Balatonföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (V.30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról

Hatályos: 2017. 04. 29- 2018. 12. 17

Balatonföldvár  Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában, valamint a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (továbbiakban:Nvtv.) 18. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában, továbbá 143. § (4) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  • Általános rész


A rendelet hatálya

1. §


  1. E rendelet hatálya kiterjed a Balatonföldvár Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat)  tulajdonában lévő és tulajdonába kerülő
  • ingatlanokra,
  • ingó vagyontárgyakra,
  • vagyoni értékű jogokra és követelésekre,
  • társasági részesedésekre


  1. Nem terjed ki a rendelet hatálya az önkormányzat tulajdonában lévő közterületek hasznosítására, melyet külön önkormányzati rendelet szabályoz.


  • Az önkormányzati vagyon csoportosítása

2. §


Az Önkormányzat vagyona törzsvagyonból és üzleti vagyonból áll.


  1. Az önkormányzat törzsvagyona

3. §


  1. Atörzsvagyon körébe tartozó vagyon forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes. A törzsvagyonhoz nem tartozó üzleti vagyon forgalomképes.


  1. A forgalomképtelen törzsvagyon körébe tartoznak:
  • a helyi közutak és műtárgyaik
  • a helyi önkormányzati tulajdonban álló terek, parkok,
  • a helyi önkormányzati tulajdonban álló – külön törvény rendelkezése alapján részére átadott – vizek, közcélú vízilétesítmények, ide nem értve a vizi közműveket,

  • mindaz a vagyon, amelyet törvény forgalomképtelenné nyilvánít,
  • az a)-e) pontokban felsoroltakon túl mindaz a vagyon, amit a képviselő-testület kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak nyilvánít.


  1. A forgalomképtelen törzsvagyonba tartozó vagyonelemek felsorolását a jelenrendelet1. melléklete tartalmazza.


  1. A forgalomképtelen törzsvagyonnal a tulajdonos Önkormányzatcsak az Nvtv.-ben meghatározott korlátozásokkal rendelkezhet.


4.§


  1. Az önkormányzat korlátozottan forgalomképes törzsvagyonát képezik az Nvtv.-ben ekként meghatározott vagyonelemek.


  1. A forgalomképtelennek továbbá nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak nem minősülő korlátozottan forgalomképes vagyonelemek felsorolásáta rendelet 2. melléklete tartalmazza.


  1. A korlátozottan forgalomképes vagyonelemekhasznosítása rendelétetésük sérelmét nem eredményezheti, elidegenítésükre e rendelet keretei között akkor van lehetőség, ha a vagyonelem a közfeladat ellátásához feleslegessé válik vagy megszűnik a közfeladat ellátásának kötelezettsége, melyre tekintettel jogszabály a vagyonelem korlátozott forgalomképességét megállapította. E tényállás fennállásának megállapítása a Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.


  1. A korlátozottan forgalomképes vagyonelemönkormányzati hitelfelvétel és kötvénykibocsátás esetén annak fedezetéül nem szolgálhat.


2. Az önkormányzat üzleti vagyona

5. §


(1) Az Önkormányzat üzleti vagyona mindaz a forgalomképes vagyonelem, amely nem tartozik az e rendelet 3-4. § alatt rögzített törzsvagyonba. Az üzleti vagyonba tartozó vagyonelemek felsorolását az 5. melléklet tartalmazza.


(2) A forgalomképes vagyonelemmel vállalkozás is folytatható, amely azonban az Önkormányzat kötelező feladatainak ellátását nem veszélyeztetheti.


(3) Az Önkormányzat csak olyan vállalkozásban vehet részt, amelyben felelőssége nem haladja meg

vagyoni hozzájárulásának mértékét.


III. A vagyonnal rendelkezés

6 §


  1. A vagyonnal rendelkezés keretében az Önkormányzatot – törvényben meghatározott eltérésekkel – megilletik mindazok a jogok és terhelik mindazok a kötelezettségek, amelyek a tulajdonost megilletik, illetve terhelik.


  1. A vagyonnal való rendelkezésre vonatkozó szabályokat a vagyont érintő megállapodások módosítása, kiegészítése és megszüntetése esetén is alkalmazni kell.


  1. A tulajdonosi jogokat a képviselő-testület gyakorolja.


1. Az önkormányzati vagyon nyilvántartása

7 §


(1) Az Önkormányzat vagyonát a Balatonföldvári  Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Önkormányzati Hivatal)  tartja nyilván a számviteli törvény előírásainak megfelelően.


(2) Az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlan vagyont és annak változásait az ingatlanvagyon

kataszterben kell nyilvántartani.


 (3) Ha az Önkormányzat vagyona olyan új vagyontárggyal gyarapszik, amely rendeltetésénél fogva

jelen rendelet szerint a forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes vagyon körébe tartozna, a szerzéssel egyidejűleg, vagy a szerzést követő testületi ülésen kell dönteni a vagyontárgy minősítésére vonatkozóan.


2. Az önkormányzati vagyon értékének meghatározása

8.§


Az önkormányzat vagyonának gyarapítása,  értékesítésére vagy megterhelésére irányuló döntést megelőzően az adott vagyontárgy forgalmi  értéke

a)  6 hónapnál nem régebbi, arra jogszabályok szerint jogosultsággal rendelkező szakértő  által készített értékbecslés,

b) értékpapír esetén, amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik, az egyes értékpapírtípusok piacán az értékesítés-, hasznosítás idején kialakult árfolyam alapján,

c) társasági részesedést megtestesítő és egyéb vagyoni értékű jog esetén 6 hónapnál nem régebbi könyvvizsgálói értékelés alapján vehető figyelembe.


3. A tulajdonosi jogok gyakorlása

9.§


  1. Az önkormányzati vagyonnal értékre tekintet nélkül a képviselő-testület jogosult rendelkezni a következő esetekben:
  • vagyon gazdasági társaságban, alapítványba apportként bevitele,
  • önkormányzati vagyon tulajdonjogának törvényben meghatározott esetekben és feltételekkel való ingyenes átruházása,
  • gazdasági társaság, intézmény alapítása esetén.


  1. Az önkormányzati vagyonnal értékre tekintet nélkül a polgármester jogosult rendelkezni a következő esetekben:
  • önkormányzati vagyont érintő hatósági eljárásokban az önkormányzatot megillető jogok gyakorlása (pl. tulajdonosi hozzájárulás) estén,
  • képviselő-testület által szövegszerűen elfogadott szerződések aláírása, amennyiben a képviselő-testület a szerződést nem szövegszerűen fogadta el, úgy az önkormányzati határozat keretei között a szerződés szövegének megállapítása, a szerződés aláírása,
  • az önkormányzat
  • az önkormányzati igények érvényesítése, az önkormányzat jogvédelme érdekében

közigazgatási, peres, vagy nem peres eljárás megindítása,

  • településrendezési tervben közút, vagy egyéb közterület rendeltetésű ingatlan tulajdonjogának ellenérték nélküli megszerzését tartalmazó szerződések megkötése,
  • közművezetékek elhelyezése céljára vezetékjogot, szolgalmi jogot, vagy közérdekű használati jogot biztosító szerződések megkötése, feltéve, hogy e jogok biztosítása nem eredményez változást, vagy korlátozást az érintett ingatlanok településrendezési terv szerinti felhasználhatóságában.


  1. A polgármester a költségvetés féléves és éves beszámolójának tárgyalásakor beszámol a képviselő-testületnek a (2) bekezdés szerinti felhatalmazáson alapuló tevékenységéről.


  1. A részben vagy egészben önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság működése során az önkormányzati tag nem hozhat illetve fogadhat el olyan határozatot, amellyel felelőssége meghaladja a vagyoni hozzájárulása mértékét vagy kötelező feladatai ellátását veszélyezteti.


IV.  A vagyonkezelés szabályai

10.§


  1. Az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló nemzeti vagyon birtoklása, használata, hasznai szedésének joga,üzemeltetése az Nvtv.-ben szabályozott módon engedhető át másnak.


  1. A Képviselő-testület az Önkormányzat tulajdonában lévő nemzeti vagyonra az Nvtv. rendelkezései szerint az önkormányzati közfeladat átadásához kapcsolódva vagyonkezelői jogot létesíthet.


  1. A vagyonkezelői jog létesítéséért az Nvtv. 3. § (1) bekezdés 19. b) pontjának ba), bc), bd) és be) alpontjaiban nevesített vagyonkezelők kötelesek a vagyonkezelői szerződés időtartama alatt évente ellenértéket fizetni, melynek mértéke a tárgyévi költségvetés vagy üzleti terv szerinti, a közfeladat ellátásával kapcsolatos önkormányzati támogatás nélkül számított saját bevételének 0,6%-a.


  1. A vagyonkezelői jog ingyenes átengedésére az Nvtv.3. § (1) bekezdés 19. b) pontjának bb) alpontjaiban nevesített vagyonkezelők esetében kerülhet sor.


  1. A vagyonkezelő köteles az önkormányzat törzsvagyona körébe tartozó ingatlan állagmegőrzéséről, felújításáról, korszerűsítéséről folyamatosan gondoskodni, e feladata kapcsán a képviselő-testület éves költségvetésében dönt a tárgyévi feladatokról és azok megvalósításának forrásairól.


  1. A (5) bekezdésben foglalt rendelkezés alkalmazása során a feladatok tervezéséhez meg kell kérni a vagyonkezelő szervezetek vezetőinek véleményét, melyek figyelembevételével a vagyon állagmegóvását, felújítását, illetve korszerűsítését célzó éves feladattervet kell meghatározni.


  1. A vagyonkezelők kötelesek a tőlük elvárható gondossággal eljárni a kezelt vagyon működtetése során, e kötelezettség teljesítéséért a vagyonkezelő szervezetek vezetői felelnek.


  1. A vagyonkezelés ellenőrzésének keretében a vagyonkezelő köteles évközi beszámolásra, adatszolgáltatásra, adatszolgáltatási kötelezettsége az önkormányzat jogszabályokban előírt beszámolási, adatszolgáltatási kötelezettségéhez kapcsolódik.


  1. A vagyonkezelő tulajdonosi ellenőrzése a képviselő-testület által elfogadott éves ellenőrzési terv szerint vagy esetileg elrendelt ellenőrzéssel valósul meg.


V. Vagyon hasznosítás szabályai

11. §


  1. A nettó 10 millió forint értékhatárt meghaladó vagyonelemet – ha törvény kivételt nem tesz - csak versenyeztetés (a továbbiakban pályázat) útján, az összességében a legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet hasznosítani.


  1. A rendelet hatálya alá tartozó vagyonelemeket a képviselő-testület határozattal jelöli ki hasznosításra az alábbi tartalommal:
  • a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,
  • forgalmi érték megjelölése,
  • hasznosítás módja,
  • pályázati feltételek meghatározása.
  1. Az (1) bekezdésben foglalt értékhatárt nem meghaladó vagyonelem hasznosítását, ha törvény vagy a képviselő-testületnek a hasznosításról rendelkező határozata másként nem rendelkezik, versenyeztetni nem kell, azonban a hasznosítási lehetőséget nyilvánosan közzé kell tenni az önkormányzat weblapján.


  1. Amennyiben a képviselő-testület az Nvtv.11. § (17) bekezdésének a) vagy b) pontja szerint a versenyeztetés mellőzésével köt a nemzeti vagyon hasznosítására vonatkozó szerződést, nem hoz a (2) bekezdésben foglaltak szerint határozatot a hasznosításra kijelölésről, hanem a hasznosítási szerződés szövegének elfogadásával dönt a hasznosítási szerződés megkötéséről.


12. §


A 11. § (1) bekezdése alapján a versenyeztetést a rendelet 4. melléklete szerinti Pályázati Szabályzat  előírásai szerint kell bonyolítani.


VI. A vagyon átruházás szabályai

13. §


  1. A nettó 10 millió forint értékhatárt meghaladó vagyonelemet – ha törvény kivételt nem tesz - csak pályázat útján, az összességében a legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet értékesíteni.


  1. A rendelet hatálya alá tartozó vagyonelemeket a képviselő-testület határozattal jelöli ki értékesítésre vagy cserére az alábbi tartalommal:
  • a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,
  • forgalmi érték megjelölése,

  • pályázati feltételek meghatározása




13/A. §


A 13. § (1) bekezdése alapján a versenyeztetést a 4. melléklet szerinti Pályázati Szabályzat előírásai szerint kell bonyolítani.


VII. A vagyonszerzés szabályai

14.§


  1. Az önkormányzati vagyon gyarapításáról a Pénzügyi Bizottság javaslata alapján a képviselő-testület dönt.



  1. A képviselő-testület vagyongyarapításról szóló határozata tartalmazza:
  • a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,
  • forgalmi érték megjelölése,
  • a szerzés módja,

  • önkormányzat ajánlati kötöttségénekidőtartama.


  1. Ingatlantulajdon megszerzése esetén a döntés előkészítése során vizsgálni kell, hogy az ingatlan megszerzése milyen önkormányzati célok megvalósításához és milyen feltételek mellett alkalmas, fel kell tárni a továbbhasznosítás lehetőségét és a várható üzemeltetési költségeket.
  2. Önkormányzati tulajdonszerzést megelőzően a vagyontárgyról forgalmi értékbecslést kell készíttetni.


Az önkormányzati követelésekről való lemondás, követelések elengedésének szabályai

15.§


(1) Az önkormányzat a polgári jogviszonyokból származó behajthatatlan követeléseiről lemondhat.

Behajthatatlan követelések a következők lehetnek:

a) amelyre az adós ellen vezetett végrehajtás során nincs fedezet;

b) felszámolási eljárás során, ha a felszámoló által írásban adott nyilatkozat alapján a követelés várhatóan nem térül meg;

c) amelyre a felszámolás, az adósságrendezési eljárás befejezésekor a vagyonfelosztási javaslat szerinti értékben átvett eszköz nem nyújt fedezetet;

d) a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott kis összegű követelések tekintetében,

da) amelyet eredményesen nem lehet érvényesíteni,

db) amelynél az adós nem lelhető fel,

e) amelyet bíróság előtt érvényesíteni nem lehet,

f) amely a hatályos jogszabályok alapján elévült.

(2) Az önkormányzati követeléseket a következő esetekben lehet elengedni:

a) csődegyezségi megállapodásban;

b) bírói egyezség keretében;

c) ha a követelés csak veszteséggel vagy aránytalanul nagy költségráfordítással érvényesíthető;

d)  magánszemély tartozása esetében, ha a követelés érvényesítése a kötelezett életvitelét bizonyítottan és számottevően ellehetetlenítené,

e) az önkormányzat képviselő-testülete a jogszabályok által meghatározott közérdekű cél esetén, ha a lemondás a közérdekű cél megvalósítását szolgálja és nem ellentétes az államháztartásról szóló törvény rendelkezéseivel.


(3) A követelések elengedésére jogosultak eljárásuk során  mérlegelik a kötelezett (adós) pénzügyi helyzetét, személyi körülményeit, az Önkormányzattal fenntartott üzleti és egyéb kapcsolatait.


(4) A polgármester és a vagyonkezelők közül az Önkormányzat költségvetési szerveinek vezetői 300.000.-Ft erejéig mondhatnak le az önkormányzatot, illetve intézményüket illető követelésről.


(5) A képviselő-testület mondhat le a követelésről (engedheti el a tartozást) 300.000.-Ft-ot meghaladó összeg esetén.


(6) A követelésről való lemondásra jogosult a követelésről részben vagy egészben mondhat le. Teljes mértékben vagy részben el lehet tekinteni a késedelmi kamatok megfizetésétől is.


VIII. Fejezet


Záró rendelkezések

16. §


A képviselő-testület dönt a vagyongazdálkodás stratégiai kérdéseiről és annak felülvizsgálatáról.

17. §


 (1) Az önkormányzat vagyonáról – eszközökről és azok állományában bekövetkezett  változásokról – vagyonkimutatásban kell a zárszámadás során beszámolni.


(2) A vagyonkimutatás részletezését az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló kormányrendelet szerinti tartalommal kell elkészíteni.


 (3) A vagyonkimutatásban részletezett eszközök és források leltározását legalább két évente végre kell hajtani. A vagyonkataszter és a számviteli nyilvántartások egyezőségét biztosítani kell.


 (4) A törzsvagyont a többi vagyontárgytól elkülönítve kell nyilvántartani.


18. § Hk.


19. §

Az Európai Unió jogának való megfelelés


 E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK

irányelvnek való megfelelést szolgálja.

20. §


(1) Ez a rendelet 2013. június 1-jén lép hatályba.


(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat tulajdonáról  és a

vagyonnal való gazdálkodás egyes  szabályairól szóló 14/2009 (XII.1.) önkormányzati rendelet.



































1. melléklet


Kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló forgalomképtelen törzsvagyon

A

Sorszám

B

Jelleg és megnevezés

C

Helyrajzi szám

D

Nagyság (m2)

1.

Közterület, Széchényi Imre utca

2

5506

2.

Közterület, Somogyi Béla utca

4

20373

3.

Közút, Fesztivál tér

5

12873

4.

Közterület Kvassay sétány

13

1086

5.

Közterület

15/4

3051

6.

Parti sáv

15/5

394

7.

Közterület

15/6

4345

8.

Kivett hajóállomás,gazdasági épület és építményrész

20

2230

9.

Közterület, Kvassay sétány

21

952

10.

Közút

29/1

486

11.

Közút

31

266

12.

Közterület, Hunyadi utca

32

6052

13.

Árok

35/3

8671

14.

Közterület

36

13444

15.

Közút, Séta utca

37/2

5659

16.

Árok, Munkácsy utca

37/4

685

17.

Árok, Munkácsy utca

49

107

18.

Közterület Báthory István utca

53

3022

19.

Árok, Munkácsy utca

73

157

20.

Közterület, Munkácsy utca

77

2827

21.

Árok, Táncsics utca

96

122

22.

Közterület, Táncsics utca

97/2

2538

23.

Közterület, Táncsics utca

103

2986

24.

Közterület, Báthory István utca

122

2624

25.

Közterület, Szigetvári utca

141

2594

26.

Közterület, Szigetvári utca

164

3125

27.

Közterület, Bem István utca

171

1126

28.

Közterület, Báthory István utca

182

3394

29.

Közterület, Eötvös utca

201

2881

30.

Közterület, Gárdonyi utca

208

2877

31.

Közterület, Jókai utca

229/1

3259

32.

Közterület, Jókai utca

229/2

85

33.

Közterület, Báthory István utca

251

2791

34.

Közterület, Bethlen G. utca

276

2798

35.

Közterület, Spur

295

3507

36.

Közterület, Újstrand utca

309

3338

37.

Közterület, Báthory István utca

322

2413

38.

Közterület, Bethlen G. utca

338

2409

39.

Közterület, Liszt F. utca

350

2919

40.

Közterület,Damjanich utca

355

1654

41.

Közterület, Bajor Gizi sétány

366/2

461

42.

Közút, Bajcsy-Zs. Utca

372

3652

43.

Közpark, Állomásnál

373

4301

44.

Közút Vak Bottyán utca

374

626

45.

Közterület, (Park)

375

4690

46.

Közterület, Bajor Gizi sétány

388

584

47.

Közút

393

200

48.

Közpark, Állomásnál

395/2

1113

49.

Közterület, Vak Bottyán utca

396

3600

50.

Közterület, (Keringő mellett)

397/20

24

51.

Közpark és piacépület, Piac tér

397/21

4973

52.

Közpark és távbeszélő pavilon, Schilhán József park

398/1

15002

53.

Kivett közút

398/2

292

54.

Közterület, Bajor Gizi sétány

402

690

55.

Közterület, Jubileumi tér

403

1179

56.

Közút

406/2

130

57.

Közterület, Spur István utca

409

155

58.

Közút, Spur István utca

410

10970

59.

Közút

425

252

60.

Közterület, Spur István utca

428

194

61.

Közút, Kikötő utca

429

915

62.

Közterület, Spur István utca

431

94

63.

Közút

436

326

64.

Közút

438

195

65.

Közterület, Spur István utca

439/2

17

66.

Közterület, Európa park

448

1974

67.

Közterület, Budapesti út

451/1

8258

68.

Közterület, Budapesti út

451/2

2428

69.

Közterület, Budapesti út

451/4

2965

70.

Közterület, Budapesti út

451/5

4268

71.

Közterület, Budapesti út

452

2698

72.

Kivett árok

453/1

731

73.

Közút, Séta utca

453/2

2595

74.

Közterület, Somfa utca

454

2391

75.

Közterület, Szigligeti utca

471

2313

76.

Árok, Szigligeti utca

489/2

197

77.

Közterület, Kiss J. altábornagy utca

494

903

78.

Közterület,Szigligeti utca

517

2741

79.

Közterület,Szigligeti utca

518

3439

80.

Közterület, Berzsenyi utca

519

2861

81.

Közút, Berzsenyi utca

520/1

845

82.

Árok, Szigligeti utca

520/2

72

83.

Közterület, Bem József utca

533

2173

84.

Közterület, Szigligeti utca

548

1554

85.

Közterület, Székely B. utca

559

1838

86.

Közterület, Szigligeti utca

574

1554

87.

Közterület, Berzsenyi utca

588

3393

88.

Közterület, Mátyás király utca

602

2613

89.

Közterület, Szigligeti utca

619

2809

90.

Közterület, Berzsenyi utca

638

2760

91.

Közterület, Kismartoni utca

649

2331

92.

Közterület, Szigligeti utca

659

1461

93.

Közterület, Csángó utca

666

1196

94.

Közterület, Berzsenyi utca

672

2604

95.

Közterület, Nyírfa utca

699

715

96.

Közterület, Jegenye utca

709

2949

97.

Közterület, Jegenye utca

710

716

98.

Közterület, Kismartoni utca

711

5802

99.

Közterület, Nyírfa utca

734

1557

100.

Közterület, Galagonya utca

753

1274

101.

Közterület, Kisfaludy utca

769

4633

102.

Közterület, Hársfa utca

770

5938

103.

Közterület, Jegenye utca

793

2406

104.

Közterület, Berzsenyi utca

820

1200

105.

Közterület, Berzsenyi utca

831/1

832

106.

Közterület, Dr. Korányi utca

832

3994

107.

Közterület, Akácfa utca

834

2064

108.

Közút

850

360

109.

Kivett  közterület

864/8

2457

110.

Közterület, Tó utca

868

2855

111.

Árok, Tó utca

872/1

187

112.

Közút

885

4256

113.

Árok, Tó utca

892/1

453

114.

Árok, Tó utca

892/2

307

115.

Út, Tó utca

894/6

138

116.

Közterület, Rét utca

931

2572

117.

Út, Rét utca

932/4

65

118.

Árok

994

2597

119.

Közút

1001/2

2197

120.

Közút, Kőröshegyi út

1022

18421

121.

Közterület, Kossuth utca

1038

3913

122.

Közterület, Hegyalja utca

1078

4665

123.

Közút

1084

442

124.

Közút

1094/1

154

125.

Kivett út

1100/4

518

126.

Közút

1107

3275

127.

Közút

1108/3

447

128.

Kivett közterület

1108/7

642

129.

Közterület, Csokonai utca

1129

1213

130.

Közterület, Deák F. utca

1155

1363

131.

Közterület, Arany J. utca

1185

8275

132.

Közterület, Csokonai utca

1202

645

133.

Közterület, Deák utca

1220

748

134.

Közterület, Zrínyi M. utca

1239

7325

135.

Közút, Csokonai

1262

1124

136.

Közterület, Vörösmarty utca

1271

3454

137.

Közterület, Radnóti utca

1292/1

5292

138.

Közút

1292/9

100

139.

Saját használatú út

1293/3

554

140.

Kivett út

1293/27

487

141.

Kivett út

1293/28

2134

142.

Közút, Panoráma körút

1293/70

14756

143.

Közút, Karikavölgyi út

1293/72

14330

144.

Közterület, Gábor Á. utca

1306/1

7595

145.

Közterület, Dobó Katica utca

1306/4

2229

146.

Közterület, Dobó Katica utca

1306/9

2531

147.

Közút

1313

457

148.

Közterület, Sport köz

1324

986

149.

Közterület, Dobó Katica utca

1339

374

150.

Közterület, Kölcsey F. utca

1350

2807

151.

Közút, Móricz Zs. utca

1351

2731

152.

Közút, Veres Péter utca

1371

3112

153.

Közút, Babits M. utca

1396

2885

154.

Közút, Móricz Zs. utca

1397/1

4572

155.

Közterület, Veres Péter utca

1399

4723

156.

Közterület, Ady Endre utca

1435

10027

157.

Közterület, Dobó Katica utca

1463

1090

158.

Közterület, Dobó Katica utca

1481/2

219

159.

Közterület, Kölcsey F. utca

1486

1076

160.

Közút, Badacsonyi utca

1513

1707

161.

Országos közút Kilátó köznél

1551/2

1618

162.

Közterület

1551/5

342

163.

Közterület

1551/6

4906

164.

Közterület

1551/10

6180

165.

Közút

1552

4632

166.

Közterület

1554/2

295

167.

Közút

1565/6

3877

168.

Parti sáv

1566/1

391

169.

Parti sáv

1566/3

475

170.

Parti sáv

1566/4

8287

171.

Kivett közút

1566/6

2439

172.

Kivett strandfürdő, Parti sáv

1567/3

8443

173.

Közterület

1567/5

677

174.

Közterület és üzlet és iroda

1570

3167

175.

Közút

1576

174

176.

Közterület, Rákóczi F. utca

1580

17067

177.

Közút

1583

462

178.

Közpark, Játszókert

1586

16773

179.

Árok

1587

3442

180.

Kivett közterület

1589/6

84

181.

Közút, Camping utca

1596

5763

182.

Közterület (Csigalépcső)

1597/2

1012

183.

Közterület, Kelta sétány

1598

2848

184.

Közterület, Rianás utca

1606

500

185.

Közterület, József A. utca

1612

3411

186.

Közterület, Rianás utca

1620

690

187.

Közterület, Erzsébet utca

1632

3146

188.

Közterület, Rianás utca

1641

893

189.

Közterület, Badacsonyi utca

1650

2426

190.

Közterület, Országzászló

1659/2

276

191.

Közpark

1660/2

14272

192.

Közterület, Kilátó köz

1665

237

193.

Közút, Átjáró a Juventus mellett

1700

364

194.

Közterület, Erzsébet utca

1701

3761

195.

Közterület, Kilátó köz

1702

439

196.

Közterület, József A. utca

1725

7053

197.

Közterület, Erzsébet utca

1726

425

198.

Közút

1730

524

199.

Közút + Buszváró

1735/2

579

200.

Közterület, Petőfi utca

1736

4305

201.

Közpark

1739

4747

202.

Közút

1740

140

203.

Közút, Lépcső a Camping utcához , Bölömbika köz

1743

439

204.

Kivett közút

011

1243

205.

Külterületi út

013/21

935

206.

Új temető, Radnóti utca

013/22

20542

207.

Külterületi árok

026

2487

208.

Temető, Zrínyi utca

1288

3617

2. melléklet


Korlátozottan forgalomképes vagyonelemek

A


Sorszám

B


Jelleg és megnevezés

C

Helyrajzi szám

D

Nagyság (m2)

1.

Városháza Petőfi u. l.           

1

3061

2.

Keleti strand Somogyi B. u. 9.

27/3

32621

3.

 Orvosi rendelő

378

1343

4.

 Szabadtéri színpad

400

3322

5.

 Óvoda Kőröshegyi u.13.

1162

4326

6.

Zeneiskola, Kőröshegyi u. 5. manzárd

1167/2/B/7

193

7.

Sporttelep, Gábor Áron u.

1294

13987

8.

Sporttelep (1 épület) Gábor Áron u. 22.

1295

2093

9.

Irodaépület, műhely, gazdasági épület, udvar,Radnóti u.3.

1296/1

3223

10.

 Gazdasági épület, udvar

1296/2

10358

11.

Általános iskola, ifjúsági ház és udvar, Gábor Á. u.1.

1307

5540

12.

Közösségi ház

1308

2123

13.

Vízmű, Széchenyi u.4.

1593/2

440

14.

Nyugati strand Rákóczi u.

1569/1

58

15.

Nyugati strand Rákóczi u.

1569/2

20260

16.

Balatoni Hajózási Zrt-ban  tulajdoni részesedés 

5,49%


17.

Balatonföldvári Kulturális Szolgáltató és Fenntartó Közhasznú Nonprofit Kft.

100%





















3. melléklet


Üzleti vagyon

A

Sorszám

B

Jelleg és megnevezés

C

Helyrajzi  szám

D

Nagyság (m2)

1.

Kivett klubház, udvar (Vitorlás-klub)

15/7

1603

2.

Kivett üdülőépület (2 db), irodaház (vízi rendészeti őrs) udvar 1231/5194-ed rész

22/2

5194

3.

Beépítetlen terület, Somogyi B.u. 3/A.

26/2

2520

4.

Beépítetlen terület

29/2

73

5.

Kivett beépítetlen terület

30

106

6.

Beépítetlen terület

397/18

127

7.

Mackó sor 39/1345-d rész

404

39

8.

Beépített terület

864/1

43

9.

Kivett bolt

864/2

15

10.

Kivett autóbusz-pályaudvar

864/3

16

11.

Irodaház (Rendőrség) Kőröshegyi út 2.

865/9

584

12.

Saját használatú út

893

480

13.

Beépítetlen terület

894/7

832

14.

Út  Halastónál 30/258-d része

896/2

258

15.

Út, Rét utca

932/4

65

16.

Saját használatú út

936/3

307

17.

Út  Halastónál

935/3

231

18.

Közút

1094/1

164

19.

Beépítetlen terület

1095

383

20.

Beépítetlen terület   522/16875-d része

1100

16875

21.

Beépítetlen terület

111

30000

22.

Kivett beépített terület

1108/6

380

23.

Lakás Kőröshegyi út.5.II.em.4.

1167/2/A/10

54

24.

Garázs (Zeneterem) Kőröshegyi út 5. fszt. 1.

1167/2/B/1

23

25.

Egyéb helyiség Kőröshegyi út 5. fsz. 3. 3/23-ad rész

1167/2/B/3

23

26.

Iroda Kőröshegyi út 5. fsz. 4.

1167/2/B/4

33

27.

Nem lakás célú helyiség, Kőröshegyi út 5. fszt. 2.

1167/2/B/2

23

28.

Egyéb helyiség, Kőröshegyi út 5. fszt. 5.

1167/2/B/5

33

29.

Egyéb helyiség, Kőröshegyi út 5. fszt. 6. 10/42-ed rész

1167/2/B/6

42

30.

Beépítetlen terület

1287/6

1226

31.

Beépítetlen terület

1287/7

974

32.

Beépítetlen terület

1287/8

3077

33.

Beépítetlen terület

1290

3097

34.

Beépítetlen terület

1291/1

3756

35.

Beépítetlen terület

1292/2

4140

36.

Beépítetlen terület

1292/8

3439

37.

Beépítetlen terület

1293/2

2141

38.

Beépítetlen terület

1293/71

2939

39.

Beépített terület

1306/2

876

40.

Beépítetlen terület

1306/5

1184

41.

Beépítetlen terület

1306/6

3725

42.

Beépítetlen terület

1306/10

6377

43.

Beépített terület   870/6360-d része

1329/1

636

44.

Beépítetlen terület

1331

2370

45.

Beépített terület (Dobó Katica utca)

1332/14

882

46.

Lakás, Ady u.57. (stúdió)

1514/A/1

70

47.

Beépített terület

1550/2

512

48.

Beépítetlen terület

1553/2

2895

49.

Beépítetlen terület

1555/1

511

50.

Kivett kilátó épület, udvar

1555/3

50485

51.

Beépítetlen terület

1564

404

52.

Kivett udvar

1565/2

154

53.

Saját használatú út

1565/3

1502

54.

Kivett udvar

1565/4

156

55.

Kivett udvar

1565/5

172

56.

Beépítetlen terület

1581/2

3362

57.

Saját használatú út

1589/5

2767

58.

Kivett beépítetlen terület

1589/7

187

59.

Beépített terület (löszfal)

1597/3

3240

60.

Beépítetlen terület

1658

212

61.

Üdülőépület, udvar (Kulipintyó)

1741

3391

62.

Külterület, kivett közpark

07

344

63.

Külterület legelő, erdő, legelő

09

43169

64.

Külterület erdő

012

4450

65.

Külterület legelő (1,17 ak.)

014

2244

66.

Külterület legelő (2,88 ak.)

021

5535

67.

Külterület legelő

025

5378

68.

Külterület legelő (1,1, ak.)

027

2108











4. melléklet


Pályázati szabályzat


  • Általános rendelkezések


  1. Az önkormányzatvagyonáról szóló 7/2013.(V.30.) önkormányzati rendelet 11. §-ában és a 13. §-ában foglalt esetekben kell alkalmazni. A szabályzat a pályázat lebonyolítására vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
  2. A pályázatok tartása során biztosítani kell a résztvevők esélyegyenlőségét.
  3. A pályázati hirdetményt közzé kell tenni az önkormányzat WEB lapján, valamint kifüggesztéssel a hivatal hirdetőtábláján az ajánlatok beadásának napja előtt legalább 15 nappal. A közzététel időpontjának a pályázati hirdetménynek az Önkormányzat hirdetőtábláján történő kifüggesztés időpontja tekintendő.
  4. A pályázati hirdetmény első megjelenéséig el kell készíteni a pályázati dokumentációt, melyet az érdeklődők rendelkezésére kell bocsátani. A dokumentáció árát az előállításának közvetlen költségeivel arányos összegben kell megállapítani.
  5. A pályázati ajánlatot az Önkormányzati Hivatalrairányadó munkaidőben, a pályázati hirdetményben megjelölt időpontig lehet benyújtani. A személyesen beadott pályázatokról átvételi elismervényt kell adni a beérkezéskor.
  6. A pályázati kiírás tartalmát úgy kell meghatározni, hogy annak alapján a pályázók egyenlő eséllyel tehessenek ajánlatot. A kiíró valamennyi pályázónak köteles azonos tartalmú információt, adatot és egyéb szolgáltatást biztosítani.
  7. A kiíró a pályázatot az ajánlatok benyújtására nyitva álló határidő lejártáig visszavonhatja. Ezt a döntését köteles a pályázati hirdetmény közzétételére vonatkozó szabályok szerint meghirdetni.


  • Pályázati hirdetmény, pályázati kiírás kötelező tartalmi eleme


1.A pályázati hirdetménynek tartalmaznia kell:


 1.) az ingatlan címét, helyrajzi számát, nagyságát,

 2.) a kikiáltási bérleti díj, használati díj összegét, a kikiáltási vételárat, egyéb hasznosítás esetén az 

      elvárt ellenszolgáltatás összegét,

 3.) a részletes pályázati kiírás átvételének és a pályázatra vonatkozó információkérésnek a helyét

4.) a pályázatok beadásának határidejét


 2.A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:


  1. a kiíró nevét, pontos címét,
  2. az ingatlan címét és helyrajzi számát, nagyságát, műszaki és egyéb jellemzőit,
  3. a pályázatcélját illetve tevékenységi kört,
  4. a pályázati biztosíték (bánatpénz) esetén, annak letételének idejét, módját, visszafizetésének

 esetét és módját,

  1. a hasznosítás formáját (bérlet, tulajdonjog, stb.),
  2. a minimálisan elvárt bérleti díj, használati díj összegét, a vételárat, egyéb hasznosítás esetén az

 elvárt ellenszolgáltatás összegét,

  1. anyertessel kötendő szerződés típusát,
  2. a hasznosítás időtartamát,
  3. a jogviszony megszűnésekor a helyreállítási kötelezettség mértékét (eredeti állapot

 helyreállítása),

  1. azt a körülményt, hogy a pályázat nyilvános, azon részt vehet bármely természetes személy és

        az Nvtv.-ben  meghatározott átlátható szervezet,

  1. esetleges hatósági előírások, jogok, kötelezettségek, korlátozások felsorolását,
  2. a bírálati szempontokat és a pályázat elbírálásánál alkalmazott elveket,
  3. a pályázati ajánlat benyújtásának módjára vonatkozó szabályokat, így különösen azt, hogy a

   pályázatokat írásban, mennyi példányban kell benyújtani, továbbá a pályázatnak tartalmaznia  

   kell: a pályázó nevét, címét, jelenlegi tevékenységét, a tervezett tevékenység megnevezését, a 

   felhasználás célját, nyilatkozatot a feltételek elfogadására,

  1. a pályázati ajánlat benyújtásának helyét és idejét,
  2. a pályázati kötöttség tartamát,
  3. a részletes pályázati kiírás rendelkezésre bocsátásának költségét, a költségviselést és

    visszafizetésének eseteit és módját,

  1. a pályázati tárgyalás helyét, idejét,
  2. az eredményhirdetés határidejét és módját,
  3. további információkkal szolgáló személy nevét, elérhetőségét,
  4. tájékoztatást a megtekintés lehetőségéről,
  5. a pályázat eredménytelenné nyilvánítása jogának fenntartását.


  • Pályázati dokumentáció tartalma


A pályázati dokumentációt a Közös Önkormányzati  Hivatal készíti elő, aláírására a polgármester jogosult.

A dokumentációnak kötelezően tartalmaznia kell:

  1. A pályázat tartását elrendelőképviselő-testületi határozat számát.
  2. Minden olyan adatot, amelyet a hirdetmény tartalmaz
  3. Az ajánlattétel részletes feltételeit
  4. Ha a pályázaton való részvétel biztosíték adásához kötött, az erről szóló részletes tájékoztatást
  5. A pályázatok elbírálásának szempontjait és részletes tájékoztatást az elbírálás módjáról
  6. A szerződéskötési feltételeket, vagy a szerződéstervezetet.


  • A pályázati ajánlat


1.  A pályázatra benyújtott ajánlatnak tartalmaznia kell a pályázó részletes nyilatkozatát különösen:

a/ a részletes pályázati kiírásban foglalt feltételekre vonatkozóan,

b/ a pályázatban megjelölt vagyon hasznosításának a pályázati kiírásban megjelölt módjáról,

c/ a vételár vagy az ellenszolgáltatás összegéről, a fizetési feltételek vállalásáról.


2. Ha a pályázati kiírás biztosítékadási kötelezettséget ír elő, akkor az ajánlat csak akkor érvényes, ha a pályázó igazolja, hogy a kiírásban megjelölt összegű biztosítékot a kiírásban megjelölt módon és időben a kiíró vagy az általa megjelölt személy rendelkezésére bocsátotta.

3. Az ajánlatot a pályázati hirdetményben megjelölt helyen és időpontig – ha a kiíró másképpen nem rendelkezik – zártan kell benyújtani, és fel kell tüntetni az adott pályázatra utaló jelzést.


V.A pályázati ajánlatok beérkezése, felbontása, ismertetése


  1. A pályázatok beérkezése során az átvevő az átvétel pontos időpontját rávezeti a pályázatot tartalmazó zárt borítékra, és egyúttal igazolja az átvétel tényét.


  1. Az ajánlatokat tartalmazó zárt borítékokat pályázati határidő lejártának időpontjában kell felbontani.


  1. Az ajánlatok felbontásánál a kiíró képviselője, a pályázók, illetve közokirattal, vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal igazolt meghatalmazottjaik lehetnek jelen.


  1. Az ajánlatok nyilvános felbontásakor ismertetni kell a pályázók nevét, székhelyét (lakóhelyét), azajánlatok lényeges tartalmát.


  1. Az ajánlatok felbontásáról, ismertetéséről, az érvénytelen ajánlatokróla kiírónak jegyzőkönyvet kell készítenie.


  1. A kiíró képviselője az ajánlatok felbontása után felvilágosítást kérhet a pályázótól annak érdekében, hogy a pályázatok értékelése, összehasonlítása jobban elvégezhető legyen. Ez nem eredményezheti a bírálati szempontokra adott ajánlat elemek, vállalások, lényeges állítások megváltoztatását, kizárólag az értelmezést szolgálhatja.


VI. A pályázat elbírálása


  1. A pályázaton benyújtott ajánlatokat a kiíró értékeli és bírálja el.


  1. Az ajánlatok felbontását követően meg kell állapítani azt, hogy melyek az érvénytelen ajánlatok.

Érvénytelen az ajánlat, ha:

a/ olyan pályázó nyújtotta be, aki nem jogosult részt venni a pályázaton;

   b/ az ajánlatot a pályázati kiírásban meghatározott, illetve a szabályszerűen meghosszabbított határidő után nyújtották be;

c/ az ajánlat nem felel meg a pályázati kiírásban, a jogszabályban, valamint e rendeletben foglaltaknak;

d/ biztosítékadási kötelezettség esetén a biztosítékot a pályázó nem bocsátotta  rendelkezésére;

e/ az ajánlati ellenértéket nem egyértelműen határozza meg, vagy más ajánlatához, vagy valamely feltételhez köti;

f/ olyan pályázó nyújtotta be, akinek az Önkormányzattal szemben lejárt tartozása van, továbbá aki az Önkormányzattal vagy annak költségvetési szervével szerződésben vállalt kötelezettségét  nem teljesítette.


  1. Ha a pályázati kiírás másként nem rendelkezik, az ajánlatokat 30 napon belül, de legfeljebb a soron következő ülésen e rendelet hatásköri rendelkezései szerinti személynek, szervezetnek kell elbírálnia.


  1. A pályázat értékelésében, elbírálásában részt vevő személy nem lehet az ajánlatot benyújtó pályázónak:

a/ a polgári törvénykönyvről szóló törvényben meghatározott közeli hozzátartozója,

b/ munkajogviszony alapján közvetlen felettese vagy beosztottja,

c/ szerződéses jogviszony keretében foglalkoztatottja,

d/ ha a pályázó jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, annak tulajdonosa, résztulajdonosa, vezető beosztású alkalmazottja.


A 4. pontban foglaltakat kell alkalmazni akkor is, ha a pályázat értékelésében és  elbírálásában résztvevőtől bármely oknál fogva nem várható el az ügy elfogulatlan megítélése.


  1. A pályázat értékelésében, elbírálásában részt vevő köteles haladéktalanul bejelenteni, ha vele szemben bármely a 4. pontban körülírt összeférhetetlenségi ok áll fenn. Összeférhetetlenségi ügyben a kiíró dönt.


  1. A pályázat elbírálásakor az elbírálásra jogosult köteles dönteni arról, hogy a pályázat eredményes volt-e vagy nem.


Eredménytelen a pályázat, ha:

a/ a pályázati határidő lejártáig egyetlen ajánlat sem érkezett;

b/ a beérkezett ajánlatok egyike sem felelt meg a pályázati kiírás követelményeinek, vagy a pályázatra vonatkozó jogszabályi előírásnak;

c/ a kiíró valamely pályázónak a pályázat tisztaságához fűződő, vagy a többi pályázó érdekeit egyébként súlyosan sértő cselekménye miatt a pályázat érvénytelenítése mellett döntött;

d/ a kiíró élt azon jogával, hogy új pályázat kiírását rendelje el.


  1. A kiíró az ajánlatokat kizárólag az elbírálásra használhatja fel. Más célú felhasználás esetén apályázóval külön meg kell állapodnia.


  1. A kiíró a pályázatok elbírálást követően valamennyi érvényes ajánlatot tett pályázót ajánlata módosítására hívhatja fel akkor, ha a pályázatok azonos, vagy közel azonos tartalmúak, továbbá akkor, ha ettől kedvezőbb eredmény várható. A kiíró ezt követően dönt az ajánlatok végső sorrendjéről.


  1. Ha a pályázatok értékelése és elbírálása során az elbírálásra jogosult azt állapítja meg, hogy a pályázati kiírásban meghatározott bírálati szempontok szerint több érvényes pályázat került benyújtásra, licittárgyalás tartása mellett dönthet.


  1. A licittárgyalás helyéről, időpontjáról, szabályairól az elbírálásra jogosult által meghatározott pályázókat a kiíró igazolható módon értesíti.


  1. A licittárgyaláson a kiíró képviselője, a pályázó vagy közokiratba, illetve teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt meghatalmazással a pályázó képviselője vehet részt.


  1. A licittárgyalás eredményéről a kiíró tájékoztatja az elbírálásra jogosultat, aki a licittárgyalás megtartásától számított 30 napon belül, de legfeljebb a soron következő ülésén dönt az ajánlatok végső sorrendjéről.


VII. A pályázat eredményének közzététele, szerződéskötés


1. A kiíró az ajánlatok elbírálására vonatkozó végső döntését a pályázati kiírásban meghatározott   időpontban és módon kihirdeti.

2. Szerződés kizárólag azzal a pályázóval köthető, akinek ajánlatát az elbírálásra jogosult nyertes  ajánlatnak minősítette.

3. A nyertes pályázót az eredmény kihirdetését követő 10 napig szerződéskötési kötelezettség terheli.  Ha a szerződés a nyertes pályázó hibájából, illetve az érdekkörében felmerülő okból nem jön létre,  a kiíró a második legjobb ajánlatot tevő pályázóval kötheti meg a szerződést, amennyiben az elbírálásra jogosult a döntés meghozatalakor erről rendelkezett.






5. melléklet


Az 5. § (1) bekezdésének szövege a 23/2018.(XII.17.) önk. rendelet 2. §-ával módosított szöveg. Hatályos: 2018.12.18.

A 11. § (1) bekezdésének szövege a 23/2018.(XII.17.) önk. rendelet 3. §-ával módosított szöveg. Hatályos: 2018.12.18.

A 12. § szövege a 23/2018.(XII.17.) önk. rendelet 4. § (1)-(2) bekezdéseivel módosított szöveg. Hatályos: 2018.12.18.

A 13. § (1) bekezdésének szövege a 23/2018.(XII.17.) önk. rendelet 5. §-ával módosított szöveg. Hatályos: 2018.12.18.

A 13.§ (2) bekezdés e) pontját a  23/2018.(XII.17.) önk. rendelet 12.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2018.12.18.

A 13.§ (3) bekezdését a  23/2018.(XII.17.) önk. rendelet 12.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2018.12.18.

A 13/A.§ szövege a 23/2018.(XII.17.) önk. rendelet 1. §-ával megállapított szöveg. Hatályos: 2018.12.18.


A 14. § (3) bekezdésének szövege a 23/2018.(XII.17.) önk. rendelet 6. §-ával módosított szöveg. Hatályos: 2018.12.18.

A 15. § (2) bekezdésének szövege a 23/2018.(XII.17.) önk. rendelet 7. §-ával módosított szöveg. Hatályos: 2018.12.18.


A 18. §-t a 14/2017.(IV.28.) önk. rendelet 2.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2017.04.29.

Az 1. melléklet szövege a 23/2018. (XII.17.) önk. rendelet 1. mellékletével megállapított szöveg. Hatályos: 2018.12.18.

A 2. melléklet szövege a 23/2018. (XII.17.) önk. rendelet 2. mellékletével megállapított szöveg. Hatályos: 2018.12.18.

A 3. melléklet szövege a 23/2018. (XII.17.) önk. rendelet 3. mellékletével megállapított szöveg. Hatályos: 2018.12.18.


A 4. melléklet szövege a 23/2018. (XII.17.) önk. rendelet 4. mellékletével megállapított szöveg. Hatályos: 2018.12.18.


Az 5. mellékletet  a  23/2018.(XII.17.) önk. rendelet 12.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2018.12.18.