést üzemeltetni, míg a "B" változatban figyelembe vettük a lakosság által jelzett problémákat, így a dél utáni órák (12.00-14.00 óra) alatt nem lenne folytatható ilyen tevékenység.
Szabályozásra kerül az egy napnál hosszabb ideig tartó rendezvények engedélyeztetésének módja, illetve a (8) bekezdésben meghatározásra kerülnek azok a mellékletként csatolandó dokumentumok, amelyek az engedélyeztetési eljáráshoz szükségesek.
A lakosság részéről többször problémaként merült fel a ház körüli munkákkal járó zaj tolerálása, így szükségessé vált a zajjal járó ház körüli munkák végzésének időben történő behatárolása.
A tervezet két változatot tartalmaz.
"A" változat nem tesz különbséget munkanap és pihenő- és munkaszüneti nap között, reggel 7.00 órától este 20.00 óráig engedélyezi a zajjal járó ház körüli munkák végzését.
"B" változat figyelembe veszi a pihenő-és munkaszüneti napokat, ahol 10.00-18.00 óra közé korlátozza a zajjal járó ház körüli munkavégzést.
A 11. §-hoz:
A járdaszakasz, a járdaszakasz melletti nyílt árok és ezek műtárgyaik tisztántartásával kapcsolatos feladatok ingatlantulajdonosok feladatai körébe való meghatározását a köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről szóló 1/1986. (II.21.) ÉVM-EüM együttes rendelet 6. §-a alapján határoztuk meg. Közös tulajdonban álló épületeknél -a későbbi problémák elkerülése érdekében- meghatározzuk, hogy a tisztántartási munkákért a közös képviselő a felelős.
A 12. §-hoz:
Tab Város Önkormányzatának a közterület használatáról, védelméről, díjáról szóló 13/1996. (IV. 29.) számú rendelet 2. § (1) bekezdése alapján előírja, hogy közterületen csak -e rendelte alapján- csak közterület-használati szerződés alapján lehet építési, bontási anyagot tárolni.
A közúti közlekedésről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelettel szóló 1988. évi I. törvény 36. § (1) bekezdése alapján a közút felbontásához, annak területén, az alatt vagy felett építmény vagy más létesítmény elhelyezéséhez, a közút területének egyéb nem közlekedési célú elfoglalásához a közút kezelőjének a hozzájárulása szükséges. A helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 92. § (10) bekezdése értelmében a közterület felbontását a jegyző hatáskörébe utalja.
A 14. §-hoz:
Előírja, hogy a közterületet beszennyezni tilos, a szemetet, hulladékot csak az arra kijelölt helyekre lehet eldobni. Előírja, hogy az állati hullák tetemével mit kell tenni, illetve tájékoztat, hogy az állattartással kapcsolatos köztisztasági feladatokról külön rendelet rendelkezik.
A 15. §-hoz:
Többször problémaként merült fel a városban, hogy közterületeken mosták az autókat illetve az autóval felálltak a zöldterületekre, ezzel rongálva azt. A rendeletben történő szabályozással ezen problémák megoldódnának.
A 16. §-hoz:
Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 47. § (9) bekezdése alapján a csapadékvíz telken belül elszivárogtatható, ha ez a telek és a szomszédos telkek, továbbá az építmények állékonyságát és rendeltetésszerű használatát nem veszélyezteti. Ezen rendelkezés az önkormányzati rendeletben történt szabályozásának az a célszerűségi oka, hogy a lakosság az önkormányzati rendelet megismerésével együtt megismerhesse a magasabb szintű jogszabályok rendelkezéseit is.
A Korm. rendelet (8) bekezdése értelmében a telep, terület csapadékvíz-elvezetési rendszerét úgy kell kialakítani, hogy a víz a terepen és az építményekben, továbbá a szomszédos telkeken és építményekben, valamint a közterületen kárt ne okozzon, és a rendeltetésszerű használatot ne akadályozza.
A városban jellemző, főleg a Kossuth L. utcában, hogy a ház fala maga a telekhatár, így az előbb említett rendelkezésnek megfelelően a csapadékvíz csatornát úgy kell kialakítani, hogy abból a csapadékvíz, olvadt hólé ne csoroghasson le a járdára.
A 17. §-hoz:
E önkormányzati rendelet 11. § (3) bekezdése az ingatlantulajdonosok feladatkörébe utalja a hó és síkosság elleni védekezést. Az ezzel kapcsolatos, a hó, jég takarítására, elhelyezésére, valamint a síkosságmentesítésre vonatkozóan határoz meg gyakorlati szabályokat.
Tab, 2004. december 22.
Dr. Mezőfi Ágnes
jegyző
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
TAB VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
a 12/2012. (IV. 27.) számú
Az egyes rendeletek módosításáról szóló
RENDELETÉHEZ
A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvényben foglalt rendelkezés tette szükségessé Tab Város Képviselő-testülete rendeleteinek felülvizsgálatát, és a szabálysértési rendelkezések hatályon kívül helyezését.
Tab, 2012. április 26.
Schmidt Jenő
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
TAB VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
a környezetvédelemről és a településtisztaság egyes kérdéseiről szóló 40/2004.(XII.28.)rendeletének módosítására
A környezetvédelemről és a településtisztaság egyes kérdéseiről szóló rendelet módosítását a közösségi együttélés alapvető szabályairól megalkotandó rendelet, jogszabályi változások valamint a lakossági igények tették szükségessé.
Schmidt Jenő
polgármester
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
TAB VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
a környezetvédelemről és a településtisztaság egyes kérdéseiről szóló 40/2004.(XII.28.)rendeletének módosítására
A környezetvédelemről és a településtisztaság egyes kérdéseiről szóló rendelet módosítását a jogszabályoknak való megfeleltetés tette szükségessé.
Tab,2013. augusztus 29.
Schmidt Jenő
polgármester