Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2019. (XII.30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről

Hatályos: 2020. 01. 01

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről

Általános indokolás

I N D O K O L Á S

Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének

18/2019.(XII.30.) önkormányzati

rendeletéhez

A lakások és helyiségek bérletére valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.) 1994. január 1-jén lépett hatályba.

Az Ltv. 3. § (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzat tulajdonában lévő lakásokra a tulajdonos önkormányzatnak az Ltv. kereti között alkotott rendeletében meghatározott feltételekkel lehet bérleti szerződést kötni. E rendeletben meg kell határozni az önkormányzati lakás szociális helyzet alapján történő bérbeadásának feltételeit.

A 36. § (1) bekezdése szerint az önkormányzat tulajdonában lévő nem lakáscélú helyiségek bérbeadásának és a bérbeadói hozzájárulásnak a feltételeit önkormányzati rendelet határozza meg.

E rendeletalkotási kötelezettségnek az Ltv. 79. § (2) bekezdése alapján csak azoknak az önkormányzatoknak nem kell eleget tenni, amelyek húsznál kevesebb lakással illetve helyiséggel rendelkeznek.

Az Ltv, 93. § (1) bekezdése szerint az önkormányzati képviselő-testületek kötelesek voltak a rendeleteiket úgy megalkotni, hogy azok 1994. március 31-én hatályba lépjenek.

Tab Város Önkormányzata az Ltv.alapján 1994. elején megalkotta a 3/1994. (II. 17.) számú rendeletét, majd 2003 októberében azt hatályon kívül helyezte, és új rendeletet alkotott, amely az elmúlt 16 év során 28 alkalommal módosításra került. Mára a joganyag szerkezeti egysége a sok módosítás következtében megbomlott, nehezen áttekinthetővé váltak a rendelkezései. Emellett a jogalkalmazás során a rendelet több hiányosságára, pontatlanságára derült fény. A jogszabályi változásokat szintén át kell vezetni a rendeleten.

Az állampolgárok jogbiztonsága és a könnyebb alkalmazhatóság miatt célszerűnek látszik az egész joganyag hatályon kívül helyezése és egy új rendelet megalkotása.

Tab, 2019. december 19.

Schmidt Jenő

polgármester

ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

TAB VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 18/2019.(XII.30.) rendeletének módosításához

1.) Tab Város Önkormányzata tulajdonában áll a 8660 Tab, Kossuth L. u. 23. fsz. 3. szám alatti társasházi lakás, amely lakás az MKB Hungária Sátor-, Ponyva- és Fitnessgép-gyártó Kereskedelmi, Szolgáltató és Szállítmányozó Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: MKB Hungária Kft.) bérlőkiválasztási jogával terhelt ingatlan.

A fent említett lakás, jelenleg üresen áll, az előző bérlő (nevezetesen Mike Sarolta) halála óta.

Az MKB Hungária Kft. jelenleg felszámolás alatt áll, ami miatt nem folytat már olyan tevékenységet, ami szükségessé tenné a munkavállalók elhelyezését a lakásban. Ezen tényezők miatt indokolt a lakás átsorolása a közérdekű önkormányzati lakások közé.

2.) Tab Város Önkormányzata tulajdonában áll a 8660 Tab, Kossuth Lajos utca 23. I. emelet 8. szám alatti társasházi lakás KTSZ. Tab bérlőkijelölési jogával terhelt ingatlan, amely lakás Kovács András bérlő kiköltözése óta üresen áll.

A KTSZ. Tab jogutód nélküli megszűnése miatt, indokolt a lakás átsorolása a költségalapú lakások közé, melyet így liciteljárás során a lakosság bármely tagja bérbe vehet.

3.) Tab Város Önkormányzata tulajdonában áll a 8660 Tab, Virág úti lakótelep A. épület földszint 4. szám alatti társasházi lakás, illetve a 8660 Tab, Virág úti lakótelep A. épület II. emelet 11.szám alatti ingatlan szintén a Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság bérlőkijelölési jogával terheltek. Mindkét lakás esetében a bérlő elhalálozásával, a bérlőkijelölő szervet terhelte volna a lakások lakbérköltségének megtérítése, ameddig bérlőkiválasztási jogukkal élve, nem helyeznek ki bérlőt az ingatlanokba. Ezen indokokat mérlegelve, a TA/679/2020, illetve a TA/978/2020 ügyiratszámú levelükben tájékoztatták Tab Város Önkormányzatát, hogy a két lakás esetében lemondanak a bérlőkijelölési jogukról.

A fent említett lakások esetében, a bérlőkiválasztási jog Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság által kezdeményezett megszűnése miatt, a lakások átsorolásra kerülhetnek az önkormányzat költségalapú lakásállományába.

4.) Tab Város Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 18/2019 (XII.30) rendelet 4. számú melléklete szerint a 8660, Tab József Attila lakótelep E. épület földszint 2. szám alatt található ingatlan bérlőkiválasztási joggal van terhelve. Jelenlegi bérlője Lőrincz Béláné jelenleg is a lakásban lakik. Az előbb említett bérlőt valóban Tab Város Önkormányzata jelölte ki bérlőnek, azonban ez nem minősíti a bérlőkiválasztási joggal terhelt ingatlanok közé. A lakás átsorolandó a közérdekű lakások közé.

5.) Továbbá Tab Város Önkormányzatának tulajdonában lévő 8660, Tab Kossuth Lajos utca 80. III. emelet 16. szám alatti társasházi lakást, illetve a 8660, Tab Kossuth Lajos utca 23. földszint 4. szám alatti lakást régóta nem lakják, kiadásunk szempontjából átsorolandóak a költségalapú lakások közé.

Tab, 2020. augusztus 27.

Schmidt Jenő

polgármester

ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

TAB VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 18/2019.(XII.30.) rendeletének módosításához

Tab Város Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 18/2019 (XII.30) rendelet (a továbbiakban: Rendelet) módosítása az alábbiak miatt szükséges:

Tab Város Önkormányzata tulajdonában áll a 8660 Tab, Virág úti lakótelep A. épület földszint 2. szám alatti társasházi lakás, amely lakás az Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. bérlőkiválasztási jogával terhelt ingatlan.

Az említett ingatlan bérlőjének a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. által 2005. november 1. napjától a D-4110-1/2005. számú bérlőkiválasztása alapján Kovács Zsoltot jelölte ki. A bérlő 2020. augusztusában jelezte, hogy az ingatlant szeretné visszaadni Tab Város Önkormányzata részére, ami 2020. augusztus 11. napján meg is történt.

2020. szeptember 1. napjától a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-nek szükségeltetett volna kijelölni az új bérlőt az említett ingatlan tekintetében, azonban ezzel a jogukkal nem éltek. 2021. január 28. napján érkezett levelükben tájékoztatták Tab Város Önkormányzatát, hogy a 8660, Tab Virág úti lakótelep A. épület földszint 2. ingatlan tekintetében a bérlőkijelölési jogukról lemondanak.

Fentiekre tekintettel a lakás a rendelet 4. számú mellékletéből, a bérlőkiválasztási joggal terhelt lakások közül törlésre kerül, és átkerül a rendelet 3. számú mellékletébe a költségalapú lakások közé.

Tab, 2021. március 4.

Schmidt Jenő

polgármester