Balatonföldvár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2006. (VII. 5.) önkormányzati rendelete

Balatonföldvár város helyi építési szabályzatáról

Hatályos: 2014. 01. 16- 2015. 09. 09


BALATONFÖLDVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK

13/2006. (VII. 5.) SZÁMÚ RENDELETE

BALATONFÖLDVÁR VÁROS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL[1]


Balatonföldvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV. Tv. 8.§-ának (1) bekezdése és a 16.§. (1) bekezdése, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXXIII. Tv. (továbbiakban Étv.) 13.§.(1) bekezdése alapján az építés helyi rendjének biztosítása érdekében és a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének (továbbiakban: BKÜTT) és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról (továbbiakban BTSZ) szóló 2000. évi CXII. számú törvényre, az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997 (XII.20.) Kormányrendeletre (továbbiakban OTÉK) is figyelemmel az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja:


I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK


1.§

A szabályozási terv és a szabályozási terv hatálya


  1. [2]A rendelet hatálya Balatonföldvár város közigazgatási területére terjed ki, és az SZT-K1 jelű M=1:4.000 méretarányú külterületi, valamint a 8. sz. módosítással megállapított és egységes szerkezetbe szerkesztett SZT-B1 és SZT-B2 jelű M=1: 2000 méretarányú belterületi szabályozási tervével együtt alkalmazandó.


(2)A rendelet hatálya alá tartozó területen területet felhasználni, telket és építési területet, valamint zöldterületet kialakítani, építési tevékenységeket (építményt, építményrészt, épületegyüttest építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni, lebontatni, elmozdítani és a rendeltetését megváltoztatni) folytatni, valamint ilyen célra hatósági engedélyt adni – a magasabb rendű jogszabályok megtartása mellett – e rendelet és a hozzátartozó szabályozási tervek együttes alkalmazásával.


(3)A rendelet – személyi hatályát tekintve – minden természetes és jogi személyre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező társaságra nézve kötelező előírásokat tartalmaz.


(4)A szabályozás kötelező és irányadó szabályozási elemeket tartalmaz, melyeket a szabályozási tervlapok jelmagyarázata sorol fel.


(5)A kötelező jellegű szabályozási elemek módosítására csak a településrendezési terv             felülvizsgálata és módosítása után kerülhet sor. A helyi védelemre és a sajátos  jogintézményekre vonatkozó előírások önkormányzati rendelettel a szabályozási terv  módosítására vonatkozó eljárás nélkül változtathatók.


(6)A szabályozási elemek módosítására beépítésre szánt területen legalább egy tömb egészére, külterületen és beépítésre nem szánt területen egy egységes tömbre vagy a területfelhasználási egységet lefedő terület szabályozási terv elkészítésével lehetséges.

Jelen rendelet alkalmazása során minden országos érvényű jogszabály előírása betartandó. A jogszabályok megváltozása esetén a megváltozott tartalmú jogszabály veendő figyelembe. Amennyiben jelen rendelet valamely előírása ellentétes egy később megjelenő új magasabb hatáskörű jogszabállyal, úgy a magasabb rendű jogszabály előírásait kell alkalmazni, a rendezési tervet és helyi építési szabályzatot pedig a legrövidebb időn belül a magasabb rendű jogszabállyal összhangba kell hozni.



II. FEJEZET

TERÜLETFELHASZNÁLÁS,

ÖVEZETEK ELŐÍRÁSAI


2.§.

A település területének felhasználása


(1)A szabályozási terv a település közigazgatási területén beépítésre szánt területet és beépítésre nem szánt területet jelöl ki.


3.§.

Területfelhasználási övezetek


(1)A szabályozási terv a város közigazgatási területén a település területének felhasználása

alapján az alábbi területfelhasználási övezetekre tagolódik:

1. beépítésre szánt terület

  • lakó építési övezet      (L)
  • üdülő építési övezet   (Ü)
  • vegyes építés övezet  (V)
  • különleges terület       (K)

           

            2. beépítésre nem szánt terület

  • közlekedési és közmű terület    (Kk )
  • zöldterület  - közpark                (Kp)
  • erdőterület                                   (E)
  • mezőgazdasági terület                (M)
  • vízgazdálkodási terület               (V)



Beépítésre szánt övezetek


4.§.

Lakó építési övezet (L)


(1)Kisvárosias lakóövezet (Lk)

a)A kisvárosias lakóterület jellemzően közepes sűrűségű, általában több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, jellemzően lakóépület elhelyezésére szolgál.

b) Az övezet területén az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

            - lakóépület

            - helyi  lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi és szolgáltató épület

c) Az övezet telkein több különálló épület is elhelyezhető egymással építészeti  

    összhangban.

d) A területen nem helyezhető el önálló parkoló terület és garázs a 3,5 t önsúlynál   

    nehezebb gépjárművek és az ilyeneket szállító járművek számára, valamint 

    üzemanyagtöltő állomás.

e) [3]A területen ha a szabályozási terv másként nem rendelkezik, előkertre vonatkozóan az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló Korm. rendelet (továbbiakban: OTÉK) előírásait kell alkalmazni.

f) [4]Hk.

g) Az övezetben és az övezet telkein büfékocsi, lakókocsi és lakókonténer kivételesen

    sem helyezhető el.


(2)Kertvárosias lakóövezet (Lke)

a) A kertvárosias lakóterület jellemzően laza beépítésű, összefüggő kertes, több önálló

    rendeltetési egységet magába foglaló, legfeljebb négylakásos lakóépület     

    elhelyezésére szolgál.

            b) Az övezet területén az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

- legfeljebb négylakásos lakóépület,

- helyi lakosság ellátást szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület,

- egyházi, egészségügyi, szociális épület,

- a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró kézműipari épület, 

- a helyi lakosság közbiztonságát szolgáló épület.

            c) A területen nem helyezhető el:

- szálláshely szolgáltató épület – a megengedett lakásszámot meg nem haladó vendégszobaszámú egyéb kereskedelmi szálláshely épület kivételével – továbbá egyéb közösségi szórakoztató, kulturális épület, önálló parkolóterület és garázs a 3,5 t önsúlynál nehezebb gépjárművek és az ilyeneket szállító járművek számára.

d) Az övezet telkein több különálló épület is elhelyezhető egymással építészeti                 összhangban.

e)  A területen melléképület a közterület felől nézve a főépület takarásában helyezhető el. A melléképületek megengedett legnagyobb építménymagassága 3,5 m, gerinc-    magassága legfeljebb 5,0 m lehet.

f)  Ahol a szabályozási terv másként nem rendelkezik, a beépítési vonal az utcában     kialakult beépítési vonalhoz igazítandó. Kialakult építési övezetben új létesítésű    utca (nem kialakult építési övezet) beépítésénél 5,0 m előkert létesítendő.


5.§.


Üdülő építési övezet (Ü)


A terület elsősorban üdülőépületek elhelyezésére szolgál. [5] Hk.


(1) Üdülőházas övezet (Üü)

a)  a területen olyan üdülőépületek, üdülőtáborok, kempingek helyezhetők el, amelyek    elhelyezkedésük, méretük, kialakításuk és felszereltségük, valamint infrastrukturális     ellátottságuk alapján az üdülési célú tartózkodásra alkalmasak, és amelyek   túlnyomóan a változó üdülői kör hosszabb  időtartamú tartózkodására szolgálnak.

b)  A területen olyan kiskereskedelmi, szolgáltató és vendéglátó épület is elhelyezhető,    amely a terület üdülési rendeltetését nem zavarja és az üdülési célú használatát      szolgálja.

c) Az övezet telkein több különálló épület is elhelyezhető egymással építészeti      összhangban.

d) Az üdülőházas területen csak a terület igényeit kiszolgáló parkolók és garázsok    helyezhetők el. A 3,5 t önsúlynál nehezebb tehergépjárművek számára parkoló vagy    garázs nem helyezhető el.

e) Ahol a szabályozási terv másként nem rendelkezik a beépítési vonal az utcában    kialakult beépítési vonalhoz igazítandó. Kialakult építési övezetben új létesítésű     utca – nem kialakult építési övezet – beépítésénél 5,0 m előkert létesítendő.

f) Az övezetben és az övezet telkein büfékocsi, lakókocsi és lakókonténer kivételesen    sem helyezhető el.


(2) Hétvégi házas üdülőövezet (Üh)

            a)   A terület jellemzően laza beépítésű, összefüggő kertes üdülőövezet.

b) [6]Hétvégi házas üdülőterületen maximum 2 üdülőegység/telek helyezhető el, valamint kivételesen lakóépület is elhelyezhető (hétvégi házas övezet beépítési előírásainak változatlanul hagyásával) a tényleges területhasználat során így kialakult tömbökben, az OTÉK-ban, a hétvégi házas üdülőövezetre meghatározott funkciók körének kiegészítéseként (OTÉK-tól eltérő szabályozás, mely a Balatoni Területi Főépítészi Iroda 87-3/2006. számú eltérési engedélyén alapszik). Ezen szabályozás nem vonatkozik a balatoni vízpart-rehabilitációs tanulmányterv által lehatárolt területre.

c)  A területen üdülőépület, valamint olyan kiskereskedelmi, szolgáltató és vendéglátó    épület helyezhető el, amely a terület üdülési rendeltetését nem zavarja és az üdülési    használatot szolgálja.

d) A területen nem helyezhetőek el közösségi szórakoztató és kulturális épületet,    melyek az üdülési rendeltetést zavarják.

e)  A területen csak az ott működő funkciók parkolási igényeinek megfelelő számú    parkolóterület alakítható ki, önálló parkolóterület és garázs a 3,5 t önsúlynál    nehezebb gépjárművek és az ilyeneket szállító járművek számára, valamint üzem-    anyagtöltő állomás nem alakítható ki.

f)  Ahol a szabályozási terv másként nem rendelkezik a beépítési vonal az utcában     kialakult beépítési vonalhoz igazítandó. Kialakult építési övezetben új beépítésű    utca – nem kialakult építési övezet – beépítésénél 5,0 m előkert létesítendő.

g)  Az övezetben és az övezet telkein büfékocsi, lakókocsi és lakókonténer kivételesen    sem helyezhető el.

h) Az övezet telkein több különálló épület is elhelyezhető egymással építészeti    összhangban.


6.§.


Vegyes övezetek


(1) Településközpont vegyes övezet (Vt)

a)  A településközpont vegyes terület több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, lakó- és olyan helyi települési szintű igazgatási, kereskedelmi, szolgáltató,    vendéglátó, szálláshely szolgáltató, egyházi, oktatási, egészségügyi szociális    épületek, valamint sportépítmények elhelyezésére szolgál, amelyek alapvetően    nincsenek zavaró hatással a lakófunkcióra.

     b)    Az övezet területén az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

1.lakóépület,

2.igazgatási épület,

3.kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület,

4.egyéb közösségi szórakoztató épület a terület azon részén, ahol a gazdasági       célú használat az elsődleges,

5.egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület, sportépítmény.

6.parkolóház – csak a balatoni vízpart-rehabilitációs szabályozási terv által      érintett területeken kívül helyezhető el

7.kivételesen nem zavaró hatású egyéb gazdasági építmény – csak a balatoni      vízpart-rehabilitációs szabályozási terv által érintett területeken kívül      helyezhető el.

      c)    A területen nem helyezhető el:

1.önálló parkoló terület és garázs a 3,5 t önsúlynál   nehezebb tehergépjárművek      és az ilyeneket szállító járművek számára

2.termelő kertészeti építmény.

d) Az övezet telkein több különálló épület is elhelyezhető egymással építészeti     összhangban.


     (2)   Az 1593. hrsz. telek esetében (meglévő szennyvíz átemelő) a terület kialakításának és            beépítésének feltételeit – a szükséges műtárgyak figyelembe vételével – az építési            hatóság határozza meg.


7.§.


Különleges övezetek


(1)Különleges közhasználatú intézményi (Ki) és nagy zöldfelülettel rendelkező      különleges közhasználatú (Kiz) intézményi övezet.

a) A terület különleges célokat szolgáló közhasználatú építmények elhelyezésére    szolgál. Az övezetben egyházi létesítmény, szabadtéri színpad, helytörténeti és régészeti bemutatóhely, temető és egyéb közcélú és közhasználatú létesítmény helyezhető el.

b)  Az övezetben azokon a területen, ahol a szabályozási terv a funkciót megjelöli, csak a megnevezett funkciójú építmény és azok rendeltetésszerű működéséhez szükséges egyéb építmények helyezhetőek el.

c)  A nagy zöldfelülettel rendelkező különleges közhasználatú övezeten szabadtéri    színpad, temető helyezhető el.

d) A nagy zöldfelülettel rendelkező különleges közhasználatú építési övezet     beépítettsége nem haladhatja meg a 3%-ot, amennyiben a szabályozási terv másként    nem rendelkezik.

e) A temetők területén telekmegosztást nem lehet végezni.

f) Az övezet telkein több különálló épület is elhelyezhető egymással építészeti    összhangban.


(2) Különleges kikötő terület (Kki)

            A vízi – közlekedési, sport és turisztikai célú kikötők területe.

            a)  beépítettségének mértéke legfeljebb 10% lehet,

            b)  a telek legalább 40%-án aktív zöldfelületet kell kialakítani,

            c)  az újonnan elhelyezhető épületek építménymagassága legfeljebb 8,0 m lehet,

            d)  a telek legfeljebb 50%-án alakítható ki vízfelület.

e) Az övezet telkein több különálló épület is elhelyezhető egymással építészeti    összhangban.

(3) Különleges szabadidőközpontok (Kszk)

a)  területén csak közösségi szórakoztató, kulturális, vendéglátó épületek,  sport - és játék céljára szolgáló építmények helyezhetők el, szálláshely nem létesíthető,

b)  beépítettségének mértéke legfeljebb 30% lehet,

c)  a telek legalább 50%-án aktív zöldfelületet kell kialakítani,

d)  az újonnan elhelyezhető épületek építménymagassága legfeljebb 8,0 m lehet.

e) Az övezet telkein több különálló épület is elhelyezhető egymással építészeti    összhangban.


(4) Különleges strand és sportterületek (Kst)

  a) A meglévő strandok területe nem csökkenthető és más célra nem vehető igénybe. A   strandok területének legfeljebb 8%-a építhető be, és a strandterület legkevesebb 65%-át növényzettel fedetten kell kialakítani – legkésőbb a használatbavételi engedélykérelem benyújtásáig – és fenntartani.

   b) Strandterületen szálláshely nem létesíthető.

   c) Strandterületen újonnan elhelyezhető épületek építménymagassága legfeljebb 6,0 m 

       lehet.

  d) A vízpartrehabilitációs terv által érintett különleges strandterületeken telekfelosztás és telekhatár rendezés nem végezhető.

   e) Sportterületen szálláshely csak a sportcélú használat veszélyeztetése nélkül         létesíthető.

    f)  Sportterületen a beépítettség mértéke legfeljebb 30 % lehet.

    g)  Sportterületen újonnan elhelyezhető épületek építménymagassága legfeljebb 6,0 m

         lehet.

 h) Az övezet telkein több különálló épület is elhelyezhető egymással építészeti     összhangban.


(5) Különleges rekreációs övezet(Kr)

a)  A területen a környék természeti kincseit bemutató, ismertető és megfigyelő épület,    annak kiszolgálását szolgáló épület, továbbá a bemutatást és megfigyelést szolgáló    szálláshely szolgáltató és vendéglátó épület helyezhető el.

b)  A telek beépítettségének mértéke legfeljebb 30% lehet.

c)  A telek legalább 50%-án aktív zöldfelületet kell kialakítani

d)  Az újonnan elhelyezhető épületek építménymagassága legfeljebb 7,5 m lehet.




BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT ÖVEZETEK


8.§.


Közlekedési területek szabályozása (Köu)


(1)Általános közlekedési terület

a)  Közúti közlekedés céljára kijelölt terület (szabályozása a  3. sz. melléklet szerint)

b) A területen a vasutak és a légi közlekedés létesítményeit kivéve elhelyezhető    létesítmények és építmények:

- országos és helyi közutak, a kerékpárutak, a gépjármű várakozó helyek   (parkolók) – a közterületnek nem minősülő telken megvalósulók kivételével – a   járdák és gyalogutak, és mindezek csomópontjai, vízelvezetési rendszere,   hírközlés és környezetvédelmi létesítmények valamint az esővédők, köztárgyak    és a terület fenntartásához szükséges gazdasági építmények, továbbá

- a közlekedést kiszolgáló közlekedési építmények, kereskedelmi, szolgáltató,  vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület, igazgatási épület, gazdasági célú  épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakás.

c)  Az elhelyezhető építmények és létesítmények által elfoglalt terület a közlekedési    terület 2%-a lehet, az újonnan elhelyezendő építmények magassága a 4,5 m-t nem    haladhatja meg.


(2)Vasúti közlekedési terület (Kök)

A területen a vasutak és azok működéséhez kapcsolódó közlekedési építmények, kereskedelmi szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület, igazgatási épület, gazdasági célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakás helyezhető el.


(3)Közterületnek minősülnek a település meglévő és szabályozási tervlapok által megtartandó kül – és belterületi utak, a szabályozási vonalakkal meghatározott, tervezett útterületek, vasúti területe, pályaudvarok, állomás területek, garázstelepek és parkolók.


(4)[7]A közlekedési területek a 3. számú mellékletben meghatározott szabályozási szélességen belül csak a közút létesítményei és berendezései, (járdaburkolat, útburkolat stb.) a környezetvédelmi műtárgyak és közművek létesíthetők, valamint csapadékvíz elvezető árok, utcabútorok, utcafásítás és növényzet telepíthető. Egyéb létesítmények az OTÉK vonatkozó előírásai alapján helyezhetők el.


(5)A település közútjainak legkisebb biztosítandó szabályozási szélességét a szabályozási tervlap és e rendelet 3. számú melléklete határozza meg.


(6)A közlekedési területek szabvány szerinti besorolását a 3. számú melléklet tartalmazza.


(7)A közlekedési létesítményeket úgy kell kialakítani, hogy a közhasználatra kijelölt épületek,  területek kerekesszékkel és gyermekkocsival is megközelíthetők legyenek.


(8)Az út védőtávolságán belül az (1) bekezdésben meghatározott építmények és létesítmények elhelyezése csak a közút kezelőjének a hozzájárulása, feltételeinek és előírásainak betartása mellett engedélyezhető.


(9)[8]Belterületi közutak osztályba sorolása a közutak igazgatásáról szóló jogszabály alapján „a”, „b”, „c”, „d” hálózati funkció figyelembevételével kerültek meghatározásra.

  • „a” – hálózat funkciójú közutak meghatározó településszerkezeti elemek, melyek kialakításánál a kapcsolati funkciót (az átmenő forgalom biztosítását) előnyben kell részesíteni a feltáró és kiszolgáló funkcióval szemben.
  • „b” – hálózati funkciójú közutak jelentős településszerkezeti elemek, melyek kialakításánál a kapcsolati funkció előnyben részesítése mellett a feltáró funkció is megjelenik.
  • „c” – hálózati funkciójú közutak az érintett területegységen belül, lokális területszerkezeti elemek, melyeknél a feltáró és kiszolgáló funkció közötti helyes arány kialakítására kell törekedni, a kapcsolati funkció korlátozásával.
  • „d” – hálózati funkciójú közutak a területszerkezet szempontjából nem jelentős közúthálózati elemek, melyek kialakításánál a kiszolgáló funkció biztosítása mellett a feltáró funkciót szabályozni, a kapcsolat funkciót tiltani kell.


(10) Vasúti keresztezés szabályozása

   a) A villamosított vasúti vágány felett a felsővezeték közvetlen vagy közvetett       érintésének megakadályozására védőberendezést kell létesíteni. Az oldalvédelem       hossza a műtárgy alatti legszélső felsővezeték nyomvonalától legalább 2,0 m-nél       kezdődjön.

   b) - védőtávolság a felső vezetőszáltól 2,0 m. sugarú henger és ilyenkor a vezetőszál         fölött 2,0 m-re a vasúti érintésvédelmi előírásoknak megfelelő védőhálót kell         elhelyezni,

       - oldalirányú védőtávolság a tengelytől min. 2,0 m,

       - a védőtávolság a felső vezetőszáltól 8,0 m. sugarú henger /Msz: 8691/4-81/,

                   - egymást nem veszélyeztethetik.


(11) [9]A közlekedési közterületeken az OTÉK vonatkozó előírásainak betartása mellett és a helyi közterületi rendelet szerint pavilonok fesztiválok, rendezvények idején, ideiglenes jelleggel elhelyezhetők.


(12) Önálló parkolóház (mélygarázs), ha az építési előírások lehetővé teszik csak         hatásvizsgálat alapján létesíthetők.


(13) Az építési övezetekben a parkolási igény és a járművek elhelyezését a járművek       elhelyezéséről és a parkolóhelyek biztosításáról szóló helyi rendelet határozza meg.


(14) Szabályozási vonallal érintett magántulajdonú területrészeken az Önkormányzatot       elővásárlási jog, illetve közút céljára történő lejegyzés illeti meg. Ilyen területen új       épület nem építhető.


(15) Közműterületek előírásai

       Közműelhelyezésre szolgáló terület a közművek és a hírközlés építményeinek       elhelyezésére szolgál.


(16) A közművek előírásait az egyéb előírások 29.§. és 30.§. tartalmazza.


(17) A Kk1 jelű közmű terület előírásai:

  a) Az övezet területén az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

            - hírközlési építmények

            - kilátó (az Önkormányzat és a terület tulajdonosának megállapodása esetén)

  b) A területen minden tevékenység csak a hírközlési felügyelet hozzájárulásával      végezhető.

  c) A terület bekerítendő, és a kerítés mentén látvány-takaró növényzet (élősövény)      telepítendő.


(18) [10]Az utak és a vasút védőtávolságain belül építési hatósági ügyekben a közlekedési   szakhatóság és az üzemeltetők szakvéleményét ki kell kérni. Vasúti területek mentén az 50 m-es védőtávolságon belül építményt elhelyezni, csak a vasúti pálya működtetőjének az állásfoglalása alapján lehet.


(19) [11]Közlekedési és közműterületeken a közlekedési és közműlétesítményeken kívül egyéb építményt elhelyezni, az OTÉK közlekedési és közműterületekre vonatkozó előírásai szerint lehet.


9.§.


Zöldterületek szabályozása  - Közpark (Kp)

(1)(-)

(2)A közparkon belül dísztavak létesíthetők.

(3)A zöldterületnek közútról, köztérről közvetlenül megközelíthetőnek kell lennie.

(4)A zöldterületnek kerekesszékkel és gyermekkocsival is megközelíthetőnek kell lennie.


(5)a) Zöldterületen a gépjárműforgalom számára tervezett út, más jogszabályban meg-határozott, kötelezően kialakítandó parkoló, kerékpárút, gyalogút, vendéglátó-,sport-, szabadidő-létesítmény, illetve a terület gondozását szolgáló építmény a vízpart-rehabilitációs tanulmánytervek első felülvizsgálatát megelőzően a vízpart-rehabilitációs tanulmánytervekben, azt követően a partvonal-szabályozási és vízpart-rehabilitációs tervekben kijelölt helyen, a helyi építési szabályzatban és a szabályozási tervben meghatározott módon létesíthető.

b) A zöldterület legalább 80 %-án aktív zöldfelületet kell kialakítani.


(6)A települések újonnan létesített zöldterületén legfeljebb 4%-os beépítettséggel helyezhetők el vendéglátó, sport-, szabadidő létesítmények, illetve a terület gondozását szolgáló építmények.


(7)A területen a pihenést és a testedzést szolgáló építmény (sétaút, pihenőhely, tornapálya, gyermekjátszótér stb.) vendéglátó épület, nyilvános WC és a terület fenntartásához szükséges épület helyezhető el.


(8)A meglévő zöldterületeken épület legfeljebb 2%-os beépítettséggel helyezhető el.


(9)A területen - a vízpart-rehabilitációs terv által érintett közpark kivételével – terepszint alatti garázsok elhelyezhetők kertészeti szakvélemény alapján a közpark telek területének legfeljebb 10%-án, ha ez 1,0 m magasságban mérve 10 cm törzsátmérőnél nagyobb fák kivágásával nem jár. A terepszint alatti építmény felett legalább 80 cm vtg. földtakarást kell biztosítani növénytelepítés céljára.

  

(10) A közparkon belül 50 m2-nél nagyobb, új térburkolat csak építési engedély alapján        létesíthető.


(11) A vízpart-rehabilitációs tanulmányterv által érintett zöldterületeken:

a)   a gépjármű forgalom számára tervezett közutak,

b) sporthorgászat, a vízi sportolás, valamint a szabad strandok és kiszolgáló  építményeik;

c) a kerékpárutak a vízpart-rehabilitációs tanulmánytervben kijelölt helyen  létesíthetők.

(12)Az újonnan elhelyezhető épületek építménymagassága legfeljebb 4,5 m lehet, kivéve

ez alól a József Attila és Erzsébet utcák nyugati végénél lévő parkoló mellett, a vasút és a 7-es út között található közpark területe, ahol 1 db kilátóval egybeépített múzeum létesíthető, melynek építménymagassága legfeljebb 15 méter lehet. (13)  A közpark területén közhasználat elől elzárt terület nem alakítható ki.


10.§.


Erdőterületek (E)


(1)Védelmi rendeltetésű erdőterület (Ev)

a) A terület elsődlegesen védelmi (környezetvédelmi, ill. természetvédelmi)    rendeltetésű célokat szolgál.

b)   A területen épület újonnan nem helyezhető el.

c)   A területen a  100%-os lombkorona  fedettségét biztosítani kell.

d)  A területen csak tájhonos növényfajok alkalmazhatók.


(2)Turisztikai rendeltetésű erdőzóna (Et)

a) A terület elsődlegesen a közcélú turisztikai rendeltetésű erdőhasználat céljára    szolgál.

b) A turisztikai rendeltetésű erdőterületen szabadtéri sporteszközök, esőbeállók,    nyilvános WC-k,  tájékoztató táblák, szemétgyűjtők, játszótéri eszközök,    képzőművészeti alkotások illetve kilátók az illetékes szakhatóság hozzájárulásával helyezhető el.

c) A 100.000 m2-t meghaladó területnagyságú telken legfeljebb 0,5%-os    beépítettséggel az erdő rendeltetésének megfelelő építmények helyezhetők el. A    beépített területekhez legfeljebb kétszer nagyobb közhasználat elől elzárt terület    tartozhat. Az így igénybe vett telekrészen kívüli területek tulajdoni állapottól    függetlenül a közhasználat elől nem zárhatók el.

d) Az újonnan elhelyezendő építmények építménymagassága nem haladhatja meg a    4,5 m-t.


(3)A tájvédelmi körzetben, országos védelem alatt álló természetvédelmi területen bármilyen gazdasági tevékenység, művelési átváltozás, építmények elhelyezése, bővítése csak az országos természetvédelmi hatóság hozzájárulásával történhet.


(4)E-1 meglévő erdőterületek övezetén:

a) az erdőterületek művelési ága nem változtatható meg, kivéve a szőkőkataszter I. osztályú területeket,  illetve a termőhelyre jellemző természetes vegetáció kialakítására alkalmas területeket, ahol az erdészeti hatóság engedélye alapján engedélyezhető az erdőről más művelési ágra való átminősítés;

b) a védett erdőterületeken csak a természetvédelmi kezelési tervben meghatározott területeken kizárólag természetvédelmi, illetve erdő- és vadgazdálkodási, illetve közjóléti célból szabad építeni;

c) a védett erdőterületen közút, közmű és távközlési nyomvonalas létesítmény létesítése csak a természetvédelmi hatóság által meghatározott feltételekkel engedélyezhető;

d)  az erdőterületeken kerítést létesíteni csak természetvédelmi, vadgazdálkodási, illetve erdőgazdálkodási célból szabad.




11.§.


Mezőgazdasági területek (M)


(1)Korlátozott általános mezőgazdasági terület (Mká)

a)Az övezetbe a Natura 2000 (az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területek) hálózatba tartozó mezőgazdasági művelési ágú területek és a T-1-es tájképvédelmi, illetve tájkarakter megőrzése szempontjából kiemelt jelentőségű területbe (2000. évi CXII. tv.) tartoznak. A terület egyéb jogszabály alapján nem védett természeti terület.

b)Az övezetbe a már meglévő épületek illetve idegenforgalmi szolgáltató épületek korszerűsíthetők, felújíthatók, de nem bővíthetők.

c)A területen elhelyezhető épületek:

  • természetvédelmi bemutatást és kezelést szolgáló épület és sportolási célú állattartást szolgáló istállóépület is.

d)A területen kivételesen sem helyezhető el:

  • lakóépület;
  • nagy létszámú állattartó telep, valamint hígtrágyás rendszerű állattartás nem folytatható.

e)A területen elhelyezhető épületek részletes előírásai:

  • a d, pont szerinti célokat szolgáló épülettel beépíthető telek nagysága minimum 2 ha (20.000 m2) lehet,
  • a Natura 2000 hálózatba tartozó korlátozott mezőgazdasági általános terület összes beépíthetősége 0,5%,  csoportos beépítés esetén max. 300 m2, de a meghatározott legkisebb telekbeépítése estén (2 ha) max. 100 m2.

f)Natura 2000 területen elvi építési engedélykérelem benyújtása kötelező.

g)Új épület forráshoz, vízfolyáshoz, vízfelülethez 50 m távolságon belül nem helyezhető el.

h)A Natura 2000 területen tilos engedély nélkül olyan tevékenységet folytatni, vagy olyan beruházást végezni, amely a terület védelmi céljainak megvalósítását akadályozza.

i)Natura 2000 területen az igazgatóság – vagy a külön jogszabályban meghatározott elsőfokú természetvédelmi hatóság – engedélye, illetve hozzájárulása szükséges

ia)   a gyep feltöréséhez, felülvetéséhez;

ib) a terület helyreállításához, jellegének, termőföld más célú hasznosítását   eredményező területhasználathoz;

ic)  az erdőkről és az erdő védelméről szóló törvény hatálya alá nem tartozó fa,   facsoport, fás legelőn lévő fa kivágásához, telepítéséhez;

id)  talajfelszínen zajló, technikai jellegű sporttevékenység folytatásához.

j)Natura 2000 területre irányuló hatósági eljárás során az igazgatóság vagy a külön jogszabályban meghatározott elsőfokú természetvédelmi hatóság, szakhatósági hozzájárulása szükséges

ja)   telekalakítás, építés és használatbavétel engedélyezéséhez;

jb)  nyomvonalas létesítmény, elektronikus hírközlő építmények, továbbá földmű építése engedélyezéséhez;

jc)  vízimunka, vízilétesítmény és vízhasználat engedélyezéséhez;

jd) ipari, mezőgazdasági, szolgáltatási tevékenység végzéséhez szükséges telep létesítésének engedélyezéséhez;

je)  halászati hatósági eljárásban;

jf) vadaspark létesítésére, hatósági vadászat elrendelésére, tenyésztett vad vadászterületre történő kiengedésének engedélyezésére, vadászati idény módosítására, valamint vízivad fészkelési és vonulási szempontból nemzetközi vagy hazai kiemelt jelentőségű vízi élőhelyeken a vízivadvadászat rendjére irányuló vadászati hatósági eljárásban;

jg) az erdőtelepítési-kivitelezési terv jóváhagyására, engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően telepített erdő faállománya fenntartásának engedélyezésére, erdőterület igénybevételének engedélyezésére, az erdő terület tervezett igénybevételére vonatkozó elvi hozzájárulásra irányuló erdészeti hatósági eljárásban.

k)Az engedélyező hatóság a j). pont szerint meghatározott eljárás során akkor is köteles bevonni az igazgatóságot – vagy a külön jogszabályban meghatározott elsőfokú természetvédelmi hatóságot -, amennyiben a hatósági eljárás nem Natura 2000 területre irányul, de a rendelkezésére álló adatok szerint a Nautra 2000 területekre jelentős kihatással lehet.

l)[12] Hk.

m)A szabályozási terven jelölt T-1-es tájképvédelmi, illetve tájkarakter megőrzése szempontjából kiemelt jelentőségű terület előírásait be kell tartani.(2000. évi CXII. tv.)

n)A T-1-es övezetben meglévő épületek korszerűsíthetők felújíthatók, de nem bővíthetők.

o)A T-1-es övezetben beépítésre szánt terület nem jelölhető ki, illetve a belterület nem bővíthető;

p)A szabályozási terven jelölt T-1 jelű területen művelési ág váltás, illetve a más célú hasznosítás csak az adottságoknak megfelelő termelési szerkezet, tájhasználat kialakítása, illetve a tájkarakter erősítése, valamint közmű és közút építése érdekébe engedélyezhető.


(2) [13]Általános mezőgazdasági terület (Má)

      Az övezetbe a Natura 2000 (európai jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területek) hálózatba tartozó mezőgazdasági művelésű ágú területek és a T-1-es tájképvédelmi, illetve tájkarakter megőrzése szempontjából kiemelt jelentőségű területeken (Balaton tv.) kívüli mezőgazdasági területek tartoznak. Az övezet területén épület újonnan nem helyezhető el.

12.§.


Vízgazdálkodási területek (V)


(1)Vízgazdálkodási területbe

  • folyóvizek medre és parti sávja
  • állóvizek medre és parti sávja
  • a közcélú nyílt csatornák medre és parti sávja
  • a vízbeszerzési területek (védett vízbázis) és védőterületeik

(hidrogeológiai védőidom)

  • hullámterek
  • vízjárta és fakadásvizek által veszélyeztetett területek tartoznak.


(2)Az övezetben csak a vízgazdálkodással, vízkárelhárítással kapcsolatos építmények helyezhetők el, figyelembe véve a vízügyi jogszabályok rendelkezéseit is. Egyéni horgásztanya és hasonló funkciójú épületek nem építhetők. Üzemi épület építési szándéka esetén elvi építési engedélykérelem benyújtása kötelező.


(3)Az építmény által elfoglalt terület a telekterület 1%-a lehet, és az új építmény építménymagassága a 3,5 m-t nem haladhatja meg.


(4)A Balatonra és a parti sávra vonatkozó 2000. évi CXII. tv. és a 22/2004 (XI.12.) TNM rendelet előírásait be kell tartani.


(5)[14] Hk.


ÉPÍTÉSI ÖVEZETEK ELŐÍRÁSAI


13.§.


Az építési övezetek besorolása lehet:

            - kialakult

            - nem kialakult


14.§.


Kialakult építési övezetek közös előírásai(az övezeti jel első számkódja jelzi: 0)


(1)A kialakult övezet az építési övezet beépítési módjára és telekméretére vonatkozik.


(2)A kialakult építési övezetben új telekalakítás, telekrendezés esetén az általánosan érvényes jogszabályokat és a jelen rendelet övezeti előírásait kell alkalmazni.


(3)Kialakult beépítés esetén, ha a telek jelenlegi beépítettsége ill. építménymagassága nagyobb, mint az övezeti szabályozásban megadott  legnagyobb beépítettség ill. építménymagasság és az épület teljesen elbontásra kerül, az új beépítettség ill. építménymagasság mértéke  csak a Szabályozási Tervben előírt mértékű lehet.


(4)A már kialakult telekméretnél és beépítési módnál az építési előírásokat építési tevékenység esetén kialakultnak kell tekinteni, ebbe az esetben az építési tevékenység során a telekméret és a beépítési mód övezeti előírásai nem vonatkoznak rá.


(5)Az építtető elvi építési engedélyezési eljárás keretében kezdeményezheti az építési előírások tételes meghatározását.


(6)Az építés övezetben rögzített legkisebb telekméret alatti már kialakult építési telek telekmérete tovább nem csökkenthető – a szabályozási tervlapon jelölt közterületi határrendezést kivéve. A már így kialakult telek beépíthető, ha a telekre vonatkozó egyéb országos és helyi építési előírások betarthatók.


(7)Kialakult szabályozási kategóriába sorolt építési zónában a belső telekhatárok telekhatár rendezése következtében a telekterület max. 25%-kal változhat az övezet előírásokat közelítő irányban, a 2005 12. 31.-i állapothoz képest.






15.§.


Nem kialakult építési övezetek közös előírásai

(az övezeti jel első számkódja,  jel: 1)


(1)A nem kialakult építési övezeten belül kijelölt még nem, vagy jellemzően nem beépített vagy átalakításra szánt nem kialakult szabályozási kategóriába sorolt (továbbiakban nem kialakult) területeken az új építési telkek kialakításának szabályait, a beépítettség és zöldfelület fedettség mértékét, az újonnan elhelyezkedő építményekkel kapcsolatos előírásokat a szabályozási tervlap, valamint a rendelet 31.§.-a határozza meg.


(2)Ha a telek jelenlegi jellemzői az (1) bekezdésben rögzített építési előírásoknak nem felelnek meg, de az eltérés a korábbi előírások szerint alakult ki, az alább felsorolt szabályok szerint lehet építési munkát, ill. telekalakítást végezni.

a) Ha a telek jelenlegi  beépítettsége nem felel meg az építési előírásoknak, a meglévő épület felújítható, de sem a beépítettség, sem az épület(ek) szintterülete, építménymagassága nem növelhető, kivéve a meglévő tetőtér-beépítését, amely esetben az építménymagasság és a beépítettség megtartása mellett a szintterület növelése megengedhető. Ha az épület lebontásra kerül, a telket beépítetlen teleknek kell tekinteni és az (1) bekezdés szerinti előírásokat kell alkalmazni.

b) Ha a telek jelenlegi méretei nem felelnek meg az építési előírásoknak akkor a telekméretek – a szabályozási tervlapon jelölt közterületi határrendezést kivéve – tovább nem csökkenthetők és a telek beépíthető, ha a telekre vonatkozó egyéb országos és helyi építési előírások (elő-, oldal- hátsókert méretek, tűztávolság stb.) betarthatóak.

c) Ha a telek jelenlegi beépítési módja és az előkert nagysága nem felel meg az építési

előírásoknak, az előírástól eltérő beépítési mód megtartható, de az épületek csak a telekre vonatkozó egyéb országos és helyi építési előírások betartásával az előírások szerinti építési helyen belül bővíthetők.

d) Ha a telek jelenlegi építményeinek építménymagassága meghaladja az építési

előírásokban előírt értéket, a meglévő építmények bővíthetők, de a bővítményekre külön számított építménymagassága az övezetre előírt értéket nem haladhatja meg. Ha a meglévő építmények lebontásra kerülnek, a telket beépítetlen teleknek kell tekinteni és a vonatkozó magassági előírásokat kell érvényesíteni.


16.§.


Építési övezetek általános előírásai


(1)Az üdülőkörzet településeinek beépítésre nem szánt területein 3000 m-nél kisebb telket kialakítani nem szabad.


(2)A már beépült telkek megosztása nem engedélyezhető, ha az osztás eredményeként a keletkező telkek beépítettsége az adott területen érvényes szabályozási előírások által megengedett mértéket meghaladná.


(3)Az üdülőkörzet területére kívülről - a regionális szennyvízgyűjtő és -tisztító rendszerre szennyvízcsatorna-hálózaton keresztül történő csatlakozás kivételével - szennyvizet bevezetni tilos.

(4)Az üdülőkörzet területén keletkezett tisztított szennyvíznek a Balaton vízgyűjtő területéről történő kivezetéséről a gazdasági és műszaki szempontok mérlegelésével kell gondoskodni.

(5)Az üdülőkörzet településeinek közigazgatási területén a megépült szennyvízcsatorna-hálózatra való rákötés kötelező. Az üdülőkörzet azon településeiben, ahol a szennyvízcsatorna-hálózat nem épült ki, vagy a csatornába bekötött lakások, illetve üdülőegységek száma nem éri el a 60%-ot és a szennyvízcsatorna-hálózat nem megfelelő kapacitású tisztítóműre csatlakozik, a település beépítésre szánt területe, illetve belterülete az 1998. január elsejei terület nagyságához képest - ha az övezeti szabályozás ezt lehetővé teszi - legfeljebb 10%-kal növelhető, partközelinek nem minősülő településeken 15 %-kal növelhető.


(6)Az üdülőkörzet településeinek beépítésre szánt területein, illetve belterületein, ahol a szennyvízcsatorna-hálózat nem épült ki, illetve a tisztítómű tovább nem terhelhető:

a) 2007. december 31-ig új épület építésére építésügyi hatósági engedélyt adni, illetve az engedélyek érvényét meghosszabbítani csak akkor lehet, ha vízzáró szennyvíztároló, illetve az illetékes környezetvédelmi és vízügyi hatóság  által elfogadott szennyvíztisztító berendezés létesült;

b) 2007. december 31. után új épület építésére építésügyi hatósági engedélyt adni, illetve az engedélyek érvényét meghosszabbítani csak a szennyvízcsatorna-hálózat és megfelelő kapacitású tisztítómű megléte esetén lehet.


(7)Az üdülőkörzet településeinek beépítésre szánt területein, illetve belterületein, ahol a szennyvízcsatorna-hálózat nem épült ki, illetve a tisztítómű tovább nem terhelhető. Az üdülőkörzet településeinek beépítésre nem szánt területén, amennyiben nincs lehetőség a közcsatornára történő csatlakozásra új épület építésére építésügyi hatósági engedélyt adni csak a környezetvédelmi és a vízügyi hatóság által elfogadott vízzáró szennyvíztároló, illetve egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítmény (korszerű csatorna-közműpótló) megléte esetén lehet.


(8)Ahol új épület építését e törvény nem engedi, a meglévő épületek bővítése e törvény hatálybalépése után - a vonatkozó szabályozási előírásoknak megfelelően, ahol ezzel a lehetőséggel 1989. január 1. után még nem éltek, legfeljebb 25 m2-rel – egy alkalommal engedélyezhető.


(9)Az üdülőkörzet településeinek közigazgatási területén - a települési és tájkarakter védelme érdekében - 2500 m-nél nagyobb összes szintterületű, csarnok jellegű épületek építését csak a városok beépítésre szánt területén szabad engedélyezni.


(10) A települések beépítésre nem szánt részén terepszint alatti építmény alapterülete a telek 10%-át nem haladhatja meg.


(11) A települések beépítésre nem szánt területén 10 méternél magasabb építményeket a környezethez (a domborzati és növényzeti adottságokhoz) illeszkedően kell elhelyezni.


(12) A 10 m-nél magasabb építmények építési engedély iránti kérelméhez tájesztétikai vizsgálatot és külön jogszabályban meghatározott látványtervet kell mellékelni.


(13)Bányanyitás csak a rendkívüli értékű, az ország más területén föl nem lelhető ásványi kincs, illetve a   helyi, tájba illő építkezés nyersanyagai (kő, homok, kavics) lelőhelyének területén - környezeti hatásvizsgálat alapján - engedélyezhető.

(14)A települések közigazgatási területének a tó felől látható részén mindenfajta  bányászati tevékenység tilos.

(15)A települések közigazgatási területén új hulladéklerakók és hulladékártalmatlanítók nem létesíthetők és a meglévők nem bővíthetők.


(16)A települések közigazgatási területén lévő hulladéklerakó, hulladékkezelő telepek területi bővítés nélküli korszerűsítésére, illetve ha ez nem lehetséges, felszámolására - a partközeli városokban a szelektív hulladékgyűjtési és hulladékkezelési rendszerre alapozott - hulladékgazdálkodási tervet kell készíteni.


(17) Az egy tömbön belüli területfelhasználási vagy építési övezeti határvonalak, valamint 

  elő- és hátsókert méretek elvi telekalakítási vagy építési engedélyezési eljárás keretében pontosíthatók, ha

a)az érintett övezetre vonatkozó előírások a pontosítás után is érvényesíthetők maradnak,

b)a pontosítással az érintett szakhatóságok és tulajdonosok is egyetértenek.

   Azonban a zöldterületek nem kerülhetnek más területfelhasználási egységbe, a   meglévő erdőterületek nem kerülhetnek beépítésre szánt területbe, a tervezett erdők összterülete pedig nem csökkenhet.


(18)[15] Hk.


(19)A lakó- és üdülőtelkek pinceszint, ill. terepszint alatti épületrészei csak az építési helyen belül engedélyezhetők, és szintterülete a telekre vonatkozó beépítési % szerint számított érték legfeljebb kétszerese lehet.


(20)Az egyes övezetekben előírt legnagyobb építmény magasság az épület lejtő oldali homlokzatánál nem léphető túl sík terep ill. 10%-nál kisebb lejtés esetén. 10-20 %-os lejtő esetén a lejtőoldali homlokzatmagasság az övezetre előírt építménymagasságnál 1,0 m-rel lehet több, 20%-nál meredekebb lejtő esetén a lejtőoldali homlokzatmagasság az övezetre előírt építménymagasságnál 2,0 m-rel lehet több.


(21) Ha a sajátos előírások, ill. egyéb védelemre vonatkozó jogszabályok másként nem rendelkeznek, a város területén reklám és információs táblák, valamint hirdető táblák csak építési engedély alapján helyezhetők el.

         Csak a városképet illetve környezetét nem zavaró, nem rontó reklámhordozó berendezés elhelyezése engedhető meg.

         Közterületen új reklám- és hirdetőberendezés csak az érintett tömb teljes útszakaszára készített, és a Településfejlesztési és Idegenforgalmi Bizottság által véleményezett utcabútorozási terv alapján engedélyezhető.


(22) Az építési helyen kívül elhelyezkedő meglévő önálló épületeken csak állagmegóvási munkálatok végezhetők, funkcióváltásukra engedély nem adható.


(23)A városközpontban, a 7.sz. főút és a Kőröshegyi út mentén közterületről kisgarázsok (önálló garázs) nem nyithatók.


(24)  Önálló melléképület építménymagassága nem lépheti túl a 3,5 m-t.


(25)A terepszint alatti építmény fölött kialakított zöldfelületet és a tetőkert zöldfelületét a telek aktív zöldterületének lehet tekinteni a földtakarás mértékétől függően az OTÉK- ban meghatározottak szerinti csökkentő értékekkel.


(26)Szabályozási vonalon és a közterülettel határos kerítés létesítéséhez minden esetben építési engedélyt kell kérni.


(27)Hétvégi házas üdülőövezet és lakóterületek esetében az építési övezeti előírás szerinti telekterületet kétszeresen meghaladó telekméret esetén a beépítési %-ot a kétszeres telekméret alapján lehet számítani, az e feletti telekméret csak 10%-al növelhető. Az övezeti telekméretet négyszeresen meghaladó telek esetén a négyszeres telekméret fölötti telek a beépíthetőség mértékében nem lehet beszámítani, kivéve, ha az így számított beépítettség az 5%-ot nem éri el.


(28)Hétvégi házas üdülőövezet és lakóterületek esetében a telekösszevonás csak ott engedélyezhető, ahol az összevonással kialakuló telek az építési övezeti előírásokhoz közelít, vagy az övezeti előírás szerinti telekméret kétszeresét nem haladja meg.


(29)10%-nál meredekebb tereplejtés esetén az építési hatóság bármely építési övezetben elrendelheti, hogy az építési engedély kérelemhez talajmechanikai szakvéleményt kell mellékelni.


(30)10%-nál meredekebb lejtésű terep és 3,0 m-t meghaladó terep beavatkozások esetén – ha az a talajmechanikai szakvélemény alapján indokolt – az építési hatóság az építési engedélyezési tervhez elrendelheti hidrogeológiai munkarész készítését a rétegvizek biztonságos elvezetése érdekében.


(31)Ahol a szabályozás előírja a környezet beépítéséhez, architektúrájához való illeszkedést, ott az engedélyezéshez az illeszkedés követelményeit az építési hatóság állapítja meg.


(32)[16] Hk.


(33)Építési telek kialakításához szükséges út és közmű létesítésének költségei az érintett ingatlan tulajdonosokat terheli.


(34)A település belterületén csak teljes közművesítettségű ingatlan minősíthető építési teleknek. A települések beépítésre szánt területein, belterületein, ahol a szennyvízcsatorna-hálózat nem épült ki, illetve a tisztítómű tovább nem terhelhető, új épület építésére építési engedély és a meglevő épület rendeltetésének megváltoztatására irányuló engedély nem adható ki, amennyiben a rendeltetésváltozás többletszennyvíz kibocsátásával jár. Ha az érintett ingatlanon keletkező szennyvíz elvezetését biztosító szennyvízcsatorna-hálózat építési munkái megkezdődtek, az építési és rendeltetés megváltoztatási építésügyi hatósági engedély kiadható, de a használatbavételi engedély csak a rákötés tényleges megtörténte után adható ki.


(35)A település területén üzemanyagtöltő, kocsimosó és gépjármű-karbantartó műhely csak környezetvédelmi hatásvizsgálattal kiegészített rendezési terv alapján helyezhető el.


(36)Elő-és oldalkertbe árusító pavilon, üzlethelyiség, büfé, szolgáltató – és lakókocsi, valamint konténer nem helyezhető el.


(37)Az épített környezet és a településkép előnyösebb alakítása érdekében az ingatlannal rendelkezni jogosult köteles a beépítetlen és a beépített telek folyamatos jókarban- tartásáról gondoskodni és a szükséges kertészeti, valamint kertépítési munkálatokat elvégezni.


(38)Az építési övezetekben szennyvizet szikkasztani, szennyvízzel, trágyával, hulladékkal vagy vegyszerrel a talajt szennyezni tilos.


(39)[17] Hk.


(40)A települések a beépítésre szánt területeinek, belterületeinek növelésekor a növelés területének legkevesebb 10%-án zöldterületet kell létesíteni.


(41)  Az építmények közötti legkisebb távolság az I-III. tűzállósági fokozatú – nem éghető      anyagú, külső térelhatároló szerkezetű, falazatú, burkolatú, illetve héjazatú – lakó- és      üdülőépületeknél 4,0 m-ig csökkenthető a területileg illetékes tűzoltóság adott épületre vonatkozó szakvéleménye alapján beépítési módtól függetlenül, ha az egymást átfedő szemben fekvő homlokzatok közül legalább az egyik homlokzaton a nyílások helyiségenként 0,40 m2 nyíló felületnél nem nagyobbak, és a nyílásos homlokzatú épület ez oldali homlokzatmagassága a 4,5 m- t nem haladja meg (OTÉK-tól eltérő szabályozás, mely a Balatoni Területi Főépítészi Iroda 87-3/2006.  számú eltérési engedélyén alapszik).


(42)Új épületet elhelyezni beépítésre szánt területen, csak:

  • közvetlen út-kapcsolattal rendelkező,
  • hálózati elektromos energiával ellátott,
  • közmű-hálózati vezetékes ivóvízzel ellátott,
  • közmű-hálózati szennyvízcsatornába bekötött
  • csapadékvíz elvezetéssel rendelkező telken lehet. Az építési engedélyek kiadásának előfeltétele a szennyvízcsatorna megléte.


(43)[18] Hk.


(44)Új épület építése csak az OTÉK 42.§.-ában meghatározott gépjármű-várakozó- és tárolóhelyek biztosítása, illetve az Önkormányzat helyi parkoló-rendeletének betartása mellett engedélyezhető. A gépjármű tároló helyeket az ingatlanok területén belül kell kialakítani.


(45)Utcai kerítés létesítése építési engedély alapján történhet, a kerítés legfeljebb 1,5 m magas, áttört jellegű lehet. Üdülőterületen ingatlanok közti kerítés is csak áttört jellegű lehet. Az áttörés mértéke legalább a kerítés felületének 50%-át el kell, hogy érje, mely a kerítés síkjára merőleges irányból biztosítandó folyamatosan a kerítés teljes hosszában.


(46)Az építési övezetekben újonnan elhelyezett, a vízpart rehabilitáció által érintett épület utcai építési vonalra merőlegesen vetített vetületi hossza lakóépületek és üdülőépületek esetében legfeljebb 30 m lehet. Saroktelek esetén a vetületi hosszra vonatkozó előírást mindkét közterület felül be kell tartani.


(47)Az építési telek beépítésekor, vagy épület átalakításakor illeszkednie kell:

  • a hozzá közel álló szomszédos épületekhez (védett épületek esetében a védett   épülethez;
  • tömb beépítésekor a hozzá közel lévő, vagy szomszédos tömbök beépítéséhez;
  • nagyobb kiterjedésű tömb beépítése esetén a településkép a meghatározó az    illeszkedés megítélésekor.


(48)[19]Hk.


(49)Meglévő, de az övezeti előírásoktól eltérő funkciójú lakó vagy üdülő épület bővítése – mely nem eredményez önálló új egység kialakulását – az épület eredeti funkciójának megtartásával bővíthető, ha az egyébként a feltételeknek megfelel.


(50)Meglévő épület/építmény tulajdonában/használatában/működtetésében bekövetkező változás esetén az új tulajdonos/használó/működtető elsődlegesen az ingatlanon belül – amennyiben ez nem megoldható, úgy az önkormányzat „A járművek elhelyezéséről és a parkolóhelyek biztosításáról” szóló rendelete alapján – köteles az OTÉK 4. sz. melléklete által meghatározott számú jármű elhelyezési lehetőségét biztosítani.

[20]16/A.§.


Meglévő, illetve kialakult telek, terület vagy építmény ingatlan tulajdonos illetve ingatlan használó által kezdeményezett területfelhasználás- vagy funkcióváltása esetén, a funkcióváltást kezdeményező kötelezettsége a saját ingatlanon belül, szabványos műszaki megoldásokkal kiküszöbölni a határos földrészletekről származó környezeti hatásokat.


17.§.


Környezetvédelmi előírások


Általános környezetvédelmi előírások


(1)A város igazgatási területén csak olyan tevékenységek folytathatók, olyan létesítmények helyezhetők el, amelyek teljesítik a környezetvédelmi szabályozást és a vonatkozó jogszabályban előírt – határértékeket.


(2)[21] Hk.


(3)Veszélyes hulladék az üzemek, intézmények területén csak átmeneti jelleggel, a vonatkozó jogszabályok és hatósági előírások betartásával tárolható.

(4)A talaj és a felszíni, ill. felszín alatti vizek védelme érdekében veszélyes hulladékot, növényvédő szert, műtrágyát, útsózási anyagot csak fedett, szivárgásmentes, vízzáró szigetelésű, zárt tárolóban szabad elhelyezni.


(5)A telek tulajdonosa köteles gondoskodni a keletkező szennyvíz, trágya, kommunális hulladék és egyéb hulladék ártalommentes átmeneti tárolásáról és a kijelölt telepekre szállításáról.


(6)Külterületen az élővizek partjától számított 50 m, belterületen, vagy beépítésre szánt területen a vízügyi törvény által előírt védőtávolságon belül új telek nem alakítható, újonnan gazdasági építmény és lakóépület nem építhető.


(7)10.000 m2 bruttó szintterületű épület csak környezetvédelmi hatásvizsgálat alapján engedélyezhető.


(8)Az építési területek előkészítése során a termőföld réteg védelméről, összegyűjtéséről, kezeléséről, újrahasznosításáról az építtetőnek kell gondoskodnia.


(9)Építési munkák során keletkezett hulladékot közterületen vagy más tulajdonában levő ingatlanon tárolni, elhelyezni tilos, annak engedéllyel üzemelő települési szilárd hulladéklerakóra való elszállításáról gondoskodni kell.


(10) Új épület, épületrész építésekor a 7. sz. főút mellett, ahol a zajszint a lakóterületi normatívát meghaladja, csak a megfelelő zajgátló műszaki megoldással készült épületszerkezetek engedélyezhetők.


(11) A város területen keletkező, összegyűjtött kommunális szilárd hulladékot csak közegészségügyi és környezetvédelmi hatóságok által engedélyezett lerakóhelyen szabad elhelyezni.


(12) A város területen keletkező szennyvizeket szennyvíz közcsatornába kell vezetni, a szennyvíztárolók ürítését a közszolgáltatóval kell elvégeztetni.


(13) A felszínalatti vizek minőségének védelme érdekében kockázatos anyag, illetve ilyen anyagok tartalmazó, vagy lebomlása esetén ilyen anyag keletkezéséhez vezető anyag közvetlen bevezetése a felszín alatti vizekbe tilos.


           [22]18.§. Hk.

19.§.

Zaj – és rezgésvédelmi követelmények


(1)[23] Hk.

(2) A város zajvédelmi övezetei a településszerkezeti tervben alkalmazott meghatározásokkal az alábbiak:



Üzemi létesítményektől származó zaj terhelési határértékei zajtól védendő területeken

 Sor-
szám


 
Zajtól védendő terület a településszerkezeti tervben alkalmazott kategóriák szerint


 Határérték (LTH) az LAM megítélési szintre
(dB)

 nappal

7-23 óra

 éjjel

23-7 óra

 1.

Üdülőházas terület, hétvégi házas terület,

 45

 35

 2.

Kisvárosias lakóterület, kertvárosias lakóterület

 50

 40

 3.

Településközpont vegyes terület

 55

 45

 4.

Minden egyéb terület

 60

 50


Építőipari kivitelezési tevékenységtől származó zaj terhelési határértékei zajtól védendő területeken


 Sor-

 szám




 Zajtól védendő terület


 Határérték (LTH) az LAM megítélési szintre
(dB)

 ha az építési munka időtartama

 1 hónap vagy kevesebb

 1 hónap felett 1 évig

 1 évnél több

 nappal
7-23 óra

 éjjel
23-7 óra

 nappal
7-23 óra

 éjjel
23-7 óra

 nappal
7-23 óra

 éjjel
23-7 óra

 1.

Üdülőházas terület, hétvégi házas terület,

 60

 45

 55

 40

 50

 35

 2.

Kisvárosias lakóterület, kertvárosias lakóterület

 65

 50

 60

 45

 55

 40

 3.

Településközpont vegyes terület

 70

 55

 65

 50

 60

 45

 4.

Minden egyéb terület

 70

 55

 70

 55

 65

 50


(3)A tervezett utak és vasútvonalak mentén zajvédelmi létesítményeket úgy kell kialakítani és elhelyezni, hogy bel- és külterületen egyaránt teljesüljenek az építési területi funkciónak megfelelő zajterhelési határértékek a védendő homlokzatok előtt 2 m-re.


(4)Amennyiben a közlekedésből eredő, határértéket meghaladó zaj és rezgésterhelés védőberendezések elhelyezésével, vagy más módon (pl. forgalomszervezés) nem mérsékelhető, úgy passzív (épületakusztikai) védekezés szükséges. Ennek segítségével az épületek belsejében az egyes funkciókra helyiséghasználattól függően meghatározott határértékek betartása biztosítandó


20.§.

Felszíni, felszín alatti víz és földtani közeg védelmi követelményei


(1)A város területe felszíni szennyeződésérzékenység szempontjából SZ-1 fokozottan érzékeny felszíni vízminőség-védelmi szempontból F-1 vízminőségvédelmi terület. A területre vonatkozóan be kell tartani a 2000 évi CXII. törvény előírásait.


(2)[24] Hk.


(3)Építés előkészítési munkák, tereprendezés során a munkálatokkal érintett területen meglévő termőföldvagyon megmentéséről, előzetes letermeléséről és zöldfelület építésben való felhasználásáról az építtetőknek gondoskodni kell.

(4)Feltöltésre, visszatöltésre szennyezett talaj nem használható, minőség-tanúsítvány nélküli töltőanyag nem építhető be.


(5)Bontás-építés során előkerülő talajszennyező anyagot, vagy szennyezett talajt az építtetőknek meg kell vizsgáltatni. A kimutatott veszélyességi foknak megfelelően a szennyezett anyagot lerakóhelyre, vagy ártalmatlanító helyre kell szállíttatni.


(6)A település területén kontakt talajszennyezést okozó tevékenység nem folytatható.


(7)A csatornázott területeken a keletkező szennyvizeket a csatornahálózatba kell vezetni. A hálózatba csak az előírt határértékek betartása mellett szabad szennyvizet bevezetni. Előtisztító berendezések (pl. olaj és zsírfogó műtárgyak) csak a jogszabályban előírt ellenőrzés mellett üzemeltethetők. Az ezekben felfogott szennyezést a hulladékkezelés szabályai szerint kell gyűjteni és ártalmatlanítani.


(8)A csatornahálózatba nem bekapcsolható területeken minden olyan létesítmény, melynek működése során szennyvíz keletkezik csak akkor üzemeltethető, ha a szennyvíz gyűjtése és átmeneti tárolása zárt, szivárgásmentes tárolóban, a szippantott szennyvíz ártalmatlanítása a kijelölt szennyvízleürítő helyre szállítással történik.


(9)Meglévő felszín alatti vízkivételi helyet (fúrt kutat) megszüntetni csak az illetékes szakhatóság előzetes hozzájárulásával szabad.


(10)A város területén a kommunális hulladék gyűjtését, szállítását külön önkormányzati     rendeletben megszabott módon kell végezni.


(11)A város közigazgatási területén az ipari, kisipari, szolgáltató és mezőgazdasági létesítményekben folytatott tevékenységek során keletkező – a vonatkozó jogszabályok szerinti – veszélyes hulladékot az ártalmatlanításig, illetve az elszállításig a vonatkozó jogszabályokban előírt módon, hulladék-fajtánként elkülönítetten, környezetszennyezést kizáró módon kell gyűjteni.


(12)Veszélyes hulladékok lerakó, vagy ártalmatlanító helyre szállításáról és ártalmatlanításáról érvényes hatósági engedéllyel rendelkező (környezetvédelmi főfelügyelőségi vagy környezetvédelmi felügyelőségi engedéllyel rendelkező) szakvállalkozó bevonásával a hulladék előállítójának kell gondoskodnia.


21.§.


Védőterületek


(1)A káros környezeti hatással járó létesítmények környezetében a környezeti hatások érvényesülését védőtávolságok alkalmazásával is csökkenteni kell.


(2)Balatonföldvár város területén az alábbi védőtávolságok betartása szükséges:

  • Nyomvonalas közlekedési létesítmények esetében a szabályozási szélesség által meghatározott védőtávolság.
  • Szennyvízátemelő műtárgy környezetében 10 m,
  • üzemanyag töltő állomás esetén minimum 50 m.
  • A temető védőtávolsága 50 m.



ÉRTÉKVÉDELMI ÖVEZETEK ELŐÍRÁSAI


22.§.


Települési értékvédelem


(1)[25]Országos jelentőségű táj- és természetvédelem

  • Tk településkép- védelmi területek övezete
  • V-2 természetvédelmi övezet
  • T-1 térségi jelentőségű tájképvédelmi terület
  • Natura 2000 területek-Európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű terület
  • Érzékeny természeti területek – települési kód 07117


(2)[26]


(3)Településkép-védelmi területek övezete (Tk)

a)Tk településképvédelmi területeken a helyi építészeti örökség védelméről szóló rendeletben meg kell határozni, és elő kell írni az épületek paraméterei mellett, az építmények helyi építészeti hagyományoknak megfelelő építési anyagok használatát;

b)Új villamosenergia-ellátási, valamint a táv- és hírközlő vezetékek csak terepszint alatti elhelyezéssel engedélyezhetők, kivéve, ha a terepszint alatti elhelyezés védendő értéket veszélyeztetne, károsítana.


(4)Tájképvédelmi, illetve tájkarakter megőrzése szempontjából kiemelt jelentőségű terület: (T-1)

a)  beépítésre szánt terület nem jelölhető ki, illetve a belterület nem bővíthető;

b) a művelési ág váltás, illetve a más célú hasznosítás csak az adottságoknak megfelelő termelési szerkezet, tájhasználat kialakítása, illetve a tájkarakter erősítése, valamint közmű és közút építése érdekében engedélyezhető;

c)   a kialakult geomorfológiai formák (hegygerinc, völgy stb.) megőrzendők;

d) új üzemanyagtöltő állomás, hulladéklerakó, hulladéktároló telep, valamint hulladékártalmatlanító – kivéve a biológiailag lebomló szerves anyagok lebontását és további felhasználására alkalmassá tételét végző telepek (komposztüzemek), továbbá hulladékátrakó állomás – nem létesíthető;

e)  új villamosenergia-ellátási, a táv- és hírközlő vezetékek létesítése csak terepszint alatti elhelyezéssel engedélyezhetők, kivéve, ha terepszint alatti elhelyezés védendő értéket  veszélyeztetne, károsítana.

f)  az e) pontban foglalt rendelkezés alkalmazásától eltérni a természetvédelmi hatóság által meghatározott feltételekkel lehet.


(5)Természetvédelmi övezet (V-2)

A védelemre javasolt területek alövezetén (V-2) a természeti és az érzékeny természeti területeken a művelési ágak megváltoztatása, illetve közmű és közút építése környezeti hatásvizsgálat alapján, a természetvédelmi hatóság által meghatározott feltételekkel engedélyezhető.


(6)Natura 2000 – Európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területek

A területre vonatkozóan a 275/2004. (X.8.) Korm. rendelet rendelkezik.


(7)Helyi védelem alatt álló természeti értékek

a)biológiai, zöldövezeti, tájesztétikai és településtörténeti értékük alapján telepített fasorok tartoznak ide (Kvassay sétány, Rákóczi u., Somogyi Béla utca)

b)Védett fasorban levő fa, továbbá egyedi védelem alatt álló fa kivágása, csonkolása 10 m-es körzetében engergiavezetékek vezetése, árkolás csak Polgármesteri Hivatal engedélyével történhet


(8)Helyi védelemre javasolt természeti értékek

a)Városszerkezetet hangsúlyozó, botanikai, város-utcakép esztétikai és településtörténeti jelentőséggel bíró zöldfelületi elemek (fasorok, egyedi fák) tartoznak ide.

b)A védelemre javasolt értékek esetében a védetté nyilvánítási eljárás befejezéséig a természeti értékeket változatlan formában kell megőrizni, velük kapcsolatban semmiféle károsító tevékenység nem folytatható.

c)A védelemre javasolt fasorok és egyedi fák kipusztulása és különösen indokolt kivágása esetén pótlásukat a meglevővel azonos fafaj többször iskolázott egyedének alkalmazásával kell megoldani.

d)Az értékekkel kapcsolatos további előírásokat a védelem hatályba lépése után a Balatonföldvár Város Önkormányzat által kiadott, helyi védett természeti értékekre vonatkozó rendeletében kell megfogalmazni.


23.§.


Építészeti műemlékvédelem


(1)[27] Hk


(2)A műemlékekre és műemléki környezetben elhelyezkedő épületekre, telkekre vonatkozóan a hatályos Kulturális Örökség Védelméről szóló törvény előírásait kell betartani.


(3)A védetté nyilvánított műemlékkel vagy műemléki jelentőségű területtel közvetlenül határos ingatlanok, a közterületrészek és a közterületrészekkel határos ingatlanok műemléki környezetnek minősülnek.


(4)[28] Hk.


(5)A helyi területi védelem határa a környező térfal, vagyis a területtel szomszédos telkeken álló épületek azon homlokzata(i), mely(ek) a városkép részei. Ezek alakításának engedélyezésénél a védett terület összképére kell tekintettel lenni.


(6)A helyi területi védelem alatt álló területrész esetében előírás:

  • a telekszerkezet védelme (telekmegosztási tilalom),
  • a szabadon álló beépítés védelme,
  • védett épület telkén a beépítettség és az épülettérfogat növelésének tilalma,
  • a védett épület telkén a max. beépítettségbe a későbbi toldás nem számít bele, bontás esetén újra nem építhető,
  • minden célú és anyagú melléképület tilalma,
  • a külső megjelenés (homlokzat, tető) helyreállításának kötelezettsége,
  • felújításnál kötelező színterv a teljes villasorra (de legalább épületstílusonként egy harmonikus színskála létesül, melyből kötelező választani),
  • építési tevékenység esetén részletes fényképes építészeti felmérés kötelezettsége.


(7)A „Központi park”  - 398, 399. hrsz. - területére beépítési-, és az értékes növények felmérését is tartalmazó kerttervet kell készíteni. A helyileg védett területre tervezett minden építészeti megoldás (épület, kert, utcabútor) engedélyezéséhez tervtanácsi (annak híján főépítészi) jóváhagyás szükséges.


(8)A „Kápolna környéke” területére beépítési és értékes növények felmérését is tartalmazó kerttervet kell készíteni építés esetén az építtetőnek. A helyileg védett területre tervezett minden építészeti megoldás (épület, kert, utcabútor) engedélyezéséhez tervtanácsi (annak híján főépítészi) jóváhagyás szükséges.


24.§.


Régészeti védelem


(1)[29] Hk.


(2)A fokozottan vagy kiemelten védett régészeti lelőhelyeken a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal az adott ügy típusától függően hatóság vagy szakhatóság.


(3)A régészeti érdekű területekre tervezett munkálatok esetében a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt véleményező szervként kötelezően be kell vonni még a tervezés fázisában.


(4)Minden nyilvántartott régészeti lelőhelyet érintő, a talaj bolygatásával járó tevékenység, továbbá művelési ág megváltoztatásának szándéka (különösen gyep feltörése vagy tuskózás) esetében a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal előzetes (szakhatósági) engedélye szükséges.


(5)Ha a tervezett beruházás a nyilvántartott régészeti lelőhelyet megsemmisíti, a beruházás megkezdésének feltétele a terület megelőző régészeti feltárása, amelynek költségei a beruházót terhelik.


(6)Minden olyan esetben, amikor lelet vagy jelenség kerül elő, a területileg illetékes múzeumot és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt értesíteni kell és a továbbiakban a múzeum nyilatkozatának megfelelően kell eljárni.



KORLÁTOZÁSI TERÜLETEK ELŐÍRÁSAI


25.§.


(1)[30]A bűzös, fertőzés-veszélyes telephely védőterületének korlátozási területén, a szabályozási tervlapon jelölt telkeken, il. Telekrészeken szállásjellegű, pihenési célú, intézményi, továbbá élelmiszer-feldolgozás és élelmiszer-raktározás céljait szolgáló építmény, valamint üzemi méretű állattartó telep létesítése nem engedélyezhető.

A vasút védőterületének korlátozási területén szabályozási tervlapon jelölt telkeken, ill. telekrészeken – a vasút védőterülete miatt építmény csak az OTÉK és a vasúti közlekedésről szóló jogszabály figyelembevételével helyezhető el.


(2)A közmű védőterületének korlátozási övezetében a telkek szabályozási tervlapon jelölt részén – közmű védőtávolsága miatt – építmény csak az építés feltételeit tisztázó elvi építési engedély alapján helyezhető el.


(3)Az  országos vasutak védőterületén – a szabályozási terven jelölt telkeken ill. telekrészeken építkezés csak a vonatkozó szakági előírások által korlátozott formába külön hozzájárulással engedélyezhető.


(4)Védőfásítási korlátozási (beültetési kötelezettség) területen, a szabályozási terven jelölt fásítás területén építési hely nem alakítható ki.

Ha a jelölt telekrész jelenleg beépített, a telekrészre eső épületek nem bővíthetők, nem újíthatók fel

A védőfásítás legalább két fasor telepítését jelenti, ha a szabályozási tervlap másként nem jelöli.


(5)A település lakó és üdülő területein a telek be nem építhető részeként az általános szabályoktól eltérő méretű (10 m) hátsókert kialakítása kötelező. Ebben a területsávban csak közlekedő út létesítése megengedett, a telekrészt min. 80 %-ban növényzettel fedetten kell kialakítani.


(6)Csúszásveszélyes terület zónában építési engedély csak részletes geotechnikai szakvélemény alapján, az ott meghatározott (alapozási, területstabilizálási) módon adható.


(7)Új épületek, építmények, létesítmények elhelyezése csak az aktualizált „P-1” határvonaltól (felszínmozgásra érzékeny terület) 35 m-re meghatározott építési hely határát kijelölő határvonal mögött lehetséges.


(8)[31]A felszínmozgásra érzékeny területeken (P-1) és az eróziónak fokozattan kitett területeken (P-2) a Balaton tv. vonatkozó előírásai az irányadók.


(9)[32]A Balaton tómederre a Balaton tv. tómeder alövezet előírásai az irányadóak.

(10) A tómederben (D-1 övezet):

  a) A parti móló, hullámtörő és kikötői létesítmény kivételével a tómederbe állandó létesítmény, sziget stb. nem építhető;

  b) A parti élővilág védelme érdekében a tómederbe a nád gyökérzónáit kevésbé sértő, ideiglenes jellegű, csak az üdülési, illetve horgász idényben használatos műtárgy (pl. csónakkikötő, strandlétesítmények) helyezhető el;

  c) A tómeder nádasában, valamint a védett természeti területen lévő nádas területén, a kihirdetett partvonal-szabályozási és vízpart-rehabilitációs terv által kijelölt kikötésre alkalmas partszakaszokon engedéllyel rendelkező kikötők esetén legfeljebb 5 méter széles bejáró, valamint a meglévő közhasználatú strandok előtt, fövenyes strandszakasz kialakítása érdekében, a IV-V. osztályú nádasban, legfeljebb 30 méter széles bejáró a hatóság engedélyével fenntartható;

  d) Az üzemeltetési engedélyköteles vízi jármű, amely nem rendelkezik üzemeltetési engedéllyel és kiépített kikötőben kikötőhellyel, a tómeder területén nem tárolható;


(11) Az SZ-1-es felszíni szennyeződésre fokozottan érzékeny területeken:

  a) korlátozott vegyszer- és műtrágya-használatú, környezetkímélő vagy extenzív mezőgazdasági  termelés, ezen belül integrált szőlőtermesztés folytatható;

  b) új hulladéklerakó, hulladéktároló, hulladékkezelő telep – kivéve a biológiailag lebomló anyagok lebontását és további felhasználására alkalmassá tételét végző telepek (komposztüzemek), valamint a hulladékátrakó állomás – és vegyszertároló nem létesíthető.


(12) A SZ-3-as felszíni szennyeződésre kevésbé érzékeny területeken szennyvíztisztító,         hulladékkezelő telep, hulladéktároló állomás nem létesíthető. A terület a V-2-es         természetvédelmi védelemre javasolt területbe esik, melynek előírásait figyelembe         kell venni a rendelet 22.§.(5) bekezdése alapján.


(13) A közművek védőtávolságára vonatkozó előírásokat jelen rendelet egyéb előírásai és        a 30.§. ágazatonkénti közműelőírásai szerint kell figyelembe venni.



III. FEJEZET


EGYÉB ELŐÍRÁSOK


26.§.


(1)Beépítésre szánt területen ahol új épület építését a rendelt nem engedi, a meglévő épületek bővítése legfeljebb 25 m2 –rel egy alkalommal engedélyezhető.


(2)A települések beépítésre nem szánt részén terepszint alatti építmény alapterülete a telek 10%-át nem haladhatja meg.


(3)A települések beépítésre nem szánt területen 10 méternél magasabb építményeket a környezethez (a domborzati és növényzeti adottságokhoz) illeszkedően kell elhelyezni.


(4)A 10 méternél magasabb építmények építési engedély iránti kérelméhez tájesztétikai vizsgálatot és külön jogszabályban meghatározott látványtervet kell mellékelni.


(5)A településen csak olyan létesítmények üzemeltethetők, amelyek a kiemelten védett kategória levegőtisztaság – védelmi előírásait teljesítik és nem okoznak a vonatkozó jogszabályban az előírt határértéknél magasabb zaj,- illetve rezgésterhelést.


(6)A település közigazgatási területén új hulladékberakó és hulladékártalmatlanítók nem létesíthetők és a meglévők nem bővíthetők.


(7)Beépítetlen terület gondozásáról, gyomtalanításáról a tulajdonos köteles gondoskodni.


(8)Beépítésre nem szánt területen 3000 m2-nél kisebb telket kialakítani nem szabad.


(9) [33] Hk.


(10) A város közigazgatási területén megvalósuló telekalakítás, parcellázás során a közút        és járda valamint a közműhálózatok (ivóvíz, szennyvíz, csapadékvíz, elektromos, gáz, telefon, kábel TV, stb.) kiépítését az önkormányzat kérelemre, előzetes megállapodás alapján támogatja.


(11) Beépítésre szánt területen az építési telken elhelyezhető építmények legkisebb       építmény-magassága egy szintmagasság lehet.


(12) Amennyiben a meglévő épület funkciója eltér az e rendelet szerinti funkciótól, úgy a        meglévő épület bővítése esetén az építmény eredeti funkciója megtartható.


(13) [34] Hk.


          [35]27.§. Hk.


28.§.


Zöldfelületi előírások


(1)Közterületen a hiányos fasor esetén a pótlás lehetőséget biztosítani kell.


(2)A 16 m –nél széles szabályozási szélességű közlekedési célú közterületen kétoldali, a 12 m-nél ill. annál kisebb szabályozási szélességű közlekedési célú közterületeken legalább egyoldali fasort kell telepíteni, ill. a meglévők védelméről gondoskodni kell.


(3)Zöldfelületek rekonstrukciója csak okleveles tájépítész által elkészített kertészeti tervek alapján végezhető.


(4)[36]Az építési tömbökben biztosítandó zöldfelületi arányt a jelen rendelet 31.§.(5) bekezdése határozza meg.


(5)A fásított parkolók területének 50%-a az építési övezet zöldfelületi fedettség számításánál figyelembe vehető.


29.§.


Általános közmű előírások


(1)A közüzemi közműhálózatok és közműlétesítmények, így

  • a vízellátás,
  • a szennyvízelvezetés,
  • a csapadékvíz-elvezetés
  • a földgázellátás,
  • villamosenergia-ellátás,
  • távhőellátás,
  • a kábel- TV
  • a távközlés, hírközlés

létesítményeit közterületen vagy a közmű üzemeltető telkén belül kell elhelyezni. Az elhelyezésnél a érvényes megfelelő ágazati szabványokat és előírásokat be kell tartani.


Az előírások szerinti védőtávolságon belül mindennemű építési tevékenység csak az illetékes üzemeltető hozzájárulásával engedélyezhető.


(2)Az újonnan épülő szennyvíz- és csapadékvíz-elvezető csatornahálózat csak elválasztott rendszerű lehet.


(3)Útépítésnél, útrekonstrukciónál a tervezett közművek egyidejű kiépítéséről, a csapadékvizek elvezetéséről és a meglévő közművek szükséges egyidejű rekonstrukciójáról gondoskodni kell.


(4)A közterületre eső feleslegessé vált közművek – ha a telek közterületi besorolása megszűnik – elbontásáról az önkormányzat köteles gondoskodni, majd lehetőség szerint a helyén fásítani.


(5)Külterületen beépítésre nem szánt rendeltetésbe sorolt területen csak a terület rendeltetésszerű használatához, műveléséhez szükséges infrastruktúra kiépítése engedélyezhető.


(6)[37] Hk.


(7)A szükséges oltóvizet új közművesítésű, vagy ivóvíz-vezeték cserével érintett területeken földfeletti tűzcsapokról kell biztosítani.


(8)Csapadékvíz-elvezető árkok létesítése, illetve minden vízrendezési, vízkár-elhárítási tevékenység csak a vízügyi hatóság engedélyével végezhető.


(9)A település területére kívülről – a regionális szennyvízgyűjtő- és tisztító rendszere szennyvízcsatorna – hálózaton keresztül történő csatlakozás kivételével – szennyvizet bevezetni tilos.


(10) Az ingatlanok szennyvízcsatorna – hálózatra való rákötése kötelező, mely a          tulajdonos kötelezettsége.



30.§.

Ágazatonkénti közmű előírások


(1)Vízellátás

a) [38]Hk.

b)  külterületen lakás, kereskedelmi, vendéglátási célú szállásjellegű új épület építése vagy meglévő épület felsorolt célra történő átalakítása csak az ÁNTSZ által is elfogadott egészséges ivóvíz-ellátás megléte esetén engedélyezhető.


(2)Vízelvezetés

a)[39]Hk.

b)A nagy esésű, eróziónak kitett részeken a vízvezető elemek méretezését, ill. a lejtésviszonyokat a talajmechanikai vizsgálatok alapján számított határsebességek figyelembevételével kell meghatározni. Szükség szerint mederburkolatot és eséscsökkentő műtárgyakat kell beépíteni. Az élővízbe való betorkollás előtt iszapfogó műtárgyakat kell létesíteni. A vízminőségre káros anyagok visszatartásának, eltávolításának lehetőségét (pl. tiltó) biztosítani kell. Sűrűn beépített, forgalmas belterületi részeken zárt csatornahálózatot kell kiépíteni, tisztító aknák közbeiktatásával Ezek rendszeres tisztításáról gondoskodni kell.

c)A magaspart Balaton felőli oldalán egy övárok rendszerrel a felszíni és felszín alatti víz elvezetését meg kell oldani.

d)A csapadékvizek kommunális szennyvízhálózatba való bevezetése tilos.

e)A mélyfekvésű részeken a vízvezető elemeket úgy kell kialakítani, hogy az egyben a káros talajvízszint süllyesztését is megoldja.

f)[40]Hk.


(3)Villamos energia-ellátás

a) Városkép védelmi szempontjából a villamos-közép- és kisfeszültségű és     közvilágítási – hálózatokat a T-2 településkép – védelmi területek övezetén és a     Balaton-vízpart rehabilitációs terv által érintett területen földbe fektetve kell építeni.

b) Az országos jelentőségű táj- és természetvédelem (V-2 természetvédelmi övezet,      T-1 tájképvédelmi, ill. tájkarakter megőrzése szempontjából kiemelt jelentőségű       terület, Natura 2000 területei) területein a közművek, így a villamos hálózat       elhelyezéséhez az illetékes Nemzeti Park igazgatóság hozzájárulása szükséges.

c)  Azokon a területeken, ahol a hálózatok föld felett vezethetők, a hálózatokat közös     oszlopsorra kell elhelyezni.


(4)Földgázellátás

a)   Középnyomású földgázellátású területeken telkenként egyedi nyomásszabályozókat    kell elhelyezni. A tervezett gáznyomás-szabályozók az építmények utcai     homlokzatára nem helyezhetők el. A berendezéseket telkek előkertjében (a kerítésbe építve), udvarán vagy az épület alárendeltebb homlokzatára kell szerelni.

b) A biztonsági sávon, ill. védőterületen belül épület, építmény elhelyezése nem    engedélyezhető.



(5)Hír és távközlés

a) Városképvédelmi szempontból a távközlési-, hírközlési hálózatokat a E-2     településkép-védelmi területek övezetén és a Balaton-vízpart rehabilitációs terv által érintett területeken csak földbe fektetve, vagy alépítménybe helyezve szabad       létesíteni.

b)  Azokon a területeken, ahol a távközlési hálózatok föld felett vezethetők, a 0,4 kV-

      os, a közvilágítási és a távközlési szabadvezetékeket közös oszlopsoron kell vezetni.

c) Távközlési építmények telepítésénél a településkép védelmi követelményeket a    létesítmény engedélyezési eljárásával kapcsolatost építésügyi szakhatósági      közreműködés során az elsőfokú építéshatóság véleménye alapján kell       meghatározni.


[41]31.§. Hk.



IV. FEJEZET


A VÁROS EGYES TERÜLETEIRE ÉRVÉNYES

SAJÁTOS ELŐÍRÁSOK


32.§.


(1)Parti (a Balaton–vízpart) rehabilitációs terv által érintett terület) területekre vonatkozó sajátos előírások (P)

a)   [42] Hk.

b)   Különleges strandterületeken telekfelosztás és telekhatár rendezés nem végezhető.

c)  A Balaton vízmedrében strandolási létesítmények csak ott létesíthetők, ahol a vízpart-rehabilitációs  tanulmánytervek strandolásra alkalmas partszakaszokat jelölnek. A különleges strandterület csak az olyan területeken bővíthető, amely előtt a vízpart-rehabilitációs tanulmányterv első felülvizsgálatát megelőzően a vízpart-rehabilitációs tanulmányterv, illetve azt követően a partvonal-szabályozási és vízpart-rehabilitációs terv strandok kijelölésére alkalmas partszakaszt jelöl.

d)   A mederben engedély nélkül feltöltött területek csak ott maradhatnak fenn, ahol arra a szabályozási partvonallal összhangban a vízpart-rehabilitációs tanulmánytervek lehetőséget adnak.

e)   A nádasokban csak a vízpart-rehabilitációs tanulmánytervek által kijelölt, a szabad vízjárást nem akadályozó, valamint lábakon álló vízi bejárók és csónakkikötők maradhatnak fenn.

      f) [43]Településközpont vegyes területen az OTÉK vonatkozó rendelkezésében felsorolt építmények közül a parkolóház, az üzemanyagtöltő,  gazdasági és termelő kertészeti építmény nem helyezhető el.

      g) Üdülőházas üdülőterületen 

1. Újonnan elhelyezhető épületek esetében az építménymagasság legfeljebb 8,0       m lehet.

2.Kialakult beépítés esetén, ha az épület bontásra kerül, az új épület építmény-       magassága az elbontott épület építménymagassága, de legfeljebb 12,5 m lehet.

3.Kialakult beépítés esetén, ha a telek beépítettsége már jelenleg is meghaladja a      20 %-ot, ott az átalakítás, felújítás ill. bontás után az  ingatlan beépítettsége      max. az eredeti beépítettség lehet, de nem haladhatja meg a 30 %-ot.

h) Különleges szabadidőközpont területén (Kszk)

1.Csak közösségi szórakoztató, kulturális, vendéglátó épületek, sport és játék       céljára szolgáló építmények helyezhetők el, szálláshely nem létesíthető.

2.A beépítettség mértéke legfeljebb 30 % lehet.

3.A telek legalább 50%-án aktív zöldfelületet kell kialakítani.

4.Az újonnan elhelyezhető épületek építménymagassága legfeljebb 8,0 m lehet.


i) Vízi-közlekedési, sport és turisztikai célú kikötők területei (Kki)

1.beépítettségének mértéke legfeljebb 10% lehet,

2.a telek legalább 40%-án aktív zöldfelületet kell kialakítani,

3.az újonnan elhelyezhető épületek építménymagassága legfeljebb 8,0 m lehet

4.a telek legfeljebb 50%-án alakítható ki vízfelület.

j) Zöldterületeken

1.   Zöldterületen a gépjárműforgalom számára tervezett út, más jogszabályban meghatározott, kötelezően kialakítandó parkoló, kerékpárút, gyalogút, vendéglátó-, sport-, szabadidő-létesítmény, illetve a terület gondozását szolgáló építmény a vízpart-rehabilitációs tanulmánytervek első felülvizsgálatát megelőzően a vízpart-rehabilitációs tanulmánytervekben, azt követően a partvonal-szabályozási és vízpart-rehabilitációs tervekben kijelölt helyen, a helyi építési szabályzatban és a szabályozási tervben meghatározott módon létesíthető.

2.   Az újonnan elhelyezhető épületek építménymagassága legfeljebb 4,5 m lehet.

3.   A zöldterület legalább 80 %-án aktív zöldfelületet kell kialakítani.  

k)   A parti területek építési övezeteiben új építés esetén az 5,0 m előkert betartása    kötelező, de már kialakult beépítés esetén az eljáró építési hatóság elvi építési     engedély alapján megállapíthat a kialakulthoz igazodó előkertméretet.

l)    A területen 10 m-nél magasabb építmény, műtárgy építési engedély iránti   kérelméhez tájesztétikai vizsgálatot és látványtervet kell mellékelni.


(2)Karikavölgy városrész területére vonatkozó sajátos előírások (K)

a) A sajátos előírások hatálya Balatonföldvár területén a 1293/1 hrsz.-ú, úgynevezett    „Karikavölgy”területére terjed ki.

b) A tervezési területen állandó használatra szánt lakókocsi, konténer és egyéb bódé    jellegű építmény nem helyezhető el.

c) Terepszint alatti építmények (pince) a talajmechanikai és talajvíz-viszonyok    figyelembevételével egy szint mélységben, a telken beépített területet meg nem    haladó kiterjedéssel létesíthetők.

d) A tervezési területen csak az adott ingatlanon működő intézmény, vállalkozás    reklámozását szolgáló reklámhordozó berendezés helyezhető el, ingatlanonként    legfeljebb 3 m2 reklám-felülettel.

e) A tervezési területen 20 m-nél magasabb építmény, műtárgy építési engedély iránti    kérelméhez tájesztétikai vizsgálatot és látványtervet kell mellékelni.

f) Kertvárosi lakóterületen

- legfeljebb kétlakásos lakóépület és sportépítmény helyezhető el;

            - telekalakítás esetén a létrejött új telek legkisebb mérete: szélessége 20 m,

              mélysége 25 m és területe 800 m2

            - új építés esetén a megengedett legnagyobb beépítettség 25%.

- zöldfelületet (beépítetlen és burkolatlan telekrész) a telek területének legalább 

  50%-án kell kialakítani

- az utcai telekhatártól legalább 5,0 m mélységű előkert biztosítandó.

- egy telekre legfeljebb egy épület helyezhető el.

- az épület megengedett legnagyobb építménymagassága 5,0 m.

- [44] Hk.

            g) Kisvárosi lakóterületen

                        - az építési övezet területén legfeljebb kétlakásos lakóépületek helyezhetők el.

                        - telekalakítás esetén a telek legkisebb szélesség 7,5 m, mélysége 20 m és a  

                          telek területe 150 m2 lehet.

                        - zöldterület céljára a telek területének legalább 30%-a fenntartható 

                          (beépítetlen és burkolatlan telekrész).

- az építési övezetben a közút felüli építési vonal a tömb méretben készítendő 

  elvi építési engedélyezési tervben pontosítható.

- ahol a szabályozási terv másként nem rendelkezik a közút felől legalább

  5,0  m előkert mélység biztosítandó.

- az építési övezetben sorházas beépítés lehetséges, egy telekre azonban 

  legfeljebb egy épület helyezhető el.

- városképi szempontból a tömbön belül csak egységes megjelenésű, illetve  

  összehangolt építészeti kialakítású lakásegységek helyezhetők el.

- [45] Hk.

- az 1100 m2-nél nagyobb telek esetén a legkisebb telekszélesség 40 m és a

  mélység 50 m lehet, a beépítettség 25%, min. zöldterületi fedettség 50 %.


(3)Panoráma körút sajátos előírásai: (M)

a)  Jelen sajátos előírások hatálya Balatonföldvár város területén a Móricz Zsigmond    utca – Balatonszárszó közigazgatási határ – Belterületi határ – 1293/1 hrsz-ú     ingatlan nyugati határa által határolt tömbökre terjed ki.

b)  A tervezési területen állandó használatra szánt lakókocsi, konténer, és egyéb bódé    jellegű építmény nem helyezhető el.

c)   [46] Hk.

d)   [47] Hk.

e)  Utcai kerítés legfeljebb 1,5 m magas, áttört kialakítású  lehet.

f) Terepszint alatti építmények (pince) a talajmechanikai és talajvíz-viszonyok    figyelembevételével egy szint mélységben, a telken beépített területet meg nem    haladó kiterjedéssel létesíthetők.

g) Építési telkeken csak az adott ingatlanon működő intézmény, vállalkozás    reklámozását szolgáló reklámhordozó berendezés helyezhető el, ingatlanonként    legfeljebb 3 m2 reklám-felülettel.

h)  A tervezési területen 20 m-nél magasabb építmény, műtárgy építési engedély iránti    kérelméhez tájesztétikai vizsgálatot és látványtervet kell mellékelni.

i)  Az övezet területén legfeljebb kétlakásos lakóépületek, de 1000 m2 feletti telken   kivételesen legfeljebb hatlakásos lakóépület helyezhetők el, valamint helyi lakosság   ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület, egyházi, oktatási,    egészségügyi, szociális épület, a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró   kézműipari épület és sportépítmény.

j)  Telekalakítás esetén a létrejövő új telkek legkisebb méretei:

            - szélesség: 18 m

            - mélység: 35 m

            - terület: 800 m2

k)  Új építés esetén a megengedett legnagyobb beépítettség: 25%. Zöldfelület céljára    (beépítetlen és burkolatlan telekrész) a telek területének legalább 50%-a    fenntartandó.

l)   Egy telekre  1 db épület helyezhető el.

m) Megengedett legnagyobb építménymagasság: 5,0 m

n)  [48] Hk.


(4) Magaspart felszíni mozgásra érzékeny terület (L) és a P-1 jelölt stabilizációs övezet   területének sajátos előírásai:

a)  A magaspart  peremvonalát nem lehet állandó helyzetűnek tekinteni. A magaspart    peremének módosulásának üteme előre nem jelezhető, a változások mértéke és    folyamata időszakosan ellenőrizendő a meglevő épített környezet érdekében. A    Helyi Építési Szabályzat tartalmának mindenkoron alkalmazkodnia kell a    magasparti terület adottságaihoz és sajátosságaihoz. Az új építmények elhelyezése a helyi adottságokhoz alkalmazkodva mindenkor az aktuálissá vált peremvonal ismeretében történjen.

         b)  A magaspart  aktualizált peremvonala mögötti  P-1 jelölt  stabilizációs övezeten  és    a telkek be nem építhető részén:

-     a terület nem beépíthető, itt bármilyen építmény, épület, létesítmény építése tilos, a meglevő épületek nem bővíthetők (tetőtér beépítéssel sem), de a meglevő épületek felújíthatók. Csak olyan építési tevékenység végezhető, mely a magaspart állékonyságát károsan nem befolyásolja, valamint az annak hátterében kialakuló épített környezetre káros hatásokat nem gyakorol;

-     a terepfelszínt véglegesen átalakítani, valamint abban mélyépítéssel közműveket (víz-, szennyvíz-, gáz- stb. vezetéket) elhelyezni nem lehet, de a meglevők felújíthatók;

-     a védősávban csak a felszíni vizek gyűjtését és eróziómentes elvezetését biztosító rendszert lehet elhelyezni úgy, hogy létesítése nem gyengítheti a magaspart peremének állékonyságát;

-     a magaspart peremvonala mellett fekvő 5,0 m-es sávban csak cserjék telepíthetők;

-     a magaspart aktualizált élétől 5,0 m-es távolságban megállapított P-1 határvonalnál a telekhatárok megállapíthatók, de bármilyen épület, építmény vagy létesítmény csak az aktualizált peremvonaltól  40 m-re  építhető;

-     a be nem építhető telekrészeken csak alacsony növésű, kis vízigényű (öntözést nem igénylő) növényzet telepíthető, magasra növő fák vagy vízigényes növényzet nem ültethető;

-     a védősávon belül az év minden időszakában biztosítani kell a terepfelszín állandó biológiai védelmét, tehát a védősávot csak zöldterületként lehet hasznosítani;

  c) A magaspart peremvonala alatt és fölött a P-1 jelölt terület övezetén túl a   szabályozási terven L betűvel jelölt övezetekben:

-     Újonnan beépítésre kerülő területen telekalakítási tervet kell készíteni olyan  geotechnikai és mérnökgeológiai alátámasztó szakági munkarésszel, mely földtani megalapozását jelenti a telekalakításnak, a szabályozási vonalak és előírások kialakításának, továbbá tisztázza a közművesítésnek és felszíni vizek gyűjtésének valamint elvezetésének egyedi feltételeit. A területre készülő

      részletes tervekbe a természetvédelmi szakhatóság és a Bányakapitányság (Geológiai Szolgálat) szakvéleményét  figyelembe kell venni.

-     Újonnan beépítésre kerülő terület igénybevétele kizárólag a vízrendezés teljes körű megvalósítása esetén történhet meg. A vízrendezés az építési engedély megadásának ill. az építés megkezdésének alapfeltétele.

-     A magaspart peremvonalán, felületén és lábvonalában az esetlegesen végezendő tereprendezés, felszíni vízelvezető rendszer kiépítése stb. csak mérnökgeológiai, geotechnikai és vízföldtani szempontú megalapozottsággal rendelkező tervek alapján kezdeményezhető illetve végezhető.

-     Területismertető mérnökgeológiai és geotechnikai vizsgálatokkal kell tisztázni a  teherviselő altalaj roskadásra való hajlamát  minden építési tevékenység tervezése  során;

-     Ha a teherviselő altalaj roskadásra hajlamos, akkor az 1-2 szintes építmények  alapozását és szerkezetét valamint a közművek fektetését a következő  szakvélemények birtokában lehet csak megtervezni, valamint megépíteni:

1.mérnök - geológiai szakvélemény

2.talajmechanikai szakvélemény

3.településképi és műszaki szempontokat tisztázó elvi építési engedély

4.Bányakapitányság (Geológiai Szolgálat )szakvéleménye.

-     A kettő szintnél magasabb vagy alápincézett épületek létesítéséhez, továbbá a  2m-t meghaladó tereprendezésekhez az építési engedélyezési tervdokumentáció valamint a tevékenység földtani megalapozásaként az építési helyre egyedi mérnökgeológiai és geotechnikai szakvéleményt kell készíteni;

-     Az építési engedélyezési tervdokumentációkat a Településrendezési Terv alátámasztó szakági munkarészeiben már korábban megadott további egyedi javaslatok betartásával kell összeállítani (alapozás, épültek szerkezet, tereprendezések, az építési tevékenységek technológiája, a felszíni vízelvezetés, közművek elhelyezése és bekötése stb.)

-     A kialakuló épített környezetben a csapadékvizet mindenütt (magán- és közterületeken egyaránt) maradéktalanul és erózió mentesen kell összegyűjteni és elvezetni a befogadóig.

-    Az építmények nem lehetnek részelegesen alápincézettek;

-    Az övezetek területén szennyvizet vagy felszíni vizet szikkasztani nem lehet;

-    A bekötő vizes közműveket védőcsőben kell elhelyezni;

-     Kerti úszómedence csak vízzáró betonból és víznyomás elleni szigeteléssel  készíthető az övezetekben. A medence vize locsolásra nem alkalmazható, a medence leürítése csak a szennyvíz vezetékbe történhet.

d) [49] Hk.

e)  Folyamatosan figyelemmel kell kísérni, lehetőség szerint minden évben legalább    egy esetben terepi felvételezést kell végezni a magaspart nyomvonalában, és 5

      évenként szaktervező geodéziai és mérnökgeológiai – szükség szerint geotechnikai    vizsgálatokkal kiegészített – állapot felvételezése szükséges a változások    rögzítéséhez a peremvonal mögött létesülő épített környezet védelem érdekében.

f)  A magasparton történő újabb mozgásos jelenségeket rögzíteni kell, és minden   2 m- es szélességnél és 20 m-nél hosszabb peremvonali módosulást szaktervezővel    kell kivizsgáltatni, értékeltetni.

g) A d) és e) pontok szerint  végezendő vizsgálatok eredményeit és az azokban    megadott valamennyi sajátos feltételt be kell építeni az érintett övezetekre    vonatkozóan a helyi építési szabályzatba, annak időszakos módosításával.


V. FEJEZET

VEGYES ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


[50]33.§. Hk.


34.§.


A helyi előírások mellékletei


(1)Szöveges mellékletek

1.sz. melléklet: Önkormányzati elővásárlási joggal terhelhető telkek

2.sz. melléklet: Kiszolgáló és lakóút céljára történő lejegyzéssel érintett ingatlanok

3.sz. melléklet: Balatonföldvár város közlekedési területeinek besorolása.

[51] 8.sz. melléklet: Helyileg védett egyedi épített értékek, Balatonföldvár város örökségi

                             elemeinek jegyzéke.

9.sz. melléklet: Helyi területi védettség


(2)Szabályozási tervlapok

4.sz. melléklet: belterületi és külterületi szabályozási tervlapok

                 a) Belterület Szabályozási Terv                M=1:2000

     b) Külterület Szabályozási Terv               M=1:4000


      (3)  Közlekedési tervlapok

            5.sz. melléklet: javasolt keresztszelvények    M=1:100

            6.sz. melléklet: javasolt kétsávos körforgalmi csomópont  M=1:500

            7.sz. melléklet: javasolt kötélpályás felvonó hossz-szelvénye



35.§.


A helyi előírások  mellékletén és  a szabályozási tervlapokon alkalmazott kódok



(1)Ahol a számkódok előtt betűjel is megjelenik, ott az a város egyes területeire érvényes sajátos előírásokra utal. Ezek a következők:

P

A Balaton-vízpart rehabilitációs terv által érintett területekre vonatkozó sajátos előírások

K

Karikavölgy városrész területére vonatkozó sajátos előírások

M

Panoráma körút sajátos előírásai

L

Magaspart felszíni mozgásra érzékeny terület


(2)Az első számkód jelzi, hogy az építési övezet kialakult vagy tervezett

Kód

Építési övezet típusa

0

Kialakult építési övezet

1

Nem kialakult építési övezet

A két építési övezet típus előírásait a jelen rendelet 14.§. és 15.§. határozza meg.





(3)[52]A kód második száma jelzi, az építési övezet telekméreteinek előírását

Telek-

nagyság kódok

Legkisebb

telek-

nagyság

m2

Legkisebb

telek-

mélység

m

Legkisebb telekszélesség a beépítési módoktól függően

 m

Szabadonálló villa beépítés

Szabadonálló ált. beépítés

Oldalhatáron álló beépítés

Szabadonálló telepszerű beépítés

1

180

18


10

8


2

360

25


12

10


3

500

30


16

14


4

600

30


16

14


5

720

35


18

16


6

900

40

20

20

18


7

1100

45

24

22


22

8

2000

50

24

24


24

9

3000

50

24

24


24

9*

8000

50

24

24


24

0

Adottságtól függő, a területre vonatkozó előírások és a sajátos előírások határozzák meg.



(4)A[53] kód harmadik száma jelzi, az építési övezet beépítési módját

Beépítési mód kódok

Beépítési módok

1.

Szabadonálló villa beépítés

2.

Szabadonálló általános beépítés

3.

Szabadonálló telepszerű beépítés

4.

Oldalhatáron álló beépítés

0.

Kialakult, adottságtól függő, a területre vonatkozó előírások és a sajátos előírások határozzák meg.




(5)[54]A kód negyedik száma jelzi, az építési övezet beépítési %-át.

Beépítési % kódja

Max. beépítési

%

Minimális zöldfelületi fedettség %

1

≤ 5

80

1**

≤ 8

80

1*

≤ 10

70

2

≤ 15

70

3

≤ 20

50

3*

≤ 25

50

4

≤ 30

50

4*

≤ 35

50

4**

≤ 35

25

5

≤ 40

50

6

≤ 50

40

7

≤ 60

20

8

≤ 80

10

9

≤ 100

-

0

Adottságtól függő, a területre vonatkozó előírások és a sajátos előírások határozzák meg.



(6)A kód ötödik száma jelzi, az építési övezet építményeinek legkisebb – legnagyobb építménymagasságát.

Építménymagasság (H) kódok

Legnagyobb építmény magasság

M

1

≤ 3,5

2

≤4,5

3

≤6,0

3*

≤6,5

4

≤7,5

4*

≤8,0

4**

≤9,0

5

≤10,0

6

≤12,5

7

≤16,5

8

≥ 16,5

0

Adottságtól függő a területre vonatkozó elő-írások és a sajátos előírások határozzák meg.


36.§.


Rendelkezések az egyes területekre önállóan készülő szabályozási tervek jóváhagyásáról

A szabályozási tervek

a) a Helyi Építési Szabályzatot a jelen előírások módosításaként, a saját előírások   kiegészítéseként,


b)  a szabályozási tervlapját a jelen előírás 4. sz. mellékletében szereplő szabályozási tervlapok módosításaként kell rendelettel jóváhagyni.


37.§.


Záró rendelkezések


(1)E rendelet 2006. szeptember 1. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépését      követően induló ügyekben kell alkalmazni.


(2)E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 12/2001.(X.30.) számú rendelet a Móricz Zsigmond utca környéke helyi építési szabályozásáról; az 1/2002.(I.30.) számú rendelet a Karika-völgy területének helyi építési szabályozásáról és a 8/1999. (VI.15.) számú rendelet a toronyszerű építmények építésének átmeneti tilalmáról.            


38.§


E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.


Balatonföldvár, 2013.december 17.


                                                                                              Dr. Kiss Pál

                                                                                                     címzetes főjegyző

MELLÉKLETEK


[55]1. sz. melléklet


Önkormányzati elővásárlási joggal terhelhető  telkek  hrsz. szerint:

Hrsz

Rendeltetési cél

20

Zöldterület-közpark

851

Közút


2.sz. melléklet


Kiszolgáló és lakóút céljára történő lejegyzéssel érintett ingatlanok  hrsz. szerint



119

120

121

139

140

162

161

160

190

189

188

187

186

185/2

183

168

167

166

165

170

169/2

169/1

427

896

853/2

855

854

856/1

856/2

857/2

859

860

861/2

866

867

914

915

932/1

932/2

937

938

941

942

995

996

997

998

99/2

1000

933/1

891

889

1001/1

1001/2

991

886

945

946

947

948

949

950

951

952

953

954

955

956

957/1

957/2

958

959

960

961

962

963

964

965

966

967

968

969

970

971

972

973

974

975

976

978

979

980

981

982

983

984

985

987

988

989

990

991

992

993/1

993/2

1100

1101

1245

1203

1288

1287/1

1309

1329/2

1332/17

1306/8

1670

1669

1666

1703

1708

1709

1712

1713/1

1664

1661/1

1718

1735/1

864/8






[56]3. sz. melléklet


Közlekedési területek besorolása


(1)

Belterületi főutak

I. rendű

B. III. a

Köu-1

 Balatonszentgyörgyi út

 Budapesti út

 Szabályozási szélesség 22,0 m


(2)

Mellékutak

Gyűjtőút

B. V. b

Köu-2.1

  Kőröshegyi út

  Szabályozási szélesség 16,0 m


(3)

Mellékutak

Gyűjtőút

B. V. c

Köu-2.2

  • Kismartoni utca
  • Gábor Áron utca
  • Karikavölgyi körút
  • Badacsonyi utca
  • Babits M. u.
  • Szigetvári u.
  • Bajcsy-Zs. u.
  • Vak B. u.
  • Panoráma körút

      Szabályozási szélesség 14,0 – 16,0 m


(4)

Mellékutak

Kiszolgálóút

B. VI. c

Köu-3.1

- forgalomcsillapított zóna ( Budapesti u. – Tó u.  – Halastó u.– Hársfa u. – Kismartoni u. -   Kőröshegy településhatár – Somfa u. – Séta u.) belterületi szabályozási terv szerint.

- Rákóczi u.

- Somogyi B. u.

- tervezett út 937. hrsz. Rét u. folytatásában az igazgatási határig

- 1001/2 hrsz. tervezett kicsatlakozás

- 951. hrsz telken induló feltáró út, amely a Rét utca folytatásával párhuzamosan fut és a 993. hrsz-ú telken köt vissza abba

   Szabályozási szélesség 12,0 – 14,0 m


(5)

Mellékutak

Kiszolgálóút

B. VI. d

Köu-3.2

- Séta u.

- Hunyadi u.

- Báthory u.

- Munkácsy M. u.

- Táncsics M. u.

- Szigligeti u.

- Somfa u.

- Kiss J. altábornagy u.

- 97/2. hrsz. közterület

- 452. hrsz. közterület

- Berzsenyi u.

- Jókai u.

- Spúr I. u.

- Bethlen G. u.

- Új strand u.

- Liszt F. u.

- Kemping u.

- 1595. hrsz. bekötő út – Neptun szálló

- 1730. hrsz. közút

- Rianás u.

- Erzsébet u.

- Bem u.

- Székely B. u.

- Mátyás kir. u.

- Jegenye u.

- Nyírfa u.

- Galagonya u.

- Hársfa u.

- Kisfaludy u.

- Akácfa u.

- Csángó u.

- Dr. Korányi F. u.

- Tó u.

- Zalka M. u.

- Eötvös u.

- Gárdonyi u.

- Damjanich u.

- Petőfi u.

- József A. u.

- 894/7. hrsz. út

- 895. hrsz. út

- Kossuth u.

- Hegyalja u.

- 1084. hrsz. közút

- Puskás T. u.

Szabályozási szélesség 12,0 m


(6)

Mellékutak

Kerékpárút

B. IX.

Köu-4

- Séd patak mellett vezetett – keleti belterületi határig

- halastó körül

- 869 hrsz. árok belső oldalán a 868 hrsz útig.

Szabályozási szélesség 3,0 m


(7)

Mellékutak

Gyalogút

B. X.

Köu-5

- 1583. hrsz. közút a Kemping u. – vasút között

- 425. hrsz. közút Spúr I. u. – Budapest u. között

         - Kelta sétány

  • Badacsonyi u. végszakasza a Kelta sétány  - József A. u. között
  • Kilátó köz az Erzsébet utcáig
  • 1743. hrsz közút (Bölömbika köz) Petőfi u. – Kemping u. között
  • 1740. hrsz közút  a Petőfi u. – Kemping u. között
  • Bajor Gizi sétány
  • 25/1. hrsz. hajóállomási bekötőút
  • 26/1. hrsz. -ban összekötő szakasz a keleti mólóhoz
  • 21. hrsz. Kvassay sétány (kikötőben)
  • Kvassay sétány
  • 1700. hrsz. közút
  • 1576. hrsz. köz út

   Szabályozási szélesség 6,0 m


(8)

Mellékutak

Mezőgazdasági vegyes használatú út

 B.VI.

- 870 és 885 hrsz. belső tó mellett futó meglévő nyomvonal


(9)

Vasútvonal

Egyvágányú

Villamosított vonal és vasútállomás

- Belterületi szabályozási terv szerint


(10 

Kötélpályás felvonó

zártkabinos

  • Belterületi szabályozási terv szerint

Szabályozási szélesség 12,0 m


ITTAB ENSZ-EGB ( a kötélpályák műszaki felügyeleti hatóságának szervezete és előírásainak betartásával) létesíthető, a következő ICS szakcsoportba tartozó szabványok figyelembevételével:

MSZ ENV 1907:2003    személyszállító kötélpályák biztonsági követelményei

MSZ 6863-2:1984           személyszállító kötélpálya, biztonsági berendezése



[57]4. sz. melléklet


SZABÁLYOZÁSI TERVLAPOK


BELTERÜLET SZABÁLYOZÁSI TERVE:     SZT-B1,2  M=1:2000

KÜLTERÜLET SZABÁLYOZÁSI TERVE:         SZT-K1  M=1:4000



5. sz. melléklet


JAVASOLT KERESZTSZELVÉNYEK

M=1:100



6. sz. melléklet


JAVASOLT KÉTSÁVOS KÖRFORGALMI CSOMÓPONT

M=1:500



7. sz. melléklet


JAVASOLT KÖTÉLPÁLYÁS FELVONÓ HOSSZ-SZELVÉNYE






[58]8. sz. melléklet


Helyileg védett egyedi épített értékek, Balatonföldvár város örökségi elemeinek jegyzéke

utca

Házsz.

hrsz.

értékelem neve

mai rendeltetése:

mai

védelem:

javasolt

védelem:

Bajcsy-Zsilinszky u.

6.

383

villa


h

H

Bajcsy-Zsilinszky u.

8/A

381

villa


h

H

Bajcsy-Zsilinszky u.

11.

362

villa

postás üdülő

h

H

Bajcsy-Zsilinszky u.

17.

354

villa


h

H

Bethlen Gábor u.

2.

336

villa


h

H

Bethlen Gábor u.

32.

258

villa


h

H

Budapesti út

4.

447

---


h

H

Budapesti út

6.

446

villa


h

H

Budapesti út

8.

445

villa


h

H

Budapesti út

14.

442/2

villa


h

H

Budapesti út

20.

435

 ---


h

-

Budapesti út

21.

856/1

 ---


h

-

Budapesti út

55.

669

villa


-

H

Budapesti út

61-63.

652

villa


h

H

Hunyadi u.

8.

310

villa


h

H

József Attila u.

3.

1734

villa


h

H

József Attila u.

6.

1719

villa


h

H

József Attila u.

8.

1718

villa


-

H

József Attila u.

10.

1717

villa

alkotóház

h

H

József Attila u.

13.

1661/1

villa


h

H

József Attila u.

15.

1662

villa


h

H

József Attila u.

17.

1663

villa


h

H

József Attila u.

19.

1664

villa


h

H

József Attila u.

25.

1654

villa


h

H

Kőröshegyi út

2.

865/9 

v. panzió

rendőrség

h

H

Kőröshegyi út

14.

898/1-2

lakóház


h

H

Kvassay-sétány

Kikötő

16

vitorlás klub

Spartacus SE.

-

H

Petőfi Sándor u.


1660/1

Miasszonyunk-kápolna

hegyi kápolna

h

H

Petőfi Sándor u.


1660/2

Szent-.Antal-szobor


h

H

Petőfi Sándor u.

1.

1

v. villa déli része

városháza

h

H

Petőfi Sándor u.

3.

1747

villa


h

H

Petőfi Sándor u.

5.

1744

villa


h

H

Petőfi Sándor u.

6.

1733

villa


h

H

Petőfi Sándor u.

7.

1742

villa


h

H

Petőfi Sándor u.

8.

1731

villa


h

H

Petőfi Sándor u.

9.

1741

villa


h

H

Petőfi Sándor u.

11.

1738

villa


h

H

Petőfi Sándor u.

12.

1728

villa


h

H

Petőfi Sándor u.

13.

1737

villa


h

H

Petőfi Sándor u.

14.

1727

villa

Ibolya-villa

h

H

Rákóczi Ferenc u.


9

villa

Kandó villa

h

H

Rákóczi Ferenc u.


6

K-i épület: villa


h

H

Rákóczi Ferenc u.


6

Ny-i épület: villa


h

H

Rákóczi Ferenc u.

19.

1577/2

K-i épület: üdülő

Gidrán-panzió

-

H

Rákóczi Ferenc u.


1577/2

Ny-i épület: villa


h

H

Rákóczi Ferenc u.


1577/1

villa


h

H

Rákóczi Ferenc u.


1575/2

Hullám-szálló


h

H

Rákóczi Ferenc u.


1573/3

villa

Hotel La Villa

h

H

Rákóczi Ferenc u.


1573/2

villa


-

H

Rákóczi Ferenc u.


1573/1

K-i épület: villa


h

H

Rákóczi Ferenc u.


1572

villa

Party-villa

h

H

Spur István u.

4.

405

villa


h

H

Spur István u.

8.

407

villa


h

H

Spur István u.

10.

408

villa

Hídépítő Rt. üdülője

h

H

Spur István u.

17.

440

villa


h

H

Spur István u.

19.

439/1

villa (középső ép.)


h

H

Spur István u.

22.

369

villa


-

H

Spur István u.

23.

434

villa


h

H

Spur István u.

24.

368

villa


h

H

Spur István u.

25.

432

villa


h

H

Spur István u.

27.

430

villa

Hotel Főnix

h

H

Spur István u.

29.

427

villa


h

H

Széchenyi Imre u.

Park

1591/1

Széchenyi-szobor


h

H

Széchenyi Imre u.

Park

1592

Park Szálló régi része


h

H

Széchenyi Imre u.

Park

1592

Park étterem régi ép.


h

H

Széchenyi Imre u.

Park

1592

az "ülő nő" szobra


-

H

Szentgyörgyi út

46.

1468/2

nyaraló


-

H

Új strand u.

5.

294

nyaraló


-

H

Vak Bottyán u.


3/2

vasútállomás


h

H

Vak Bottyán u.

Park

378

orvosi rendelő régi része

orvosi rendelő

-

H

Vak Bottyán u.

Park

398

"Napba néző" szobra


-

H

Vak Bottyán u.

Park

373

Milleniumi emlékmű


-

H









H:        Helyi egyedi védettség                                  

h:         Helyi (korábbi) részleges védettség

---        Helyi (korábbi) védettség törlése


[59]9. sz. melléklet


Helyi területi védettség

Balaton-part a keleti strandtól keletre

nádas

h

HJT

Balaton-part a Rákóczi u. Ny-i szakasza mentén

nádas

h

HJT

Kvassay-sétány


5-25/2, 1572-1579/2

villasor és kikötő

-

HJT

Kvassay-sétány


5, 13, 19-21, 24(déli része), 1574

platánsor

h

HJT


HJT:    Helyi területi védettség                    

h:         Helyi (korábbi) részleges védettség

FÜGGELÉKEK


[60]1. sz. függelék


Országosan védett műemlékek jegyzéke

Törzsszám

Védelem

Egyedi elemek utca, házszám

Datálása

Hrsz

Értékvédelem neve, értékei, jellemzői

M8929

M

Kvassay-sétány

1907

17

Értéke: korai vb. építészetünk példája. Jellemzői: többtámaszú vb.szerkezet, vaskorláttal

Évszám: 1905,

Terv: Zielinszky Szilárd



M

Balaton Club/Casino

Somogyi Béla u. 2.


22/1

Értéke: korai vb. építészetünk példája

Jellemzői: karcsú vb. pillérváz,. vb. tartófalak, vb. födémszerk.

Évszám: 1905

Terv:

Ray Rezső építész tervező

Zielinszky Szilárd tartószerk. tervező


M

Kikötő


19

-


M

Kvassay-sétány és emlékmű


21

-


M

Kikötő


25/1

Híd a Galamb szigetre


M:        műemléki védettség



2. sz. függelék


Védett régészeti területek:


Terület neve                                      hrsz                            Védelem

Kelta földvár                                     1596,                          R

                                                           1660/1-2,

                                                           1661/1-2,

                                                           1726-1734,

                                                           1726-1745,

                                                           1747



R:        régészeti védettség







[61]3. sz. függelék


Helyi védett természeti értékek


Hrsz.                                      Hely                                       Érték

1574                                       Kvassay Sétány                      platán fasor

1580                                       Rákóczi F. u.                          fasor

4                                             Somogyi Béla u.                     fasor

32                                           Somogyi Béla u.                     fasor

1660/1                                    Petőfi u.                                 kápolna környéke



[62]4. sz. függelék


Helyi védelemre javasolt természeti értékek


Hrsz.                                      Hely                                       Érték

1632                                       Erzsébet utca                          gesztenyefasor

1306                                       Gábor Áron utca                    gesztenyefasor

1580                                       Rákóczi u.                              platánfasor

453/2                                      Séta út                                    platánfasor

4                                             Somogyi B. u.                        platánfasor

1,2,373,375,395,398-401,      Vak Bottyán u.                      park    

403,448,1584-1586,

1588-1592, 1594


[63]5. sz. függelék


A Natura 2000 európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekkel érintett ingatlanok


Különleges madárvédelmi területek:

02/12, 02/14, 02/15


Különleges természet megőrzési területek:


014, 015, 016, 017, 018, 019, 020, 021, 022, 023, 024, 025, 026, 027, 028/a, 028/b, 028/c, 028/d, 028/f, 028/g, 028/h, 028/j, 028/k


Kiemelt jelentőségű különleges természet megőrzési területek:

02/12, 02/14, 02/15.



[1] A rendeletet módosította a 15/2008.(VIII.8.), 17/2008.(IX.15.), a 13/2009.(IX.30.), a 16/2010.(X.29.) és a 9/2012.(V.30.) önkormányzati rendelet.

[2] Módosította a 19/2013.(XII.17.) önkormányzati rendelet - hatályba lépett 2014. január 16. napján.

[3] Módosította a 19/2013.(XII.17.) önkormányzati rendelet - hatályba lépett 2014. január 16. napján.

[4] A 4.§ (1) bek. f) pontját 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

[5] Az 5.§ bevezető részében „Az üdülőterületen állattartó épület nem helyezhető el” szövegrészt a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.


[6] Módosította a 19/2013.(XII.17.) önkormányzati rendelet - hatályba lépett 2014. január 16. napján.


[7] Módosította a 19/2013.(XII.17.) önkormányzati rendelet - hatályba lépett 2014. január 16. napján.

[8] A 8.§ (9) bek.-ben a közutak igazgatásáról szóló jogszabály a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 5.§ (1) bekezdése sz. mód. szöveg.


[9] A 8.§ (11) bekezdésben az OTÉK vonatkozó szövegrész a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 5.§ (2) bekezdése szerint mód. szöveg.


[10] Módosította a 19/2013.(XII.17.) önkormányzati rendelet - hatályba lépett 2014. január 16. napján.

[11] Módosította a 19/2013.(XII.17.) önkormányzati rendelet - hatályba lépett 2014. január 16. napján.


[12] 11.§ (1) bekezdés l) pontját a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.

[13] A 11.§ (2) bekezdését a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 8.§-a iktatta be - hatályba lépett 2014. január 16. napján.


[14] 12.§ (5) bekezdését a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.


[15] 16.§ (18) bekezdését a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.


[16] 16.§ (32) bekezdését a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.


[17] 16.§ (39) bekezdését a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.

[18] 16.§ (43) bekezdését a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.


[19] 16.§ (48) bekezdését a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.

[20] A 16/A.§ -t a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 9.§-a iktatta be - hatályba lépett 2014. január 16. napján.

[21] 17.§ (2) bekezdését a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.


[22] 18.§ -t a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.

[23] 19.§ (1) bekezdését a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.


[24] 20.§ (2) bekezdését a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.


[25] Módosította a 19/2013.(XII.17.) önkormányzati rendelet - hatályba lépett 2014. január 16. napján.

[26] 22.§ (2) bekezdését a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.


[27] 23.§ (1) bekezdését a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.

[28] 23.§ (4) bekezdését a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.



[29] 24.§ (1) bekezdését a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.



[30] Módosította a 19/2013.(XII.17.) önkormányzati rendelet - hatályba lépett 2014. január 16. napján.

[31] Módosította a 19/2013.(XII.17.) önkormányzati rendelet - hatályba lépett 2014. január 16. napján.

[32] Módosította a 19/2013.(XII.17.) önkormányzati rendelet - hatályba lépett 2014. január 16. napján.

[33] 26.§ (9) bekezdését a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.

[34] 26.§ (13) bekezdését a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.

[35] 27.§-t a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.

[36] Módosította a 19/2013.(XII.17.) önkormányzati rendelet - hatályba lépett 2014. január 16. napján.


[37] 29.§ (6) bekezdését a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.[37]


[38] 30.§ (1) bekezdés a) pontját a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.

[39] 30.§ (2) bekezdés a) pontját a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.

[40] 30.§ (2) bekezdés f) pontját a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.


[41] 31.§-t a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.

[42] 32.§ (1) bekezdés a) pontját a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.

[43] Módosította a 19/2013.(XII.17.) önkormányzati rendelet - hatályba lépett 2014. január 16. napján.


[44] A felsorolásban „a területen haszonállattartás nem megengedett” szövegrészt a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

[45] A felsorolásban „a területen haszonállattartás nem megengedett” szövegrészt a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

[46] 32.§ (3) bekezdés c) pontját a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.

[47] 32.§ (3) bekezdés d) pontját a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.


[48] 32.§ (3) bek. n) pontját 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.


[49]  32.§ (4) bekezdés d) pontját a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.


[50] 33.§-t a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§ (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.

[51] A 34.§ (1) bek. 8.-9. sz. mellékleteket a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 16.§-a iktatta be - hatályba lépett 2014. január 16. napján.

[52] Módosította a 19/2013.(XII.17.) önkormányzati rendelet - hatályba lépett 2014. január 16. napján.

[53] Módosította a 19/2013.(XII.17.) önkormányzati rendelet - hatályba lépett 2014. január 16. napján.

[54] Módosította a 19/2013.(XII.17.) önkormányzati rendelet - hatályba lépett 2014. január 16. napján

[55] Módosította a 19/2013.(XII.17.) önkormányzati rendelet - hatályba lépett 2014. január 16. napján.


[56] Módosította a 19/2013.(XII.17.) önkormányzati rendelet - hatályba lépett 2014. január 16. napján.


[57] A Belterületi Szabályozási Terv tartalma a 19/2013.(XII.17.) önk. rendelet 18.§. (3)-(4)-(5) bekezdései szerint módosult.

[58] 8. sz. mellékletet a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 18.§. (6) bekezdése iktatta be - hatályba lépett 2014. január 16. napján.


[59] 9. sz. mellékletet a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 18.§. (7) bekezdése iktatta be - hatályba lépett 2014. január 16. napján.


[60] Módosította a 19/2013.(XII.17.) önkormányzati rendelet - hatályba lépett 2014. január 16. napján.


[61] 5. számú függelék számozását 3. számúra a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§. (5) bekezdése változtatta meg.

[62] 6. számú függelék számozását 4. számúra a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§. (5) bekezdése változtatta meg.

[63] 7. számú függelék számozását 5. számúra a 19/2013.(XII.17.) önk. r. 20.§. (5) bekezdése változtatta meg.