Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2005. (IV. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület használatáról, védelméről és a fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2005. 05. 01
a közterület használatáról, védelméről és a fizetendő díjak mértékéről
Végső előterjesztői indokolás
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
a közterület használatáról, védelméről és a fizetendő díjak mértékéről szóló
22/2005. (IV. 27.) rendelethez
Tab Város Önkormányzata 13/1996. (IV. 29.) számon rendeletet alkotott a közterület használatáról, védelméről, díjáról, amely az elmúlt években 7 alkalommal is módosításra került. A rendelet szövegezése, a többszöri módosítás, a több helyen pontatlan és nem egyértelmű rendelkezések indokolják egy új - de a régi elemeket is tartalmazó - rendelet megalkotását.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
Az 1. §-hoz:
A rendelet célja, hatálya a rendeletalkotásra felhatalmazást adó ágazati, valamint az ingatlan-nyilvántartásról szóló jogszabályi rendelkezésekkel összhangban került meghatározásra. A rendelet hatálya alól kivételre kerül a piac és vásártér területe, mivel az azokra vonatkozó szabályokat a megjelölt rendeletünk tartalmazza.
A 2. §-hoz:
Az értelmező rendelkezések szinte mindegyike – az utolsó kivételével – a vonatkozó ágazati jogszabályok figyelembevételével (közúti közlekedésről, az üzletek működéséről, az önkormányzati ingatlanvagyon nyilvántartás vezetéséről) kerültek meghatározásra.
A 3. §-hoz:
A képviselő-testületnek van lehetősége – magasabb jogszabályi szintű tiltó rendelkezés hiányában –, hogy a tulajdonában lévő közterületeken a szeszesital fogyasztást megtiltsa. A szeszesital fogyasztással kapcsolatos negatív helyi tapasztalatok alapján javasolom e rendelkezés rendeletbe foglalását a (2) bekezdésben foglalt kivételekkel.
A 4.-5. §-hoz:
Meghatározásra kerülnek a közterületen történő parkolás feltételei illetve a parkolási díj megfizetésének a szabályai jelenleg hatályos rendelet és a kialakult gyakorlat figyelembevételével.
A 6. §-hoz:
Annak rögzítése mellett, hogy közterületet csak szerződéskötés után lehet használni, a szerződésre vonatkozó ajánlat megtételének időpontját, - mely viszonylag rövid, de a tapasztalatok alapján elegendő -, az ajánlat kötelező tartalmát, - amely a díjon és a használó kötelezettségein kívül valamennyi a szerződésben rögzítendő elemet tartalmazza -, határozza meg.
A 7. §-hoz:
Felsorolásra kerülnek a szerződés alapján folytatható tevékenységek, figyelemmel az eddigi gyakorlat során felmerült igényekre.
A 8. §-hoz:
Szabályozásra kerül, hogy a szerződés megkötése a polgármester átruházott hatáskörébe tartozik. A (3) bekezdés felsorolja azokat az elemeket, amelyeket feltétlenül tartalmaznia kell a szerződésnek, összhangban a 6. §-al.
A 9. §-hoz:
A szerződés megszüntetésének és megszűnésének az eseteit és a megszűnés esetén az eredeti állapot helyreállítási kötelezettséget rögzíti e rendelkezés.
A 10. §-hoz:
A közterület használati díj a jelenleg hatályos rendeletben megállapított díjtól 10 %-kal magasabb díjat jelent.
A díj megállapításánál figyelembe veendő, a (3), (4) bekezdésekben meghatározott szempontok a jelen szabályozással megegyezőek.
Az (5) bekezdésben a „közterület használati díj fizetése alól mentes” rendezvények az eddigi igényeknek és gyakorlatnak megfelelően kerültek rögzítésre.
A 3. számú melléklethez:
A márciusi képviselő-testületi ülésen a rendelet-tervezet tárgyalásakor elhangzott, hogy a mozgó árusítást illetve a mozgóbolti tevékenységet a város területén kevesebb helyen lehessen folytatni. A polgármester úr kérte a képviselőket, hogy javaslataikkal segítsék az előterjesztők munkáját a rendelet tervezet elkészítésekor. 3 települési képviselőtől érkezett javaslat, amelyek az alábbiak:
A Dr. Baksai Ferenc és Csizmadia Nándor képviselők által adott alternatívákat –amely a piac és vásár területén, valamint a Kossuth L. utcai parkolókban engedné a mozgó árusítást illetve a mozgó bolti tevékenységet- nem javaslom elfogadni, hiszen az általuk megjelölt helyeken csak a mozgóbolti tevékenységet lehetne végezni, így a mozgó árusítás teljesen megszűnne a város területén. A 17/1998. (V.13.) AB. határozat értelmében: „Az Alkotmánybíróság 1991. óta következetes gyakorlata szerint, ha valamely magatartást országos szintű jogszabályok kifejezetten megengednek, akkor azt a képviselő-testület nem tilthatja meg egész illetékességi területre kiterjedő érvénnyel.”
Továbbá a piac és vásár területén árusítást végzőknek egyéb -a piac és vásártartás feltételeit meghatározó- jogszabályoknak is meg kell felelniük, amelyeket a vásárokról és piacokról szóló 35/1995. (IV. 5.) Korm. rendelet és azzal összhangban a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének a piac és vásártartásról szóló 30/2004. (X.29.) számú rendelete (továbbiakban: Ör.) szabályoz. Amennyiben egy árus mozgó boltjával árusítana a piac illetve a vásár területén, az említett jogszabályoknak kell megfelelnie, éppen ezért kivettük e rendelet hatálya alól a piac és vásár területen történő árusítást.
Krista Józsefné képviselő asszony javaslatát jónak tartom, mivel ez egy közlekedésbiztonsági szempontú szűkítés, így azt a 3. számú mellékletbe beépítettük.
A mellékletben javasolt területeknél figyelembe vettem, hogy mozgó árusítást nem lehet közúton végezni, így csak azok az utcák kerültek be a javaslatba, amelyekben az úttest mellett van lehetőség megállásra.
Továbbá a tapasztalataink alapján a mozgó bolti illetve mozgóárusítói tevékenységre a város mindegyik területén igény van. Az e tevékenységet a területünkön engedéllyel végző árusoktól is kértünk információt arról, hogy működésük során hol tapasztaltak nagyobb forgalmat.
Tab, 2005. április 21.
Dr. Mezőfi Ágnes jegyző
I N D O K O LÁ S
38/2005. (XI. 2.) rendelethez
A rendelet alkotásakor a szabálysértési hivatkozásoknál elírás történt, így a R. 4. § (4) bekezdése helyett tévesen a (3) bekezdés lett meghatározva szabálysértési tényállásként, így szükségessé vált a kiigazítása illetve módosítása.
A 4. § (3) és (5) bekezdései szabálysértési tényállásként való felsorolása nem indokolt, mivel azok az önkormányzatra illetve a GAMESZ-re vonatkozóan tartalmaznak szabályozást.
Tab, 2005. október 27.
Dr. Mezőfi Ágnes
jegyző
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének
5/2008. (II.4.) számú rendeletéhez
A rendeletmódosításban szereplő díjak mértéke az elmúlt évek infláció mértékének a figyelembevételével is került megállapításra. A díjemelés átlagosan 14,5 %.
Tab, 2008. január 31.
Dr. Mezőfi Ágnes
jegyző
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének
7/2008. (III.2.) számú rendeletéhez
A rendeletmódosítás alapvetően kétirányú módosítást tartalmaz. A módosítás első része a fizető parkolók megszüntetésére vonatkozik a városban, a másik része a közterület használati díjak tekintetében díjemelést tartalmaz. A rendeletmódosítás során a fizető parkolást, a parkolási díj mértékét szabályozó rendelkezések, a parkolási díjakat és fizető parkolást tartalmazó mellékletek hatályukat vesztik. A rendeletmódosításban szereplő közterület használati díjak az elmúlt év infláció mértékét is figyelembe véve kerültek megállapításra. A díjemelés átlagosan 17,3 %.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
Az 1. §-hoz:
Ezen rendelet hatálybalépését megelőzően hatályos rendelet 5. § (5) bekezdése a 4. § (4) bekezdése helyébe lép, mely a parkolókban elhelyezett gépjárművek őrzéséről és a parkolás során a gépjárművekben bekövetkezett károkért való felelősség szabályait tartalmazza a korábbiakhoz hasonló módon.
A 2.-3.-5. §-hoz:
A hatályos rendelet 4-5 §-ai rendelkeznek a közterületen történő parkolás feltételeiről, illetve a parkolási díj megfizetésének szabályairól. A hatályos rendelet 2. számú melléklete Tab város területén lévő fizető parkolók jegyzéke, melyben az egészségház melletti 1040/5. hrsz-ú terület és a Tabi Galéria előtti 309/2. hrsz-ú terület szerepel. A Tabi Galéria előtti parkoló 1996-ban épült meg pályázati pénzből. Az önkormányzatnak 10 évig az adó-visszaigénylés miatt parkolási díjat kellett szednie, mely időszak lejárt. A fizető parkoló rendszer keretén belül a fizető parkolásból eredő bevételek nem fedezik annak fenntartásával, üzemeltetésével együtt járó kiadásokat, így célszerű, ha Tab Városban az önkormányzat tulajdonában álló fizető parkoló rendszer megszüntetésre kerül.
A hatályos rendelet 4. § (4)-(5)-(6)-(7) bekezdései a fizető parkolásra térnek ki, az 5. §-a pedig a parkolási díjak mértékét állapítja meg. A fent írtakra tekintettel célszerű ezen rendelkezéseket a fizető parkolók jegyzékét tartalmazó 2. számú melléklettel együtt hatályon kívül helyezni.
A 4. §-hoz:
Az 1. számú melléklet az új közterület használati díjakat tartalmazza. Az 1. sz. mellékletből kikerült a fizető parkolókra vonatkozó díj, melyet a 18. pont rögzített. A díjemelés mértéke a 1.-7., 12., 15., 17. pontokban inflációt követő mértékű, a 8.-11., 13., 16. pontokban az inflációs mértéket meghaladóak. A 8.-11., a 13., és 16. pontokban megjelölt tevékenységek esetében az infláció mértékét meghaladó díjemelést a bevételek növelése céljából történt. A 14. pontban lévő „vendéglátóipari előkert” estében díjemelés nem szerepel a gazdasági válságból adódó terhek enyhítése céljából.
Tab, 2009. február 26.
Dr. Nagy Szabina
aljegyző
INDOKOLÁS
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének
23/2010. (XI.30.) számú rendeletéhez
A helyi rendelet módosítása során a közterület használat alá sorolt tevékenységek és a közterület használati díj mentességére vonatkozó egyéb feltételek felsorolása, kiegészítése történt meg. A rendelet szabálysértési rendelkezéseinek kibővítése szükségessé vált. A vásár és piactartásról szóló, a rendeletben hivatkozott helyi rendelet helyett hatályba lépett új rendelet átvezetése is megtörtént.
Tab, 2010. november 25.
Dr. Szűts Dóra
jegyző
INDOKOLÁS
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének
10/2011. (IV.1.) számú rendeletéhez
A helyi rendelet teljes körű felülvizsgálatát követően a szükséges módosításokra, pontosításokra kiegészítésekre került sor. A közterület használati díjak egyes feltételeinek módosítása is megtörtént.
Tab, 2011. március 31.
Dr. Szűts Dóra
jegyző
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
TAB VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
a 12/2012. (IV. 27.) számú
Az egyes rendeletek módosításáról szóló
RENDELETÉHEZ
A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvényben foglalt rendelkezés tette szükségessé Tab Város Képviselő-testülete rendeleteinek felülvizsgálatát, és a szabálysértési rendelkezések hatályon kívül helyezését.
Tab, 2012. április 26.
Schmidt Jenő
INDOKOLÁS
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének
15/2012.(VI.1.) számú rendeletéhez
A rendelet módosítását az tette szükségessé, hogy szabálysértési rendelkezések hatályon kívül helyezésével az önkormányzat nem tud elég hatékonyan fellépni a közterület használat során felmerülő szabálytalanságokkal szemben, ezért szükséges volt a jogkövetkezmények szigorítására. A módosításban ezen kívül pontosításra került, hogy a közterület használati díjat a közterület használója előzetesen köteles megfizetni.
Tab, 2012. május 31.
Schmidt Jenő
polgármester
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
TAB VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
a közterület használatáról, védelméről és a fizetendő díjak mértékéről szóló 22/2005.(IV.27.) rendeletének módosítására
A közterület használatáról, védelméről és a fizetendő díjak mértékéről szóló rendelet módosítását a településkép egységesítésének szándéka tette szükségessé. A korábban csak részben szabályozott reklámtáblák elhelyezésére, méretére vonatkozó szabályozás kerül pontosításra.
Schmidt Jenő
polgármester
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének az egyes rendeletek módosításáról szóló rendeletéhez
Módosult a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (továbbiakban: Ve.). Jelentős változás, hogy a Ve. 144. §-a már nem tartalmazza az önkormányzatok számára azt a felhatalmazást, amely alapján egyes középületeken vagy a közterület meghatározott részén plakát, illetve óriásplakát elhelyezését műemlékvédelmi, környezetvédelmi okból rendeletben a képviselő-testület megtilthatta.
Emiatt azokat az önkormányzati rendeleteket, amelyek a választási plakátok elhelyezését a Ve. 144. § (5) bekezdésének 2018. augusztus 31-éig hatályos rendelkezései alapján tiltotta meg, hatályon kívül kell helyezni, hiszen egyéb felhatalmazás hiányában a választási plakátok elhelyezésére vonatkozóan a Ve. 144. § hatályos rendelkezései az irányadók.
Tab, 2019. augusztus 28.
Schmidt Jenő
polgármester