Ádánd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2004. (VII.30.) önkormányzati rendelete

a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról

Hatályos: 2019. 11. 30

ÁDÁND  KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
9 /2004(VII.30.)Kt.sz.

RENDELETE

a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről,

a település tisztaságáról


Ádánd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, az 1995. évi LIII. tv. 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján. község tiszta, esztétikus képének, valamint a környezet rendjének és tisztaságának kialakítása, fenntartása és védelme érdekében, a helyi körülményeket figyelembe véve, az alábbi rendeletet alkotja.

I.Fejezet

Általános rendelkezések

Területi és személyi hatály

1. §

(1) A rendelet célja, hogy  Ádánd község közigazgatási területén a köztisztaságot fenntartsa, az ezzel kapcsolatos feladatokat, kötelezettségeket és tilalmakat a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a közég közigazgatási területére (belterületére és külterületére), annak épített és természetes környezetére, a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiség nélküli társaságokra, szervezetekre, akik állandó vagy ideiglenes jelleg a település közigazgatási területén tartózkodnak.

(3) A rendelet 9.§-ának hatálya nem terjed ki a külterületi mezőgazdasági művelési ágakra (szántóra, rétre, legelőre, nádasra, gyepre, erdőre)

(4) A köztisztaság és a települési környezet fenntartása elsőrendű közegészségügyi érdek, ezért ennek előmozdításában mindenki köteles hathatósan közreműködni, a szennyeződést, fertőzést eredményező tevékenységtől, illetőleg magatartástól tartózkodni.

II. Fejezet
Az ingatlanok tisztántartása

2. §

A község területén lévő ingatlanok tisztántartásáról az ingatlanok tulajdonosai, tényleges használói kötelesek gondoskodni, továbbá kötelességük, hogy ingatlanukat megműveljék, lakóházuk udvarát rendben tartsák, gyomtól, gaztól megtisztítsák.


Közterületek, zöldterületek fennatartása, kezelése


3.§

(1) Az önkormányzati tulajdonú közterületek szervezett, rendszeres tisztántartásáról, portalanításáról, általános jellegű takarításáról, síkosság-mentesítéséről, a szilárd burkolatú utak tisztántartásáról, szeméttárolók kihelyezéséről, ürítéséről az önkormányzat a polgármesteri hivatal útján gondoskodik.

(2) A község közhasználatú zöldterületeinek a kezeléséről, gondozásáról, az ott lévő utak, járdák, egyéb növényzet, valamint a zöldterületekhez tartozó felszerelési tárgyak (padok stb) állagának megóvásáról és felújításáról az önkormányzat gondoskodik.

4.§

(1) Az ingatlanok tulajdonosai kötelesek az ingatlanuk határvonalától a közút széléig a közterületek gondozását (kaszálását, gyomtalanítását, tisztítást, stb.) elvégezni.

(2) Az ingatlan előtti közterületen lévő és a közterületre nyúló fák és más növények, valamint az élő sövény gallyazásáról, az ingatlan előtti közterületen a gyomnövények irtásáról, a fű rendszeres nyírásáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.

(3) A község közigazgatási területén lévő zöldterületek, valamint a növényzet ápolását, és az időszerű növényvédelmi munkálatokat a tulajdonosok maguk kötelesek elvégezni.

(4) Az ingatlanok mentén lévő járdaszakaszok, illetve gyalogosközlekedésre szolgáló gyalogutak tisztántartása (gyomtalanítása, síkosságmentesítése, hóeltakarítása) az ingatlan tulajdonosának, illetve használójának egyetemleges kötelessége.

(5) A járda és a közút síkosság-mentesítését a tisztántartásra kötelezettnek úgy kell elvégezni, hogy abból ne származzon baleset.A járdáról a havat hóesés után azonnal el kell takarítani.

(6) Ahol nincs szilárd burkolatú járda vagy gyalogút, ott az ingatlan tulajdonosa a kitaposott gyalogutat teljes szélességében, köteles olyan állapotban tartani, amely lehetővé teszi a biztonságos gyalogosközlekedést.

(7) Intézmények, vendéglátó-ipari egységek, kereskedelmi üzletek és más elárusító üzletek előtti járdaszakasz tisztán tartása, hó- és síkosságmentesítése az üzemeltető kötelessége.

(8) Az üzletek, vendéglátóhelyek, elárusítóhelyek előtt szemétgyűjtő tartályok elhelyezése és tisztán tartása az üzemeltető feladata, függetlenül attól, hogy a szemét üzleti tevékenységből származik-e.

(9) Az épület tulajdonosa köteles gondoskodni  gondoskodik arról, hogy az épület tetőzetéről az esővíz, hólé a járdára ne csorogjon.

(10) Több tulajdonos esetén a tisztántartási kötelezettség a közterületet érintő ingatlantulajdonosok arányában oszlik meg.


5.§

(1) Szemetet, hulladékot csak az arra a célra rendszeresített és felállított szeméttartóba lehet elhelyezni.

(2) Aki közterületet, valamint az itt elhelyezett felszerelési, berendezési tárgyakat beszennyezi, köteles annak megtisztításáról azonnal gondoskodni.


6. §

(1) Közterületen szennyező anyagot csak olyan módon szabad szállítani, hogy a szállításból semmi ki ne hulljon, por és csepegés ne keletkezzen. Ha a szállítás közben a terület szennyeződnék, a szennyeződés előidézője köteles azt eltávolítani és a további szennyeződés megakadályozásáról gondoskodni.

(2) Ha bármilyen szállítmány fel- vagy lerakásánál, a közterület szennyeződik, a szennyeződés előidézőjének azt a fel- vagy lerakás elvégzése után nyomban meg kell tisztítani.


7. §

(1) A község közterületén tilos járművet mosni, olajcserét vagy más olyan tevékenységet végezni, amely szennyeződést okoz. Lakóházhoz tartozó udvarban ilyen munkákat úgy kell végezni, hogy a szennyeződés közterületre ne kerüljön.

(2) A gondozott zöldterületre járművel ráhajtani, azon parkolni, azt bármi módon károsítani tilos!


Csapadékvíz-elvezetés

8. §

(1) A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – az ingatlan előtti szakaszra terjedően – az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége

(2) Járműbehajtók átereszeinek építése, jókarban és tisztántartása minden esetben az ingatlan használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

(3) A csapadékelvezető árokba szennyezett (olajos, vegyszeres stb.) vizet bevezetni tilos!Eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, iszapot, papírt, törmeléket, tűz- és robbanásveszélyes anyagot) a csapadékvíz-elvezető árokba szórni, beleönteni, beleseperni, vagy bevezetni tilos!

(4) A település területén lévő tavakba, holtágakba, élő vízfolyásokba, belvízelvezető árkokba tisztítatlan szennyvizet, trágyalevet levezetni, partjait szemét vagy egyéb hulladék lerakásával beszennyezni tilos!


IV. Fejezet

Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetése

9. §

(1) Avart és kerti hulladékot elsősorban komposztálni kell.

(2) Keri hulladék minden olyan növényi maradvány, ami a belterületi, illetve kert művelésű külterületi ingatlanok (zártkert) mezőgazgadási művelése kapcsán keletkezik (pl: fű, szőlő venyige, gyümölcsfa nyesedék)

(3) Az avart és a kerti hulladék csak jól kialakított tűzrakóhelyen szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.

(4) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (pl. PVC, veszélyes hulladék).

(5) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(6) A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(7) Az égetés befejezése utána helyszínt és anank környezetét tűzvédelmi szempontból köteles a tűzrakó átvizsgálni, és minden olyan körülményt megszüntetni, ami tüzet okozhat.

(8) A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(9) Tilos tüzet rakni erős szélben. Az égetés megkzdése előtt meg kell győződni arról, hogy olyan irányú légmozgás ne legyen,a mely az 1. sz. mellékletben meghatározott tűzszakaszok felé viheti a képződött füstöt, szikrát.

(10) [1]Az avar és a kerti hulladék égetése kertművelésű külterületi ingatlanokon (zártkerti ingatlanok) időkötöttség nélkül végezhető. Belterületei ingatlanok esetében Szerdán és szombaton az égetést délelőtt 8-órától lehet kezdeni és este legkésőbb 20 óráig be kell fejezni.

(11) A hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.


Háztartási tevékenységgel okozott légszennyezés

10.§

(1) Tilos nyílt téren és bármilyen berendezésben veszélyes hulladékot, vagy égése során veszélyessé minősülő anyagot égetni (műanyagok, gumi, fáradt olaj, vegyszeres és festékes göngyöleg, gyógyszermaradványok, szárazelem)

(2) Tilos a kommunális hulladék nyílt téri égetése.


V. Fejezet

Egyéb környezetvédelemmel kapcsolatos helyi előírások

11.§

A helyi környezetvédelmemml kapcsolatos egyéb rendelkezéseket a helyi hulladékkezelési közszolgáltatás rendjéről, a településtisztaság egyes kérdéseiről és a közszolgáltatás díjának megállapításáról szóló 12/2002. (XII.13.) Kt. rendelet, a helyi építési szabályzatról szóló 4/2000. (V.11.) Kt. rendelet, valamint a az egyes allergiás megbetegedést okozó gyomnövények irtásáról l614/1996.(IX.25.) Kt. rendelet szabályozza


VI.
Szabálysértési rendelkezések

12 §

(1) Aki a (2) bekezdésben meghatározott magatartási szabályokat, kötelezettségeket és tilalmakat megszegi – amennyiben súlyosabbnak minősülő cselekmény nem valósul meg – szabálysértést követ el és harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) Szabálysértést követ el az, s vele szemben az (1) bekezdés szerint kell eljárni, aki

a) az általa használt, illetve tulajdonát képező ingatlant felszólítás után nem műveli meg, nem tartja rendben, gyomtól, gaztól nem tisztítja meg,

b) az ingatlan és az ingatlan előtti járda tisztántartásáról (hó eltakarításáról, síkosságmentesítéséről) nem gondoskodik,

c) az ingatlan előtti árkot, folyókát, csatornanyílást, átereszt nem tisztítja, vagy a csapadékvíz zavartalan lefolyását nem biztosítja,

     d) a beépített, illetve beépítetlen belterületi ingatlan előtti járdán, illetve mellette nőtt gazt nem írtja, a kinyúló ágak

         és bokrok nyeséséről nem gondoskodik,

     e) az ingatlanán keletkezett csapadékvizet nem a saját területén helyezi el,

f)  gépkocsit tiltott helyen és módon mos,

g) szennyvizet, eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot a csapadékelvezető árokba vezet, önt,

h) a gondozott zöldterületre járművel ráhajt vagy azon parkol,

i) a településen élővízfolyásokba, belvízelvezető árokba tisztítatlan szennyvizet, trágyalevet levezet, partjait szemét, vagy egyéb hulladék lerakásával beszennyezi,

j) avar és kerti hulladékok nyílt téren történő égetését nem a rendeletben foglaltak szerint végzi

k.) kommunális hulladék nyílt téri égetését végzi

l) veszélyes hulladék égetését végzi

i) közetrületen szemetel

szabálysértést követ el.

VI. Fejezet
Záró rendelkezések

13. §

(1) Ez a rendelet 2004. augusztus 1-jén lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a közterületek használatáról 9/2003.(VI.27.) Kt. rendelet V. fejezete (a közterületek rendje, a közterületek tisztán tartása) hatályát veszti

(3) A helyi építési szabályzatról szóló 4/2000. (V.11.) Kt. rendelet 19.§ (5) bekezdésében a hivatkozott jogszabály megnevezése -  4/1984. (I.23.) EüM. rendelet - a zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló  8/2002. (III. 22.) KöM-EüM együttes rendeletté módosul. A 19.§ (7) bekezdésben a hivatkozott jogszabály – 102/1996. (VII.12.) Korm. rendelet - a veszélyes hulladékkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelet megnevezésre módosul.


Kelt: Ádánd, 2004. július 29.

P. H.



Pollák Tibor                          Baumann Anita Gabriella

polgármester                                    jegyző



Záradék:

A rendelet kihirdetve: helyben szokásos módon, hirdetőtáblán való kifüggesztéssel 2004. július 30-án.


Baumann Anita Gabriella

  jegyző


1.sz. melléklet


A TŰZRAKÓ HELY ÉS A VÉDENDŐ TŰZSZAKASZ KÖZÖTT AZ ALÁBBI TÁVOLSÁGOT KELL TARTANI


Sorszám

Tűzszakasz megnevezése

Védőtávolság (m)

1.

Lakó épület, melléképület, pince épület, egyéb épület

10

2.

Szalma és szálas tkarmány tároló

20

3.

Faáru (gömbfa, tüzifa, fűrészárú)

14

4.

Propán-bután kistrtály 5 m3-ig, I-es kategóriájú Propán-bután gázcseretelep

A tartály palástjától, a cseretelep konténerétől 25


5.

Közművek (gázfogadó, gázmérő, elektomos főkapcsoló, transzformátor stb)

25

6.

Fasorok, facsoportok

20



[1]

Módosította a 9/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2019. november 30. napjától.