Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

A településkép védelméről”szóló rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 09

Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.09.
A településkép védelméről”szóló rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló rendeletét 2018-ban, 13/2018. (X. 30.) számon alkotta meg. Az azóta eltelt időben a rendelet alkalmazásánál szerzett tapasztalatok tették szükségessé a rendelet teljes körű felülvizsgálatát és módosítását.
A felülvizsgálat során az alábbi szempontok lettek figyelembe véve:
Tab Város Önkormányzata a jelenlegi, rossz állapotú, településképet rontó garázssorok felszámolását és helyettük új garázssorok telepítését tervezi a társasházak lakói számára. Jelenleg a településképi rendelet a garázssorok telepítése esetén is legalább 30 fokos tetőhajlásszöget, valamint cserép, betoncserép vagy bitumenes zsindely tetőfedést ír elő, amely településképi szempontból nem indokolt és a garázsok építésénél jelentős többletköltséget okoz. Ezért szükséges a településképi előírás olyan megváltoztatása, mely csoportos garázsépítés esetén alacsonyabb hajlásszögű tetőkialakítást tesz lehetővé.
A településképi rendelet az elektronikus hírközlési építmények és berendezései (antennák, antennatartó szerkezetek stb.), közüzemi szolgáltatások mérő órái, klímaberendezés kültéri egysége, napkollektor, valamint egyéb gépészeti berendezés az épületek közterület felé néző homlokzatán történő elhelyezését tiltja, azonban, műszaki szükségszerűség, illetve közműüzemeltetői, szolgáltatói előírások miatt kivételt tesz. A műszaki szükségszerűség, illetve közműüzemeltetői, szolgáltatói előírások igazolását azonban az előírás nem köti szakmai kompentenciához.
Továbbá a jelenlegi szabályozás nem tesz különbséget a csak közterületre néző homlokzatokkal rendelkező épületek esetében, így azokra eszerint egyáltalán nem helyezhetők el ilyen berendezések, amely szabályozáson változtatni szükséges.
A fentieken túl az eredeti rendeletben szereplő elírások is javításra kerültek.
Tab, 2023. március 2.
Schmidt Jenő
polgármester