Tab Város Önkormányzat Képviselő-testülete 13/2021. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

A helyi támogatások rendszeréről.

Hatályos: 2021. 05. 31

A helyi támogatások rendszeréről.

Általános indokolás

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 1. § (1) bekezdésében meghatározott célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében meghatározza az állam által biztosított egyes szociális ellátások formáit, szervezetét, a szociális ellátásokra való jogosultság feltételeit, valamint érvényesítésének garanciáit.

Ugyanezen szakasz (2) bekezdése értelmében a helyi önkormányzatok az Szt.-ben szabályozott ellátásokon túl saját költségvetésük terhére egyéb ellátásokat is megállapíthatnak.

Az állami felelősségi körbe tartozó ellátások járási hatáskörben, az önkormányzati ellátások képviselő-testületi hatáskörben vannak. Az Szt. csak a kötelező ellátásokra vonatkozó szabályokat tartalmazza. Az 1993 óta folyamatosan módosuló szociális törvény általi felhatalmazással 2015-től kezdődően az önkormányzatok teljesen szabad kezet kaptak a támogatási formák, jogosultsági feltételek, támogatási összegek meghatározásában. Egyedül a köztemetési szolgáltatás van előírva kötelezően, illetve különösen indokoltnak tartja az ágazati jogszabály –minden részletelőírást mellőzve –a lakásfenntartási, adósságkezelési, gyógyszer-és rendkívüli támogatás nyújtását. A kötelező támogatások körén kívül további ellátások és támogatások nyújtásáról és a jogosultsági feltételekről az önkormányzatok szabadon dönthetnek. A szociális rászorultságtól függetlenül nyújtott támogatások megállapítása esetén a képviselő-testület az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése alapján eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva alkotja meg a rendeletet. Ebben az esetben a megállapított támogatásokat az önkormányzatnak saját költségvetése terhére kell biztosítani.

A rendelet-tervezet a különböző támogatások jogosultsági feltételeinek megállapításával határozza meg a jogosultak körét és a támogatások igényléséhez szükséges szabályokat. Amennyiben az új rendelet megalkotásra kerül, úgy szükséges a szociális rendeletünk egyes rendelkezéseinek hatályon kívül helyezése.

Tab, 2021. május 27.

Schmidt Jenő

polgármester