Balatonföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2010. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

A közterületek használatáról

Hatályos: 2013. 09. 06- 2013. 09. 30

BALATONFÖLDÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

11/2010.(IV.26.) ÖNKORMÁNYZATI
R E N D E L E T E
A KÖZTERÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL

Balatonföldvár Város Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések
1. §

(1)    A rendelet célja városképi, kereskedelmi, idegenforgalmi, közegészségügyi, köztisztasági és közlekedésbiztonsági szempontok figyelembevételével meghatározni a közterület rendeltetésétől eltérő célú használatának szabályait.
(2)    A közterületet, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit, állaguk sérelme nélkül, az általános magatartási szabályok betartásával, rendeltetésszerűen, mindenki ingyenesen használhatja.
(3)    E rendelet alkalmazásában a közterület rendeltetése különösen a közlekedés biztosítása, a pihenő és emlékhelyek kialakítása és a közművek elhelyezése.
(4)    E rendelet alkalmazásában:
1.    közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos vagy a használó ( a továbbiakban együtt: tulajdonos ) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat
2.    városközpont : a vasútvonal – Liszt F. utca – Budapesti út – Tó utca – Gábor Á. utca – Sport köz – Balatonszentgyörgyi út – Petőfi S. utca – 1743 hrsz.-ú köz – Kemping utca – 1588 hrsz.-ú ingatlan (Neptun szálló) nyugati határa által határolt terület
3.    üdülőterület : a hatályos rendezési terv szerint üdülő övezetbe tartozó tömbök
4.    üdülőközpont : a Balaton partvonala és a vasút közötti terület, valamint a városközponton belül a hatályos rendezési terv szerint üdülő övezetbe tartozó tömbök.

2. A rendelet hatálya
2.§
 
(1)    E rendelet hatálya kiterjed:
a)    Balatonföldvár Város Önkormányzata ( a továbbiakban: önkormányzat ) tulajdonában lévő és az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott földterületekre,
b)    az önkormányzat tulajdonában lévő földterületnek és építménynek közhasználatra átadott részére,
c)    magánszemély vagy jogi személy tulajdonában álló földterület közhasználatra átadott részére.
(2)  E rendelet hatálya nem terjed ki a piaci helyhasználat engedélyezésére és az ezzel kapcsolatos díj megfizetésére.
3. A közterület rendeltetéstől eltérő célú használata
3.§

(1)    A közterületet, mások közterület-használatát korlátozó vagy kizáró módon használni, kizárólag e rendeletben szabályozott esetekben és módon, az önkormányzattal kötött közterület bérleti szerződés ( a továbbiakban: bérleti szerződés ) alapján, közterület bérleti díj ( a továbbiakban: bérleti díj ) ellenében lehetséges.
(2)    A bérleti díj mértékét az 1. melléklet tartalmazza.

4. §.

(1)    Közterületet rendeltetésétől eltérő célra csak bérleti szerződés alapján szabad használni. A rendeltetéstől eltérő használat ideiglenes jellegű, bérleti szerződés határozott időtartamra, legfeljebb 5 évre, köthető.
(2)    A bérleti szerződés megkötésére irányuló eljárás kérelemre indul. A kérelmet annak kell benyújtania, aki a közterületet használni kívánja.
(3)    A kérelmet a szükséges szakhatósági engedélyekkel együtt a közterület igénybevétele előtt legalább 15 nappal kell benyújtani.
(4)    Építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék  elhelyezése céljára a bérleti szerződés megkötését a kivitelezést megrendelő ingatlan tulajdonosának a kivitelező vállalkozó megjelölésével, vagy a kivitelezőnek kell kérnie. A közterület igénybevételének befejezése után az eredeti állapot helyreállításáért a bérlő és a kivitelező egyetemlegesen felelős.
(5)    Kereskedelmi tevékenység folytatása céljára bérleti szerződés a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009.(IX.29.) kormányrendelet alapján köthető.

5. §.

(1) A bérleti szerződés iránti kérelemnek tartalmazni kell:
a)    a kérelmező családi és utónevét, lakóhelyének és székhelyének címét, adóazonosító számát,
b)    a közterület igénybevételének célját és időtartamát,
c)    a közterület nagyságát, helyét, a használat módjának meghatározását és a napi árusítás időtartamát,
(2) A bérleti szerződés iránti kérelemhez csatolni kell
a)    a mezőgazdasági kistermelők és őstermelők esetében az őstermelői igazolvány másolatát, vállalkozó esetén a vállalkozói engedély vagy a cégbírósági végzés másolatát, egyéb esetben a folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat másolatát,
b)    a folytatni kívánt tevékenységhez szükséges hatósági engedélyek másolatát,
c)    út, járda, térburkolat, zöldterület esetén a terület helyreállítására vonatkozó megrendelés másolatát, vagy a kérelmező nyilatkozatát és igazolását, hogy a helyreállítást önerőből és kellő szakértelemmel el tudja végezni,
d)    idényjellegű és alkalmi árusítás esetén a mobil árusítópult megjelenését ábrázoló  tervet vagy fényképet,
e)    rendezvény, vásár esetén, továbbá közterületi szemétgyűjtőbe kerülő, a termék jelentős hányadát kitevő hulladékot eredményező áru értékesítésére irányuló kérelem esetén a közterület fenntartójával kötött megállapodás másolatát a terület takarítására és az értékesítésből származó hulladék elszállítására vonatkozóan,
f)    azon berendezési tárgyak elhelyezése és üzemeltetése esetén, melyeknek időszakos felülvizsgálata szükséges, az utolsó érvényes felülvizsgálati szakvélemény másolatát,
g)    a tüzelőanyag-tárolás és a politikai célú közterület-használat kivételével a közterület tervezett használatát és berendezését bemutató helyszínrajzot 1:200 vagy 1:1000 méretarányban, valamint műszaki leírást,
h)    üzleti előkert létesítése esetén az előkertet, annak berendezéseit és környezetét ábrázoló nézetrajzokat 1:50 vagy 1:100 méretarányban, vagy távlati képet, fotómontázst,
i)    közterületi épületek, pavilonok, hirdető- és információs berendezések, valamint         szárazföldhöz csatlakozó vízi állások esetén ezek tervdokumentációját.

6.§

(1)    A bérbeadó nem köt bérleti szerződést azzal:
a)    akivel szemben jogosulatlan vagy szerződésellenes közterület-használat miatt 2 éven belül szerződésbontásra, felmondásra, felmondás érvényességének megállapítására vagy kártérítési eljárásra került sor,
b)    akit jogosulatlan kereskedés miatt 2 éven belül szabálysértési bírsággal sújtottak,
c)    akinek az önkormányzattal szemben köztartozása, vagy polgári jogi megállapodásból eredő egyéb tartozása van.
(2)    A bérleti szerződés nem mentesíti a bérlőt a közterület-használathoz kapcsolódó egyéb hatósági engedélyek és hozzájárulások beszerzése alól.
(3)    A bérleti szerződés egyedi pályázati kiírás alapján a pályázat nyertesével köthető.
(4)    Az alkalmi rendezvények helyét és idejét a bérbeadó esetenként állapítja meg.

7.§

(1) Bérleti szerződés nélkül használható a közterület:
a)    a közút, járda építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút, járda területének elfoglalásakor,
b)    az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezésekor,
c)    a közterületen, és az alatta vagy felette elhelyezett közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához,
d)    a közterületbe a járdaszinttől mért 3,0 m magasságig legfeljebb 10 cm-re, 3,0 m magasság felett legfeljebb 50 cm-re benyúló üzlethomlokzat elhelyezéséhez,
e)    háztartási hulladéktároló edényzetnek kizárólag a szállítás napján történő elhelyezéséhez,
f)    szervezett lomtalanítás előzetesen meghirdetett idejére a háztartási lim-lom elhelyezéséhez.
(2)    Közterületet felbontani – az azonnali hibaelhárítás kivételével – a közút kezelőjének előzetes hozzájárulása alapján, szeptember 15 és május 15 közötti időszakban lehet oly módon, hogy a teljes helyreállításnak is meg kell történnie az engedélyezett időszakban. Amennyiben az engedélyezett időszakban nem fejeződik be az építés és helyreállítás, úgy a terület ezen időszakban történő használatáért az 1. melléklet szerinti bérleti díjat köteles az építtető fizetni.




4. A közterület használatának módja
8.§

(1)    Közterületet – az egyéb feltételek megléte esetén is – csak úgy szabad bérbe adni, hogy a szükséges gyalogos közlekedési sáv mindenkor biztosítva legyen.
(2)    A bérbeadó a szerződésben kikötheti, hogy a bérlő a közterületen milyen anyagú, színű, formájú és méretű tárgyakat helyezhet el.
(3)    A bérlőnek a közterületet úgy kell használnia, hogy az ne zavarja a közterület más részeinek és a szomszédos ingatlanoknak a rendeltetésszerű használatát.
(4)    A közterületen elhelyezett tárgyakat, valamint a használt közterületet a bérlő köteles rendben és tisztán tartani. A keletkezett hulladék elszállítása a bérlő kötelessége. Építési törmelék tárolására csak azzal köthető bérleti szerződés, aki vállalja, hogy konténerben helyezi el a törmeléket.
(5)    A bérlő vagy megbízottja a bérleti szerződés eredeti példányát köteles a tevékenység folytatásának helyén tartani, és azt az ellenőrzésre jogosult személynek bemutatni.
(6)    A bérleti szerződésben a bérlőnek kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a bérlet megszűnésével a közterületet eredeti állapotba visszaállítja.

9.§

(1)    A bérbeadó nem köthet bérleti szerződést, kivéve önkormányzati érdekből:
a)    a vízből kiemelt vízi állások, vízi járművek elhelyezésére,
b)    üzemképtelen jármű, roncsjármű, járműkarosszéria tárolására,
c)    autóbusz, tehergépkocsi, pótkocsi, utánfutó, lakókocsi, büfékocsi tárolására,
d)    cirkusz és állatbemutató elhelyezésére a városközpontban és az üdülőterületen,
e)    mutatványos tevékenység folytatására – az alkalmi rendezvényeket kivéve – a városközpontban és az üdülőterületen,
f)    építésből és bontásból származó anyagok tárolására május 15 - szeptember 15. közötti időszakban a Balaton-part és a 7-es főút közötti területen, az üdülőterületen, kivéve az élet- és balesetveszély, valamint a hibaelhárítás, továbbá a városrekonstrukció miatt halaszthatatlan munkákat,
g)    a városközpontban és az üdülőközpontban olyan üzleti előkert létesítésére, amely nem vendéglátó-ipari célt szolgál,
h)    sátorgarázsok felállítására, elhelyezésére,
i)    lakó-és szállítókonténer elhelyezésére,
j)    szállás-, üdülés céljára szolgáló eszköz, tárgy felállítására, elhelyezésére,
k)    közparkok, közkertek, közterületen lévő füves-, fás zöldfelületek területén járművek, eszközök, használati tárgyak felállítására, elhelyezésére, gépkocsik parkolására,
l)    koldulás célját szolgáló eszköz elhelyezésére.
(2)    A városközpontban június 1 - augusztus 31. közötti időszakban kizárólag az alábbi árusító, szolgáltató tevékenység folytatására köthető bérleti szerződés:       
a)    hírterjesztéssel, művelődéssel, idegenforgalommal, szerencsejátékkal, sportrendezvénnyel, politikával kapcsolatos kiadványok, jegyek árusítása, vendéglátó-ipari előkert, portrérajzolás, bérkocsi, taxi állomáshely,
b)    alkalmi rendezvényen, vásáron az alkalomnak megfelelő cikkek árusítása.



10.§

(1)    A bérbeadó azzal köt bérleti szerződést, aki az 1. mellékletben meghatározott bérleti díj megfizetését vállalja.
(2)    A hat hónapnál rövidebb időtartamra kötött bérleti szerződés esetén a bérleti díjat a szerződéskötéskor egy összegben, ennél hosszabb időtartalmú bérleti jogviszony esetén a szerződésben foglaltak szerint kell megfizetni.
(3)    Ha pályázat útján történik a szerződéskötés, akkor a pályázat nyertese által felajánlott díjjal kell a szerződést megkötni.
(4)    A bérbeadó az 1. mellékletben szereplő bérleti díjnál alacsonyabb összegű bérleti díjra is szerződést köthet, illetve a bérleti díj fizetésétől eltekinthet, ha
a)    a közterület-használat különösen fontos önkormányzati érdeket szolgál,
b)    önkormányzati intézmény a közterület-használó,
c)    a bérlő a szerződésben olyan módon ellentételezi a bérleti díjat, mellyel az önkormányzat tulajdonában vagyonnövekedést eredményez, vagy önkormányzati feladatot vállal át,
d)    úszótelkes lakóépület építésénél, átalakításánál, bővítésénél vagy felújításánál építési, és anyagtároló terület szükséges.
(5)    A bérleti díj meghatározásakor minden megkezdett négyzetméter, és a hónapokban meghatározott bérleti időtartam minden megkezdett hónapja egésznek számít.
(6)    Az egy évet meghaladó bérleti szerződések esetén a jegybanki alapkamat mértékének megfelelő éves értékállandósági tényezőt kell kikötni a szerződésben foglalt bérleti díjon felül.

11.§

(1)    A zöldterületnek minősülő közterület az általános szabályoknak megfelelően használható.
(2)    Ha a zöldterület használata bérleti szerződés alapján történik, és ennek során a zöldterületen lévő növényzet károsodása várható, a bérlő köteles az önkormányzat részére előzetes kártalanítást fizetni.
(3)    A zöldkár minimális mértékét a 2. melléklet állapítja meg, mely alapján a bérlő és az önkormányzat, vagy az önkormányzati vagyon kezelésével megbízott szerv megállapodást köt a kártalanítás tárgyában.
(4)    A bérlő a tevékenység megkezdése előtt köteles igazolni a kártalanítás megfizetésének tényét. A megállapodás alapján fizetett összeg nem mentesíti a bérlőt a ténylegesen okozott kár megtérítése alól.

12.§

(1)    A bérleti szerződés a szerződésben meghatározott idő lejártával megszűnik.
(2)    A határozott időtartam lejárta előtt azonnali hatályú rendkívüli felmondással élhet a
      bérbeadó, ha a bérlő
a)    a közterületet nem a bérleti szerződésben foglalt célra és a szerződésben meghatározott feltételek szerint használja,
b)    nem, vagy nem csak azt a közterületet használja, amelyre a bérleti szerződés alapján jogosultságot szerzett,
c)    a bérleti szerződésben vállalt kötelezettségeit súlyosan megszegi, különösen ha az esedékessé váló bérleti díjat felhívás ellenére sem fizeti meg.


(3)    A bérlőt is megilleti a határozott időtartam lejárta előtt a rendkívüli, azonnali hatályú felmondás joga, ha a bérbeadónak felróható okból a közterületet a szerződésben meghatározott célra nem tudja használni.
(4)    Ha a bérlő, az érdekkörében felmerülő bármely okból, a bérelt közterületen a határozott időtartam lejárta előtt tevékenységét megszünteti, egyoldalú felmondással nem élhet, de kezdeményezheti a bérbeadónál a bérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetését.

4. A jogosulatlan közterület használat
13.§

(1)    A közterületen bérleti szerződés nélkül elhelyezett tárgyakat a Polgármesteri Hivatal a tulajdonos veszélyére, kárára és költségére elszállíttathatja. Az elszállítás nem mentesíti a közterület jogcím nélküli használóját e rendeletben, vagy más jogszabályban előírt szankciók viselése alól.
(2)    A tulajdonos az elszállított tárgyat, az eltávolítástól számított 90 napon belül, a megállapított költségek megfizetése után, visszakaphatja. E határidő letelte után csak a tárgy értékesítéséből befolyt, és a megállapított költségekkel csökkentett összegre tarthat igényt.
(3)    Engedély nélküli közterület-használat esetén, annak megállapításáról történő értesítést követően kötött szerződésben, a bérleti díjra 50 % pótdíj állapítandó meg.
(4)    Az engedély nélküli használat időtartamára vonatkozóan a bérleti díjra 100 % pótdíj állapítandó meg.
(5)    Amennyiben a bérelt közterületet a bérlő a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül  másnak továbbadja, úgy a bérbeadó jogosult a bérleti szerződést azonnali hatállyal felmondani, és a bérlő a bérleti díjon felül 200 % pótdíjat köteles fizetni.
 
5. A közterület filmforgatási célú használata
13/A. §

(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.
(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.
(3) Az Mgtv. 3. mellékletében meghatározott díjak alóli mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.
(4) Turisztikailag kiemelt terület: az 1.§ (4) bekezdés 4. pontjában meghatározott terület.

13//B. §

(1) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartamot.
(2) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá, ha az az idegenforgalmat akadályozza.


(3) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.
(4) A turisztikailag kiemelt területeken a közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb-parkolás) nem haladhatja meg a 150 m2 területet.
 (5) A filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

Záró rendelkezések
14. §

(1)    E rendelet 2010. május 1. napján lép hatályba.
(2)    Hatályát veszti a 13/2009.(IX.30.) önkormányzati rendelettel módosított 19/2008.(XI.10.) önkormányzati rendelet.

15. §

E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Balatonföldvár, 2013. szeptember 5.


                                    Dr. Kiss Pál
                                        címzetes főjegyző











1.    melléklet a 11/2010.(IV.26.) önkormányzati rendelethez

    A    B    C    D    E
1.    A közterület használat célja    Balaton és vasút között    Vasút és  
7-s út között    Egyéb terület    Mértékegység
2.        Díj mértéke    Díj mértéke    Díj mértéke        
3.    Közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, portál, kirakatszekrény, ernyőszerkezet, mobil és rögzített hirdetőbe-rendezés, fényreklám, cégtábla     2.000    1.500    1.000    Ft/m2/hó    
4.    Kereskedelmi, vendéglátó és szolgáltató - pavilon, épület és azok rögzített berendezései   0- 4m2-ig    60.000    50.000    20.000    Ft/m2/év    
5.                            4-30 m2 -ig    10.000    8.000    2.000    Ft/m2/év    
6.                            30 m2  felett    4.000    3.000    1.000    Ft/m2/év    
7.    Üzleti előkert                                    0- 4m2-ig        300    300    100    Ft/m2/nap    
8.    4-30 m2 -ig    80    80    60    Ft/m2/nap    
9.    30 m2  felett    50    50    10    Ft/m2/nap    
10.    Építési állvány, anyag, konténer, törmelék;                              kizárólag IX.15 - V.15.között                                     800    800    600    Ft/m2/hó    
11.    konténerben    400    400    400    Ft/m2/hó    
12.    Idény jellegű (alkalmi) árusítás, szolgáltatás       (minimum 4 m2)    1.800    1.600    800    Ft/m2/nap    
13.    Portrérajzolás, testfestés, rizsfestés                                    (maximum 2 m2)    1.800    1.600    800    Ft/nap    
14.    Hk.                     
15    Sátor, mutatványos szolgáltatás (ugrálóvár, gumikötél ) 0-20 m2-ig        300    300    100    Ft/m2/nap    
16.                       20-100 m2-ig    100    100    20    Ft/m2/nap    
17.                        100 m2 felett    50    50    10    Ft/m2/nap    
18.    Kölcsönzés:                    
19.       - bringó    20.000    18.000    15.000    Ft/db/szezon    
20.       - mini kajak, snuki    10.000    -    -    Ft/db/szezon    
21.       - kerékpár    8.000    8.000    5.000    Ft/db/szezon    
22.       - motorkerékpár    25.000    25.000    20.000    Ft/db/szezon    
23.       - egyéb eszközök    400    300    250    Ft/db/nap    
24.    Vízibicikli bejáró közterület kapcsolat    150.000    -    -    Ft/db/szezon    
25.    Mozgóárusítás    2.000    1.600    1.000    Ft/m2/nap    
26.    Stég bejárat közterület kapcsolat    100.000    -    -    Ft/db/szezon    
27.    Kiállítás, promóció     1.000    800    200    Ft/m2/nap    
28.    Egyéb közterület-használat    egyedileg    egyedileg    egyedileg    -    
29.    Taxik állomáshelye közhasználatú épületek, kereskedelmi, szolgáltató épületek előtt    15.000    10.000    5.000    Ft/gk/év    
30.    Közterület bontása május 15 – szeptember 15 között    1.000    800    600    Ft/m2nap    

2. melléklet a 11/2010.(IV.26.) önkormányzati rendelethez



A ZÖLDKÁR MINIMÁLIS ÉRTÉKÉNEK MEGÁLLAPÍTÁSÁRÓL


A növények megsemmisülése, megrongálása esetén fizetendő érték (nettó ár) minimuma:

1. gyep                          6.000 Ft/m2
2. évelő virág                         11.600 Ft/m2
3. egynyári virág                      6.100 Ft/m2
4. egynyári virág, hagymás növénnyel átültetve      9.400 Ft/m2
5. csoportcserje                      8.900 Ft/m2
6. felületborító cserje                     12.000 Ft/m2
7. szoliter cserje                      7.400 Ft/m2/db
8. fák, fenyők értékének meghatározása a Radó-féle  „ Bel- és külterületi fasorok Eu-módszer szerinti értékelés” alapján  történik.